Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem tu opět s dotazem. Možná to je banální, ale dnes se mi poprvé stalo, že na mého psa při venčení "zaútočil" cizí pes. No, tedy nezaútočil v pravém slova smyslu, přiběhl a začal šíleně vrčet. Jelikož to byla obrovská doga, tak moje odvaha byla rázem pryč a opravdu jsem se bála, že mi mého jacka russela sežere. Páníček byl kdesi v dáli a jen na něj volal. Tak mě napadlo, co mám v takovém případě dělat? kdyby opravdu chtěl zaútočit, jak si chránit svého psa oproti takovémuto obrovi? Střední psy bych zvládla, ale 60-ti kilové tele s obrovskými zuby vážně ne. Prý pes vycítí strach člověka a já se v jeho přítomnosti opravdu bála. Jinak mám dogy ráda, tedy, líbí se mi ale nikdy jsem velkého psa neměla...
Děkuji za reakce
Už jsem to rady několikrát psala, vypadá to na hlavu, ale funguje to. Je potřeba se na toho cizího psa usmát, ale necenit zuby, krátce se mu kouknout do očí a tichým, ale radostným hlasem říct: Ahój, kam jdeš, jak se máš? Jsi na procházce? Vypadá to fakt přiblble, ale bezpečně to funguje. Je mnoho rad, např.nikdy nezvedat svého psa do náručí, útočí-li cizí pes. Protože ten cizí našemu stihne zranit bříško. Snažit se cizího chytit oběma rukama zezadu za slabiny a odhodit ho. Chytit cizího za ocas a odhodit ho.
Jednou se mi to s tím ocasem povedlo, ale musím vám říct, že to sice bezvadně zafungovalo, ale já jsem se klepala ještě dva dny. Ten cizí pes určitě taky, protože byl velice překvapaný a zaskočený. Chce to strašný kopec odvahy, ale na psa velikosti dogy ani nemáme odvahu, ani fyzičku.
Chce to takové situaci předejít. Ten pozdrav mám bezpečně mnohokrát vyzkoušený. Cizí pes se uvolní, usměje, mávne ocasem a jde dál. Fakt!
Muj znamy pro tyhle pripady vlastni teleskopicky obusek, elektricky paralyzel a strelnou zbran. A pokud jde ven, tak jedno z toho si bere s sebou. Myslim, ze ten paralyzer neni spatna volba. Jinak pokud majitel prilis vaha s odvolanim sveho vrciciho psa velikosti telete, jedna se o agresivniho jedince s narusenou psychikou, ktery si rad dokazuje svoji silu. A takovi jedinci by meli chovat maximalne pudliky.
Nezbyde Vám nic jiného, než vzít psa do náručí a bránit ho vlastním tělem. Na mámu takto jednou skočila právě doga a opřela se jí packami o ramena. Byla hodná, asi si chtěla hrát, ale od té doby se máma bojí velkých psů.
Dogy ve své povaze nejsou zlé, málokdy někoho napadnou a pokoušou, to už musí opravdu být něco. Ono i vrčení nemusí být nutně výstraha, od kamarádky psovodky mi bylo řečeno, že to bývá i výzva ke hraní. No, nevím...
doplněno 17.03.12 13:50:To bránění vlastním tělem je myšlno tak, že svého psa vezmete do náručí (nebo ho stačí přidržet u země), zalehnete ho a uděláte ze sebe defacto takové vajíčko - se psem pod tělem. Proti takto velkému psovi nemá smysl zvedat vlastního psa do výšky, protože právě výška je výhodou dogy.
Pokud by pán brzy nepřišel, snad by to dogu přestalo bavit...
Tenhle pejsek se opravdu netvářil, že by si chtěl hrát :D byl celý napnutý, naježený... Já byla právě velice překvapená, že právě doga jednala takhle, bylo to možná i proto, že tu louku bral jako jeho území a nás jako vetřelce, nevím... Jinak je ta louka veřejně přístupná a pejsek akorát bydlí opodál.
doplněno 17.03.12 14:01:Já až doteď, když se náš pes s někým nepohodl a ten druhý pořád dorážel a ještě za náma běžel používala to, že jsem si před něj stoupla a tvářila jsem se, že se ho opravdu nebojím... Cizí pes to téměř hned vzdal. Je ale fakt, že to byli psi s velikostí max po kolena...
Já si to také nemyslím:D Jinak je na pánovi, aby psovi ukázal, kde končí hranice jeho teritoria, bohužel spousta lidí s velkých egem si pořídí velkého psa a pak neví, co s ním. Možná se doze zrovna nelíbil Váš russel, možná to opravdu brala jak vetřelce na svém území. Každopádně doga by neměla běhat někde sama bez košíku, když už tedy nemá vodítko. Normálně bych zašla za majitelem, pokud ho znáte, a zeptala se ho, jak by řešil případné napadení. Na řeči "ona je hodná, pes, který štěká (vrčí), nekouše", nevěřte! Zcela jasně dejte najevo, že si nepřejete, aby se situace opakovala.
Viděl tu situaci, kdy na Vás doga vrčela, nebo přišel, až byl klid?
Ta doga je pes a je opravdu mohutný, nenosí snad ani oojek... Minule jak jsme tama šli tak jen kamarádsky přiběhl očuchali se a šel za pánem. Nevím, proč reagoval teď takhle.
Majitele osobně neznáme, jen tama procházíme. Jinak majitel to viděl celé, ono vypadá, že ho má zvládnutého, potom odběhl, ale co kdyby se náhodou psovi něco nelíbilo, neposlechl by a udělal si zákusek z toho našeho prďoly...
V tom případě, až se příště potkáte, bych mu pěkně zostra dala najevo, že nechci, aby se situace opakovala. Ať si to pořeší, jak chce. Je mi jasné, že neudělá nic, ale jen aby viděl, že nejste hej nebo počkej, která se nechá uchlácholit tím, že tentokrát Vám pes nic neudělal. Příště už může být pozdě.
Né! Nebratdo náručí! Váš pes se pak bude psů (velkých) bát.. a bude se snažit si vyhopsnout do Vaší náruče. Já sama sebou (to by asi neudělal každý - přiznávám) bych do toho zasáhla že bych já začla na psa vrčet (toho co přišel) a nějak odhánět a nebo bych je prostě nechala at si to vyřídí sami.
Já psa nikdy do náručí nebrala, ať se přišel podívat sebevětší pejsek No, nechci být nezdvořilá, ale nedokážu si představit, že by někdo začal vrčet na opravdu mohuntou dogu, možná tak mohutný chlap :D. A nechat je ať si to vyřídí sami, no, nemyslím si, že by můj pes, který není ani po kolena měl byť jen malou šanci oproti doze, která je 4-5x tak větší a mnohonásobně těžší
Já se taky přidám k tomu, aby paní nebrala malého do náručí. Jednak tím na chvíli vystavuje břicho, tak by při opravdovém útoku mohly být střeva mezi námi a taky si tím malý pes myslí, že je víc než ten velký. Bohužel, se někteří pejsci podle toho potom chovají a situace se zhoršuje.
Zalehávání malého pejska už tady čtu poněkolikáté a přesto si to nedovedu představit. Nevím jak by na to případný "agresor"reagoval, kdby se před ním schoulil nejen můj pes, ale i já bych si před ním lehnul na zem...
Spíš je lepší na cizího psa přátelsky promluvit, já třeba dělám takové to:
"Jé nazdááár pse, ty seš krááásnej!
co tu děláš? Pocem, chceš se pomazlit? Ty seš teda zvědavec... atd... "
No a když dělá něco co nemá, třeba se mi točí za čubou, tak na něj prostě zařvu "HEJ! NE! CO TO DĚLÁŠ!" rázně proti němu vykročím a nenaznačuju útok rukama, ale jdu proti němu. Zpravidla je strach silnější než zvědavost a pes toho nechá.
Kyž je to vyloženě agresor, tak svého psa dám za sebe a na cizího zařvu: "FUJ! NECH TOHO! VYPADNI! " A zkopu ho, když si nedá pokoj. Když se tváří agresivně i vůči mě, tak vytáhnu teleskop a přetáhnu ho. (pozor ne přes nohy a hlavu. nohy mu tak můžete snadno zlomit - což nechceme a hlava je taky nebezpečná) většinou to vyjde z boku, nebo po prdeli.
Velikost nehraje vůbec žádnou roli. Bývají docela časté případy kdy, malý pes poroučí a vládne mnohonásobně většímu a mohutnějšímu psu. Např. vlčák může být klidně podřízen čivavě. Čivava má nad ním moc, a vlčák má z ní respekt.
Všechno je to o energii jakou na psa vyzařujete, nejhorší ze všeho je mít před psem strach. Takže jestli si myslíte že napadne vašeho psa. Musíte psa bránit, když je malý a velký pes jej může napadnout. Ppes musí mít ve vás důvěru, že ho v tom nenecháte. A naopak on pak může bránit, hlídat vás, a upozorňovat na nejrůznější nebezpečí. Všechno je to o důvěře, kterou spolu sdílíte. Nejsem to Já a Pes, ale jde o vzájemný vztah, a komunikaci.
Postavte se před útočícího psa (dogu) a klidně stůjte, sdělíte mu tím, že tohle je vaše území a vaše teritorium. A že si má udržovat určitý odstup, musí z vás cítit respekt. Vyzařuje to nejen vaše energie, kterou pes vnímá, ale i postoj (reč těla). Proto stůjte vzpřímeně a mějte hlavu vzhůru. Tzn, Vy jste "Vůdce smečky" a bráníte svou smečku (vašeho JRT).
Hlavně vůči útočícímu psu (doze) neprojevujte agresivitu, vztek, apod. Nechceme útočit a vyvolávat spory. Jen vyjadřujeme svůj nárok na prostor a sdělujeme tím ať se ostatní psi drží dál. Tzn. musí nás respektovat a stáhnout se (a to vše hlavně vklidu).
Děkuji za reakci já se přesně to, co popisujete snažím používat, ale... proti psům do velikosti menšího vlčáka se nebojím. Dokážu si svou "smečku" uhlídat a ještě se mi nestalo, že by mě pes v takovémto případě napadl, nebo mého psa. Pes mi věří, ví, že se mu se mnou nic nestane. Ale pak je problém s těmi většími, těch se ne bojím ale v tu chvíli chytnu panický strach, že je moc velký, silný a já s ním nic nezmůžu... Pes to samozřejmě vycítí a už má navrch...
zkuste si poridit peprovy sprej a nosit ho v kapse,aby byl po ruce a jak uvidite,ze na vas nekterej pes bezi a nevypada pratelsky,tak ho pouzit..
honzyck, vaše odpověď se mi velice líbí. Moc! Vůbec si nedovedu představit, že bych na cizího psa vytáhla zbraň, ať je už jakákoliv. Vždycky jsem si vystačila s přátelstvím nebo vztyčenou hlavou a pevným postojem a tichým, ale ostrým hlasem. A to chovám psy 35 let. Od služebních, se cvičákem, až po jorka sice na gauči, ale sprostými nadávkami velkým psům, mi za zády.
Odhodlání je jedna věc a tváří v tvář velkému, bohovsky najedovanému psovi, to je o něčem jiném. Dá se zvládnout postojem a slovem vše. Bezpečně to vím.
No, upřímně řečeno, některé příspěvky, některých lidí stojí tak akorát za "houby s mákem". Samozřejmně zbraně jsou nesmysl. Ale jestli můžu přispět ještě jednou radou, tak je daleko lepší na psa nemluvit.
Jak uvádíte.. "s tichým a pevným postojem..." souhlasím, ale použití ostrého hlasu není moc vhodné. Pes vycítí nejistotu z hlasu, ikdyž se snažíme svůj strach tímto maskovat. Takže ticho je daleko učinnější než slova, alespoň z psího hlediska.
Já bych radila mluvit ano, tak jako by byla jeho pán. Uřvat ho, zmáknout: Např.: ..."Jdi pryč! Kde máš pána? Zapadni! Vypadni! Zmiz! Dej pokoj..." atd, nepřetržitě halasně odhánět. Jednak si tím dodá odvahy sama sobě, a pak - rozumnější pes se takhle zastaví, asi neodežene. No a jeho pánovi tím halasem dojde, že dělá jeho psík něco jinému nemilého, oni jsou někdy natvrdlí a začnou tvrdit "On je hodný, nebojte se..."
Přesně tak.. Já mám doma kluka jorkšíra(2,5kg) a kluka německýho ovčáka (45kg) a ten malej velí velkýmu-je to paradox .. Jinak pro tazatelku: Jednou sem byla venku s mamcinym stenetem bigla,taky se na me rozebehla nemecka doga.. stene sem strcila za sebe a svym telem ho branila,doga se za me snazila vselijak dostat-to me tak rozzurilo,ze sem na ni zarvala-hodne razne-gaga zpozornela a ja ji v tu chvilu flakla takovou prec čuňu,znovu zarvala NESMIS! a ona odbehla.. Hned na to sem zahlidla jejiho pana a servala jeste jeho
.. Proste clovek nesmi ukazat strach..
no to je odvážné teda, co kdyby ten pes zaútočil i na vás?
Teda pokud ta doga chtěla vašeho bígla jen na hraní tak jo, ale pokud by chtěla útočit tak nevím jestli bych měla odvahu ještě na ni vztáhnout ruku
Nad tím sem v tu chvilku opravdu nemyslela..Nejaky coby kdyby me v tu chvulu nezajimalo..ale ja sem nervak a jak chce nekdo ublizit me nebo mym blizkym,tak se neznam a dost lidi mi i reklo,ze ze me jde vazn strach-tak se asi lekla mýho vyrazu a radsi utekla
).. a jinak-nebyla to rada-jen moje vzpominka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.