Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu.
Mám fenku, která se doma chová velmi způsobile a je moc hodná. Sice si často vynucuje věci kňučením, ale to se mi daří odstranit. (Když byla menší, chodily jsme i na cvičák a později občas na agility.)
Naším velkým problémem jsou ale procházky. Jakmile se pohybujeme v okolí nějakých psů, chová se hrozně. Tahá způsobem, že mám strach, aby se neuškrtila a je těžko zvládnutelná.Vím, že je chyba zřejmě ve mě a snažím se ji za její chování příliš netrestat, ale když pohár mé trpělivosti přeteče a já ji vyplatím, stejně to nepomůže. Poté se mě akorát bojí, krčí se a chová se jako šílená dál.
Rve mi to srdce a je mi moc líto, když se mě bojí, ale někdy se prostě neovládnu.
Poté se vedle mě na procházce krčí a plíží se u země a jakmile je někde pes, blázní znovu.
Když jsme později doma a vidím ji, jak spinká nebo na mě kouká těma svýma očkama, mám chuť ji požádat, aby mi to všechno vrátila...
Moc ráda bych naše soužití ulehčila o tento jeden problém, který sužuje nejen mě, ale zřejmě i ji.
Miluji svou fenku a udělala bych pro ni cokoli, a proto vás žádám o radu.
Děkujeme.
Těžko radit, takhle na dálku. Asi - nenech ji tahat na vodítku. Když uvidíš psa, dopředu se připrav a fenku drž těsně u sebe. I slovním preventivním pokynem. Kdyby začla blbnout, tak ji nepusť, musí zůstat pořád těsně u tebe, chyť ji přímo za obojek (tak se lépe drží) a třeba si stoupni nebo sedni před ni tak, aby na psa neviděla, snaž se upoutat pozornost na sebe (třeba ji chyť za hlavu a otoč k sobě apod.) a uklidnit ji. Jakoukoliv snahu o blbnutí potlačuj hned v zárodku, nejlépe už dopředu. A třeba se i otočte a jděte pryč, někam za roh, a tam jí domluv (vlídně a rozumně jí dej najevo, že se ti to právě teď nelíbilo; nerozčiluj se). Jde o to, aby pochopila, že se bez tvého souhlasu k cizímu psovi nedostane ani o kousek blíž, že veškerá snaha je marná a že se ti její chování navíc nelíbí.
No a občas ji k těm pejskům pusť, když bude vhodná příležitost a vhodný pes. Ať se vydovádí. Bude šťastná. Ale nepouštěj ji ve chvíli, kdy tahá. Nejdřív se musí uklidnit a přestat blbnout, počkat, pak teprv ji odepni a dovol jí hru.
Tolik má laická rada.
Dobrý den. Zkuste si pořídit tuto pomůcku:: www.baron.cz/pes/vychova-vycvik-psu/ohlavky-a-ksiry/halti/i-0
Výchovné ohlávky a kšíry dovedou chování psa kontrolovat a jeho případnému tahání zabránit. Myslím si, že by to mohlo být pro Vás i psa, dobré řešení.
doplněno 25.02.12 17:21:Není zač. Držím palce, abyste sehnala. Opravdu je to moc užitečná pomůcka.
Mám fenku plemene Shar-pei a vzhledem k tomu, že k sehnání na toto plemeno není ani náhubek (musíme případně používat na boxera, který pořádně nesedí a není ji na nonse ani příjemný), ohávám se, že neseženu ani "ohlávku".
Určitě se ale pokusím po nějaké poohlédnout, děkuji Vám moc za radu.
Dobrý den, známá má plemeno cane corso a nikdy nesehnala žádný náhubek ani ohlávku v chovatel. potřebách. Pak našla jednu paní, co takové věci šije a od té doby nemusí nic těžce shánět. Zkuste se poohlédnout po někom takovém ve vašem okolí, zkusila bych zajít i do psího salonu. Často tam prodávají oblečky a ty si většinou šijou sami, tak se zeptejte, jestli by to neudělali na objednávku.
Nejhorší pro výchovu psa je, když ho páníček bije. Pro psa to tak je.
Podle vaší otázky, to vypadá, že máte menšího psa? Nevím.
V žádném případě, se pes nemá bít.
Takovému pejsku stačí, když někdo natáhne k němu ruku, bude si myslet, že ho bude bít.
Skočí a kousne. Bude to jen obrana.
Většinou je pes nepříčetný na druhé, když se bojí.
Nenapadl vašeho pejska, nějaký pes na procházce?
Zašla bych první na cvičák, který už znáte a zkusila se zeptat přímo tam cvičitele.
Musí to mít, nějaký základ, proč se bojí a proto dělá obranu.
Přímo na cvičáku uvidíte, jak reaguje na ostatní kolem.
Jen můj názor.
doplněno 25.02.12 16:15:Omlouvám se, to není pejsek, to je telátko.
doplněno 25.02.12 16:17:Náhubek se prodává také kožený, vím nic moc, ale pro psa určitě příjemnější a dá se vyzkoušet před koupením.
Udělal/a jste ze mě bijce svého psa, velice děkuji.
Má fenka reaguje na okolní psi tak, že chce jít k nim, rozhodně ne naopak.
Reagovala jsem jen na vaše popisování událostí.
Když jí potřestáte, tak se krčí a bojí.
Zeptejte se prosím na cvičáku, kde vám mohou potvrdit, jakmile se takový velký pes, začne krčit a bát,
na druhou stranu, bude hodně agresivní. Vždy si spojí druhého psa a potrestání.
Omlouvám se.
doplněno 25.02.12 16:35:Oprava: Potrestáte
Já samozřejmě vím, že trestání není vhodné a také jsem psala, že se snažím takhle na problémy nereagovat, ale někdy, když například má fenka, ač na vodítku, vběhne do silnice, což ji může stát život, se prostě neudržím.
Zde se ptám hlavně na radu, jak předejít tomu chování, abych právě nemusela fenku již nikdy trestat.
Děkuji.
Opět bych napsala, nejlepší je cvičák, tam se dá napravit i agresivita na procházce.
Hlavně vám poradí, jak přímo na cvičáku zvládat psa, když kolem jsou jiné.
Třeba je to jen banalita, na kterou vás cvičitel upozorní, že děláte špatně.
Nemyslím to špatně, měli jsme doma Dobrmany, Německého ovčáka,
také některý potřeboval napravit hlavu, jen na cvičáku, vždy to pomohlo.
Jen můj názor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.