Nejste přihlášen/a.
Už jsem se tě ptal, jak, kde a v čem toho králíka chováš a čím ho krmíš. Průjem má nejspíš z nějaké chyby v krmení, možná byl venku a něco zbaštil? Nebo dostal něco zeleného, co mu nesedlo. Po jaké akci se ten průjem objevuje? Dokud neposkytneš Tyto informace, těžko posoudit, co tomu zvířátku je. Navíc jakékoli vyšetření je dražší, než nový králík...
Hezký den.
Už jsem Ti jednou řekl, že mu máš dávat granule s kokcidiostatiky, kvalitní seno a vodu. Nic dalšího. Žádné pochoutky, žádné saláty. Podívej se k mojí odpovědi na tvůj první dotaz.
Hezký den.
Já vím,ale to bych je nejdřív musela sehnat...Přečetla jsem si to dneska.. A dají se normálně sehnat v lekárně nebo musím ke veterináři pro předpis?A ty pochoutky už mu nedávám
Já to nakupuju normálně ve velkoobchodě s krmivy pro zvířata po pytlech, ale mělo by to být ke koupi normálně v Baumarktech, nebo obchodech se zvířaty. Říkají tomu granule s léčivy, nebo granule s kokcidiostatiky.
Hezký den.
Tak jsem kouknul do svých chytrých knížek, ale mám jen věci už starší, tudíž si nejsem jist, do jaké míry přípravky o kterých budu hovořit, jsou k dostání, nebo čím jsou nahrazené. O králících si něco přečti - v antikvariátech určitě najdeš spoustu knich za pár korun.
Příznakem neinfekčního průjmového stavu je měkký až vodnatý trus, okolí konečníku značně ušpiněné, výkaly páchnou, zvířata jsou skleslá, žerou špatně, nebo vůbec ne.
Příčinou onemocnění bývá jednostranné krmení mladým zeleným krmením, nevhodnými krmivy, napájení studenou vodou, zkrmování nahnilých namrzlých okopanin, zkrmování naklíčených brambor, silné přechlazení zvířat a nežádoucí obsah jedovatých rostlin v krmivu.
Takto nemocná zvířata je třeba ustájit do suchého a zatepleného prostředí, stanovit jim dietu ve formě dobré suché píce, vyloučit krmné směsi a nahradit je přechodně zrnem (oves, ječmen, vločky). Mohou dostávat i kůrky suchého chleba.. Z nápojů je účinný odvar z ovesných vloček nebo normální černý čaj - neslazený(!). K ohryzu lze předložit větvičky z vrby, dubu a hrušně (velký obsah tříslovin). Léčebným prostředkem je aktivní uhlí (Carbosorb, Carbocit apod.), z antilaxativních (protiprůjmových) prostředků Tanofil, Tanoform, Talbin.
Příznaky kokcidiózy - malátnost, vyhublost, naježená srst, křeče, skřípání zubů, časté průjmy, krvavé výkaly, při chronických formách hlenovitý výtok z očí a z nosu.
Léčba - sulfadimidin, sulfakombin do vody (20g na 6 litrů vody), nechat králíky vyžíznit, po dobu léčby krmit jen senem a zrním (ječmen, oves, vločky). Léčebná dávka se podává 2x denně po dobu čtyř dnů všem králíkům; léčení je třeba opakovat za 4-6 týdnů.
Králíky chovat v hygienickém prostředí na roštech.
Kokcidióza je infekční onemocnění.
Granule s kokcidiostatiky slouží k prevenci, nikoli k léčbě.
Kdybys ještě něco potřebovala, dej vědět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.