Nejste přihlášen/a.
zdravim, jaké kamení dát na dno akvaria kde budu mít kančíky asi 5 ks? kolik stojí? kolik ho budu potřebovat? mužu tam dat kameny z venku? dal sem je na dno nejaky sterk, proprav dvakrát a voda byla porad kalná, a na hladině jakyby maz.mám akva 80 cm na 40 cm , jeste se chci zeptat jak pouzivat odkalovaci zvon dik
Výborná je černobílá drť,kterou mají v kamenosochařstvích...cena zanedbatelná.Přírodní kamení vyvařit,nejlépe několikrát...
doplněno 13.02.12 23:15:Jo,na to Vaše asi tak deset kilo..Asi..
doplněno 13.02.12 23:23:Pro představu,našel jsem kilo za 12,Kč..
ahasver4, černobílá drť, a nebo i drť jiné barvy, je zcela nepřípustná jako dno akvária! kamínky mají ostré hrany a hrozí poškození rybek, ať již jejich ploutví, tlamek, nebo oděr slizu!
ukulele,já jsem se kdysi radil s profesionály a ti říkali něco jiného...Svého času jsem měl čtyři akvária,všude byla drť,samozřejmě několikrát vypraná a převařená.Nikdy jsem neměl s rybičkamí problém a když jsem pak všechno daroval,byly rybičky ve výborném zdravotním stavu.Já tu jen píši svůj názor.Vy máte jiný.To je všechno.Hezký den...
ahasver4, omlouvám se, možná jsem trochu moc zvědavý, ale co to bylo za profesionály? viděl jsem akvária s drtěmi, kde měli sumce a ti měli uřezaný fousky a rozřezané tlamky a majitelé si pochvalovali, jak jsou jejich drti v akváriích krásné, dále jsem viděl jak se poměrně drahé importní cichlidy při šoku snažily zabořit do dna a pak měly poškozenou pokožku až na lebku a jen málo se jich podařilo zachránit a poškození, teda jizvy po něm si nesly po celý zbytek života. Stará dobrá česká akvaristická literatura drtě nedoporučuje a já po mých třicetiletých akvaristických zkušenostech také dťě nedoporučuji a vím proč.
ukulele,Vy se nemáte za co omlouvat,je to jen diskuze mezi dvěma lidmi...V mém městě kdysi byl veliký pavilón s mnoha a mnoha akvárii.Tržní ekonomika způsobila,že celý pavilón i s tou neskutečnou nádherou zmizel...Když jsem začínal,tak jsem se radil právě s lidmi,kteří se tam o ně starali.Já jsem se jen držel jejich rad a nikdy jsem neměl s rybičkami problém.Na živé tvory jsem opatrný a věřte,že kdybych si myslel,že by to mohlo způsobit nějaký problém,nikdy bych to neradil...V žádném případě nezpochybňuji Vaši zkušenost a odbornost.Prostě jen jiný názor.Důležité je,aby si tazatel vybral dobře.Vy,se svou třicetiletou praxí budete určitě lepší rádce než já,který je měl pouhých pět let...Přeji hezký den a díky za Váš názor.
podpořím názor ukulele. cichlidy prohrabávají dno a drť je pro ně rozhodně nevhodná. nejen kvůli ostrým hranám ale i proto, že nevíte z jakých materiálů se drť skládá. může tedy negativně ovlivnit chemizmus vody. doporučoval bych říční písek nebo křemičitý písek, který se používá do pískových filtrací. tam je ale problém s bílou barvou - někomu se nelíbí a některým rybám nesvědčí. případně se dají tyto dva písky smíchat. křemičitý stačí proprat, říční je dobré proprat a v troubě "upéct" dle mého názoru lepší než vyvařovat.
s kameny už vám někdo radil, tak se nebudu opakovat. jeden čas jsem u tlamovců měl lávové kameny, které mají ostřejší hrany. rybám se ale nikdy nic nestalo. dnes mám krásné kameny z řeky.
Na dno akvaria si samozřejmě můžete dát, co chcete. Budete se na to dívat vy.
Nespěchejte, při budování akvária. Jestli máte možnost si někam zajet autem, stačí někam k řece. Najdete tam nejen nádherné přírodní malé i velké kamínky. Celé dno můžete mít z přírodních kamínků. Když akváriu sám vyberete kamínky, vyvaříte ve slané vodě, pak je necháte v čisté vodě, sestavíte si dno, jaké budete chtít, tak budete mít výstavní akvárko. Nebo stačí někam, kde těží písek a budete mít nejen písek na dno akvária, ale i krásné malé kamínky na celé dno. Umělých věcí je hodně, udělejte si akvárko sám.U zařizování akvária, nemá cenu spěchat. Stačí jedna nová věc, kterou nevyvaříte a máte v akváriu nemoc.
doplněno 14.02.12 04:08:Kamení i písek nestojí nic, dají se sehnat v přírodě
Protože voda v akvariu bude mít spíše kyselou reakci,není možné použít kámen s vápence,mramor a podobný.Nejlepší je písek a kameny z vyvřelin,žuly,ruly a podobné horniny.Nalézt je možno místy na Šumavě,Slavkovském Lese(v okolí M.Lázní.)
JABRAKA
"Protože voda v akvariu bude mít spíše kyselou reakci,není možné použít kámen s vápence,mramor a podobný"
Proč bude mít voda kyselou reakci? Proč není možné k cichlidovitým rybám použít vápenec. Právě cichlidovité ryby vyžadují vodu neutrální až zásaditou a běžně se používá vápenec aby "upravoval" vodu do "zásady" pokud má někdo doma vodu kyselou. je jasné , že se nechá použít i jedlá soda. Chce to opravdu odpovídat tam kde o tom něco vím.
Kameniki poslechněte ty , kdo vám radí použít "obyč" říční písek a kamení z potoku (krásná třeba je omletá břidlice).Drť a lámaný kémen opravdu není vhodný, jak již bylo zmíněno Ukulelem a dalších, jde o pranění rybek, tak i štěrk kámen s ostrýma hranama nevypadá ve vodě přirozeně Zatím žádné kupované náhražky "říčák" nenahradily a to jak do kvality tak do vzhledu( i když vzhled je opravdu suběktivní). Nevím sice z jaké jste lokality a jakou máte doma vodu, jestli kyselou nebo zásaditou, tak pokud nechcete aby vám vápenec upravoval vodu do mírně zásadité tak kámen i písek se "testuje" jednoduše třeba octem, když začne šumět, obsahuje vápenec. Pokud,ale máte doma kyselou tak klidně kámen který obsahuje vápenc můžete použít, jen bacha aby nekalil vodu. Ke kančíkům bych doporučoval frakci písku cca 2-4 mm. Hrubší jim vyhovovat nebude a jemnější se bude hůře odkalovat a hlavně by v něm uhnívaly kořeny rostlin.
Exare,
Skutečně toho o pěstování rybiček mnoho nevím,jen od svých vnoučat,ale jako chemik vím toho dost o vlastnostech hornin.Rozhodně je běžné,že se vápenaté kameny docela ochotně rozpouštějí v akváriích,protože stačí malé množství oxidu uhličitého ve vodě a ten kámen naleptává.Samozřejmě to vytváří nepříjemný kal.A proto se zmiňuji o nereaktivních horninách,u těch je jistota,že škodit nebudou.Upravit pH lze jinými způsoby.Rozhodně nechci snižovat tvé odborné zkušenosti.
JABRAKA
Stačí se podívat třeba u Poděbrad, kde se těží písek a jsou tam nádherné kameny, kamínky, písek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.