Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký druh rybek?

Od: edge* odpovědí: 5 změna:

Zdravim po pul roce co jsem se tu ptal na nějaký rady do základů a podobně:) (mimochodem toto téma např. poradte.cz/... )

Od května co jsem akvárium založil, stále dobře funguje. Ale chtěl bych se postupně posunout dál i s osazením nových rybek. Doteď jsem měl hlavně tetry. Před týdnem jsem si na zkoušku pořídil menší hejno parmiček "oděs". Jsou krásný ale taky hrozně divoký, akvárium najednou ožilo, jen jeslti to těm klidným tetrám nebude do budoucna moc vadit. Uvažoval jsem o parmičce mechové a ještě její čeledi čtyřpruhé, ale ty by mi už teprv udělaly v akváriu humbuk.

Taky se mi líbí cichlidky, ale odlákal mě prodavač, když pověděl, že ty většinou potřebují dost měkou vodu což ta moje je vhodná leda pro tlamovce. Tlamovce bych chtěl do budoucna, jen je mi jasný, žebych musel kompletně udělat akvárium znova, takže asi jedině až budu mít potřebu pořídit něco novýho lepšího a to je ještě času... Tak co by jste mi poradili za zajimavý druh?;) Jinak k těm parmičkám asi dokoupím i další aby měly větší hejno zatim vypadá, že se jim u mě líbí a ostatních ryb si skoro vubec nevšímají.

Dále sem dám i fotku. V levé straně mi pořát něco chybí, chtěl bych tam nějakou rostlinku nebo rostlinky co by se vyjímaly ve společnosti s ostatníma co v akváriu mám. Momentálně je tam Microsorum, ale to se u mě vubec nedaří, takže bych bral nějakou jinou rostlinku co by taky rostla na kmeni. A poslední otázka ohledně nitěnek, týká se to hlavně černých teter, který je mají nejvíce v oblibě. Dokážou ryby přestat když mají dost? Teda spíš neublíží jim, když se případně přežerou?

Jaký druh rybek?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Edge, neporadím, ale ocením! Za Vaše akvarium zasloužíte pochvalo! *palec**palec**slunce* Viky

doplněno 22.03.12 21:28:

Oprava: Pochvalu!

aroff
hodnocení

0x

Upřimně, já bych tam ty "tetrazony" nedával, píšeš , že tam máš "žanérky" "oděsky" a na foto mám dojem, že tam vidím i Razbory klínoskvrnné. Já bych nechal tyto tři druhy a jen bych zvětšil jejich hejna. Popřípadě bych tam přidal párek "perleťáků". a na spodní část nádrže , hejnko panceřníčků. Přidal bych i plovoucí rosliny, které by uvítaly " oděsky" i " perleťáci"

Moc druhů ryb po pár kouskách není tak hezký jako větší hejna a třeba jen dva druhy. Do toho levého kouta bych dal Vallisnerii (spiralis nebo americana)

S tím Microsoriem chvilku počkej, ono se rozroste až se přádně přichytí.

Pokud jde o to přežírání tak to rozhodně není dobré, ryby se pak dožívají kratšího věku a jsou náchylnější k nemocem. Pokud by jsi měl skaláry tak ta se dokáže přežrat až k prasknutí. U teter toto nehrozí ,ale jak jsem psal... To že překrmuješ je vidět i na foto. 1/2 krmítka plná nítěnek a žadná ryba u toho není. To není dobré. Raději dát vícekrát jen to co hned zbaští než aby tam měly takthe "nasypáno". To nemluvím o zhoršené kvalitě vody.

Nevím jaké jsi chtěl cichlidy, ale ty zase nejsou tak náročné na měkkou vodu. Snesou od měkké až po tvrdou. Na pěstování ve společné nádrži to není až tak zase rozhodující. Voda se rybám upravuje hlavně při množení. Oni i ty tlamovci jsou cichlidovití. ar*jasne*

edge*
hodnocení

No myslel jsem to tak, že většina ryb jsou tetry... 15× neonka(tetra neonová), 5× tetra černá, 3× tetra červená, razbory tam mám 4 když jsem dokoupil vždycky nový do hejna vydržely nakonec jen ty 4 co je mám již od začátku... 2× Ancistrus, pancéříčkům se u mě taky nedaří už nemám žádnýho.. no potom 3× parmička černopruhá, nově 7× ty "oděsky", který dokoupím ještě. Proradná samička čichavce, která mě vždycky samečky čichavců užene a zlikviduje :( Nevim jakej je to druh, ale sameček jeden byl od jejího druhu a 2 zakrsly co jsem postupně měl páreček vždycky momenálně tam mám jednu samičku zakrslýho a tuhle zabijáckou.

Možná jsem ještě na něco zapoměl, ale to nevadí. Takže asi teda dotvořím větší hejno oděsek a vyzkouším znova dokoupit ještě pár černých teter a možná ještě znovu vytvořit hejno razbor a uvidím. Nitěnky jsem zakoupit teprv nedávno tohle je druhá dávka z balení, čili dá se říct zkouším to s nima teprv a budu se to teda snažit nějak rozdělit tu "jednu porci"

Tu rostlinku jsem chtěl spíš nějakou co by rostla na tom kmeni. Microsorum mě nejde už od samotnýho počátku... Valisnerii jsem již měl a také se jí moc nedařilo. Momentálně tam mám různý echonodory, crypokoryny, jávský mech, "řasokoule" a v pozadí nově Cambombu, která rychle přirůstá, takže se jí asi taky daří.

Zatím teda děkuju za názor a rady :)

Na fotce je jmenovaná samička čichavce a "oděsky", Black moly jsem pořídil na doporučení proti roduše, pomohly až parmičky černopruhý, který řasu do 3 dnu beznávratně zlikvidovaly.

Jaký druh rybek? #2
aroff

Ty neonky 15x to je OK,ale ty ostatní to je málo kousků od jednoho rduhu. Jsou to hejnové ryby a v malém počtu se jim nedaří. Takže jak jsi psal , že dokoupíš, pak to bude dobré. Opravdu tam nedávej tolik druhů a nech jen ty tři hlavní hejna.

Ten čichavec to je zlatá forma vyšlechtěná z Čichavce modrého (takže Čichavec zlatý). Podle zakulacené hřbetní ploutve je to opravdu samička,ale že ta by likvidovala samce to se mi nechce věřit. Spíš jestli jsi tam nedal dva samce a ty se pak nelikvidovali navzájem. Pokud není akva dostatečně zarostlé s množsvím úkrytů chce to jen jednoho samce. Jinak to jsou mírumilovné ryby.

Ty Parmičky černopruhé to jsou oprvdu dobré likvidátorky řas, ale hlavně v mládí, Jak dospějou tak si řas už tolik nevšímají.

Na těch nítěnkách ještě zapracuj. Jen nevím jestli kupuješ živé nítěnky a nebo jsou mražené. Pokud jsou mražené, tak je do krmítka nedávej a vždy ulom kousek (asi jako kostka cukru) a nech ho volně plavat na hladině. Ryby to pak budou "oždibovat" Ty krmítka jsou jen na živé nítěnky.

Tak ať to roste. ar*jasne*

edge*
hodnocení

Myslím, že u většiny druhů čichavců není žádnej problém poznat pohlaví*smich* V žádným případě jsem nikdy neměl 2 samečky čichavce najedou... A asi když samička furt samečka nahání a kouše, tak je asi jasný kde je prblém. Většinou se potom samečci skrývají a ani nažrát se neodváží vylést z úkrytu. Samozřejmě jsem měl těch teter vždycky od jednoho druhu minimálně po šesti.

Já jsem sice psal že jsem v květnu s tímhle akváriem začínal, ale jinak mám menší zkušenosti již od malička co jsem se staral o akvária. Ale tohle je první akvárium do kterýho jsem se pustil fakt naplno. A samozřejmě, že hlavně finančně po nástupu do práce. Jako při každým koníčku se to už raději nepočítá co všechno to už zlhtlo, ikdyž akvárium jsem sehnal celkem levně (zadarmo:D)

Takže všechny rady co jsem se dozvěděl, jsem už věděl ale i tak díky. Hlavně ohledně nitěnek což je pro mě nové. Nitěnky jsou mražený, takže tu dávku budu dělit ještě napůl a možná i méně to se uvidí.

Co se týče cichlidek tak například kakadu nejsou až tak náchylný na tvrdost co jsem si zjistil to je pravda. Možná šlo jen o ten jeden druh a já jsem to potom bral celkově. Ono, když nějakej druh je už moc vyšlechtěnej, je to s ním vždycky složitý a to i se psama a celkově se zvířaty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]