Nejste přihlášen/a.
Ahoj, tak jsem koupil dům a zvažuji hlídacího psa. Přečetl jsem řadu diskuzí a vyšel mě Bernský Salašnický pes, protože máme 4 leté dítě. Psa nehodlám vůbec pouštět do domu, chtěl bych jej do boudy na zahradu ( = jsem tyran).
Nyní můj dotaz, je vhodné mít od mala psa v boudě? Nebo musí nejdřív odrůst doma?
Dobrý den.
Sousedi mají tohoto psa,nakonec ho ale byli nuceni brát do domu, pes byl smutný. Později to vyřešili pořízením druhého psa.
Viz: Tito psi nejsou přemrštěně nároční ani na množství pohybu, ale bez možnosti volně se proběhnout, vyběhat se a zaskotačit si ve volné přírodě nebudou šťastní. Potřebují proto prostor - nehodí se tedy do městského bytu, navíc díky své silné a huňaté srsti dávají přednost celoročnímu pobytu venku. Jsou to ale vrcholně společenští psi, kteří potřebují trávit se svým pánem a jeho rodinou mnoho času, proto se nehodí pro celodenní pobyt v kotci. Bez pravidelného kontaktu s člověkem, se z veselého bernského salašnického psa stane smutný a zoufalý pes.
Děkuji za názor, no tak můj režim je v 6 ráno do práce v 17:00 doma. Plánoval jsem večer se s ním projít a tak podobně. O víkendech na cvičák.
Zhrada má cca 700 m2. Myslíte, že i tak to není vhodné plemeno?
Snad je doma i manželka s dítětem ne? Berňákovi často stačí, že si lehne ve vaší blízkosti. Pro pocit že není sám
Máme 3-letého křížence bernského salašníka, od té doby, co ho máme, tak spal doma snad dvě. tři noci. Je venku i v největších mrazech, má sice boudu, ale stejně se rozvaluje nejraději na dvorku, takže ráno vykouknu z okna ven, najednou se zvedne hromada sněhu, oklepe se a čeká co bude za akci Takže být venku mu opravdu nevadí, horší to bude s tím hlídáním, berńáci jsou spíše vítací, než hlídací. Ten náš je křížený asi s NO, takže i hlídá a vcelku i budí respekt, ale jinak co znám jiné salašníky, tak to s tím hlídáním nepřehánějí. Ale k dětem je to zase ideální pes.
V první řadě nejsi žádný tyran. Tyhle psi potřebují prostor. Tyran je ten, kdo podobné plemeno zavře do baráku a jednou denně ho vypustí vykadit.
A naopak, nejlépe od mala venku v boudě. Doporučuju boudu zateplit a mít správné rozměry a práh, pak vydrží i v největších mrazech bez nejmenšího strádání.
Ano, pro štěně se staví bouda jako pro dospělého, doroste dost rychle. Prohrabej internet, když jsem ji stavěl, tak jsem hrabal plány. Podle výšky a délky dospělého psa (bráno pro standartní velikosti plemen) se udělá vnitřní prostor, předsíňka i vstup, aby se mu tam v dospělosti pohodlně lezlo, něměl málo místa a zároveň si to pořídil zadejchat. Tam právě upozorňovali na důležitost prahu. Sice se pak blbě vymetá, ale to se dělá jednou do roka. Práh zabraňuje výměně vnitřního a vnějšího vzduchu. Když je 25 pod nulou a sáhnu našemu Ozzynovi do boudy, tak tam má vedro, že bych si tam k němu k lidně vlezl.
jen doplním: vnitřní výšku takovou, aby se pes v boudě pohodlně posadil. Je to dost důležité, nižší strop způsobí, že se psovi do boudy nechce.
Dobrý den, nejsem žádný odborník, ale co se týče hlídání mi nepřipadá BSP jako ideál. Co se poohlédnout po něčem takovém jako je český horský pes? Napadlo mě něco jako kavkaz, ale to je zas hlídač až moc a když na něj není tolik času tak přeleze přes hlavu a je z toho průšvih. Já se chystám taky koupit "něco na samotě" a hlídacího psa řeším taky a případně český horský u mě vyhrál.
Já myslím, že pokud si ho pořídíte až bude teplejší jaro, může být venku už pořád problém je s tím kontaktem s člověkem, který toto plemeno nutně potřebuje jak psali rádci přede mnou, takže pokud na něj budete mít dostatek času a vyblbnete se s ním, bude vědět, že jste jeho rodina a že se mu věnujete trpět venku určitě nebude
Ale teda rozhodně pořídit kotec, na řetěz určitě ne...
Berňákovi celoroční pobyt venku nevadí, je hodně odolný. Také doporučuji pořídit si ho až na jaře. Jestli ho nemáte v úmyslu pouštět do baráku, musíte být tvrdý hned od začátku, jinak si rychle zvykne a bude to těžší (stejně nakonec vyměknete) V každém případě mu dopřejte častý kontakt s rodinou, je to velký mazel a když je o samotě, trpí. Co se týká hlídání ... no ... kdyby k vám někdo vlezl, udělá asi velký kravál ale zloděje nechá odnést, co se mu zlíbí . Ale všichni zloději to neví, že? Snad kdybyste mu věnoval intenzivní výcvik, ale bude to velmi velmi těžké.
K malým dětem ideální pes. Ale pozor, než se naučí co si může dovolit, nenechávat s malým dítětem bez dozoru. Štěně strašně rychle vyroste a svou velikostí a neposedností může být nebezpečné
Tz kdybych ho pořídil teď a byl do jara doma, tak si pak ven nezvykne? Co kdybych ho brával domů jen přes večer?
On opravdu není hlídací? Já jsem četl, že ano.
Určitě si zvykne ale bude to těžší než kdyby byl venku odmala. Slabší povahy ten nářek neustojí. Pejskovi bude ze začátku připadat jako trest, že po týdnech v teplíčku domova musí ven.
Hlídací ... jak se to vezme. Berňák je k cizím nedůvěřivý, štěká na ně, pohladit se nenechá. Většinou se od cizího nenechá ani uplatit pamlskem. Ale není to plemeno, které má v povaze na někoho útočit, takže dostatečně otrlý vetřelec ho může klidně ignorovat. Ale jestli máte zároveň malé děti, je tato vlastnost spíš výhodou.
Dobrý den, z berňáka hlídače neuděláte, i když i hlídače znám, pak to nejsou takoví psi, jaké byste si představoval... Beřňák je úžasný společník, ale potřebuje s člověkem trávit opravdu spoustu času a kromě vás - by se psem přes den měl být i někdo jiný. Na zimu bych ho hned do boudy nedávala jako štěňátko, protože je zvyklý na teplo sourozenců, maminky a najednou by měl být úplně sám. Podle mě sice neí jediný problém mít ho v bytě, nemůžu vystát tady ty povídačky o tom, jak by trpěl. Kdo to ale nepoznal, nemůže říct. Sama vidímm, ja je landseerka doma šťastná Určitě skvělý nápad je brát ho domů, alespoň když přijdete z práce
byl by opravdu šťastnej
ale je pro vás reálné jít s ním strávit alespoň hodinu - to je fakt minimum podle mě, já jsem tk pro dvě hodiny venku denně? Když přijdete po páté, chtělo by se vám lítat do osmi venku s hafíkem?
Horsík, největší blbost, co může udělat, nechat štěně doma a pak ho jako pubescenta strkat ven. Evidentně o psech nic nevíš, tak prosím nepiš matoucí nesmysly. Pokud má být pes venku, je důležitý, aby tam byl od prvopočátku, co změní prostředí. Vezme-li si štěně na jaře, je to ideální, ale není to nutné, i podzimáčci to bez problémů ustojej a naopak - podzimní štěňata většinou milujou zimu a sníh mnohem víc než jařinky.
A že je tvůj pes v bytě šťastný. Omyl. Je šťastný s tebou. Jelikož nepoznal zahradu a pořádný výběh, tak je prostě šťastnej tam, kde je. Kdyby tě v roce zavřeli do malý bedýnky, tak ve 30ti taky budeš celá šťastná, že tě skrz mříž někdo pohladil a jinak ti to přijde normální - budeš si myslet, že v malý bedýnce žije každej, takže nemel, jak jsou velký plemena v bytě šťastný. NEJSOU. A osobně zastávám názor, že by to mělo být považováno za týrání zvířat.
Od tebe, budu ti tedy také tykat aniž ses mě dovolil, si nadávat nenechám. Já myslím, že nic o psech nevíš ty, nebo alespoň nesuď neoznané. Zeptej se svého pesana, třeba ti odpoví Týrání je snad něco jiného, zeptej se tvého psa, kde je šťastný... Je šťastný tam, kde jsi ty, to je pravda, ale i když bych odešla z dom a nechala psa na zahradě s otevřenejma dveřma domů, půjde tam, protože zahrada je sice super, ale doma může také spát, tam kde něco cítí. Vem bych psa nedala třeba na roce a půl, kdyžje v té pubertě o teré mluvíte, ale hned po zimě ho postupně zvykat... Nemyslím si, že zima je pro štěně vhodné období. My prokazatelně na opačné názorové straně, já totiž neznám ani takový cvičák, možná jeden, kam bych si vzala středoasiata, zapadáte mi přesně do vzoru cvičákovců, se kterejma se zcela nemusím. A mimochodem můj pesan má k dispozici zahradu a stejěn si radši vybere jít domů
) Rozohodně tam není zamřížovaný, protože mi přijde dost málo s ním trávit osminu dne co to je? Vždyť vlčí smečka spolu tráví celý den..., Taže se snažím být s ním, co nejvíc.. A tu osminu - ne vždy úplně celou, trávíme procházkami po okolí, ak jsme samozřejmě ještě venku a apk deme dom, navíc když řekne, že dom se jí nechce - jednou za hooodně dlouho dobu, má venku zateplenou boudu, do které téměř neleze, tak zůstane venku. Za chvíli ale stejně si lehne přededveře a spinká
Psovi se musíš hlavně věnovat a trvit s ním čas pak je jedno, kde je
No, jsme rádi, že jsi nám tady dala dosti nesrozumitelné kázání a oblažila nás svojí inteligencí. Možná by ti neuškodilo občas nechat psa půl hodinky proběhnout a věnovat se studiu češtiny - možná by ses pak i naučila číst a z psaného textu vyrozumět, co chtěl autor říct. Za tvůj příspěvek by se styděl i můj synovec - průměrný žák 4. třídy základní školy.
No vidiš a já se za něj nestydím. Pravopisných chyb tam moc není, ale smaozřejěm chybí čárky. Příspěvky po soě nečtu a jestli mi někde chybí písmenko, protože neumím pořádně psát na klávesnici, když píšu rychle, tak to mi nepřijde zásadní, ale chápu, že to trochu mate. Jasně, objevuje se tam i vyšinutí z větné vazby, ale jen proto, že mi tak šly mozkové pochody. Studiu češtiny se nechci více věovat, protože psi na češtině rozhodně nelpí. Jen tak pro zajímavost, na základce jsem neměla nikdy nic jiného než samé a nikdy jsem se nic nemusela učit. Nemyslím, že jsem na to špatně, jen nepovažuji za důležité, to vždy používat, dokovaď nepíšu, že vydim. To se pak nad sebou zamyslím.
Co znamená, je to jen pes? To vám pak lííp poslouží kamery či alarm. Ano, já jsem v tomhle hooodně odlišná než oprvadu 99% lidí, ale pro mě je pes smyslem života, vším... A proč si nekoupit psa, když se vám líbí, že Protože se musíme snažit, abychom nejen my byli šťastni se pse, ale aby on byl šťastný s námi. Jedna známa seřídí mottem: Je-li ti byl kůň zábavou, musíš být zábavou ty pro tvého koně. Nevím jestli jsem napsla tři hodiny, ale alespoň dvě by si s ním ěml trávit jen a jen venku a další dobu doma... Tři hodiny to nevím jestli je alespoň minimum...
Nejprve musíte pejska socializovat,jestli ho strčíte od štěněte ven,tak co zanedbáte,se vám bude vracet i když je to berňák.Každý pes je odrazem svého pána.Špatnou výchovou můžete zkazit i berňáka.Jestli máte malé děti,tak si nemyslete,že je necháte s ním samotné venku.Je to pořád šelma.Měli jsme návštěvu s malým neposlušným dítětem,které pořád pištělo a běhalo.Představte si,že ty moje zlatíčka berňáčci po něm vyjeli.Jen díky tomu,že jsem je vychovávala s láskou ,ale důsledností,tak při odvolání okamžitě poslechli.
Berňák je ohromný společník,neúplatný,brání svoje teritorium a miluje svoji rodinu,ale on se také tak nenarodí,to musíte docílit správnou výchovou.Je také velice citlivý,pamatuje si sebemenší křivdu ,trošku někdy tvrdohlavý a jestli bude většinu dne o samotě,tak se z něj stane velice smutný pes.Znám případ,kdy berňák utíkal z domova,protože byl většinu dne sám a to je ten nejsmutnější pohled na berňáka.
Jinak ve všem souhlasím s autorem :horsik
Berňák potřebuje víc,než 3 hodiny denně být s lidskou smečkou.Určitě jste žádného berňáka nikdy neměl a nebo jestli ano,tak jste jeden z těch,kterého jste si pořídil jen proto,že se vám líbil.
Neměl proto se ptám, a ano pořídit ho chci protože se mi líbí. To je špatně? Kupuješ si ty záměrně věci, které se ti nelíbí? Hledám něco co mi zajistí, že na zahradu jen tak někdo nevleze a zároveň nesežere děti.
Jestli jsi doma jen tak krátkou dobu, psa si nepořizuj. Bude ho trápit samota. A chudáci sousedi. Z nudy bude štěkat na všechno, co se pohne na dohled. Barák si nechej hlídat elektronikou napojenou na pult centrální ochrany. A vyjde tě to levněji, to mi věř!
Pes je živý tvor a potřebuje společnost. Bez vztahu ke zvířatům a ochoty mu něco obětovat si ho nepořizuj. Kdy ho budeš cvičit? První dva roky je nutné se mu intenzivně věnovat kvůli poslušnosti. Co zanedbáš na začátku už nikdy nedoženeš.
Něco jiného je, jestli jsou doma manželka a děti a jsou ochotní se do péče o psa a do výcviku zapojit. Ale od 18 do 20h to je fakt bída.
Tady je akorát velký rozdíl v tom,že pes je živý tvor a ne věc.Jestli si koupím nějakou věc,tak ji můžu po čase vyhodit a nebo vrátit,ale uvědom si,že psa budeš mít třeba 15 let a jestli teď ho srovnáváš s věcí,tak si kup raději plyšového psa.
Den má 24 hodin. Osminu z toho strávit s přítelem není myslím nic nemožného. S manželkou toho trávíš mnohem víc a taky ti to nevadí.
No ale pokud ho chci mít venkdu tak přes týden to nereálně je. Vstaneš 5:00 projdeš se s ním, 10h v práci, návrat domů 18:00. Projít se se psem, být doma spát
Jestli vám můžu poradit,kupte si knížku Bernský salašnický pes od prof.Dr.Bernd.Gunter.Je to skvělá knížka ,dočtete se tam o všem,co se týká tohoto plemene.Když jsem si pořizovala první berňáky,tato knížka mi moc pomohla.Samozřejmě jsem byla v kontaktu ještě s chovateli,kteří toto plemeno vlastní.
Takže se mu z povinnosti (a když budete mít náladu) budete věnovat dvě hodinky denně... a co zbytek? Pak ho prostě vystrčíte na zahradu a dej mi pokoj? Berňák je společenský pes, ne kavakazák, který si někam zaleze a je rád, že má klid.
Jak ho chcete vychovat a vycvičit, když mu věnujete pouhé dvě hodiny?
Souhlasím s těmi, kdož radí si psa raději nepořizovat, když to pro Vás bude "jen pes" a nejste ochotný se mu věnovat tělem i duší. Pejsek u Vás bude nešťastný, protože nebude člen rodiny, ale právě "jen pes".
Dobrý večer,
pokud ještě stále hledáte berňáka, a oželil by jste štěňátko, tak máme doma krásnýho 4 letýho velmi hravýho, přítulnýho, věrnýho, k dětem mírumilovného psa.Sami máme chlapečka 20 měsíců, a je to jeho velký ochránce.Je zvyklí jen venku, domů se ani nesnaží. Je zvyklý na boudu. A samozřejmě výborný hlídač, spíše odrazuje hrubým štěkáním, než by někoho kousnul je zvyklý na velkou zahradu. Pokud máte zájem může psat na email AdelaMrnkova@seznam.cz , pošlu i foto v případě zájmu.
A smím se zeptat, proč ho chcete dávat pryč? Píšete: krásný, hravý, přítulný, věrný, ochránce malého chlapečka. Jistě na Vás přivykl, je to Váš kamarád. A najednou ho dáte pryč? Proč? Je zvyklý na vaši smečku, na vaši rodinu a bude mu trvat dlouho, než přivykne na někoho jiného.
Člověk si musí především uvědomit, že pořídit si psa - to je závazek na + - 15 let. A pokud někoho po 4 letech pes omrzí, měl by si to dobře rozmyslet a psa si raději nebrat. Jaga.
Jako jedinou omluvu bych snad pochopila Vaše stěhování do 2+1 v paneláku. Jinou ne.
Ahoj, mám doma berňačku, tříletou. Nevyměnila bych jí za nic na světě. Je to sluníčko a strašný mazel. Je doslova závislá na naší rodině. Kdo může tak se s ní mazlí. K dětem je to opravdový ideál. Celý den je navolno, do boudy ani do klece ji nezaviráme. Nejvíce hlídkuje u domovních dveří a čeká kdo vyjde a bude se jí zase věnovat. Tito pejsci potřebují mít stále kontakt s majiteli. Pokud ne budou smutní. Jsou to i dobří hlídači, jejich mohutný štěkot odradí i ty, kteří by chtěli jen tak vstoupit do jejich teritoria.
Dobrý den, Berňáka mám a mám i zlatého retrívra. Berňák je takový hodný bambulín, který se nechá od dětí valchovat, ale když je někdo cizí tak je dost ostražitý. Zlaťák je takové bláznivé střevo, které se cizích lidí vůbec nebojí a klidně je pustí domů. Měla jsem je oba odmala venku, pouze v mrazech pod -5 je dávám do sklepa ke kotli- není dobré, když jim nastydnou klouby. , jestli chcete podrobnější infor , případně kontakt na dobrou chovatelku tak napište Nebrala bych si takového velkého psa bez papíruk vluli DKK
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.