Nejste přihlášen/a.
... myslím např. prase nebo nějáká srnka. Nevím kdy mají prasata mladý, tak se ptám, prý jsou potom agresivní. Dííky za odpověď
Liška,když má vzteklinu,tak se nebojí a může vás kousnout,zmije ušknout,toulaví psi pokousat,lesní mravenci pokousat,divoké včely poštípat,i jelen v říji by mohl ublížit.Ale myslím,že větší procento nebezpečí je ve městě,že vás srazí auto,nebo že vám ublíží nějaký zlý člověk,než že vám v lese ublíží zvíře.
Může v lese zaútočit zvíře?
Vlastní příběh z lesa. Jedeme autem s vnukem. Vnuk si potřebuje odskočit, tak manžel zastavuje u okraje lesa, nikde nic, jen cesta do lesa. Vnuk odběhl do houští. Popošla jsem pár kroků po cestě do lesa, opřela se o statný buk a zavřela oči. Vychutnávala jsem klid lesa a zpěv ptáčků. Vedle mne najednou hluk, tak chci říct vnukovi, že je jako slon, otevřu oči a dívám se do vykulených velikánských očí a hrozných paroží. Držím se stromu a vůbec nic nejsem schopná dělat. Zvíře si odfrklo a spokojeně odklusalo po cestě z lesa ven na silnici. Stojím u stromu, třesou se mi kolena, zapomněla jsem na vnuka, který už sedí v autě. Probralo mě houkání auta a manželovo, kde jsi? Jdu do auta a koktám, viděl jsi to? Co? Zvíře? Velikánské zvíře, jako z filmu? Nic jsem neviděl. Rozjedeme se a já se klepu a pořád koktám. Manžel zastaví, co se děje? Tam bylo hrozně veliké zvíře, ohromné paroží, placky a dívalo se na mě. Manžel otočil auto a vrátil se ten kousek cesty zpět. Podívej se, nikdo tady není, říká mi manžel. Já ho tam ale viděla, bylo tam. Otáčíme auto a najednou manžel zastavil a říká: Podívejte, uprostřed pole, daleko od nás, pomalu klusal veliký Los. Veliký ohromný los s velikánským parožím. Manžel i vnuk stojí uprostřed silnice a nevěřícně se dívají do pole. Nikdy na to setkání nezapomenu. Také už nikdy sama do lesa nepůjdu, ani na okraj. Jak nám večer, soused myslivec potvrdil, potuluje se v revíru, losí rodinka 5 kousků z Polska. I kdyby na tom závisel můj život, nebyla jsem schopná v ten moment ani dýchat, natož se pohnout. Stalo se to loni v létě.
Stát se může cokoliv, ale je třeba si uvědomit, že v lese jseš u lesních zvířátek na návštěvě, oni tam jsou doma, takže je třeba se podle toho chovat.
To znám, Momo, jako vedoucí na táboře jsem vzala svůj oddíl na borůvky. Jedné holčině se podařilo rozšlápnout vosí hnízdo. Hlídka u brány tábora nás pak skoro nechtěla pustit do tábora, protože jsme nebyli k poznání. Jaga.
Jinak - dávejte pozor i na zvířata, která ztrácí před člověkem svou přirozenou plachost. Kdysi o prázdninách jsme při procházce na cestě v púolích potkali trochu odrostlou mladou srnku. Šla klidně až k nám, nechala se hladit a drbat. Naše děti byly u vytržení! Pak jsem se dozvěděla, že divoká zvířata přestávají být plachá, pokud jsou nakažena vzteklinou. Nic se ale nikomu z nás naštěstí nestalo, a tak dodnes nevíme, zda to byla opravdu vzteklina, či srnka jenom byla ochočená nějakým tamějším obyvatelem.
doplněno 31.03.12 13:38:Jinak se v lese nebojím, chodím sama po lesích na houby, dost daleko. Ze zvěře strach nemám, spíš ze zlého člověka. Ale co, peníze s sebou nenosím, na sexuální hrátky už nejsem vhodný objekt, tak jedině snad by mi mohl vzít košík s houbami.
Představa útočící srnky mě bude pronásledovat ještě dlouho...
Snad ještě leda ta prasata - ale to byste se musel hodně snažit se plížit a pravděpodobnost, že by vás včas neucítila, je skutečně malá. Pokud nehodláte cíleně provokovat třeba kvůli focení, tak prakticky nulová. Vzteklina se už taky prakticky nevyskytuje, takže myslím, že můžete směle vyrazit.
prase nezautoci bachyne ano pokut ma mlade zazila jsem to vzala jsem nohy na ramena a bezela jsem cose dome dalo stejnak me dohonilo a zautocilo ote doby mam kousanec na ruce
Ahoj,
již jsem byl několikrát v noci v lese v těsné blízkosti zvířat, jelikož mě z důvodu směru větru necítila a vždy, když mě spatřila nebo jsem se schválně hýbnul, utekla. V létě jsem spal s kamarádem na čundru na posedě a pod námi chrochtalo divoké prase, tak jsme posvítili baterkou a jedn bylo slyšet dupání, jak utíká pryč. Není se čeho bát. Jen, když má na jaře bachyně mladý, to je lepší se zastavot a nechat jí odejít nebo vylézt na strom
V lese na motorkách? To nedělejte! To je hnus! Chudák les. Má být ticho. Les je svůj pán a motorka tam není vítána! Zamysli se ty netvore!
Souhlasím. V lese nemáte na motorce co dělat. Motory řvou a vyruší hnízdící zvířata. Měla ta prasata členy Vaší party shodit z motorek a ujet vám na nich. Při pěší cestě zpátky byste třeba přišli na to, co jste udělali špatně. Doufám, že už podobné ptákoviny neděláte. A to mám motorky ráda, ale les je les a tam nepatří. Jaga.
Může na vás zaútočit bachyně, když má selata a to je v období cca června. Je to nejnebezpečnější zvíře u nás, pokud dojde k útoku, jste bez šance. Ale to byste musel prolézat hpuštím, mlázím, ve volném lese ve dne to moc nehrozí, bachyně se ukrývá v hustých porostech a opouští je až v noci.
doplněno 29.03.12 15:47:Oprava - houštím
Většina zvířat je plachých, divočák, pokud je vyrušený v záhrabu, prchá co mu nohy stačí...Bachyně s mláďaty zahnaná do úzkých by teoreticky mohla vyrazit...Jediným vážným nebezpečím bývávalo zvíře, které se zdálo krotké, liška zejména. Takhle podivně se chovalo prý kvůli nákaze vzteklinou, která ale skoro není. Pak by bylo nedobré zblízka narazit třeba na postřelené nebo hodně poraněné zvíře neschopné útěku, zejména asi na zaběhlého psa. Nekde dokonávající v mlází...
Někde jsem slyšel, že jelen dostal chuť na osamělou turistku, která měla menses, ale možná je to jen myslivecká latina...
Asi čteš Blesk a podobné ptákoviny., Mám chalupu částečně v lese a ještě jsem divoké prase neviděl, zvířata jsou přece plachá. Srnka zaútočit? Bože můj, no ano když přebíhá silnici vrazí i do auta...
Bussi, taky mám pár známých (a viděl jsem od nich dost a dost fotek), kterým chodí denně okolo chalupy, chaty, zahrady doslova stáda divokých prasat. Jsou značně přemnožená a opravdu páchají na polích a pozemcích obrovské škody. Když na ně jednou za čas myslivci uspořádají hon, tak nenatrefí ani na jediné. Známí tohle nemohou pochopit, protože ta prasata jsou tam opravdu denně.
Ale ano, poryté to tam je okolo, ale já se neplazím jak rozvědčík, takže je nepřekvapím..., A teď si stěžovali i myslivci, nasadili si turkyňu a prasata nikde...
Já mám úplně stejně umístěnou chajdu, z vysokého vykáceného lesa se časem stalo mlází, husté, pěkné a široko daleko jediné. Ve stráni cca 10m od chaty jsem našla tak obrovský divočácký záhrab, jakoby si poležel člověk, a všude pořádné hluboké stopy v létě v zimě, jasně obr. Večer poblíž při vyrušení funění a pohyb, jak čuník mizel...Takže jsem nejbližší mlází zdola ořezala - za občasného mlácení do plechového kýblu nebo ryčné hudby z tranzistoráku , -a rozvěsila nad cestičky staré silonové podkolenky s kuličkou lidských vlasů v počtu asi 35, aby mi náhodou bachyně nepřišla ukázat mladé. Pvedlo se. ...Stopy a rytí jsou pořát, ale trochu dál. Občas čerstvou kuličku přidám. Srnám nebo daňkovi to nevadí, přespávají tam jako dřív.
Myslivci při honu nenarazili ani na jednoho divočáka. Černá zvěř je ale fakt přemnožená jako nikdy.
Zvire muze zautocit pouze ,kdyz se citi ohrozene.takze je to dost diskutabilni.Vetsinou se tak deje,kdyz se boji bachyne o mladata,nebo zvirata,kdyz jsou nemocna,treba vzteklina,.pak mne jeste napada ochoceny srnec v dobe dospivani se muze stat nebezpecnym.stava se to ,ze ho lidi vypiplaji a pak pusti do prirody.Jinak ale normalne,kdyz vas bachyne zaregistruje z dalky,tak spis utece,musel by jste se s ni primo setkat,vyrusit ji.
no tak pravda, vy na stromě a divočáci pod stromem jsou jenom fóry do humoristických listů, ale párkrát jsem slyšel, že srnec skutečně někoho napadl a potrkal. A dokonce jsem se s jedním takovým setkal. Stál na lesní cestě proti mě a vydával ke mě zvuky, které se podobaly štěkání velkého psa. Takové hlasité, hluboké a ostře vyrážené hrdelní Ho! Ho!, jenže já jsem neutek a tak utíkal on. K žádnému útoku, bitvě, či ke hře na hoňku nedošlo.
Může... Smrtelně nebezpečná může být tlupa černé chránící mladé - v cca červnu (nejde o fámy, stalo se to i přímo mně), v tomto období doporučuju nechovat se v lese příliš tiše - dáš-li jim včas ´vědět´, i prasata raději utečou...
Pak může být nebezpečné v podstatě jakékoli zvíře zraněné, nemocné a nebo zahnané do úzkých...
S daleko větší pravděpodobností tě ale může napadnout zvíře domácí - když mu vlezeš do teritoria, nemá před člověkem přirozený strach... Samostatnou kapitolou pak jsou například nevychovaní psi všech možných velikostí a tvarů venčení nezodpovědnými pánečky/paničkami - od nich (psů i doprovodu ) ti hrozí nebezpečí zdaleka největší...
Na kamaráda, který chodívá do lesa celkem často, zaůtočil pes. Jeho majitel prý byl cca 100 metrů daleko, sice na psa křičel... A protože to nebyl žádný jezevčík, ale statný agresivní rotvík, vylezl na posed který naštěstí byl co kamenem dohodíš. Nic se nestalo, ale kamarád byl tak otřesen, že si na procházky pro jistotu pořídil plynovku, ve které má pepřáky. Kdyby náhodou...
V lese jezdím na čtyřkolce a ještě se mi nestalo, že by mě nějaké zvíře napadlo, mám upravený výfuk, tak jsem slyšet dost daleko! Takže na čtyřkolce nic nehrozí!
Občas může zaútočit šílený čtyřkolkář U nás se právě v posledním měsíci stalo pár incidentů, které mne celkem rozhodily. Na kraji lesa zaútočil dravec (prý káně) na holku, co si šla zaběhat - poranění hlavy. Pár metrů od posledního domu vesnice zabila bachyně (ve dne!) psa. Všude kolem cest je kukuřice = skvělá schovka pro prasátka. Takže ponaučení: je jedno, kudy a kam jdete, všude vás může něco sejmout. Mona
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.