Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
náš pejsek má problémy s ušima. Pořád se škrábe a třepe hlavičkou. Nejvíc v noci.
Dřív už jsme s ním byli na veterině, prý toto plemeno trpí na zánět očí (ty mu také pořád slzí) a uší.
Dal mu nějaké kapky. Takže i teď, když se vyskytnou problémy, mu ty kapky dáváme. Jenže to je právě ten problém. Doktor nám tenkrát tvrdil, že mu máme nakapat do ouška, hlavičku podržet cca 2 min., aby mu tam ty kapky vtekly a pak to opakovat u druhého ouška. U nás je to ale boj a je vůbec úspěch, když se mu do ouška vůbec strefíme, ale 2 min. se mi ho v klidu udržet ještě nepodařilo.
O to ale nejde. Neznáte ještě něco, co se může na zánět uší pejskům dávat? Kapky od veterináře máme, ale příliš nezabírají. Tak se ptám, co třeba ještě pomáhá. A co třeba na ty očička?
Díky za rady a přeji hezký den.
Dobrý den. Pokud je obtížná manipulace s kapkami, požádejte veterináře o předepsání antibiotické masti. Ta se aplikuje snáze. Chtělo by to stejně návštěvu u veta vykonat, abyste měli jistotu, že pejsek nemá třeba ušní svrab. Ten se také projevuje škrábáním a třepáním hlavy. Takže pro jistotu by ho vet vidět měl, aby se něco nepodcenilo.
Co máte za plemeno?
Uši: nemá ještě mimo ten zánět třeba zarostlé chlupy v uších? Máme maltézáka a tak jednou měsíčně si s ním musím sednout a pinzetou mu ze zvukovodu vytrhat chlupy. Občas úplně zírám, jak mohou být dlouhé. Tyto zarostlé chlupy mohou samy o sobě způsobovat svědivost a pejsek si to může škrabat a házet hlavou. Taky ty chupy mohou teď způsobovat, že se kapky nedostanou tam, kam mají. Zkuste se podívat a chlupy případně vytrhat. Teď už to zvládáme, ale ze začátku se moc nenechal, takže jsme to dělali tak, že ho měl manžel v klíně a hlavu mu na boku držel a já trhala. Na závěr dáváme olejové kapičky na vyčistění - nakapeme, promneme uši a chvilku pejskovi ještě hlavu držíme, aby to došlo co nejdál, než si to vyklepe
Oči: maltézák na ty oči také dost trpí, obden kapeme klasický optalmo-septonex. Kapesníčkem otírám ospalky a výtok z očí. Také je důležité, aby měl okolo očí ostříhané chlupy - když jsou přerostlé, tak do očí zasahují a tím pádem jsou oči podrážděné.
Děkuji všem za odpovědi.
Jinak, je to plemeno Shih - tzu (takovej chlupáč).
Ouška mu uvnitř nestříháme, ptali jsme se na to tenkrát veterináře a prý to není nutné. Ale chlupy tam má. Akorát si tedy nedovedu představit, jak bychom mu je vytrhávali. Musí to dost bolet. Myslím, že by nás snad i pokousal.
Tak to je skoro totéž, jako maltézák. Jestli Vám veterinář řekl, že to není nutné, tak to Vám řekl špatně - u tohoto plemene bych to naopak za nutné vyloženě považovala. Nebolí je to, spíš to tahá. Netrhám to jako že bych je přímo škubala, ale chytnu více chlupů do pinzety a zatáhnu - jde to snadno a nebolí to určitě, protože už se mi ani necuká, zvykl si. Kdyby ho to bolelo, tak se cuká a kňučí. Opravdu ty chlupy rostou hluboko ve zvukovodu, takže nestačí stříhání - zkuste to tou pinzetou a sama budete překvapená, jak ty chlupy mohou být dlouhé. Tahám je dokud přímo nevidím, že má ucho úplně čisté, až dovnitř.
Dělám to tak, že si ho dám na gauč, hlavičku dám buď z jedné nebo druhé strany sobě na nohy tak, abych co nejlépe do ucha viděla. Jak říkám, zpočátku mu manžel hlavu držel, teď už se nechá sám ode mě.
Myslím, že to trhání chloupků bude u Vás zásadní problém - třeba ten zánět máte od toho. Zkuste to!
U všech svých chlupatých pejsků jsem se tohohle bála. Vždycky vytrhávám ze zvukovodu pinzetou všecky chlupy. I ty, co rostou až z hlavy. A k uchu čichám. Když něco ucítím, tak hned vytahuji pinzetu a tampon. Chuděrku Dorotku, ta má chlupů nejvíc, velice ji lituji, protože to musí bolet, ale nic se nedá dělat. Kolem očiček vystříhávám až na kůži. Zjistila jsem, že když jsou, hlavně ve vnitřním koutku oka, chlupy, drží se tam ospalky a bakterie a kvasinky mají živnou půdu. Při ostříhaném okolí oka je zdravější prostředí, oko je zdravější a lépe se udržuje.
Je pravda, že Dorka trpělivě drží a tiše fňuká. Zjistila, že zubama nic nezmění. Ale já také vím, jak ji přidržet, aby se necukala a já ji neublížila.
No tak by to chtělo zjistit příčinu. Ale dle příznaků jak píšete bych to viděla na ten svrab jak psala pí kolegyně v první odpovědi. Rada od mého veta, cituji: "Vykašli se na všechny kapky, vem si ty bazmeky s kterejma si čistíš uši, namoč je do stolního oleje a vytři s tím psovi uši (ale ať mu tam zůstane trochu "film"), to zopakovat po tři dny. Tzn. 1x za den. Oni se ty hnusný zákožky svrabový tím olejem udusí a nejaký Stronghold za 600,- si můžou ostatní vetové strčit ..." Osobně vyzkoušeno, funguje to.
Záleží, co jste dostali - Surolan je olejíček, víceméně na čištění popsané nade mnou. Pak existuje Prurivet - zabíjí zákožky a navíc to je antibiotikum. Ale štípe, takže u koček se přestal používat. jenže místo dvou Strongholdů za ranec tohle funguje, za dva dny je po svrabu i zánětu, takže ty dvě minuty musí vydržet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.