Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kastrace kocoura zklidní?

Od: krkovicka* odpovědí: 15 změna:
Obracím se na vás co už v tom umíte chodit.Máme venkovního kocoura,nalezence a je hodně živý.Že nám nechává myšáky pod houpackou ,vém to čert,ale dnes dotrhal kosaka.Všude bordel z peří.Hodláme ho vzít na veterinu na kastraci,aby i v okolí nedělal koťata.Je milý,přítulný.Holka si sním hraje.
Domů si ho nechci vzít.,je venkovní a doma by vše dotrhal a nejsem na kočky.Po kastraci ale potřebuje klid že ano?Jak by se potom změnila jeho povaha?Děkuji za odpovědi.

Kastrace kocoura zklidní?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

souhlasím s "bertou" a "viky" - jestli je kocour venkovní, bude chudák - ostatní kocouři to z něj ucítí, že je kastrovaný a budou ho terorizovat, vezmete mu radost ze života a že by to pomohlo ptáčkům a myším, tak to určitě nepomůže... - my máme kastrovanou venkovní kočku, protože přece jenom koťata několikrát ročně nechceme... a ta chytá myši ostošest, občas i ptáka...

doplněno 01.04.12 09:19:

co se týká změny povahy - asi se to liší kus od kusu, naše kočička se nijak nezměnila, ale u kocoura je to větší zásah do osobnosti - jsou přirozeně dominantní, soutěživí - to se asi změní... může zpohodlnět, začít tloustnout...*ee*

liwilterhage*
hodnocení

2x

Dobrý večer,

v první řadě chci jen říci, že se jedná o skutečně nádherného kocoura, Co se týče kastrace u kocourů, já osobně vlastním jednoho kocoura - jsou mu čtyři roky, nechovám ho doma a není kastrovaný - tudíž ho jen velmi zřídka výdám doma, a pokud ,hlavně v tomto období přijde domů, není zrovna na něho pěkný pohled - je poškrábaný, dotrhaný od jiných kocourů - od své konkurence + také je nyní hodně pohublý).

Po kastraci bude určitě nějakou dobu potřebovat klid na tzv. rekonvalescenci. Aby se vzpamatoval z určité malátnosti. Navíc by se mělo dohlédnout na něho, aby se předešlo určitým komplikacím, které by se mohli vyskytnout.

A co se týče změny povahy - řekla bych, že také hodně závisí na celkové povahě samotného kocoura, ale po kastraci by se měl méně toulat, nervát se s ostatními kocoury v okolí a nemít tak šrámy získané z boje. Měl by se více držet doma. Co také vím, tak u kastrovaných koček dojde k určitému zklidnění, ale i přesto si stále myslím, že záleží na každé kočce, na její povaze, jak s kastrací naloží

Upozorňuji Vás, že je to ale jen můj laický názor, co si myslím a co vím od svých blízkých, kteří chovají kočky

Snad jsem alespoň v něčem byla nápomocná

krkovicka*
hodnocení

Dekuji. Toulavý je především v noci.Kdy ho vidím i 200m mimo zahradu.Strhany není.Jednou měl šrám na uchu a to je vše.když se přiblíží jiná kočka-Spustí mnoukani že se kočka vzdává a odejde.Mě se právě líbi pro jeho povahu.Jen tý ptáky nemusí rvát.
liwilterhage*

Eliminovat rvaní ptáků se Vám nejspíš kastrací nepodaří. Mám známou, jejíž kočka po kastraci pro své pobavení velmi ráda a často loví myši a ptáky a následovně je přináší domů, aby se svými úlovky pochlubila.

Podle toho co tu říkáte máte ale stále dobré, že se poměrně toulá ještě málo - např. v případě mého čtyřletého nekastrovaného kocoura - občas se stává, že ho nezahlédnu i poměrně dlouhou dobu - třeba i měsíc. Jen díky úbytku granulí z jeho misky, pak mohu zjistit, že vůbec ještě žije a občas večer přijde domů.

Navíc u mého kocourka je taky problém, že jsme si ho přivezli z poměrně větší dálky. Není tedy místní a myslím, že v určité kočičí hierarchii, která se kolem našeho příbytku po ta léta vytvořila, patří mezi ty slabší jedince, kteří se bohužel musí přizpůsobit jiným silnějším dominantnějším kocourům. Z toho důvodu pravděpodobně dochází k častějšímu výskytu šrámů na jeho těle.

Já osobně nejsem moc pro kastraci u svého kocoura - je pravda, že bych ocenila, kdyby se častěji vyskytoval doma a nebyl tak pobitý a pohublý, ale obávám se, že bych u něho způsobila velký šok, se kterým by se těžko vyrovnával. Již tak je hodně plachý, bojí se cizích lidí a občas mám pocit, že se mu ani já moc nelíbím.

I když se o něho většinu času bojím, raději mu chci nechat svobodu, stačí že musí párkrát do roka přežívat cestu k veterináři (i ta je pro něho značně nepříjemná, proti jeho srsti). :)

Rozhodnutí je na Vás. Dobré je také se poradit s veterinářem, ale upozorňuji, že většina z nich je samozřejmě pro kastraci, aby se předešlo nežádaným potomkům...

berta*
hodnocení

1x

Jestli je kocour venkovní, tak ho, proboha, nechte venku žít kocouřím životem..

Kastrovaní kocouři jsou obvykle vyčleněni z kočičího společenství. Ostatní kočky ho budou odhánět a často i napadat. Bude sám.

Kastrování se dá akceptovat u koček chovaných výhradně v bytě, tam to může být vhodné. Ale rozhodně ne u venkovního kocoura. Tam je to zlý zásah do kocouřího života.

Buďte rádi, že je zdravý a spokojený a že se chová jako normální správný kocour. Neposuzujte ho jenom podle toho, co se vám hodí nebo líbí.

Holt, když uloví ptáka, uklidíte to..je to kočičí přirozenost. Respektuje to.

Mrzačení zvířat kvůli vlastní pohodlnosti je bezohledné.

Dovolte vašemu kocourkovi chovat se jako kocour...

hodnocení

0x

Můj pohled na kočičí život v rodině. Je mi líto vykastrovaných kocourů, které jsou doma, jako členové rodiny. Kocourek jí, spí, občas si odskočí ven, zakousne se do ptáčka, i když mu majitel, dá na krk obojek a zvoneček. Takový majitel, má doma dvě nebo tři kočičky, vykastrované, to je bez života. Mýlíte se, že vykastrovaný kocour, nebude chytat ptáčky, bude. Kastrací, kocourek ztratí rozmnožovací pud, ne žravost a přirozenost.

Vykastrováním venkovního kocourka, mu vezmete jeho přirozenou obranyschopnost, divokost, přirozenou radost ze života, zapojení do zvířecího světa. Vykastrováním, uděláte z kocoura doživotního vězně.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Ahoj Krkovičko, taky bych se přikláněla k tomu nekastrovat.

Měli jsme hodně koček - většinou kocoury - a nikdy nebyli kastrovaní. Je pravda, že často přišli domů 1x za 14 dní, sežrali 5 kapsiček a znovu na rajz.

Pokud jej máš venku, připadá mi to zbytečné. To chytání ptáčků atd. je spíše v kočičí povaze, měli jsme kočky co chytaly kde co a taky kočky, které by nevzrušila myš, ani kdyby jim skákala po čumáku :-D

Kdybys ho chtěla mít v bytě, tak ano. Kocouři častoznačkují doma své území a není to opravdu nic moc. Ale to platí pro domácí kočičky.

Změna povahy po kastraci - většinou kastrace zklidní, ale existují i případy, kdy kočka po kastraci otočila své chování o 180 stupňů - mazel se najednou nechtěl mazlit, ale i naopak...

krkovicka*
hodnocení

Dobrá tedy.Žádná kastrace, přesvědčily jste mě. :-D
honzyck

Kočka je dravec! Nerozlišuje jestli je to myš nebo pták, to vše je pro ní kořist. Takže narozdíl od psa bohužel nelze tento přirozený pud kočky a kocoury odnaučit (neboli potlačit sklony k tomu) . S tím nenaděláte nic.

krkovicka*
hodnocení

Ano,vím jen že jsou dravci.
Jsou na zahradě děti.Nebo se s ním mazli,to potom tý ruce si neumyje.Beru to jako posilování imunity.
Překvapilo mě že dotrhal toho Kosa.Myš jen lítá vzduchem po celý zahradě,dělá s ní salta.Takže ji zabije tím hraním.Pak ji položí na plácek.Tělo ptáka jsem ale nenašla.*nevi*
honzyck

To však neznamená že neexistuje soužití kočky a ptáka. Pokud je to domácí kocour a je vychováván a žije společně s ptákem, většinou od malička, tak příklad je např. zde > >

figurek*
hodnocení

0x

měli jsme tři kocoury a já vás můžu ubezpečit jen v tom, že po kastraci vám vrabce, myši a kosy bude nosit ještě častěji, protože nebude mít ty ostatní kocouří starosti. Jeden z těch našich tří bývalých kocourů se stravoval na vysoké kulturní úrovni. Nejdříve si vrabce, myš nebo sýkorku donesl domů, položil si ho do misky a pak začal dlabat. I to se vám může stát.

zelvickaveterinarka
hodnocení

0x

Dobrý den,trošku tu objasním tu hromadu názorů na chování koček.Po kastraci se kocour nejspíš zklidní,tedy-čím staršího vykastrujete,tím méně chování ovlivníte.Minimální věk ale je zhruba nad rok,ve chvíli,kdy kocour dospěje,a to proto,že po kastraci se jeho močové cesty nebudou dále vyvíjet,a s časem s tím souvisí problém s močovými kameny.Živost,hravost nebo jak to nazveme ale nesouvisí s lovením myší a ptáků.I já mám osobně opačnou zkušenost,po vykastrování se začne chovat přítulněji a tím spíš se vám bude chlubit úlovkem.To,že se kočky nesnaží lovit papoušky,potkany a další domácí mazlíčky je dáno tím,že pokud s takovým zvířetem žijí,uvědomují si že to pro ně není kořist,jakmile ale otevřete dveře ven,nanosí vám kupu zvířat třeba až do postele.Za kastraci vám ale budou určitě vděční majitelé kočiček v okolí,na to nezapomente.

krkovicka*
hodnocení

Chci se ještě zeptat a nechci zakládat novou otázku.Je prosím normální že už druhý den mi kocour skáče na nohu?podobně jak kopuluji psi.Myslela jsem si že je to záležitost psí ne koček.Díky.

hodnocení

0x

Ve spoustě dokumentárních filmů z Anglie, ze života koček, mají kočky na krku rolničku. Jednou to někdo vysvětloval, že je to proto, aby ptáci stihli odletět. Ale to, že všechno přináší domů, je přirozené. Chce se pochlubit. *jasne*Soused, starý pán, úžasně verbálně nadaný, vyprávěl, jak jejich Petr nosí domu myši a jak ho žena vždycky zabaví a pán myši vyhodí do popelnice. Jak je Petr hrdý na to, že pomáhá živit rodinu. Jednou Petra přejelo auto a pán byl moc smutný. Pak ještě řekl, že kocour umíral s vědomím, že celá rodina žere myši. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]