Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu.
Před 2týdny jsme si koupili akvárium, vložili substrát pro rostliny, kameny, kořen, zasadili rostlinky, napustli vodu, přidali sera- aquatan a bio nitrivec, zapli filtr a dva dni nechali běžet. Pak jsme koupili 3rybky a další den cca 12rybiček (vše jsme dělali dle doporučení z obchodu, dnes vím že to bylo špatně, ale už to nelze vrátit) akvárium je 54l. Teplota byla nastavena na 23C. Po týdnu fungování jsme odpustili cca 1/3 vody. Do kýble jsme natočili vodu z kohoutku, nechali 3h odstát a pak ji pomalu nalily do akvária. A jěště jsme přidali jeden kořen, nic jsme předem nevyvářeli ani nemyli
a nevím proč nás napadlo vyndat a umýt filtr pod tekoucí vodou z kohotku
pak začal úhyn rybiček který pokračuje. Zbylo jich jen 6. Udělaly se jim na těle bílé tečky, rozpadají se jim ploutve a mají na sobě povlak, který taky začínám pozorovat i na rostlinách. Dnes jsme přidali do vody léčivo omnipur, cca 68kapek. teplotu jsme zvedli o 2 stupně. ale teď nevím mám vypnout filtr? zatím běží, a jak často mám lék přidávat do vody, z návodu mi není jasné. A co když mi všechny rybky uhynou, co mám udělat s akváriem, dá se zachránit, nebo to mám vše vyhodit a koupit nové? nebo se to vyvařuje? nevím jestly už byli rybky nemocné když jsme je koupili nebo jsme to zapříčinili my, máme je druhý týden..
děkuji
2x
chyby znáte. ještě:
54l = moc malé akva, neumytý kořen = špatně, umýt filtr=také špatně, 15 rybiček do 54 l je také dost (jaké ryby?),
bílé tečky= pravděpodobně "krupička", pomohlo by zvýšení teploty o cca 3 st. celsia (postupně- ne nalitím horké vody!) a cca 2 polévkové lžíce kuch. soli, pokud se rybám rozpadají ploutve už je asi nezachráníte...
takhle malé akva bych "rozebral", nádrž vydesinfikoval hypermanganem a vypláchl. písek a kameny umyjte, vydesinfikujte v troubě, nechte vychladnout a omyjte. rostliny bych vyhodil a koupil nové. a při dalším zakládání se vyvarujte chyb o kterých už víte...
doplněno 22.02.12 15:41:pokud se budete ryb zbavovat, tak je, prosím, nesplachujte živé do záchoda. je několik "humánních" postupů"
tak jako když zabíjíte kapra, oddělte jim ostrým nožem hlavu od těla; přelovte je a vhoďte do nádoby se studenou vodou s ledem; případně do nádoby se studenou minerálkou nebo sodovkou...![]()
při zakládání nového akva můžete celý proces urychlit tím, že v nádrži "vymácháte" filtr ze zaběhnutého akva -od jiného akvaristy.
2x
Kam tak pospícháte, chce to čas.
Přesně jak píše nahoře rádce, nebudu ho opakovat.Jen pár věcí, co jsme dělali u nás.
Rybičky vyhoďte, tím jim ukončíte trápení.
Začněte pěkně od začátku, hlavně nespěchejte.
Nyní máte práci navíc, že vše musíte vydezinfikovat.
Hypermangan, nevím, zda to znáte, ale musíte udělat jen slabý roztok, to je, stačí dvě zrníčka Hypermanganu, do deseti litrů vody,
roztok musí být krásně světle modrý, tím vše vydezinfikujete.
Když uděláte znovu akvarium, dáte trochu vody, koupíte nové rostliny a zasadíte, tak dolijete vodu, udělejte vše, jak má být,
jen ne rybičky.
Světlo, teplo, filtr, vzduchování - nechte akvarium, žít 14 dní, jen kytičkama.
Pak když vše bude v pořádku, nekupujte najednou, hodně rybiček, proč?
Akvarium je malé, tak dejte na začátek, jen pár rybiček, než se vše naučíte.
Jen můj názor
děkuji, bohužel jsme byli naivní. rozhodli jsme se pro akva a jeli do krámu v domění že nám řeknou co a jak, nic jsme nestudovali, nečetli, to až teď po týhle katastrofě a zjišťuji že vše co nám řekli bylo špatně a co nezkazili tkz. odborníci tak jsme dodělali my. Původně tam měla žít jenom betty a nějaké dvě rybky navíc, jenomže nás ukecali v krámu na víc rybek, takže tam byly 5ks neonky, 2ks mečovky, 2ks pancéřníčci, 1ks krunýřovce a další 6ks ani nevím. A to nám tvrdili že to tam můžeme klidně vložit po dvou dnech od napuštění akva! teď už tam jsou jen ty krunýřovci, kteří zatím vypadají v pořádku a 3ks rybek, kt. už jsou nemocné, je to hrozně rychlé.. a co s tím filtrem bude fungovat? hypermangan neznám, jak zjišťuji tak neznám nic. takže to vše stačí jen dát do tý vody s hypermangánem, nebo se to musí kořen, kámen i nějak vyvařit, nebo vydrbat? je na tom všem takový povlak..

2x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.