Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám 3měsíční fenku boloňského psíka. Už od té doby, co jsme si ji přivezli, kromě prvních 2 dnů, je doma denně minimálně 3 hodiny sama. Přesto když odejdu začne na celou bytovku pískat, kňučet, škrábat a kousat dveře. Sousedé už si stěžují. Nevím si s ní rady. Ať jdu kamkoliv (kuchyně,koupelna,záchod), všude jde za mnou. Nikdy nespí v pelíšku. Přes den spí hned vedle mě a v noci s námi v posteli. Zkoušíme se před ní zavírat např. do obýváku, aby se naučila být sama, ale zatím žádné pokroky nevidíme. Prosím poraďte jak jí naučit samostatnosti. Děkuji.
Důslednost. Přečtěte si prosím celý odkaz, je tam i návod, jak začít: mazlicci.cz/...
Stává se vám, že po vašem odchodu váš pes ničí nábytek, počůrává se nebo vyje a kvílí? Nebo jste se přestěhovali a váš pes si na to nemůže zvyknout? Nezoufejte a naučte vašeho psího miláčka samostatnosti.
Důvod, proč se tak váš pes chová, je strach ze samoty. Proto si u psa musíte vybudovat důvěru, že se k němu vždy vrátíte. Stejně tak ho však musíte i naučit, že jeho nevhodné chování v podobě štěkání, vytí, kvílení, které v překladu znamená něco jako "hned pojď sem", je absolutně nepřístupné a spíše vás dokáže naštvat než ve vás vzbudit lítost.
Pokud se vydáte cestou nápravy musíte se připravit na to, že je to běh na dlouhou trať. Připravte se také na to, že se budete muset naučit důslednosti. Hlavní věcí je psa zbytečně nestresovat loučením nebo vítáním. Prostě to vynecháte.
Dobrý den. Má strach být sám. Nic jiného, než ho trénovat a učit samostatnosti, nepomůže. Je to na dlouho a chce to opravdu důslednost. Pes by se neměl stresovat Vašimi odchody, měl by se naučit to brát naprosto přirozeně. Lidé z bytu odchází a přichází, takže před odchodem žádné loučení, žádné pokyny. Prostě odejít a počkat za dveřmi. Když pes začne kňučet, tak vejít, napomenout ho, uklidnit a znovu za dveře. A to opakovat mockrát a denně. Trénovat hlavně když jste doma. Dát mu hračku, aby se zabavil, nebo dáváme takovou kostičku na čištění zubů, s tím se zabaví dost, nechat třeba chvíli dveře otevřené, pak je zavřít. Když začne být neklidný, poslat ho na místo, vše nenásilně, aby se pes nestresoval. Aby se naučil být sám, i když jste doma. Odpočívat klidně na místě, nedožadovat se pozornosti. Chce to opravdu trpělivost a spoustu času, než se pejsek naučí smířit se s tím, že musí být občas sám a že je to tak v pořádku. Doma musí vědět, kde je jeho místo.Nesmíte mu ustupovat. Vím, že je to těžké, ale jinak se to pes nenaučí. Vy jste pán, je jen na Vás, co všechno mu dovolíte. Ale čím starší bude, tím to bude horší, takže doporučuji opravdu důslednost neodkládat. To je můj názor.
Přiznám se, že s tímto máme hodně velký problém, a to už naše fenečka není štěně. Je na mě a příteli velmi fixovaná a když nejsme doma, tak je horší jak demoliční četa. Hraček tu má hromadu a vždy než odejdeme, chodíme s ní na výběh aportovat, aby se unavila, ale stejně ničí. Myslíte že jde pejska tomu odnaučit i v roce a půl? Četla jsem, že začátkem odnaučení ničení věcí v naší nepřítomnosti je odnaučit psa spát v posteli, aby byl více samostatný...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.