Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vystopovat špatnou nosnici?

Od: kaa* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den. Reaguji na rady ohledně slabé skořápky u vajec. Mám podezření, že v mém chovu je toto případ konkrétní slepice. Jak lze jednoduše zjistit, která to je? Děkuji.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Já sice nemám zkušenost s chovem slepic. Nepíšete, kolik jich máte. Ale asi by bylo řešení jednotlivé slepice na čas dát do izolace a uvidíte, která snáší vajíčka se slabou skořápkou. Vím podle sousedky, že to je problém, protože snad slepice dokonce rozbitá vejce požírají. Jestli si to špatně pamatuji, tak se omlouvám předem. ;)

fidonet*
hodnocení

2x

... nalepte malý plastový sáček, různě barevný na řiťku každé nosnice. Na hlavu jim nasaďte čepičku stejné barvy. Pak ráno posbírejte sáčky, do které vám nosnice snesly vajíčko ( upevnit tak, aby se po zatížení vajíčkem sáčky odlepily od nosnice ) a pak si vyhlédněte čepeček té nosnice, v jejíž sáčku ( podle barev ) najdete špatné skořápky a pozvěte ji na slepičí polévku. U polévky s ní proberte svá podezření ;)

martinaa*

To je úžasné*hej**haha**haha*

kaa*
hodnocení

Tato odpověď je samozřejmě "velmi vtipná", ostatně i jako některé výše uvedené odpovědi. Ale jak jsem již naznačila ve svém příspěvku, jde mi o jednoduchý způsob a hlavně o radu. První odpověď s izolací jednotlivých kusů mi přijde geniální a naprosto mi postačuje. Narozdíl od časově náročného sledování, nebo snad lepení sáčků kamsi... Nicméně všem děkuji za odpovědi. :)

myse*

plně vás chápu, jsme na tom stejně. S tím rozdílem, že já tohle neřeším. Snášejí, snášejí a která to je mi celkem fuk. Stejně by ji nikdo nezabil, tak budeme mít jednou důchodkyně...

Přidám jednu perličku - jednu slípku mám ochočenou, dostala jméno Orel (protože tak blbě čumí) a přiběhne na zavolání...

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, jednoduše jste si sám/a odpověděl/a. Vystopovat, sledováním slepic na místo, kde snášejí, počkat až slepice snese, zapamatovat si konkrétní slepici a zkontrolovat její vajíčko, je to normální postup, který každý správný chovatel drůbeže zná a dělá, vy ne? Chov drůbeže není jen hodit zrní a sebrat vejce, Je to i o čase který slepicím dáme, sledovat, jestli není ve skupině vysloveně dominantní slepice, která odhání slabší od krmení a právě i o sledování kvality a třeba i početnosti snůšky, pokud kalkulujeme náklady a chceme tu slabší slepici vyřadit z chovu. Není zač.

ladinpraha*

Ano, takhle jsem to znal u své babičky, která dokonale znala své slepice. Další možnost je jít s duchem doby. Slepice očipovat a dát jim GPS nebo je naučit, aby si své dílo podepisovaly.

ukulele*

tož kurňa Ladine! nejsi Ty bratranec Jaryna Cimrmana z Žižkaperku? ešče by paní mohla nakůpit také ty web kamery a jet na slepice tím on línom přenosom v tém monitoru, mňa ták napadlo, což?

ladinpraha*

To bylo první, co mě napadlo. Kamera a slepicím dát startovní čísla.

kaa*
hodnocení

Možná "chov" nebylo to správné slovo :) Máme 8 slepic a vajíčka pouze pro svou spotřebu. Snáší v kurníku v kukaních, není tam dobře vidět a nemůžu tam přece půl dne stát a hlídat. Tak jsem myslela, zda není nějaký jiný způsob. Tohle mě samozřejmě napadlo. Ale zvlášť teď v takových mrazech je to dost obtížné čekat venku. Možná je to i stářím slepic, ale ve snůšce se cca 2x objeví vajíčko se slabou skořápkou na špici, a nedávno jsem objevila vejce úplně bez skořápky.

ukulele*

Chov je správné slovo, když vlastníme zvířata, tak je chováme, když vlastníme rostliny, tak je pěstujeme, takže ten výraz je v pořádku. A já opravdu nevidím důvod, proč by jste tam nemohla stát, jestliže Vám stání dělá problém, tak si sedněte, my tak hlídáme slepice, když máme na nějaký problém zcela běžně,já v tom hlídání slepic ať již ve stoji, nebo v sedě skutečně nevidím problém, i náš děda to dělal a to měl jeden čas asi 40 slepic a uhlídal je všechny a to jste měla vidět, jak na ně číhal, když zanášely. Takže buď chcete a nebo nechcete, je to na Vás.

kaa*
hodnocení

Já nemám nic proti Vašemu způsobu. Jen mi nevyhovuje. Je mi 26 a musím taky pracovat. Díky, nashledanou.

lidus*
hodnocení

0x

Slepice jsme zavřeli do staré králíkárny a hned se ví, co která snáší. Pokud některá vejce "plyne" to jsou ta bez skořápky je lepší jí zabít jelikož měkké vejce slepice rády sežerou a jak se to jednou naučí už je to neodnaučíte.

mrnousek*
hodnocení

0x

Jestli každá snese třeba 2 vejce denně, tak vydělte vejce slepicema a bude hned vidět, jestli je to jedna. Pak dávejte slípky do karantény a kontrolujte jejich vajíčka. Jinak to asi nepůjde...

lidus*

Mrnousku tu slípku co snáší celoročně denně 1 vejce koupím a pokud máte tu co snáší 2 tak velmi dobře zaplatím.

ukulele*

Tý jo! tak to je hustý! já bych chtěl tak deset slepic, které snášej 2 vejce denně! Domnívám se, že si mrňousek myslí, že se vajíčka vyrábějí ve vajíčkárně, poněvadž by nikdy nemohl napsat, že je slepice, která snáší dvě vejce denně *zed*a prosil bych i deset slepic jednovaječných celoročních...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]