Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.
Před 2týdny jsme si koupili akvárium, vložili substrát pro rostliny, kameny, kořen, zasadili rostlinky, napustli vodu, přidali sera- aquatan a bio nitrivec, zapli filtr a dva dni nechali běžet. Pak jsme koupili 3rybky a další den cca 12rybiček (vše jsme dělali dle doporučení z obchodu, dnes vím že to bylo špatně, ale už to nelze vrátit) akvárium je 54l. Teplota byla nastavena na 23C. Po týdnu fungování jsme odpustili cca 1/3 vody. Do kýble jsme natočili vodu z kohoutku, nechali 3h odstát a pak ji pomalu nalily do akvária. A jěště jsme přidali jeden kořen, nic jsme předem nevyvářeli ani nemyli a nevím proč nás napadlo vyndat a umýt filtr pod tekoucí vodou z kohotku
pak začal úhyn rybiček který pokračuje. Zbylo jich jen 6. Udělaly se jim na těle bílé tečky, rozpadají se jim ploutve a mají na sobě povlak, který taky začínám pozorovat i na rostlinách. Dnes jsme přidali do vody léčivo omnipur, cca 68kapek. teplotu jsme zvedli o 2 stupně. ale teď nevím mám vypnout filtr? zatím běží, a jak často mám lék přidávat do vody, z návodu mi není jasné. A co když mi všechny rybky uhynou, co mám udělat s akváriem, dá se zachránit, nebo to mám vše vyhodit a koupit nové? nebo se to vyvařuje? nevím jestly už byli rybky nemocné když jsme je koupili nebo jsme to zapříčinili my, máme je druhý týden..
děkuji
chyby znáte. ještě:
54l = moc malé akva, neumytý kořen = špatně, umýt filtr=také špatně, 15 rybiček do 54 l je také dost (jaké ryby?),
bílé tečky= pravděpodobně "krupička", pomohlo by zvýšení teploty o cca 3 st. celsia (postupně- ne nalitím horké vody!) a cca 2 polévkové lžíce kuch. soli, pokud se rybám rozpadají ploutve už je asi nezachráníte...
takhle malé akva bych "rozebral", nádrž vydesinfikoval hypermanganem a vypláchl. písek a kameny umyjte, vydesinfikujte v troubě, nechte vychladnout a omyjte. rostliny bych vyhodil a koupil nové. a při dalším zakládání se vyvarujte chyb o kterých už víte...
doplněno 22.02.12 15:41:pokud se budete ryb zbavovat, tak je, prosím, nesplachujte živé do záchoda. je několik "humánních" postupů"
tak jako když zabíjíte kapra, oddělte jim ostrým nožem hlavu od těla; přelovte je a vhoďte do nádoby se studenou vodou s ledem; případně do nádoby se studenou minerálkou nebo sodovkou...
při zakládání nového akva můžete celý proces urychlit tím, že v nádrži "vymácháte" filtr ze zaběhnutého akva -od jiného akvaristy.
Kam tak pospícháte, chce to čas.
Přesně jak píše nahoře rádce, nebudu ho opakovat.děkuji, bohužel jsme byli naivní. rozhodli jsme se pro akva a jeli do krámu v domění že nám řeknou co a jak, nic jsme nestudovali, nečetli, to až teď po týhle katastrofě a zjišťuji že vše co nám řekli bylo špatně a co nezkazili tkz. odborníci tak jsme dodělali my. Původně tam měla žít jenom betty a nějaké dvě rybky navíc, jenomže nás ukecali v krámu na víc rybek, takže tam byly 5ks neonky, 2ks mečovky, 2ks pancéřníčci, 1ks krunýřovce a další 6ks ani nevím. A to nám tvrdili že to tam můžeme klidně vložit po dvou dnech od napuštění akva! teď už tam jsou jen ty krunýřovci, kteří zatím vypadají v pořádku a 3ks rybek, kt. už jsou nemocné, je to hrozně rychlé.. a co s tím filtrem bude fungovat? hypermangan neznám, jak zjišťuji tak neznám nic. takže to vše stačí jen dát do tý vody s hypermangánem, nebo se to musí kořen, kámen i nějak vyvařit, nebo vydrbat? je na tom všem takový povlak..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.