Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych poradit,mám štěnátko jorka pejska, narodil se 18.prosince
koupili jsme ho a bohužel neměl zastřihnutý ocásek,nevíte jestli se to dá ještě udělat,jestli už není na to pozdě?
děkuji
Já Vámdám radu, nad zlato. Tahle rada potvrdí jeden fakt, že pokud mu ten ocas naustříhnete, zachráníte ho tak. Tak.. jak je již zmíněno, kupírování je oficiální ZA-KÁ-ZÁ-NO! Považuje se to za týrání psa! Je to nevhodné! Nevkusné! A naprosto odrovnáte jeho komunikační schopnost! Pes bez ocasu nemůže dávat ostatním psům gesta.. prostě pomocí ocasu se dorozumívá.. vlastně celým tělem! Například.. psi bez ocasu nesmějí na cvičák. Z jednoho prostého důvodu - psi by si nerozumněli, mohli by se porvat, jelikož tomu konkr. psu chybí OCAS = VELMI POTŘEBNÁ KOMUNIKAČNÍ POMŮCKA! halo.. prosímvám, proberte se ( chcete mu zničit život?
Souhlasím s tím, že je kupírování ocásků nevkusné a nejkrásnější je pejsek se vším co mu narostlo ale náš pejsek má kupírovaný ocásek (jack russel teriér) a na cvičák normálně chodíme a nikdy nám neřekli ani slovo
teda on ten ocásek má poloviční takže vidět jde
Každopádně jak byl malé štěně tak ho ocásek lechtal neustále nám kňučel, třeba hodinu v kuse a snažil se ho kousat, někdy až do krve. Kdybych mohla volit, tak bych určitě nenechala pejskovi ufiknout ocásek ani jinou část těla...
Ježiši co to melete? To je ale blábolů. Nesmí na cvičák? Na který?
Pro zadavatelku: klidně mu ho nechejte okupírovat, není to zakázáno. Psovi život nezničíte, na ocasu jeho štěstí nestojí, on se v pohodě dorozumí, jako ostatně drtivá většina kupírovaných jorků, boxerů. dobrmanů, rotvíků, kníračů...jedině snad co je třeba zvážit, že v pozdějším věku se může kupírovaný ocásek hůře hojit, než když se stříhá v týdnu věku...
Ano.. pokud se budete do hlavy takto tlouct pokaždé.. asi tyto informace mít v hlavě nebudete ano, je to tak. Ne vyloženě zakázáno, ale není to dobré. Psi bez ocasu se nedorozumí tak, jak psi s ocasem. Je to tak a tak to taky bude
No pokud jde o vaše "informace", tak ty určitě mít v hlavě, zaplaťpánbůh, nebudu. Toto je váš text: Tak.. jak je již zmíněno, kupírování je oficiální ZA-KÁ-ZÁ-NO!...ale teď už zase není, že? Zajímalo mě, na který že cvičák nemůžou kupírovaní psi, odpovíte mi? To mě vážně zajímá.
Boraxi, bo jak se jmenujete vy si tady ze mě střílíte, ale i z selskýho rozumu.. pokud dotyčný psům rozumí,umí odvodit, že jejich komunikace s ostatními psy jsou minimalizované.. tudíš na cvičáku (jak který) tihle psi mají trošku i problém.. a myslím, že i vy, pokud psovi ,,ufiknete" ocas, poznáte, že mu ,,něco chybí".. když pes mává ocasem ze strany na stranu, je šťastný, pokud ho má stažený, obává se něčeho, pokud ho udrží v urovni těla a ,,ztuhne".. je to něco jako určení dominance.. nevím, jak nazvat, ale takhle to prostě je. A jestli psovi nedáte na výběr.. což se asi udělat nejde, ale udělat to jen proto, že Vám to TŘEBA vadí.. je nesmysl. Psovi by to spíš ublížilo...
Je mi toho pejsátka líto. To byste ho s ocáskem neměli tak rádi jako bez něj? Připadá mi to jako snobismus. Když jste chodila se svým mužem, co jste si dala ořezat Vy, abyste se mu líbila?
Myslím si, že příroda ví, co dělá. A různé to sekání ocásků a kupírování uší si vymysleli lidé, přestože pejskové jsou krásní i bez té bolesti. Pejsek je na to už velký. A celková anestézie nepřispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Pokud jste si pejska koupili z lásky ke zvířatům a pro radost, pohlaďte ho za mě po zádech i po ocásku a smiřte se s tím. Je hezký takový, jak se narodil. Jaga.
Je to správně,kupírování ocásků,je zakázáno.Kupírování je zakázáno od r.1993 pokud máte psa staršího než narozeného 1.7.1993 tento zákaz se na něj nevztahuje a s tímto psem pokud je prokazatelný věk(p.p. očkovací průkaz) můžete kamkoliv...po tomto roce platí zákon pro všechny.Bohužel to tak je a i když mnoho lidí naříká nic se nezmění.
Není to správné. Zákaz kupírování se vztahuje jen na uši, nikoliv na ocasy.
Pro zadavatelku: Ocásky se stříhají ve 3.dnu života. Na kupírování už je tedy pozdě. Pokud na kupírovaném cáku trváte, poraďte se s verinářem. Bude ale muset pod celkovou anestezii.
Kupírování ocásků není zakázáno! Pletete si to to s ušima, tak tu neplašte lidi.
Přečtěte si zákon 246/ 1992 sb. §7 odstavec 3
1. Zákonem 246/1992 Sb. na ochranu zvířat bylo zakázáno amputovat jakékoliv části těla zvířete či jakkoliv poškozovat jeho tkáně. Zbavovat jej drápů či zubů. Toť s účinností od 1.7.1992. Já tam chápu i zákaz kupírování ocasů...
2. Toto bylo posléze novelizováno zákonem 162/1993 Sb., kdy definice byla pozměněna na zákaz provádění chirurgických zákroků za účelem změny vzhledu zvířete (taxativně jmenovány uši, hlasivky, zuby a drápy). Co tedy ocas?
Ocas je povolený! Bože, tak se zeptejte chovatelů dobrmanů, boxerů, rotvíků...kdyby to bylo zakázáno, nesmí na výstavy a závody. Běžně je na závodech máme, narozdíl od uší!
V klidu... Je mi fuk, co mají a nemají vystavovaní psi, ale vím, že chovatelský klub může psovi s kupírovaným ocasem zakázat účast.
I tak je to ovšem nějaké podivné, protože pokud je zákonem zakázáno amputovat JAKOUKOLI část psa, a já mu useknu ocásek, což je amputace určité části, tak mám za to, že porušuji toto nařízení.
Je zakázáno provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu zvířat, zejména kupírovat uši, ničit hlasivky nebo používat jiných prostředků k omezení hlasitých projevů zvířat anebo z jiných než zdravotních důvodů amputovat drápy a zuby, nejde-li o případy uvedené v § 7, odst. 3
A v § 7 je povoleno krácení ocasů jehňat, selat a štěňat do 8 dnů věku.
O amputaci JAKÉKOLIV končetiny zákon nehovoří. Toť vše.
Omlouvám se nepřesné znění, odkazy na netu se dosti liší... nicméně:
Znění zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, účinné od 1.7.1992, stanovilo v ustanovení § 4 písm. g), že za týrání se považuje z jiných než zdravotních, hospodářských nebo pokusných důvodů amputovat části těla nebo poškozovat tkáně anebo zbavovat zvířata zubů, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3 písm. a) až g). Zákonem č. 162/1993 Sb., bylo toto ustanovení novelizováno takto: za týrání se považuje provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu zvířete, zejména kupírovat uši, ničit hlasivky nebo používat jiných prostředků k omezení hlasitých projevů zvířat anebo z jiných než zdravotních důvodů amputovat drápy a zuby, nejde-li o případy uvedené v § 7 odst. 3.
Není tedy useknutí ocasu zákrokem za účelem změny vzhledu?
Tak děkuji všem za rady i nerady .
Nakonec jsem si odvolala pár veterinářů a jedna mi rekla ze mi to neudělají a druhý mi rekl ze neni problém,tak jsem ráda,že to takhle vyslo,pejsek je moc krásnej bude malinkej tak do 2 kg ani ne a ten ocásek je jak anténa,šíleně velikej,kazí mu to tu jeho krásu ), díky moc za rady
Pejskům se dělají ocásky v době, kdy jsou ještě slepí. Zákonem je to zakázáno. Jestliže o to hodně stojíte, zavojete veterinářovi a poraďte se s ním. Třeba vám to udělá.
Moje Dorotka má také dlouhý ocásek. Vypadá tak celá větší, ale no co už?! Mám ji ráda takovouhle. I s ocáskem. Nikdo nejsme dokonalí. A navíc, vůbec netušíte, jaký pejsek vám vyroste. A v jaké barvě :D
Zdravim, mam stejny problem. Dnes jsem o tom mluvila s veterinářem. Dá se to prý při celkové anestezii. Není tedy problém. Já si totiž nedovedu představit Jorkšírka s ocasem .
Kamarád má jorkšírku s ocáskem a je to ohodně hezčí než bez ocasu, věřte mi. A když k němu přijdu a Žofka skáče a vrtí ocáskem tak bych jí sežrala. A zadejte si do googlu jorka a zadejte obrázky, půlka jorků je tam s ocáskem. Obecně nechápu jak vůbec můžete o tom zkrácení přemýšlet. Já mám štěně a když jsme šli na blbé očkování, tak jsem málem umřela jak mi ho bylo líto a Vy byste mu nechala sekat ocas. Asi ho máte jen jako módní doplněk... Dál nepíšu, mohla bych být sprostá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.