Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes v autobuse

Od: sarinecka* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,chci se zeptat jestli se platí přeprava v autobuse za psa. Mám malého jorkšíra,ale nechci ho brát do tašky protože se s tou taškou pak nechci tahat,takže bych ho měla v autobuse na vodítku. Zajímá mě,jestli bych něco platila,když je to mini jorkšír a měla bych ho celou cestu na klíně:) Nemáte s tímto někdo zkušenosti? Díky:)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

3x

Musíte se podívat do tarifu příslušného autobusového dopravce.

Většinou je stanoveno, že za psa v tašce se neplatí, za psa volně se platí.

hop®
hodnocení

2x

Podle přepravního řádu je pes ve schráně (tedy tašce) brán jako zavazadlo, ale pes bez schrány jako pes. A za psa se platí, je jedno jestli je to čivava nebo vlkodav, jestli leží na zemi, sedí na klíně nebo visí na stropě. :)

Možná ho na dobu přepravy strčit do kapsy, vozil jsem takhle v bundě "klokance" štěně malého knírače... ;)

hodnocení

0x

Také je vhodné počítat s předpisem, že v autobusu smí být nejvýše dva psi. Nevím, jestli to platí všude, ale platilo to před několika málo roky v okolí Štěchovic. Chápavý řidič tehdy přivřel oko. Ale obecně mohu konstatovat, že pro majitele psa i pro psa je příjemnější cestování vlakem.

hodnocení

0x

Je to přesně tak - pejsek v košíku, tašce či přepravce je zavazadlo a neplatíte nic. Pes na vodítku je cestující a platí poloviční jízdné. Ať je to malá čivava či maxipes Fík. Tak pak už záleží na Vás a na Vaší peněžence, jestli zaplatíte, nebo jestli budete raději nosit košík. Jaga.

Zajímavý postřeh: vlakem cestovali lidé se 2 menšími psy. Pěknými, udržovanými. Rozložili své bundy na sedadlo, psi si na ně lehli. Průvodčí je požádal, ať dají psy na zem. Nepomohlo tvrzení, že leží na bundách a ne přímo na sedadle. Nepomohlo ani to, že mají platné jízdenky, tudíž na sedadlo nárok.

Přesto mi na sedadle daleko míň vadí čistý pes, než znečištěný a špinavý bezdomovec. A nikdy jsem nepřišla na to, kdo měl pravdu - průvodčí, nebo majitelé psů? Co myslíte? Jaga.

hop®
Průvodčí. Cituji §23, článek 3 přepravního řádu pražské MHD:Beze schrány mohou cestující vzít s sebou do vozidla psa, který má bezpečný náhubek, je držen na vodítku nakrátko a nesmí být přepravován na sedadle. Za takto přepravovaného psa se platí přepravné podle tarifu.
fran

I kdyby nakrásně byla v prázdném autobuse volná sedačka a psík čistý malý bílý usměvavý pudlík, vypraný a vonící mýdlem, nelze. Ono v současné době - kromě čistoty - běží o alergie na psí srst. Alergií přibývá všeobecně. Takže je obava, že dítě se osype, bude-li na sedačce v autobuse psí chlup.. Mladíka alergika jsem viděla, měl červený obličej, fleky a vypadal děsně. A prý kočka;).

Ten jorkšír do klokaní kapsy mikiny by šel, už jsem je takhle viděla, nebo za bundou s vykukující hlavou, ale jestli to v autobuse uznají jako "přepravní schránu"...? Když se tvořila pravidla pro přepravu, různých mini-minipsů zase tolik nebylo. Asi by se nesměl během jízdy vyndat na klín, ať se v teple peče nebo ne - a to není zaručeno, že. A pak se veze zadara.

hop®

Podle přepravního řádu musí mít schrána nepropustné dno, pes by tedy v kapse musel sedět třeba v igelitce... ;)

manicka*
hodnocení

0x

Tak já mám teda čínského chocholatého, docela malej pes-30cm, ale přece jen pro některé je "velký". V MHD jsem měla tašku snad jen jednou, jinak jezdím bez ní. Jednou je pes na zemi, podruhé na klíně, jak se mu chce, revizory jsem potkala několikrát a vždycky jsem měla štěstí, že to prošlo. Jednou se pes líbil revizorce natolik, že mě zapomněla skontrolovat, podruhé mi jízdenku půjčovala kamarádka, ale jinak asi 2x revizoři psa vůbec nebrali na ohled. Samozřejmě se může stát, že přistoupí nějaký zahořklý blb a budu platit, ale raději si zaplatím tu tisícovku než platit měsíčník, který by mě vyšel cenově úplně STEJNĚ, navíc když PSI JSOU DRAŽŠÍ NEŽ DĚTI DO 15LET. Na to se jim člověk může leda tak "vy víte co"

kleopatra1*
hodnocení

0x

Ahoj, máme také malého jorka / ve 3 letech má 2,kg / a i když není jen gaučovým povalečem a denně uběhne 5až 7km,tak přece jen do šaliny /tramvaje /ho nesu v tašce.A ne proto,že se musí platit.Dle mého názoru se toto mrně cítí bezpečněji.Tašku mám přes rameno a jemu čouhá jen hlavička.Jednou jsem s ním musela narychlo k vetovi a nesla ho v náručí.Řidič hned : ,,Paní, toho psa dejte na zem,nemá náhubek! "Byl ještě štěně a nevážil ani 1kg.Koupila jsem mu krásnou a dost drahou tašku,ve které však nechtěl být ,byla na něj asi i dost velká. Časem jsem opět musela řešit cestování v MHD a nést ho jen tak v náručí byl mnohdy problém.Má kolem sebe moc vjemů a kdekdo ho chce hladit.Také při vystupování nemusí být vždy bezpečno, jindy zase cestujete s lidmi,kteří se pejsků bojí nebo mají jinou negativní zkušenost.Jen tak na stánku se mně podařilo koupit malou, lehkou a pro něho dostačující tašku,navíc za pár kaček.A věřte,cítí se v ní mnohem líp, pohodlně a hlavně bezpečně.Když cestujeme déle,klidně ho nechám z tašky vylést ,to už záleží na tom ,jaký je vedle cestující. Ale stejně je vždy miláčkem.

PS.Nenosím tašku jen tak v ruce,vždy ji mám přes rameno ,aby nebyl psík moc u země.Při hromadném nastupování by mohl také přijít k úrazu. K.

hodnocení

0x

takže když povezu psa samotného - platím a když psa i s taškou (a pes v ní) tak neplatím nic no to je mi logika *zed* :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]