Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maltézáček - pořád ucpané anální žlázky

Od: skye* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda má někdo podobné zkušenosti...Máme tříletého maltézského psíka. Jako štěně měl rozsáhlý zánět kůže, který se léky jakž takž vyřešil. Již od té doby se ale dost drbe a líže si tlapky - má je úplně hnědé. Veterinář si myslel, že je to pravděpodobně alergie, takže jsme začali kupovat hypoalergenní granule, přestali jsme mu dávat konzervy a různé pamlsky, dáváme jen sušené kachní maso, myjeme hypoalergenním šamponem. Zpětně si uvědomuji, že to nemělo asi skoro žádný vliv na to drbání a lízání tlapek. Asi před rokem se mu začaly hodně ucpávat anální žlázky. Vím, že čím častěji se chodí na vymačkávání, tak tím dříve jsou pak žlázky ucpané. Ale musíme chodit tak jednou za 14 dní, protože pak si pes zadek začne lízat a je mu to nepříjemné.

Nedávno jsem se ptala veterinářky, co s tím, jestli se to nedá opravdu řešit jinak než neustálým vymačkáváním (ještě jsem zapomněla napsat, že obsah žlázek prý není "zdravý", že pokud by se to nevymáčklo, tak by to šlo do zánětu) a navrhla mi odběr krve pro zjištění funkce štítné žlázy. Prý má několik psů, kteří díky špatné funkci štítné žlázy mají tyto problémy s drbáním a plněním žlázek. Nemáte někdo podobnou zkušenost? Odběr je jednak drahý a jednak je každá návštěva veta pro pejska stresující, tak se mi do toho moc nechce. Samozřejmě to chci vyřešit, takže na ten odběr nejspíš půjdeme. Prvně jsem se ale chtěla zeptat, jestli někdo nemá zkušenost s jinou léčbou. Shrnutí: potřebujeme vyřešit drbání, lízání tlapek a plnění análních žlázek, potravinová alergie by to být neměla. Taky to drbání není zvykové, protože je schopen se zastavit uprostřed hry nebo chůze na chodníku a začne se drbat.

Díky za každý tip :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Poradím vám jen k drbání. Věta, že váš pejsek se zastaví uprostřed chodníku a začne se drbat, mi hodně připomněla. Můj pes tohle dělat tak v půl roce. Veterinář mi tehdy řekl - suchá kůže, promastit zvenčí i zevnitř. Zvenčí - vtírala jsem mu do srsti sádlo. Dost rychle jsem pochopila, že to nebude to pravé. Tak tedy zevnitř - slunečnicový olej na kousky masa. A taky jsem si vzpomněla na ovesné vločky, které se používají v kosmetice a kterými staří koňáci vylepšovali koním srst. Pejsek dostával směs ze syrových vloček a masa politou olejem. Velmi mu to chutnalo a velmi brzy se přestal drbat. Myslím, že víc pomohly vločky než olej. Vločky máme od té doby pravideně na jídelníčku všichni, rodina i psi.

skye*
hodnocení

Suchou kůži právě určitě nemá, používáme perfektní dermatologický šampon. Ty vločky nebo olej bych přesto zkusit mohla, ale neměl pejsek pak průjem?

Už si opravdu nevzpomínám, jestli první dny měl nebo neměl průjem. Ale dlouhodobě rozhodně ne. A krmím ho tak dosud, granule z jiných zdravotních důvodů nesmí. Jen střídám vločky, rýži, teštoviny. A krmila jsem tak bez problémů i jednu fenku, která (možná i z jiných důvodů) nápadně rychle zkrásněla. Oves obsahuje něco, co blahodárně působí na kůži, vlasy (srst),...

skye*
hodnocení

Aha, tak děkuji za tip, vyzkouším...

hodnocení

0x

Přečetla jsem si problémy vaše pejska. Nyní jsem si přečetla radu, která je zde, již napsaná. Váš pejsek, měl jako štěňátko, rozsáhlý zánět kůže, který se, jak takž vyřešil, jak píšete. ;)

To znamená, že se štěňátko, nevyléčilo úplně. Maltézáček, je krásně chundelatý, musí mít krásný kožíšek. Ve třech letech, by měl pejsek, lítat jak ďas a užívat si života a né, takhle trpět. Jen se zeptám, chodíte stále ke stejnému veterináři? Nechce to udělat změnu? Jiný lékař může léčit jinak. // Jen můj názor.// :)

Celý život máme doma psi, také občas jsou problémy a potřebujeme veterináře, zjistili jsme, že léčba v malém městečku u veterináře, je levnější a kvalitnější, než třeba v nemocnici, kde vše dělají, jen podle předpisu. ;)

Napadlo mě, zda by nebylo dobré, pro vašeho pejska, začít vše od základu. Změnit úplně vše. Začala bych jídlem. Nemá alergii, tak proč by musel mít nějaké extra speciality? Změnila bych celý jídelníček. ;)

Drbe se, to znamená, že ho něco kouše, nebo svědí. Koupit nějaký přípravek na parazity a stříkat mu do kožíšku, přesně do míst, kde se drbe. Sledovat, zda se bude drbat jinde? ;)

Blíže si tlapičky, to znamená, že mu na tlapičkách něco vadí. Můžete si vzít lupu a tlapičky si podrobně prohlédnout? Je dobré, aby jeden pejska držel a druhý se díval. ;)

Ucpané anální žlázky. Naše slečna, co ulice dala, také měla ucpané anální žlázky. Veterinář nám ukázal, jak jí můžeme žlázky, vyčistit doma. A přidal nám k tomu radu. Vezměte čubičku na vodítko a nechte jí běhat po betonovém chodníčku. Bude tahat zadek po chodníku, to je v pořádku. To si jen bude čistit sama žlázky. A skutečně, když začala si lízat zadek, tak hurá na vodítko a na betonový chodník, bylo po problému. Promiňte, není to o Maltézáčkovi, ale i na něj se to může použít. Přeji vašemu pejskovi, ať se uzdraví. Jen můj názor.

skye*
hodnocení

S tím veterinářem už jsem nad tím také přemýšlela, možná že bych se mohla zeptat i na názor někoho jiného...S tou změnou jídelníčku - to bych zase nerada. Teď se konečně naučil jíst jen granulky a jako mňamku má tu kachnu a stačí mu to, občas mu šoupneme něco ze svého jídla (jako kousek vepřového nebo šunku). Určitě se nechci vracet k obyčejným granulím, konzervám nebo masovým taštičkám - stejnak to pro pejsky není zdravé, všechno je to přesolené a nacpané chemií. Takže jídlo měnit nechci, myslím, že je vyhovující. Parazity nemá určitě, ani plísně nebo něco podobného, na vše se dělaly testy. Tlapky má čisté, žádné bakterie ani paraziti, taktéž se dělaly testy.

A ty žlázky - ono pro nás ani není problém se jednou za těch 14 dní stavit u veta, vymačká je i zdarma. Mě šlo o to nějak zabránit tomu, aby se mu plnily tak často. A promiňte, ale fakt nechápu veterináře, co řekne, že je dobrý způsob nechat psa tahat zadek po betonu, až si žlázky vymáčkne *bzum* :( Třeba to fungovalo, ale je dost velká šance, že si to tam natrhne, něco si tam zanese a bude to ještě horší. To bych tedy rozhodně nedělala, samozřejmě je lepší nechat to vymáčknout od doktora. Navíc i mačkat doma není ideální, protože obsah žlázek může být různý a vet pozná, zda už nejsou žlázky v zánětu.

Ale děkuji :)

niky1

Ups, narazila jsem na to náhodou a nestačím zírat co je to za hrozné rady :/. Za prvé, veterináře změnit, to ano, ale z 90% platí, že nějaký vesnický veterinář, který neví ani co jsou to stáže a tím pádem školení se novým a novým metodám se nemůže žádné specializované klinice rovnat. Nemluvě o tom, že nemá zdaleka tak vybavenou kliniku. Jediné pozitivum je v té ceně, ale to pak můžete velice zaplakat, pokud nastane nějaký opravdu vážný problém a pes to zle odstáče. Dále, veškeré příznaky u pejska jasně dávají najevo, že se o alergii jedná - věta - veterinář si myslel - a to jako podle čeho? Byly udělány testy apod.? Dle mě ne, takže ano, jídelníček bych změnila, ale to to postupným přidáváním složek, vyhnula bych se všemu kuřecímu, jelikož to je nejčastější alergen a to samé obilovinám, pokud se pes stále drbe, tak to není v pořádku. Drbe se a kouše právě proto, že ho něco svědí, pokud nemá blechy, o alergii se zcela jistě jedná. To samé lízání tlapek - naprosto typické u alergií. Rada ohledně betonu k tomu vůbec nemám slov... proboha, však si to zvíte může i ublížit, pokud bude šourat zadek po zemi a to bych se ještě divila, kdyby toto opravdu dělal :/. Mmch, každý pejsek by se měl nechat vyšetřit sám a ne, že ho bude někdo další držet a nutit ho tak ke spolupráci, naučit psa nechat si líbit vyšetření je snad základ soužití s ním! Pisatelce bych doporučila změnit veterináře na nějakou dobrou kliniku, kde udělají alergologické testy a hlavně neposlouchat takové nesmyslné rady, které jejímu pejskovi mohou leda ublížit...

marenka*

Naprostý souhlas, chodníček je dost nebezpečná rada. K Vaší radě nemám co dodat, jen k těm žlázkám - pokud by problém nadále přetrvával, myslím si, že dobrý veterinář zváží i chirurgické odstranění žlázek.

hodnocení

0x

Z nějakého nevysvětlitelného důvodu mám, já sama, také takové záchvatovité svědění. Zodak to ale napraví. Zeptejte se veta, jestli by svědění nešlo řešit takto. Protože do škrábáním poškozené kůže se dají pašklivosti mnohem snáz, než do zdravé kůže. *hej*

evinkat*
hodnocení

0x

Dobrý den, lízání tlapek je opravdu tak, jak píše niky1, příznakem alergie. Zkuste se s pejskem objednat na kliniku v Praze, kde je lékařka - odbornice, která se specializuje na kožní problémy. Přednáší i v zahraničí a pořádá školení pro veterináře. Kontakt je www.dingvet.cz. Tam by vám asi poradili nejlépe. Eva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma anální žlázky

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]