Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektrický obojek - poslušnost nebo strach?

Od: martinaa* odpovědí: 55 změna:

Zdravím a přeji pěkný večer, rádcové. Diskuzí o el. obojku už zde pár bylo, ale nenašla jsem to, co jsem hledala. Rodina přítele má dva psy - s kníračkou důchodkyní je vše ok, ale problém je s tříletým křížencem vlčáka a boxera. Má v sobě samozřejmě něco od obou a jako správný boxer dělá nepořádek. Rve se se psy, morduje kočky, honí zajíce. Problém je ten, že se mu ve výchově nikdo moc nevěnoval (všichni jsou dost zaneprázdnění) a pes roste jako dříví v lese. Pokud je nějaký problém (ne obyčejné sedni apod.), tak poslechne pouze přítelova otce, a to ještě ne vždy. Dříve jsme ho mohli pustit z vodítka, teď už to nejde, protože se prostě jen tak nevrátí, neposlechne a musí se pracně nahánět. Když potkáme jiného psa, chce se prát a jeho necelých 60 kg udrží pouze chlapi (kyž jdeme ven my ženské, tak jsme bez šance). Na cvičák nemají čas, tak vymysleli el. obojek. Nu, svoje jsem jim řekla, zanedbali výchovu a teď to nedoženou... ale je to vhodné? Prý obojek prvně dá zvukový signál a až pak výboj. Po čase už prý stačí pouze ten zvuk, aby pes poslechnul. Vážně poslechne, nebo se bude bát, že dostane pecku? Nebude pak agresivnější?

Děkuji.

doplněno 09.02.12 18:14:

Nebo ještě jinak - pokud někdo máte tip, jak na psa bez obojku a cvičáku, tak prosím napište.

Elektrický obojek - poslušnost nebo strach?

55 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

4x

Jen krátce.Já bych tohle nikdy nepoužil.Pes ovládaný strachem je nebezpečný.A tuplem nebudete vědět co provede...Vsadil bych na domlouvání,byť je to na dlouho...

doplněno 09.02.12 18:16:

No jo,těžká rada...Někdy je útulek jediné řešení.I když se mi taky nelíbí...

doplněno 09.02.12 18:17:

Vy chcete radu jak na něj bez obojku a cvičáku...Tak to nemám...

martinaa*
hodnocení

Mě se to také nelíbí, vždyť pes musí být pořád ve strachu, kdy zas dostane pecku... jenže jak na něj? Rodiče chodí do práce brzy, z práce někdy až pozdě večer, přítel dělá VŠ v jiném městě a jeho sestra na psa nestačí. Na cvičák by byl pořeba chlap, který psa udrží, jenže právě chlapi mají nejvíc práce a jsou dost vytížení.:(

doplněno 09.02.12 18:25:

Jen se snažím na něco přijít... My ženské toho psa prostě neudržíme a chlapi nemají čas. Pes poslechne, otce skoro vždycky, přítele někdy, mě občas... :( Psa mají všichni strašně rádi, on je mazel, rád si hraje, miluje procházky a miluje, když může být s námi, to poslechne na slovo. Ale jak je nějaký problém...

bizon*

Dobrý večer!

El. obojek je ve vašem případě k ničemu, pes by šel patrně i přes něj a navíc se to může i zhoršit. Povím vám, jak to ve skutečnosti je, váš pes není takový proto, že je kříženec boxera a vlčáka, /to myslíte německého ovčáka?/ ale tím, že jak správně píšete se mu nikdy nikdo nevěnoval. Začněte honem s výchovou, takhle se trápíte vy i on, vemte zavděk cvičák, tam ho může vodit i malá holka, jsou tam od toho, aby vám pomohli. Na té fotce je on? Asi né, že.. Bizon

martinaa*
hodnocení

Jj, kříženec NO a boxera, na fotce je on:). Má stavbu těla a sílu po boxerovi, ale výraz a pihu po NO. Dokud byly "děti" na základce, tak s ním byli každý den venku, ale teď už to tak nejde. Má sice velkou zahradu, ale chtělo by to každý den pár kilásků. Jenže - párkrát jsem s ním šla ven a naproti šel pes. Ben (to je on) se vzpříčil a ačkoli sílu mám, neudržím ho. Zalehla jsem ho, ale mrskal sebou a skoro mi utekl. Naštěstí druhého psa odvedli jinam, jinak by byli v sobě. ž pár psů a koček zakousl, a ani výprask to nespravil.

Nevíte, chodí se na cvičák i večer? A oni psa udrží?

Zdravím. Bohužel, právě čas a trpělivost svého pána, potřebuje pes nejvíce. Když se mu nikdo pořádně nevěnuje, toto opatření to určitě nenahradí. Pes bude vystresovaný, ale rozhodně ne poslušný. To se musí u psa pečlivě cvičit a pěstovat. Omlouvám se, ale ten obojek bych dala spíš páníčkovi. Ten má svého psa umět zvládnout a naučit poslušnosti. Jen můj názor - vyhozené peníze.

martinaa*
hodnocení

Já si to také myslím... pes z 90% páníčka (otce) poslechne, ale pořád to není ono, hlavně v těch špatných situacích. Na sedni a lehni poslechne skoro každého, hlavně, když může být večer uvnitř s námi. Holt boxer není labrador...

Akorát by bylo potřeba, aby psa cvičil pán, a ne každý týden někdo jiný. Jenže právě tchán je tím, kdo je nejvíc zaneprázdněný a je velmi často pryč, i několik dnů.

Přitom pes je velmi chytrý a využívá toho, že ho máme rádi...

borax*
hodnocení

1x

Elektrika se musí umět použít, je určena ke korekci cviků, nikoli k trestání.

Je třeba cvičit a cvičit...na jakém obojku ho vodíte teď?

martinaa*
hodnocení

Na ocelovém, vodítko je pevný "provaz".

hodnocení

0x
Když pes neposlouchá, nechce to obojek na procházky, ale kšíry. Je to postroj, něco podobného, mají závodní psi. V takovém postroji i vy psa udržíte. Na cvičáku si pes musí zvykat. Klidně tam s ním můžete chodit i slabá žena. El. obojek. Mám obavu, že se pak, může stát, že pes na vás vystartuje, ze strachu. U psa, který se něčeho bojí, nikdy nevíte, co udělá. Nedělala bych to. První vyzkoušejte cvičák. Jen můj názor.doplněno 10.02.12 04:23:Možná je to tím, že náš první pes vážil v dospělosti 49 kg. Byl cvičen od mala a postroj nám dělal strýc, který také radil, jak mám cvičit se psem. Každý se domnívá, že má doma milé štěňátko jen na mazlení, mimo jídla, pití, mazlení si štěněte nevšimne, ale to je ta základní chyba. To je jako dítě. Dítě se také od malička učí mluvit, pořád mu opakujeme, jak dělá pejsek, kočička, táta, máma, dítě nemluví, ale poslouchá a pamatuje si to. Najednou začne mluvit a opakuje, to, co jsme mu celou dobu říkali. Se štěnětem je to samé, od mala se musí učit, co smí a nesmí. Pes to co se naučí, potřebuje opakovat. Když půjdete párkrát na cvičák, pes se začne chovat úplně jinak k ostatním psům. Tam bude kolem sebe mít různé velké i malé psi. Bude si zvykat.
mari2*

Ted teda nechapu jak jste prisel na to,ze psa v postroji udrzi i slaba zena a na obojku ne? Podle me i me zkusenosti je to prave naopak..Mame doma nemeckeho ovcaka. Takove telatko,trosku je prerostly se me zda:).. Ted vazi 43kg,obravdu je hodne osvaleny,kozech jako medved-no to je jedno..ma velkou silu,a proto ma stahovaci obojek s takovymi "ostny"..ale ty on stejne vubec nevnima..Nejdriv mi ho na tom obojku bylo lito,na zkousku jsem si pujcila od kamosky jejich ksiry a muzu vam zarucene rict,ze kdyby jsme potkali nekoho se psem se kterym by se ten nas chtel porvat,urcite by me tahl za sebou po zemi..Jakmile se zaprel hrudnikem o ksiry tahl jak blbej! Na obojku ho to "priskrcuje"a nuti ho netahat tak moc..

doplněno 09.02.12 22:50:

ja mam tedy na mysli klasicke ksiry,ktere sezenete v kazdem obchode-pokud myslite nejake "spešl"tak mi je prosim ukazte..

doplněno 09.02.12 22:55:

my máme tento obojek e-dog.cz/... odkaz je nahodny-aby si nekdo nemyslel,ze jde o reklamu..

doplněno 09.02.12 22:55:

oprava e-dog.cz/...

borax*

No tak kšíry nemyslíte vážně. Ty jsou právě na tahání. Pěkně se do nich opře a tradáááá ...táhne půlku rodiny.

mari2*

odkaz se zobrazuje spatne-je to proste tento *smich*

Elektrický obojek - poslušnost nebo strach? #2
koudalak*

Tohle mi na zadavatelku přijde trochu moc. Ona nemá vyloženě zlýho psa, jen nevycválanýho. S tímhle bych se bál zranění. Nemám nic proti tomu škubnout se psem za jednořadej stahovák(aby mě začal vnímat že po něm něco chci, nebo netahal) ale na krátkosrstýho křížence? ... no nevím*stop*

Viki (nic proti ní) je zastánce právě těch vysvětlovacích metod, jestli se dobře pamatuju.

Pes v postroji kvůli tomu aby netahal - to se mi nějak nezdá. Nevím co by to mělo bejt za postroj, když normální postroje jsou stavěný právě na to aby psa při tahání neomezovaly...

mari2*

Ale já prece martine neradim,aby koupila tento obojek-reakce byla pro viky a jeji tvrzeni,ze pes na ksirech netahne tolik jako na voditku.. To me totiz dost udivilo..

doplněno 10.02.12 17:26:

A aby jste si nemyslel-my taky nemame zadnou krvelacnou bestii..Zakladni vycvik ma,na voditku chodi celkem pekne,ale je par psu se kterymi se nemusi a kdyby se potkali na volno urcite by se navzajem sezrali:).. jinak je milacek-jen trosku zbrklej *smich*

Mari, to je strašné ten obojek. Doufám, že to je nějaký vtip. Neměla jsem vůbec tuto otázku otevírat...

Co se týče elektrických obojků, nedávno jsem viděla film, kde to připnuli na stehna fotbalovým hráčům a trenéři měli v ruce spínače. Při každé chybě pustili hráčovi do obojku proud. Není pravda, že to je jenom nějaké štípnutí, bolí to, a dost. Bylo to vidět na rekcích těch chlapů, váleli se po zemi a taky to rychle skončilo, protože se smáli jenom ti, kteří drželi v ruce spínač. Škoda, že nemohu dát na ten snímek odkaz, viděla jsem to v televizi, ale z ciziny. Ani vlastně nevím, proč to bylo natočené, nějak mi unikl začátek... Ale jde to přece vyzkoušet. Schválně si ten obojek někdo dejte na stehno a ten druhý ať tam pustí proud a uvidíte jaké to je hned. Na co si klást zbytečné otázky, když to jde vyzkoušet. Z toho psa bude pak zlý pes a jakmile uvidí obojek, bude agresivní. Dál se nebudu rozepisovat, každý si to už dokáže představit sám...

No a ten s bodáky obrácenými dovnitř, to už je vyložené mučení. Fuj, lidé by se měli stydět...

mari2*

Suzy,pokud mate oci,tak vidite,ze ten obojek se stahuje jen do urcite chvile a dale uz to samozrejme nejde,obojek je nastaveny na sirku jeho krku.. nenecham psovi neco zapichnout do krku prece! jen je pro nej neprijemne,ze kdyz se obojek stahne a on stale tahne,tak se neopira o nejaky pohodlny obojek ale o ty spicky,da se daleko lepe ovladat..spicky jsou tupe-nikdy mu zadny zraneni nezpusobil-takze pozor! nejsme blazni..ale to vy nemuzete vubec hodnotit kdyz mate psa jen na zahrade..

Aha. No tak jo, ale na tom obrázku to vypadá strašidelně. Fakt jsem si myslela, že jde spíše o legraci, že to nemůže ani existovat. Spíše jsem se vyjadřovala k tomu elektrickému obojku. Jeho funkci jsem viděla na vlastní oči. No, a to máte pravdu, pejsek, ten můj, v tuhle dobu běhá jen po zahradě. Ale je to mrňous a snad mu to tak nechybí. Ale na procházky s ním jinak chodím podle Labe a když nikde nikdo není, dokonce ho nechám běhat volně. Ale teď je děsná zima.

martinaa*

Já s tím také nesouhlasím ( a ti fotbalisti jsou pěkní pitomci), a ten obojek se mu jako zaryje do krku? Vím, že se to v určité chvíli zastaví, ale stejně je to děs...

ludak*
hodnocení

0x

Doporučím nastudovat nebo i kontaktovat pana Desenského.Najdedete na netu.

koudalak*
hodnocení

0x

No co na to říct... Pesan i vy doplácíte na to že se mu nevěnujete.

Hned z kraje odpovím na tu elektriku. El. obojek slouží k DOPILOVÁNÍ CVIKŮ KTERÉ PES UŽ UMÍ. Tzn, že na něj třeba zavoláte " Azore ke mě!" ... nic, ignoruje Vás nu dobrá, mohl Vás přeslechnout, takže ještě jednou " Azore ke mě!" ... nic, ihned zvukový signál a "Azore! Ke mě!" ... nic... RÁNA a hned nato " Azorku ke mě! (vlídně). Až přijde pochválit.

Ne že to bude "Azore! ke mě" .. nic ... RÁNA... "azore ty hajzle! pocem! "... zmatený nic... RÁNA... "ty parchante! tak dělej!"... vyděšený zmatený cokoliv v očekávání další rány...

Osobně bych Vám to nedoporučil dokud si nenacvičíte základní povely bez něj - a že se to dá i s takovým divočákem.

Vodítko...

Pes na vodítku NESMÍ tahat! Zvlášť takhle velkej (opravdu má 60? Vypadá tak na 40) i tak ale dovede pořádně zabrat. V podstatě máte navybranou, zvolit si metodu, která bude trvat pár týdnů-měsíců, výsledek vás bude stát hromadu nervů ale budete mít dobrej pocit, že pejska "netýráte", nebo se vám to z kraje bude možná zdát drastický, ale pes nebude za dvě odpoledne na vodítku tahat a zvládnete ho i když vážíte stejně jako on...

První možnost jsou cvičáky typu jak s oblibou říkám: "Azorku, moc tě prosím, nekousej mě do krční tepny. Když toho necháš, dostaneš piškůtek!". Druhá možnost je ukázat psu, že on je tam ten pes a bude Vás poslouchat.

Já se kloním k druhé variantě. My jsme naše psisko(skoro50kg) za obojek vycukli celkem asi čtyřikrát? Povahově je to ještě horší než vaše kombinace a přesto na vycházkách chodím tak, že vodítko držím ve dvou prstech a psa by nenapadlo zatahat i kdyby čert na koze jezdil. Základ je sice mu mechanicky ukázat co se po něm chce, ale neméně důležitý je taky umět ho pochválit! (to platí u všeho - vodítka, přivolání i blbýho sedni)

Obávám se že v situaci jakou popisujete to bez pár hodin cvičáku nepůjde. Zaplaťe si třeba první individuálně (cca 500kč) a myslím že za tu hodinu mu dokážete vysvětlit že vás má brát vážně. Pak můžete třeba cvičit sami doma a čas od času tam dojít na hodinku zkontrolovat, poradit s věcma co se vyskytnou a pak zase třeba měsíc nejít. U nás se to takhle bez problému dá, tak snad byste taky mohla něco najít.

Rozhodnout se musíte sami, ale i ten pes bude radši za pevně nastavený mantinely, ať už se jich doberete jakkoliv.

borax*

Dobře napsáno. Souhlasím. Problém zadavatelky je, že na cvičák nemají čas, pes roste jak dříví v lese.

Neuvažovali že by ho dali někomu, kdo se mu bude věnovat? Z toho psa bude jen potížista, se kterým nikodo nebude chtít chodit ven. Škoda psa. Je to jak píše koudalak, psa na vodítko, řetízkový obojek (zapnutý na nestahování) a jak začne tahat- povel např.pomalu POŘÁDNĚ trhnout, ale trhnout nikoli potáhnou k sobě. Musí to být rána pro psa nepříjemná, klidně i když trochu popoletí :) jakmile zpomalí pochvala. A tak pořád dokola. Ideálně aby vám to někdo ukázal.

Ps: Desenského Ne!

martinaa*

Když jdou chlapi, není problém, i máma s ním chodí ráda, ale to spíš venčí on ji, než máma psa. Jinak pes je miláčkem rodiny a i on je má strašně rád, takže dát ho pryč neexistuje. Já s ním občas chodím taky a je to všechno v klidu, než třeba potkáme jiného psa. Dokud ho mám na vodítku, tak je to ok. Pes hodně rád běhá, je to velký sportovec, a dřív jsme ho pouštěli na volno na takovém odlehlém rybíčku. Jenže teď se ho pustit bojíme, protože se nechce vrátit (a pak už ví, že dostane nařezáno), a kdyby takhle navolno potkal psa, tak to bude katastrofa...

A trhat můžete jak chcete, já trhám v podstatě asi co půl minuty. Na pět šest vteřin je hodný a pak zase tahá.

A Desenského vůbec neznám, ani jsem se ještě nedívala, o co vlastně jde:)

martinaa*

ON nevypadá, ale je těžký, ačkoli má sportovní postavu. 60,7kg, a to byl nejmenší z vrhu. O tři vesnice dál mají jeho největšího bráchu, ten má 73 kg a je o dost mohutnější. A na tom vodítku tahá pořád, prostě musí vždy být všude první. Jak vidí, že by pán měl mít nohu před jeho čumákem, tak ho předejde. Když honí zajíce nebo srnu, nic jim neudělá, chce je jen předběhnout a jakmile toho dosáhne, rozesmátý se velkým obloukem vrací zpět. I při té chůzi mám problém ho udržet, jak tahá, natož, když začne řádit...

Pokud jde jít na cvičák nějak individuálně, tak to by bylo dobré:)

bizon*

Dobrý večer!

Opravdu nevypadá, nevěřím, že koukám na psa vážícího 60 kilogramů, mohu porovnávat. Víte jak vypadá 60 kilogramů těžký pes? Takhle opravdu ne, tenhle má stěží 40, tak nám nevěšte bulíky na nos. Bizon

martinaa*

Je skoro stejně těžký jako rok a půl starý kavkazan, co mají prarodiče. Ale když to víte lépe, hádat se nebudu:)

ludak*

Nechápu jak může někdo mít problem s úctou k človeku,který vám pomůže.

Ale taky není nikde psáno že ho máte uctívat.

Tyto vaše problémy jsou pro něj denní chleba.A informací o tom jak zvládat psa má na svých stránkách dost,takže ho nemusíte kontaktovat.

martinaa*

Tak na jeho stránky se podívat můžu. Ale co jsem se ptala kamarádky, co cvičí psy v Brně, tak z něj taky není ohromená. I tak děkuji za radu, na stránky se podívám. Co já vím, třeba mi zrovna padne do oka.;)

koudalak*

Jestli cukáte co pár vteřin, tak mu to zase tak nepříjemný není a nemá to kýžený efekt. Co máte za obojek? Jinak stahovák si myslím že je lepší používat na stahování - od toho je. Není to proto aby se pes dusil celou DOBU co táhne, ale aby vám na to škubnutí stačila podstatně menší síla - v tom je ten vtip.

Polostahovák je pro vás k ničemu a pevný obojek můžete použit až pes přestane tahat, ale pak většina lidí dojde k tomu že nebudou kupovat nový obojek když už mají stahovák a pes stejně netahá... Pak už je to jen věc vkusu.

Co říkáte jak se chová na těch vycházkách, tak on se evidentně považuje za vůdce a vás jen toleruje jako drzého poddaného se kterým se sice může mazlit a tak, ale jinak na vás mastí. To se musí změnit.

Cvičáky většinou nabízí individuální konzultace ale prostě rozešlete mejly široko daleko a uvidíte co máte kolem. Nebojte, když u nás začínají kurzy základní poslušnosti - lidi jsou na cvičáku poprvé, tak tam ti psi vyvádějí šíleně, lidi mají ruce vytahaný, ale jestli je tam dobrej cvičitel, tak Vám pomůžou. U nás třeba není problém, když vidí že s někým pes vláčí tak si ho půjčí (samo že se vás dovolí) a ukáže vám s vaším psem jak na to.

Pokud jde o Desenského, tak to je arogant nejhrubšího zrna a jestli nejste sama submisivní abyste ho uctívala, tak se při osobním setkání budete divit a prchat. No projeďte si kynologické diskuze třeba na ifauna.cz Co do cvičáků předem si zjistěte jakou formu výcviku tam provozují.

dejte pak info jak se Vám daří*klik*

martinaa*

Děkuji:) vypadá to, jako kdyby mu to tahání bylo jedno. Občas dostane za to tahání přes zadek vodítkem, ale přijde mi, že to taky zabere jen na chvíli. Obojek má takový ocelový, nestahovací. Takže ten stahovací by byl lepší?

Zkusím se mrknout, kde je blízko cvičák, ideální by to bylo v Kojetíně... a doufám, že si na na psa najdou pár hodin týdně. Já vím, že třeba studium je důležité, když se připravujete na medicínu (sestra přítele), ale někdy je to jen výmluva (3. ročník gymnázia).

Ten el.obojek se právě moc nelíbí tchánovi, a ten je pán. Navrhl jim ho nějaký kamarád, co ho používal a prý byl velmi spokojený. Nevím, psa jsem neviděla, ovšem spokojený pán neznamená spokojený pes.

Auctívat nikoho nehodlám, takže pan Desenský má asi smůlu:D

borax*

Řetízek určitě ano, ale moje zkušenost je taková, že když je zapnutý na stahovák, tak začnete psa dusit (pes začne ještě víc vyvádět a táhnout, protože se toho chce zbavit) a trhnutí nemá ten efekt jako když je zapnutý na nestahování. Stahovák je především na to, aby se pes nevyvlekl z obojku, ne na dušení. Tak to vidím já :) Nechci se hádat, ale vždycky nám to takto na cvičáku zabralo.Problém spíš bývá s lidma...protože jejich představa trhnutí je jaksi jinde...pak jsou překvapení, že veznu vodítko a pes občas hodí záda, ale pochopí rychle :)

Jinak souhlasím, pes nemá respekt a nemá přivolání, nejdůležitější věci...

..a Desenský je magor ;)

martinaa*

BOhužel nemám takovou sílu, abych ho hodila na záda:D I když věřím, že by z toho byl dost vykulený, jakmile by neměl navrch.

koudalak*

No tak hádat se určitě nemáme proč a i já si rád přečtu názory druhých;), ostatně kdybysme se na všem shodli, nemusela by tahle poradna vůbec existovat...

Budu reagovat na Vás i slečnu/paní zadavatelku.

Stahovák je podle mě ne na dušení, ale na to aby škubnutí menší silou mělo na psa efekt jako škubnutí nestahovákem větší silou (sevření krku je psu nepříjemné a málokdy má stahovací očko rovně za krkem takže nejenže mu to sevře krk, ale ještě ho to stahuje zpátky, dolů či jinam proti směru kam nemá zapřený packy - těma tlačí jen vpřed. Systém je tedy jednoduchý, je to jako jednoduchý program. Zatáhne? Okamžitě silně škubnout( až hodí třeba salto vzad, představy lidí o škubání jsou vážně jinde než by bylo třeba), říct povel (netahej, deme nebo co učíte) a jakmile netahá -chválit. Škubnutí je vážně jen impuls a není místo kde by se pes mohl dusit. Samozřejmě pokud je slabší v nervech, a začne jančit, tak ho musím uklidnit - dostat ho z "amoku" třeba mu klidněji řeknu "Ale notak Azore, co blbneš, pojď ke mě, a za splnění toho že přijde ho pochválím, nechám 10vteřin zklidnit a pak řeknu zase povel(...) a jdeme až do dalšího napnutí vodítka. Pokud jde hezky a netahá, tak samozřejmě chválím. Je to takové z extrému do extrému. Tahá? Je to extrémně špatně a extrémně zle na to reaguju, zařvu, škubnu a tvářím se jako kdyby mi sežral děti. Netahá? Jde hezky? Je to extrémně dobře a extrémě za to chválím. Nic mezi. Teda taková je moje představa fungování stáhováku).

Ještě k tomu trestání - vodítkem po zadku když tahá. Na tohle je složitý odpovědět a radši to nechám na někom jiném - já s tím nemám moc zkušnost. Na naše psy jsem (z pohledu laika) hrubý, zlý atakdále ale trest pro ně je to že jsem nasranej já, ne že zažijou trest. Teď nevím jestli to píšu srozumitelně, ale psy vodítkem nikdy nebiju. Ne proto že bych trpěl nějakou iluzí o tom že "mi pes rozumí" nebo že mám nějaký "tachyónový dar ke komunikaci se psy" ale proto že není důvod.

Nepřijde na zavolání? Dvakrát to zkusím a když mě i nadále ignoruje, s velkým zle si pro něj dojdu, nezflákám ho, ale za flígr ho k sobě dotáhnu, seřvu a mechanicky ho donutím udělat co sám neudělal.

Rve se mi? Okřiknu(odvolám), když ne tak je zase extrémně zle, případně ho vycukám za obojek aby začal vnímat.

Ne že ho k sobě zavolám, on teda přijde a já mu nasolím rány vodítkem za to že nechtěl přijít, že se rval atd.

Snad to je pochopitelný co jsem chtěl říct.*smich*

martinaa*

Slabší v nervech není, ale jančí, když potkáme psa. A to ho neudržím ani párem volů, ani když ho zalehnu. Z toho důvodu s ním ani nemůžu škubnout, že by hodil záda, mám asi o pět kilo víc, než on. Pokud tahá, občas dostane nařezáno vodítkem a tváří se jako milius, ale za minutu už tahá znova, prostě vždycky všude první. A to věřte, že mě procházky nebaví, když mě táhne, kam chce on.

K tomu zavolání, když nepřijde - on nejenže nepřijde, ale pokud si pro něj půjdu a on ví, že je zle a dostane, tak utíká. A když takhle navolno utíká směr vesnice, kde může narazit na psa, raději se obracím a jdu zpátky, on pak běží za mnou. Většinou ho chytnu na silnou větev, o kterou se s ním přetahuji.

koudalak*

Nemyslím to špatně a chci Vám pomoct, ale VŠECHNO ŠPATNĚ.

Jančením jsem myslel že pes začne hysterčit když se vyděsí že má na krku stahovák - nevidí neslyší a chce z něj utéct -tím pádem se dusí.

Když potkáte jiného psa, tak jste tam VY-VŮDCE a VY rozhodnete jestli má pouštět hrůzu, nebo ho má ignorovat. Když se s někým míjíte a pes začne vyvádět- okamžitě a rázně cuknout vodítkem - zařvat NE! A jakmile vás začne vnímat - a že po škubanci a zařvání začne - tak hned dejte jiný povel - třeba k noze a jdeme... Samo že když se na Vás jen otočí a bude jančit dál, tak zase škubnutí a NE!

Napoprvé Vám to určitě fungovat nebude, ale když to psu důsledně zopakujete při potkání šesti dalších psů - on to bude sice zkoušet ještě asi padesátkrát ale pak to vzdá, zjistí že fakt není způsob jak by se na toho psa dostal aniž byste mu to zakázala a nechá toho.

Přivolání. Máte to ztížené tím že pes si spojil přijití k vám s trestem. Tohle bude opravdu a nutně chtět cvičák a aby ho osobně viděl někdo znalý. Princip je v tom, že i kdybyste na něj stokrát musela zařvat, tak když přijde - vždycky dostane pochvalu ev. pamlsek.

Rozdíl je v tom, že když neposlechne a vy si pro něj musíte dojít - má to s řevem, taháním za kůži atd... když přijde sám dostane taky pamlsek a může zase jít. Vy se na něj nezlobíte za to že nepřišel, vy se zlobíte proto že neposlechnul.

Když neposlouchá, tak po něm zkuste hodit třeba klíče, vodítko, košík - co máte po ruce, aby mu to v tý kebuli sepnulo že se po něm něco chce, když víte jistě že vás slyší, ale ignoruje, tak řev atd atd.

Příklad:

Máte ho navolno někde se začuchá a vy ho chcete přivolat.

"Azore, ke mě!"

nic... čuchá dál jakoby neslyšel

"Azore, ke mě!"

nic... čuchá dál jakoby neslyšel

hodím po něm kouli, klíče... cokoliv

"Azore, ke mě!"

(lekne se co to u něj spadlo? V ten moment jsem řekl "Azore, ke mě!" o řádek výš, rozejde se ke mě? Chválím za to že přichází, ukážu mu v dlani piškot a hlasem ho vedu podobně jako samá voda... přihořívá samá voda, hořííííí, tak chválením nebo výhružným tónem ho vedu k sobě)

Nerozešel se a čmuchá dál? Zařvu na něj " NE! Co to je!? Co to děláš!? HEJ! Rozeběhnu se k němu a zkusím ho čapnout. Když ho čapnu, vykrákám ho a neurvale si ho natlačím do předsednutí jakoby povel splnil sám - potom odměna. Chtěl jsem aby přišel a sedl si? Chtěl. Sedí předemnou? Sedí, takže chválím.

Nechytil jsem ho ale utekl kousek dál? Bezva, aspoň mě vnímá. Takže zkusím znovu "Azore, ke mě!" (mile) zase ukážu piškot a dávám mu šanci konflikt v klidu a s piškotem v hubě ukončit. Ostatně každý řvaní atd. bych měl ukončit v dobrým. Koneckonců je to můj pes a co bych to byl za vůdce kdybych ho nedovedl vést. Smečka by nefungovala kdyby se pes půl dne stresoval, jestli se ještě zlobím... Když si něco vyříkáme "po zlým" dejte mu nějakej 100% zvládnutej povel, třeba sedni - to je jedno. On ho splní, dostane piškot, velkou pochvalu(byť vás dvacet vteřin před tím vytočil do nepříčetnosti) a jste zase kámoši.

Jestli má z "nahánění" srandu a tzv. vás probíhá - rozeběhne se k Vám ale nezastaví a běží dál, tak vy se rozběhněte na druhou stranu - třeba dvacet metrů a znovu přivolat... Proběhne? Zkusit chytit ale to spíš nevyjde takže zase se rozběhnout na druhou stranu od něj... Jestli si z Vás takhle dělá prču, určitě stojí o další pokračování ale vy mu utíkáte pryč! Tak to aby Vás honem dohnal že?...

No můžeme se tady o tom rozepisovat třeba na sto stránek ale nenahradí to jedinou hodinu na cvičáku, když cvičitel toho psa uvidí naživo a správně "přečte" co dělá.

Už jste něco rozumného našla? Docela se těším až sem budete moct napsat že jste si na vycházce se psem odpočinula:D

martinaa*

Stahovák nemáme, máme klasický ocelový obojek. Bez ohledu na to, co na psa při setkání s jiným řvu, se staví na zadní, vrčí, štěká - a prostě ho neudržím. A nevnímá. Jakmile psa mineme (což jsem zatím zažila pouze s přítelem), už je klidnější a povely jakž takž poslouchá. Když uteče, nechce se vráti a já se rozejdu na opačnou stranu, ano proběhne kolem a bere to jako hru. Ale prostě neposlechne. Naháněli jsme ho dobrých dvacet třicet minut. Jinak vždycky, když poslechne, ho pochválíme a pohladíme (máme dávat i odměnu?), ale přístě stejně neposlechne zas.

Zatím je potřeba si o tom promluvit s přítelovou rodinou, přece jen nejsem majitel psa.

koudalak*

hm, no to máte těžký... nezávidím. Ale zase se snažíte pomoct tam kde by vám to mohlo bejt jedno *palec*.

Odměnama posilujete tu vaší pochvalu. Jestli je pes trochu žravej (nebojte se vzít si ssebou něco exta dobrýho - syrečky, párek nadrobno nakrájenej salám... ) Před vycházkou nedávejte psu jíst. Jednak si nepřivodí komplikace s žaludkem a hlavně bude mít větší chuť na pamlsky který jsou ale pouze po splnění povelu.

Když něco udělá dobře, tak ho chválíte - v tu chvíli je to ten nejbáječnější pes...jemu se přeci líbí být chválenej a ještě k tomu žmoulat pamlsek v hubě - to je takové malé psí nebe*andel*.

Na druhou stranu když neposlouchá, tak musím mít strach o život*cert*.

Pravděpodobně Vás na cvičáku čeká posilování role vůdce - tedy aby Vás pes bral vážně a dával pozor že něco říkáte. Nic co by se nedalo zvládnout.

Na druhou stranu buďtě rádi, že není agresivní a příliš dominantní na vás a nemusíte se ho bát i Vy.

Držím Vám palce, ať to zvládnete*frajer*

martinaa*

Děkuji, Vaše rady jsou opravdu velmi cenné:) Zkusím je přemluvit k tomu cvičáku a budeme Beníka odměňovat. Naštěstí agresivní není (kupodivu jen na cigány:)), spíš je to taková vypočítavá potvora.:)

koumesonak

Jo tak na ty cikány je to potřeba, to jo. Náš pes je taky "rasista" (díkybohu za to) protože všechny naše sousedy už vykradli, okapy jim odtrhali auta do rána vykradli a my s naším "rasistou"? Nic*ua*

Mimochodem, na ty cikány bych ho neokřikoval. Tam je to skoro na pochvalu...

koudalak*

pardon, teď koukám že jsem ještě zapoměl na to zalehávání.

Když svého psa zalehnete, tak ztrácíte veškeré výhody plynoucí z toho že ho máte na vodítku a pak je to vlastně jen 50kg vs. 55kg.

Psa bych určitě nezalehával.

hodnocení

0x

Určitě bych ho na vycházky brala pouze s bezpečným náhubkem.Když už by jste ho neudržela na vodítku,alespon by jiným psům a kočkám nemohl ublížit.

wrtulka*
hodnocení

0x

Nepřečetla jsem všechy rady ale v takovémhle případě rozhodně elektrický obojek NEEEE! K ničemu. Stahovák? Na co taky k ničemu. Pes není vychovaný nemá vybudovaný pořádný vztah a autoritu k nikomu. Neví PROČ by měl poslechnout. Ale co s tím? Tak si na cvičák udělejte čas některé z žen. Je to jedno kdo se mu bude věnovat. Ale řešit věc nárazově koupením některého z těhle středověkých nástrojů? To zavání maximálně tak špatným používáním což už by lehce mohlo hraničit s týráním psa. Prostě psovi se nemusíte věnovat hodiny a hodiny denně. Stačí třeba 1/2 hodina denně a už za pár dnů..uvidíte výsledek. Pokud toho nejste schopni /nebo nechcete být/ je snad nejvhodnější psovi najít jiný lepší domov kde na něj čas mít budou.

martinaa*

Jj, můj nápad to nebyl, já jasně psala, že s tím nesouhlasím:) Za autoritu bere pouze otce přítele, toho poslechne na slovo, ale ten bývá nejméně doma. A o stahováku nevažuji vůbec, možná to někomu pomohlo, ale je to takové "týrání". Proč psa dusit, když neposlechne?

A jakkoli bude nevychovaný, pryč rozhodně nepůjde:) Rodina ho miluje a on miluje ji.

wrtulka*

Tomu rozumím. Jsem ráda že ho milujete. Tak prosím vymluvte chlapům ten elektrický obojek. On pesan když se mu lidé moc nevěnují se nudí a vymýšlí kraviny..taky proto pak tak lítá na volno..je rád že KONEČNĚ nějaká změna..KONEČNĚ nějací jiní psí přátelé..to že se rve může mít důvod v tom že není moc dobře socializovaný - zase nechodil moc ven..protože na něj nebyl čas.. a tak dál je to začarovaný kruh chápu. Asi je dobré pořídit náhubek aby nemohl žádnému psovi ublížit. Ale to že neposlouchá..jako že nepříjde na zavolání je složitěšjí problém..souvisí se vztahem, autoritou, vnějšími vlivy..se vším..to přivolání chce trénovat a trénovat..doma na pamlsky znáte to? To můžete klidně i vy..když příjde dostane ..když ne nedostane nic..rychle se naučí že se mu vyplatí přijít. To je první fáze ..druhá je postupně stěžovat prostředí protože to že se to naučí doma neznamená že to hned zvládne venku kde budou jiní psy, spousta pachů..vlasntě mě na tohle napadá používat stopovací vodítko..je to takové "dálkové ovládání" na pejska..kdy má pocit že je na volno ale ve skutečnosti se dá kdykoliv přes tohle vodítko chytit..to by mohlo být mezistádium kdy ještě neumí přivolání venku..a vždycky když k vám příjde venku, doma, na té stopovačce tak strašně moc chválit (i kdyyž příjít nechtěl a vy ste mu museli pomoct to je fuk důležitý je aby pes věděl přivolání = kladný pocit, žrádlo..pochvala) a odměňovat..držím pěsti

wrtulka*

Ještě mě napadlo proti tomu tahání..existuje ohlávka.. spokojenypes.cz/... třeba tady ji mají vyfocenou. Co jsem viděla v pořadech o výchově psů tak tohle opravdu velice dobře funguje a velkého psa zvládne i křehká žena. A není potřeba žádných středověkých mučících nástrojů :))

martinaa*
hodnocení

Děkuji, to vypadá zajímavě:)

martinaa*
hodnocení

Tak jsem včera přijela k příteli a obojek už ležel na stole. Včera totiž u nich byla zase po roce kamarádka veterinářka, aby miláčka prohlédla. Super věc je, že je úplně zdravý a speciálně pro Bizona - trošku shodil, má 57kg:)

Ta méně super věc je, že ten obojek přinesla právě ona a říkala, že je to dobrá věc, že s tím má zkušenosti. A prý spousta jejích zákazníků také, ale pořád prý trvá povědomí, jak je to nebezpeční a nemorální.

Zajímavý názor od veterináře:(

Zkusila jsem navrhnout ten cvičák, ale neúspěšně:( A tchyňka mi poradila, aby argument, že když si tchán pořídil psa, tak se o něj taky má starat,před ním raději vůbec nezmiňovala.

wrtulka*

TAkhle já absolvovala přednášku o správném používání elektrického obojku.

Absolovali jsme totiž s manželem a naší 3,5 letou fenku bígla Antilovicí víkend pod úžasným odborným vedením Petra Bradáče (Herolice už jsem v téhle diskusi zmiŇovala)

Takže tam bylo jasně řečeno že Elektr. objek má být POSLEDNÍ, KRAJNÍ VARINATOU když ostaní možnosti selžou!A že jich je.

No dobře když už tedy El.obojek tak postup je takový že se obojek psovi nasadí a psovi se nechá třeba až 14 dní bez toho aby se použil! protože pes si NESMÍ a opakuji ještě jednou NESMÍ zvukové signály, vrnění spojovat s obojkem. Potom se obojek použije pouze a jen v kritické situaci. Např. pes letí za srnou dobře dáte upozornění, když tak i ránu..je to pro to aby se pes vytrh z toho rauše..a zavoláte si ho k sobě a radostně odměníte ,pochválíte. Pes neví že to přišlo od vás!

Ach jo máme bíglici co občas uteče, občas mi chytne stopu, přivolání nemáme 100% ale i tak jsme pomocí her na procházce..důvěry..pamlsků a všeho dosáhli toho že MŮŽE BT NA VOLNO a nemusím na ní používat tohle. :( Protože já to pořád beru tak že je to moje kamarádka, můj přítel do nepohody a těm se tohle prostě nedělá.

martinaa*
hodnocení

Děkuji moc, když už tedy obojek, tak aspoň vím, jak na něj.

koudalak*

V odkazu si přečtěte celkem ruzumný názor na použití el. obojku. Vážně by mě zajímalo jestli si ta veterinářka-dealerka obojků vážně myslí, že to patří do ruky lidem kteří ho nedovedou ani naučit netahat na vodítku...

Martino promiňte, ale mísí se ve mě vztek, lítost a ještě jednou vztek...

koudalak*

ještě ten odkaz: kynologiepolna.cz/...

martinaa*
hodnocení

Prý je veterinářka velmi oblíbená v okolí a šikovná. No nevím, u veterináře mě schválení použití obojku překvapuje v nejvyšší míře.

Úplně s Vámi souhlasím, spíš mám velkou lítost, než vztek. To jsem říkala i včera příteli, že udělali chybu, ale trestat za ni budou psa.:(

koudalak*

No co na to říct? *nevi*

Teče nám do lodi? Proč zacpávat díry, to je přeci pracné. Vždyť si můžeme jednoduše koupit pořádný kbelík a vodu vykýblovat...

Chudák pes:(

hodnocení

0x

Nechtěla jsem se do téhle debaty vůbec montovat, na cvičáku jsem viděla, ale nezažila. :D Neuvažovala jste o ohlávce? Vím, že neřeší nic, ale pro vás, děvčata by vycházka nebyla tak stresující.

kd
hodnocení

0x

Měl chvíli anarchii, pak mohl bejt chvíli středověk a po něm nadosmrti svoboda.

Takhle po té anarchii dostane nadosmrti už jen můčo 21. století.

martinaa*
hodnocení

Pevně věřím, že to nadosmrti nebude:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]