Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický obojek ano nebo ne?

Od: evam* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na názory popřípadě zkušenosti s používáním elektrického obojku..

Mám roční štěně křížence irského setra (maminka) a nejspíše labradora (není jisté). Neustále bojuji s poslušností – konkrétně s přivoláním. Pejsek je velice aktivní a učení ho baví.. používáme 15m stopovačku – jelikož pokud jí nemá okamžitě hledá zajíce nebo nějakého psa ..

Nejdříve jsme začínali na zahradě, kde není žádný problém a pejsek poslouchá. Postupně jsme přešli na pole (se stopovačkou) kde to funguje tak na 40%-50%.. Největší problém je pokud uvidí psa nebo zajíce, to je prostě k nezastavení. Každý den trénujeme a samozřejmě pokud Beník poslechne dostane odměnu. Slyšela jsem několik názorů na elektrický oboje a chtěla bych se zeptat někoho kdo má nějaké zkušeností s tímto obojkem.

- cvičák jsme již absolvovali a přivolání nám prostě nejde.:(

Pořád nevím, zda by nám pomohlo ho mít nebo by to spíš uškodilo..

Děkuji za VAše reakce a rady. Mikšovská

Elektrický obojek ano nebo ne?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Elektrický obojek ne. Vychovejte si psa laskavostí a trpělivostí, tak jak se to dělalo odjakživa před tímto hloupým vynálezem.

Jsou dvě krajnosti vychovaných psů (nevychované pomíjím). Ti první jsou šťastní a občas neposlechnou, ti druzí, když na mě pán zavolá "k NOze!" - záměrně dávám důraz na první slabiku - sklopí uši a bojácně se připlazí, v hrozném strachu, aby třeba něco nepokazili. Elektrický obojek používají především ti druzí majitelé.

Roční pes má ještě právo bláznit.

sharkis*
hodnocení

1x

Se psem je to jako s dítětem - dokud je to štěně, tak se chová jako malé dítě - hraje si a nezná míru, trestem ho stejně k ničemu nenavedete - důležitá je naopak pozitivní motivace;) Všechno chce svůj čas, až psík začne dospívat, tak začne mít taky rozum - elektrický obojek bych zvolil pouze a jedině v případě, že by byl pes absolutně nezvladatelný a ohrožoval okolí, ale dávat mu proud do těla jen proto, že je to štěně a nemá rozum?*hi*

Nevím, výcvik psa trvá kolikrát i déle než Vámi zmíněný 1 rok a kompenzovat Váš dílčí neúspěch ve výcviku psa takovým způsobem...*bzum* Představte si, jak by bylo Vám, kdyby Vám jako neposlušnému dítěti dali na krk obojek a kdykoli jste odmítla poslechnout, tak by Vám dali ránu elektrickým proudem*ee*

Nehledě na to, že impulzy elektrického proudu asi nebudou to pravé ořechové pro nervový systém, který funguje právě na principu šíření elektrického impulzu - při dlouhodobém používání by se Vám také mohlo stát, že tomu psovi poškodíte mozek:(

Za mě tedy rozhodně NE!:)

martinaa*

S tím srovnáváním s malým dítětem tak úplně nesouhlasím, protože dítě se odjakživa učí, že když dostane na zadek nebo vyhubováno, udělalo něco špatně. A velmi rychle to chápe:)

Před časem jsem tu řešila stejnou otázku a ten obojek jsme si s přítelem zkoušeli na sobě. Úroveň 1 bylo lehoučké zabrnění, úroveň 3 takové píchnutí a úroveň 6 zkoušel už přítel sám a pěkně ho to šlehlo.

Nakonec jsme se rozhodli ho psovi nedat.

sharkis*

Ve své podstatě je to se psem i s dítětem dost podobná situace - jen ten pes nedošel v evoluci tak daleko jako člověk, takže mu prostě trvá delší dobu, než se to naučí;) Delší dobu myšleno relativně - pes se to naučí za pár let, jelikož brzy dospěje, kdežto dítě to chápe sice za delší dobu, ale pořád ještě v ranném dětství:) Typická situace - pes něco provede, vy na něj zvýšíte hlas a už vidíte jak se klepe a má stažený ocas:) Je to totéž:-P

martinaa*

Tak u nás to funfuje tak, že zvýším hlas a pes má radost, jak si spolu pěkně hrajeme:D

jareek*
hodnocení

0x

Já bych to pejskovi nedal, jednak si myslím, že ho to musí stresovat, a taky proto, že až mu dám někdy zase obyčejný obojek, tak musí být úplně zmatený. Nemám s tím ale žádné zkušenosti, protože bych to nikdy nezkoušel. Mnohem lepší je pochvala, pohlazení a pamlsek, pejsek potom za Vás i položí život.

raadek*
Obojek má různou intenzitu upozornění, kterou si klidně můžete vyzkoušet na ruce. Samozřejmě musíte funkci obojku používat pouze s povelem. Za nějaký čas obojek potřebovat nebude. Osobně tedy doporučuju, ale jenom osobám bez sklonu k sadismu, protože se obojek dá velmi lehce zneužít. R.
evam*
hodnocení

tak sadista opravdu nejsem.. :) jen bych mu chtěla umožnit aby se proběhnul i mimo zahradu a já netrnula hrůzou zda se mi vrátí.. Mikšovská

honzyck

Opravdu? takže jeho špatné chování budete schvalovat pochvalou a pohlazením. Tohle ale pejska stresuje víc, když ho chválíte za to co nemá, pak v tom bude mít větší zmatek než z toho obojku.

Nemějte strach, obojek může pomoci, a psovi to nijak neubližuje! ale bral bych to jako poslední možnost.

kolilo
hodnocení

0x

Nejdřív vám musím sdělit že pes je nádherný!S obojkem mám zkušenost od sousedů kdy se jejich fena kdykolv rozhodla a šla kam chtěla.Tam to mají tak že jak se dostane do určité vzdálenosti k plotu do obojku jí nějaká vysílačka dá signál a ona dostane nějaký "štípanec" a stáhne se zpátky.Ten obojek si můžete vyzkoušet na svojí ruce jaké dává"rány".Pes má na obojku krabičku vy v ruce ovladač a tím aktivujete obojek.Pes zkrátka poslouchat musí.

honzyck

Tohle jde ale jednoduše vyřešit tím, že si plot přivlastníte. Když vemu klasický případ ..např. běhá kolem plotu a štěká na lidi, přijdete k plotu a zaberete si území, uděláte si na něj nárok a postoupíte proti psovi aby se držel dál, až se stáhne úplně a bude si udržovat odstup. Chce to naučit, ale pokud si plot nepřivlastníte a neřeknete psovi co má dělat, pak plot patří psovi. A bude se chovat jak on uzná za vhodné.

hodnocení

0x

Můj názor na elektrický obojek. Měla jsem možnost na cvičáku, vyzkoušet, na své vlastní stehno, elektrický obojek, jen na nejmenší štípnutí. I když to bylo přes džíny, nadávala jsem, jako pohan. Majitelka Pitbula si elektrický obojek, donesla na cvičák, tak nám cvičitelka umožnila vyzkoušet, co paní, chtěla dělat svému miláčkovi. Pro toho psa, musí to být pořádný šok. Domnívám se, že cílené cvičení, je pro psa i majitele, přínosnější, než donucovací prostředek. Jen můj názor.

honzyck

Záleží na obojku, můžete si nastavit takové hodnoty, že to skoro ani necíte. Takže nevím co to byl za obojek, že dával takové rány na nejmenší citlivost. Ale upozorňuji, že nejsou všechny stejné!

pb®
hodnocení

0x

Kamaradka ho pouzivala na sve dva psy, kteri privolani velmi dobre umi, ale kdyz vidi zver, tak holt neslysi. Elektricky obojek zabrani stvani zvere a alepson jeji psi se po case naucili, ze kdyz meli el. obojek, davali si vetsi pozor, takze pak uz se ani nemusel pouzivat, jen nasadit. Ale pozor na to, na rozdil od pamlsku se jedna o negativni motivaci, kdy se pes snazi vyhnout trestu, nikoliv vyhovet a za odmenu byt pochvalen.

doplněno 08.03.12 16:14:

Kamaradka to delala tak, ze kdyz se pes hodne vzdalil, zavolala na nej a kdyz neposlechl, dostal ranu od obojku, ale ona u toho nebyla, pes byl sam. Kdyz pak pribehnul, byl hodne pochvalen, tak se ucil, ze byt daleko od pana rovna se neprijemnosti.

evam*
hodnocení

Jelikož je mu teprve rok, tak si právě nejsem jistá, zda by to bylo dobré. Přeci je to ještě štěně.

Já jsem chtěla el. obojek používat k tomu, abych mu umožnila větší volnost a pokud by se vyskytl problém (zajíc, jiný pes atd) použila bych ho jako upozornění - zvukové varování a pokud by nepomohlo tak i štípnutí. V žádném případě žádné týrání! Jelikož je to můj miláček tak mu nechci ubližovat, ale dát mu možnost vyběhat se bez toho, aby byl uvázaný na vodítku nebo stopovačce.

Každopádně děkuji moc za Vaše názory.

mrnousek*
hodnocení

0x

Zkuste "Sprejové obojky". Je to něco jako elektrika, ale humánější. Má to takovou bombičku a vy, když zmáčknete ovladač, tak se uvolní sprška ledové vody (nebo vzduchu?) psu za krk. To myslím každého vyvede z míry. :)

Tady je nějaký odkaz...:

pesprotebe.com/...

cenyzbozi.cz/...

Zkuste Googlovat...

evam*
hodnocení

děkuji za pomoc

andulka*
hodnocení

0x

tohle nedělej pejska to moc bolí a po chvilce dívání na něj to bude líto i tobě.pokud máš problém jenom s přivoláním kup si nějakou knížku o výcviku psů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]