Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Známí - je to týrání?

Od: tsava odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

minulý rok se nám narodila štěňata, jedni známí projevili zájem, před tím měli ještě dva psy střední velikosti. Prolítla jim hlavou myšlenka, že je nechají na veterině utratit (měli cca 6-8 let) a vzali by si naše štěně, samozřejmně to neudělali a dali je nějakému myslivci. (Ale stejně, zvíře není věc) Zbývá mě ještě rok než budu plnoletý (klidně bych podal stížnost na podezření týrání zvířete). A když jsem to dneska říkal mamce, tak říkala, že si toho také všímá, ale ta majitelka je kamarádka mojí mamky už od školky. (podle mě jí to neomlouvá). Během toho, co si vzali naše štěně a odkopli ty dva psy, měli a mají ještě jednoho psa, fenku zlatého retríva, která je 24 hodin zavřená v kotcu 2-3 x 3-4 metry, je jí asi 11 let (aji kdyby měla 100 let, je to blbost dávat takové lemeno do kotce). Když jsme k nim jednou jeli se podívat na naše, nebo už jejich štěně, mělo boudu na zahradě,vedle jídlo s vodou (nevím jestli tam byla voda, byla tma) a pes byl na volno. Přiletěl ke mě a začal radostí skákat a jeden známí na něho hnusně řval a vzal řemen a pohrozil mu (mám strach, že ho bije) Podle mě na něho jen řvou, ale nevychovávají, nebo nevycvičují, ten pes bude dělat ty a samé chyby a oni pořád po něm budou řvat a možná i bít. Neznáte řešení? Mamka pochybovala i nad tím, jestli chodí s tím retrívrem k vetovi, prý jí zavolá a zeptá se jí. A kdyby se spsem nebyli u veterináře třeba 4 roky, tak už se platí pokuta, že? A co teprve za opravdové týrání. Jak to vidíte vy? Předem se omlouvám za hrubky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Hodně lidí na vesnicích má na zahradě udělanou klec, kde je pes zavřený. Celý život, žije pes ve svých výkalech, občas dostane jídlo, občas vodu. Je to týrání.

doplněno 10.02.12 03:47:

Jen jednou jsme měli štěňátka a více jsme je už nechtěli. Ještě nyní, když si vzpomenu, jak jsme jeli se podívat, na štěně, jak se má, tak mám slzy na krajíčku. V kleci na zahradě bylo zavřené vyhublé zvíře, propadající se boky, hrudník žádný. Když jsem mu chtěla dát pamlsek, tak majitel řekl, ať mu nic nedávám, že je to bestie, která neposlouchá. Pes se mohl radostí utlouct o klec, ale byl seřvaný ať jde do boudy. Proto štěňata nechci, nemohla bych spát, zda mají co jíst a pít, jestli nejsou někde zavřené v kleci. Pro mnohé lidi, je pes jen věc, věc kterou mohou zavřít do klece a klidně na ní týden zapomenout. Když nemají jídlo oni, tak ho pes nepotřebuje také. Je to hrůza, ale je to tak.

susenka*
hodnocení

1x

Hlavně mě zaráží to, proč jste jim to vaše štěně dávali? Když by nechali utratit ty dva psy, tak jste si mysleli že o vaše štěně se budou starat špičkově? Takovým lidem zvířata nepatří. *stop*

pida007*

Mam stejny nazor. Muselo vam byt jasne (nebo tvym rodicum) ze se stejne chovat budou i tomu novemu psikovi.

S tim vasim dovetkem, ze pes neni vec, si ted nejsem presne jisty, poslanci o tom uz kdysi jednali, ale nevim jestli uz zakonik zmenili. Driv se totiz se psy nakladalo jako s veci, takze se s nimi mohlo delat takrka cokoli a nebylo to protipravni.

vykuska
hodnocení

0x

Chceš radu, ne příběhy...i když s tavovými případy se setkávám často...podáš-li trestní oznámení - i když anonymně - musí se tím zabývat. Přijedou - omrknou - pozvou veterináře - má-li pes své místo v čistotě - relativní - byť slámu - přístup k vodě - na pohled netrpí podvýživou, nemá na sobě známky po bití ´= pak tam nikdo nic nenadělá.

Pouze - je-li pes neočkován, nebo dokonce nepřihlášen (někde i povinně čipován), tam pak hrozí pokota.

Spíše mě zarazilo, že ty dva psy předtím dali myslivci? Taková je praxe - dá se myslivci na zastřelení?!?

Má rada? Pokus se hučet a podpořit mamku, aby jí domluvila, aby jí nedala pokoj. My dospělí jsme děsný zbabělci v tom dělat si problémy a tak potřebujeme trošku popostrčit .

koudalak*
hodnocení

0x

Jsou to hovada kterým ps vůbec nepatří. Vy jste jim neměli štěně dávat, když kvůli němu chtěli dát pryč své dva psy. Co jste si mysleli?*bum*

Psa jim prostě "ukradněte" a odvezte ho do útulku v jiném městě. Policie je v tomhle státě k ničemu a tím že do toho budete rýt, tak si je proti sobě poštvete a cokoliv se pak se psem bude dít - vždycky bude na vás...

Dobrý den. NA KTERÝ ORGÁN SE OBRÁTIT, VÍME-LI O TÝRANÉM ZVÍŘETI :

1. Příslušné orgány veterinární správy - tedy Krajské veterinární správy a jejich inspektoráty - vykonávají dozor nad dodržováním povinností v oblasti ochrany zvířat. Zjistí-li, že dochází k týrání zvířat, informují obec nebo policii, aby mohlo být zahájeno řízení. Příslušní odborní pracovníci veterinární správy nejlépe posoudí, zda skutečně dochází k týrání zvířete, proto je vhodné obrátit se především na ně.
Upozornit příslušné orgány veterinární správy je vhodné také proto, že na návrh příslušného orgánu veterinární správy může obec správním rozhodnutím nařídit odebrání týraného zvířete, vyžaduje-li to jeho zdravotní stav.

2. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností (v Praze příslušné úřady městských částí) projednávají přestupky a správní delikty na úseku ochrany zvířat a ukládají pokuty chovatelům dle zákona na ochranu zvířat proti týrání.

3. Orgány Policie ČR - tyto orgány se zabývají případy, kdy je podezření, že došlo k trestnému činu týrání zvířat podle ustanovení § 203 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, v platném znění.

Další info, které by Vám mohlo pomoci najdete např. na stránkách: jezeckovopoteseni.svetu.cz/1678...na-tyrani-zvirete.html

Je to tam dobře rozepsáno.

tsava
hodnocení

Děkuju za vaše názory a rady,

věděl jsem, že se budete ptát, proč jsme jim ho dávali, když chtěli 2 psy utratit. Jako upřímně skrze mě se to neřešilo. Akorát mamka mi říkala, že s ní mluvila po telefonu a říkala, že neví kam dát ty 2 psy. Napadlo jí utracení (to mě dosti naštvalo), nebo je někomu darovat, či do útulku. Poté už měli domluvený útulek, ale ozval se jim jeden myslivec, že by se jich ujal, tak si mysleli, že udělají lepší skutek, že je darují myslivci. (Ale pořád se mě to zdá hnusné, mají psy, potom chtějí dalšího a ty ostatní odstrčí pryč.) Jako já v naší rodině nemám hlavní slovo a rodiče jim ho dali už proto, že jsme neměli dostatek financí vrážet do štěňat. Na začátku jsme měli, když to tak řeknu všeho dost, až ke konci, tak 2 týdny před prodejem štěňat, se stala rodinná tragédie, která omezila finance. (né že jsme skončili na ulici, ale prostě už jsme nemohly peníze vrážet do specializovaných štěněčích granulí a museli jim připravovat jídlo s "lidského jidélníčku" (nemyslím tím smažák, řízek, koprovku atd...)) Jako já si myslím, že je o něho potaráno dobře, jen jak se k němu chovají a když to tak divně řeknu "duševně omezují" a také mě jde o to, jak se chovají k tomu druhému pejsku (to už je horší, podle mě).

sisinka*
hodnocení

0x

Ty lidi jsou hovada.Jak jste jim mohli dat Vase stene,kdyz jste vedeli ze kvuli tomu budou muset byt utraceni ti dva starsi psi.Snad jim je ted u myslivce lip,pokud teda vubec jsou nazivu.Ale chudaci ti pejskove co jsou u tech lidi ted!

Sisinko, tazatel přece jasně vysvětlil, že na to nemá vliv, a chtěl radu, ne odsouzení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]