Nejste přihlášen/a.
Ahoj, moc bych se přimlouvala za pejska z útulku.Moje dcera si loni vzala 4měsíční štěně křížence briarda s kníračem, ani nevíte, jakou láskou ten pes dává najevo to, že se o něho stará.Je s ním legrace, je inteligentní víc než čistokrevný pes,Je to ale závazek se o něho dobře starat, i nemalé výdaje,Sežeńte si informace u známých, nejlepší jsou zkušenosti někoho, kdo psa má.
Vidím, že nejsi moc přístupný dialogu, možná také nějakou slíznu, ale psy mám moc ráda a nedá mi to nenapsat:
1/ Jsi šetrný, bojíš se, aby pes mnoho nesežral. Zvolila bych tedy nějaké menší plemeno, ne štěně. Dospělý pes už bývá "zažraný" a jeho spotřeba není tak velká jako u psa rostoucího. Přesto bych ho neodbývala tím nejhorším, pes má rád kvalitní granule, masové konzervy, občas teplou stravu. Nemusí být každý den, ale uvařit krmná kolínka či rýži, možno přidat ovesné vločky /ale ty naši psi nikdy moc nemuseli, ovšem veterinář je silně doporučoval/. Toto uvařit ve vývaru z kostí či kůží, aby to nebylo jen ve vodě. Kůže u nás řezník prodává za 3 Kč kilo a to Ti vydrží na dlouho. Občas nějakou psí "kapsičku", či jiný pamlsek. Nikdy nedávat psovi opravdové kosti! /škodí zubům, perforace střev, zácpa.../
2/ Nejlepší by pro Tebe asi byl pejsek z útulku, jsou velice vděční, neprožili většinou nic dobrého. A protože jsi z rodu šetrných, v útulku dostaneš pejska zdarma. Já jim sice za pejska koupila několik pytlů granulí, ale to byla jen má dobrá vůle, nemusela jsem. Přesto jsem chtěla pomoci a byli rádi.
3/ Pejsek je pro tebe závazek na takových 10 let. Pokud odmala, tak na 15. Tak to dobře uvaž, jestli Tě za rok, za dva, nebude otravovat. Co třeba s ním, když pojedeš na dovolenou, kdyby ses dostal do nemocnice? Se psem se musí ven, každý, i ten malý, musí mít pohyb, proběhnout se, očichat okolí. A když píšeš - "ležím u telefonu a k počítači se mi nechce", připadáš mi opravdu jako líný Honza na peci. A pes - to je povinnost - jít s ním ven za každého počasí, cvičit ho, neošidit ho v potravě.
Víš, nemysli si, že Tě chci urazit, je mi už 57 let, ale to neznamená, že se chci vyvyšovat na mladého. Jen chci říci své zkušenosti. U nás byl pejsek vždycky členem rodiny - a členem milovaným. Uvědom si tady, že i když ho získáš třeba zdarma z útulku, musíš mu poskytnout dostatek kvalitní stravy, musíš mu umožnit pohyb a vycházky a především mu musíš dát HODNĚ, HODNĚ LÁSKY. Neboj, on Ti ji vrátí.
Pokud toto všechno nejsi schopen splnit, pejska si raději neber, aby nebyla zase jedna psí dušička nešťastná. Ty se tady sice štětíš, ale podle toho, co jsi napsal /psa zdarma, co nejlevnější jídlo, ležíš u mobilu/, bys asi opravdu nebyl příliš dobrým chovatelem.
Víš, je jedno pravdivé přísloví: ČÍM VÍC POZNÁVÁM LIDI, TÍM VÍC MILUJI PSY! Jaga.
doplněno 06.04.12 09:42:A nezlob se na Děse, i když bývá někdy svérázný, tentokrát má pravdu a souhlasím s ním. Pes vyžaduje své a je mu jedno, zda se Ti zrovna nechce. Pes je prostě závazek - ale závazek krásný!
Nechtěla jsem psát, abych nemusela napsat. Ptala jsem se všech psů v útulku, zda chtějí, takového nového pánička, každý odpověděl, raději zůstanu v útulku, tady mě milují, mám jídlo, mám kamarády. Třeba se pleteme...
Odpovídám na váš dotaz, co vše je potřeba, než budu mít psa a dále. První si musíte říct, kam dám psa, když v létě pojedu na dovolenou? Má se kdo postarat o psa, když onemocním? Druh psa, nemůžete vybírat podle toho, co chcete, ale podle toho, jak bydlíte. Něco jiného můžete mít na zahradě u domu, něco jiného v paneláku. Pes, který bude žít venku, může mít dlouhou srst. V paneláku, bude hodně ztrácet chlupů. O srst se musíte starat, vyčesávat. Velké plemeno, malé plemeno.
Pro začátečníka, je lépe si pořídit menší plemeno. Cena psa - zdarma. Útulky jsou plné různých psů, štěňat, čekajících na nového pánička.
Než si psa půjdete vybrat, musíte vyřešit, kde bude spát? I v paneláku, je potřeba, aby pes měl svůj koutek, třeba u dveří, kde bude mít misku na jídlo a vodu, hračky. Jídlo pro psa. Musíte počítat s tím, že pes potřebuje denně čerstvou, čistou vodu, jídlo. Nejlevnější jídlo, granule, stojí kolem 300,- Kč za pytel. Vydrží vám tak měsíc, podle velikosti psa. Když budete dávat psovi, jídlo chudé na výživu, budete mít sice psa, ale budou mu koukat žebra. Občas je dobré také koupit, nějakou konzervu, masíčko.
Už máme pelíšek, misky na jídlo a vodu, obojek, košík,vodítko, můžeme jít pro pejska. Většinou z útulku mají pejskové základní očkování, jsou odčerveny. Je potřeba zajít k veterináři, který nejen vám řekne, jak je na tom pejsek zdravotně, ale jaké potřebuje další očkování. Počítejte s tím, že to bude obnášet nejméně 500,- Kč.
Pejska přivedeme domů, je vystrašený, všeho se bojí, nové prostředí. Pustíme ho po bytě, počítejte s tím, že se může vyčůrat vykakat. Nejlépe si sednout na zem, do míst, kde má pes pelíšek, povídat a hladit psa, aby si zvykl na váš pach a na vás. Pak je dobré vzít pejska ven. Nemůžete ho hned táhnout na dlouhou procházku. Nejlepší pro pejska je taková psí herna. Dělají to u paneláku. Prostor ohraničený, uzamykatelný na noc, kde mají pejskové průlezky, různé hračky a páničkové lavičky. Pejsek tam může běhat volně. Tam by se pejsek seznámil s okolním obyvatelstvem. U domu. Stačí kolem domu,nechat peska ať si čuchá a seznamuje se.
I když máte zahradu, nemůžete malé štěně, nebo nového pejska zavřít do klece, nebo přivázat k boudě. V prvním měsíci je lépe pejska nechat doma, abyste si na sebe zvykli. Co všechno pejska, když je malý naučíte, to vše bude umět.
Pes je živí tvor, cítí, miluje, dá za pánička duši, i když ten mu třeba ubližuje. To není jen věc, která, když se mi líbí, tak si s ní hraju, když se mi nelíbí, tak ho někam zastrčím, aby nepřekážel. Když si vyberete z útulku nějakého voříška, může vám vydržet i 15 let. Tady je napsáno, co musíte mít, než začnete s pejskem žít. Určitě jsem na hodně věcí zapomněla, přidávám odkaz, kde je vše o novém pejskovi. muj-pes.cz/...
1/ Hřeben na vyčesávání, 2/ obojek, 3/ vodítko, 4/ košík, misku na jídlo, misku na vodu, pamlsky, pelíšek, hračky, Granule - jídlo pro psa, Konzervy- maso, veterinář,
doplněno 06.04.12 10:13:Omlouvám se za chybějící písmenka a chyby, snaha byla.
Davide, nechci být protivná, ale uvědomuješ si, že pes žije 10-15 let. Myslíš si, že se psovi budeš věnovat se stejnou péčí a nadšením jako dnes za nějakých 5-10 let? Že budeš moci platit všechno, o co si veterinář řekne a co pes bude opravdu potřebovat, onemocní-li a bude potřebovat očkování, vyčištění zubů atd? Odhadni, jestli po několika letech pes nebude strádat. Jestli se budou umět vaši o něho postarat a jestli na to budou mít. Žrádlo je totiž jen část nákladů na psa. Strašně těžko se jde se zdravým, ale postarším psem k veterináři na uspání. Rozhlédni se, není někde hezká holka se psem?
Ahoj. Je mi 32. 3 měsíce mám pejska, byl odebrán z nevyhovujících podmínek. Je můj první. Naštěstí jsem doma a předpokládám že budu. Pes je na mě děsně upnutej, to taky budu muset řešit, ale to není odpověď. Musíš mít někoho, kdyby se s tebou něco stalo, kam ho dát. To za prvé. Co když budeš chtít někam jít nebo jet? Uvědomuješ si, že je to jako dítě. Závazek na 15 let. Já když nemám hlídání nejdu ani na poštu. S dítětem jít něco na úřad vyřizovat můžeš, ale se psem? Na to zapomeň. Jít si sám koupit džíny a nechat ho před obchodním centrem? Ani nemáš kde.Teď jsem byla v zoo a do žádnýho pavilonu nesměj psi, takže jsme se s přítelem střídali. Otázku žrádla atd. neřeším, to už bylo řečeno. A pak si třeba najdeš manželku, a té nemusí vyhovovat. Budeš mít děti. Je to strašnej závazek a to si uvědom. A až schválíš vše pro a proti tak se rozmysli, doufám že dobře. A taky budeš asi chodit do práce, kdo ho bude venčit? Víš co budeš dělat a jak budeš žít za 10 let? Nevíš.
z tvých požadavků jasně vyplynulo - malej vořech z útulku :D Jednoho takovýho máme, ale přecejen radu mám, aby nejeblo toho, kdo u vás doma uklízí, vyber si krátkosrstýho :D Jináč počítej že mimo to co sežere je potřeba mu občas koupit i něco mimo jídlo + celkem nákladnej veterinář na očkování atd
z tvych pozadavku jasně vyplynulo-žádnýho psa!Sám píšeš,že jsi líný a ležíš,kdo by mu dal nažrat?Takových je!Proto se plní psí útulky.
Pokud neumíš přijímat kritiku, těžko ti bude někdo radit.
Pes není nějaké zboží, které koupíš a máš. Jestli nedovedeš pro psa nic obětovat a věnovat se mu, nemá smysl si jej pořizovat. Problém mnoha lidí je v tom, že si myslí, že psovi stačí dát nějaký kotec a sem tam mu donést vodu. Poradím ti. Než si pořídí kdokoli psa, měl by si všechno o nich a jejich chovu zjistit. Hledej materiály (knihy, výukové filmy, ptej se zkušených lidí). Zabere to čas a úsilí, ale je třeba se toto všechno naučit a dovědět se o tom, před pořízením psa. Neber to prosím na lehkou váhu! Zvaž všechny rizika, finance, čas, prostor...
Nejlépe, když si vezmeš psa z utulku. Tam si i vybereš, jakou rasu chceš a určitě Ti i zrovna poradí, třeba i řeknou jakou má povahu. Těch utulků je po celé republice dost, vybereš si podle svého bydliště. Ale hlavně, psa musíš brát jako kamaráda, kterého nesmíš zameškávat, ale dát mu všechno ze sebe. Nejlepší je, když nemáš zkušenosti, chodit na cvičák. Tam Ti poradí jak cvičit. Jinak můžeš hodně pokazit. Co se kupuje? Hlavně misky na žrádlo, vodu. Vodítko s obojkem. Granule, jaké, to Ti poradí v obchodě. Nějaký pamlsek a piškoty, abys mohl dávat odměnu, když Tě při cvičení poslechne. Dál musíš mít něco proti klíštatům, myslím nějaký sprej, kleštičky na vytáhnutí těch potvor, všechno mají ve zverimexu.Taky musíš mít košík, někde bez košíku nesmíš do města, do autobusu, vlaku. Taky musíš mu připravit pelíšek, nebo když bude venku, tak boudu. Když ho jdeš venčit, tak mít sebou igeliták a hovno sebrat a hodit někde do koše, popelnice. Taky potřebuješ mít kartáč, hřeben na vyčesávání, když bude mít delší srst. Taky šampon na psa a kleštičky na drápy. Jo, a každý rok, chodit pravidelně na očkování. Není toho málo, ale on se ti odmění tím nejvěrnějším způsobem. Můžeš mu dokonce i všechno svěřit, když máš nějaký problém, nebo blbec den, kdybys viděl, jak Tě takový věrný pes chápe a dá Ti to i najevo.
To je asi tak doufám všechno. Hlavně musíš se mu věnovat třeba i 3x denně. Hrát si s ním, cvičit.
Já jsem svého kámoše bral i na čundry, mezi partu, jezdil semnou i ve vozíku na kole, když jsme jeli dál. Byl součásti naší party. Ale nedávno mi umřel. Víš, pes není věc, kterou můžeš jen tak odložit, když Tě přestane bavit, tím bys mu nejvíc uškodil. A není to ani hračka. Když se mu budeš poctivě věnovat, tak máš kamaráda, který Tě nikdy nezradí. Ty musíš být dobrý pán a on kamarád. Musíš si vybudovat respekt, ale né bitím, to bys ho zničil a byla by z něho jen zlá šelma u které nevíš co udělá. Pes Ti musí věřit a Ty zase jemu.
Nejdřív něco o psích plemenech a chovatelství nastudujte. Pes je smečkové zvíře. Náročné na čas: Aby byl pes kamarád, musí mít péči: pořádné venčení (3x denně za každého počasí), také delší samota ne, to mu ubližuje hodně. Žrát stačí dát dospělému 2x denně, do jeho misky, stále na stejné klidné místo, - ovšem voda stále k dispozici a čerstvá a tamtéž. Jak správně se pes krmí, tak je pak i zdravý, osobně jsem pro vařené hovězí (plus třeba strouhanou mrkev, vařenou rýži) častěji, granule jen jako doplněk.. Pak to chce trpělivost, váš pes bude určitě o trochu jiný, než ten co má kamarád, a bude nutno se s ním umět dohodnout. Cvičák pomáhá, ale není to všechno. Psa vybírejte vhodnému ke svému temperamentu a podmínkám, do bytu samozřejmě malé plemeno. Zvažte, jestli okolí nebude rušit štěkání...atd. Pud sebezáchovy psoví velí svého pána při příchodu vždy vítat, takže hodně veselí se psem!
Že pes není hračka ani věc, radí mnoho tady. Zkuste nejdřív pohlídat psa kamarádovi, třeba celý den. Pokud vám ho půjčí tedy.
Skvělý je pražský krysařík.Je maličký,ale aktivní a chytrý.Chlupy má kratoučké,takže v bytě z něho není žádný nepořádek.Náš se lehce naučil spoustu cviků.Všude ho bereme sebou a není s ním žádný problém.
jo souhlasím malého pejska ,ale měla jsem i fenku krátkoststou,ale ty chlupy byly jako bodliny. Tak z dlouhosrstého to není taková hrůza ,
Nejlepší je...
čoveče, absolutně nic o psech nevíš a už si ho chceš pořizovat? Nejdřív se zamysli. Kdy naposledy jsi četl něco o psech nebo hledal na netu či v televizi něco o psech? Jestli se poslední dva tři roky nevěnuješ několikrát týdně čtení nebo sledování pořadů o psech, návštěvám psů kdekoli (cvičáky, výstavy, závody, známí) nebo myšlenkama na psa, tak nejlepší pes kterého by sis měl pořídit je ŽÁDNÝ. Je to pro tebe nejvděčnější plemeno. Je zdarma, nic nesní a cvičit ho můžeš sám. Ani na cvičák nemusíš chodit.
lidi si pořizují děti a nic o nich nevědí...
každý kdo o sobě ví, že umí mít rád zvířata, si psa může pořídit a navíc tady se mají psát rady! ne odsuzovat tazatelé
moje rada?
psa z útulku - dospělého, veselého
1. bude vděčný, 2. nebudeš muset vychovávat štěně 3. nepřekvapí tě velikostí ani povahou - poznáš, jestli si sednete 4. a uděláš dobrý skutek
,,já od roku 1989 chovám si pejsky ,,měla jsem čivaváčka a koupila jsem mu partnerku a (také to byly začátky) každý začíná ...
odchovala jsem několik vrhů
Je ale třeba si uvědomit,že pes je záležitost na moc let moje fenečka měla 17let nikde jsem ji nevyhodila ,pejsek dostal rakovinu plic. Tak teď mám fenku ,ale nechovám malinké ,,je tostrašně krásné jak jsou malincí ,hezky voní ,každého jsem obrečela ,ale udělala jsem radost jiným.
Já osobně nejsem proto,aby na každý pád si bral psa z útulku já osobně preferuji malé plemena a ty v útulcích nejsou.Nebudu si brát psa jen proto že je z útulku ,chci plemeno které se mi líbí. Nebudu se dívat na buldoka ,když ho nemusí,m (třeba) .
Já mé pejska krmím tak,že ji vařím kuře,,dávám jí rýži ,postrouhám mrkvičku .Nesolím.Granule nekupuji. Je to rychlejší ale je to takové pro mne divné. Není nad masíčko a zeleninku.
A i jiné zvířatka z útulku kočky -chci svou rasu nikdo mi nebude vnucovat ať si vemu z útulku když se mi nelíbí.
Pes je drahá záležitost na vše -na čas i peníze ,,není stále zdravý.A chození ven ,,to je také problematické.Prší,pes je mokrý ,špinavý,nebo dostane průjem no je třeba si zvážit nač máš,,ať pak neskončí opět v útulku,i když se tam mají někteří líp než "doma",,Jsi mladý a budeš chtít jít na rande ,,půjdeš se psem?
Máme doma staforda a druhého pejska, malého ratlíčka - starého 4 týdny jsme našli před rokem plačícího v popelnici, v kontejneru...vysypali jsme celý kontík na ulici, jestli tam nejsou další a naštěstí nebyli...nic proti Tobě Davide, ale ještě tak rok, dva počkej... a pak uvidíš a taková holka se psem by taky nebyla k zahozeni....
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.