Nejste přihlášen/a.
chci si koupit nějakého psa pro mě je my 15 let pes by měl být asi středně vysoký s chovem psa nemám ještě velké zkušenosti pes by to měl být nějaký takový no jak bych to řekl rodiný typ
Ráda bych napsala vzkaz všem, co zde píší odpovědi ve smyslu: "Pořizovat si psa v 15? Šílenost!" Před rokem a půl jsem zde do poradny psala podobný příspěvek a dostalo se mi víc než dost takovýchto "užitečných rad". Psa mám rok a půl, teď mi je 15, chodila jsem s ním na cvičák-poslušnost, agility, teď si ho cvičím sama(a musím říct, že úspěšně), připravuji ho na zkoušky základní ovladatelnosti, dogdancingu a v plánu mám pokračovat dál. Znám padesát lidí od 10-18 let, kteří chodí na cvičák, výlety, skládají zkoušky a o psa se vzorně starají kolikrát lépe než dospělí(!).
Kvalita výchovy psa nezáleží na věku psovoda!
Mimochodem...pokud bys chtěl silnějšího psa(předpokládám něco jako staford, bullteriér ap.) nedoporučuji. Tato plemena jsou většinou doporučována pro zkušené. Border kolie jsou hodně, hodně, hodně akční a potřebují hodně, hodně aktivit
Jak už v prvním příspěvku někdo řekl-já bych doporučila zlatého retrívra, labradora... Jsou nenároční na výchovu, přizpůsobí se jak akčnímu člověku, tak i menšímu lenochovi a nejsou ani tak velcí.
Hlavně musíš vědět, co chceš. Mazlíka? Stopaře? Obranáře? Chceš s ním dělat agility, dogdancing nebo obedience? Každý den tříhodinové procházky nebo jen jednou týdně? Sepiš si seznam takových otázek, zodpověz si je a pak:
Vybrakovat knihovnu s atlasem psů a hledat. Nebo prostě zajdi do útulku, nemusí tam být vždy psi s pokřápanou minulostí, můžou tam být i ti, kterým zemřeli majitelé, museli se odstěhovat apodobně, ale tam pozor na takové ty...no...prostě psi, kteří mají něco špatného za sebou, když nemáš zkušenosti s výchovou. Nikdy nevíš, jak se budou chovat apodobně. Nemusí být sice agresivní, ale můžou ti rozrýt zahradu a zbořit dům :D(což čistokrevný může taky) )
Hlavně si ujasni, co s ním chceš dělat, jinak pak budeš zklamaný.
Když pominu, že jsem velký odpůrce toho, aby si někdo v patnácti pořizoval psa... tak belgický ovčák. Není tak profláklý jako retrívři a má bezva povahu.
Na cvičák se mnou chodí klučina 15-16 roků pořídili si doma pejska křížence větší plemeno a nějak ho "zapomněli" vychovat..takže se klučina v roce a půl psa dal na cvičák a maká kluk jak černej..je vidět že pejska má moc rád a chce si k němu udělat správný vztah a něco ho naučit. Co je lepšího než takový teenager? Podle mě nic...stokrát lepší než aby seděl v hospodě, s klukama někde..takhle se naučí co je práce, co je trpělivost..co je vzah ke zvířeti..
V 15 letech bez zkušeností, chtít psa. Jen můj názor. Vybrat si psa v útulku, přesně takového, jako chci. Tam mohu dokázat, že se o psa mohu starat a zajistit mu vše co potřebuje. Pak vyroste pes i vy a uvidíte, jak vám to půjde.
Tak to bohužel ne, ani nikoho neznám, kdo by měl Samojeda. Ale sousedé si pořídili Hasky a ten je také úžasný.
Jinak držím palce při výběru.
Martino, haskoun má velmi "tvrdou palici", není to příliš velký kamarád, je to velká osobnost. K haskounovi sáňky nebo vozík, pak bude tahat, potom bude ve svém živlu. Playerovi bych nedoporučil...
Ahoj Playere!
Píšeš, že si CHCEŠ koupit psa, tak se nezlob na rádce, že nepochopili, že to bude společný pesan pro Tebe i Tvoje rodiče! Kdo se o něj převážně bude starat? Mamka krmit, taťka venčit a Ty Mazlit? :D
Ono je taky těžké radit, když nepopíšeš situaci, jestli bydlíš v paneláku, ve vilce nebo na statku! Jesli chceš obranáře nebo spíš mazlíka!
Přemýšlíš spíš o fence nebo o klukovi - to také není zanedbatelné!
Píšeš, že s CHOVem nemáš zkušenosti, takže předpokládám, že si chceš pořídit kamaráda, ne že budeš hned zakládat CHOVnou stanici!
Pejsčích plemen, která jsou od přírody kamarádská jsou spousty, mně třeba velmi vyhovoval Americko-kanadský bílý ovčák, měl jsem fenku a dodnes tvrdím, že to byla nejlepší ženská v mým životě!
Mnoho rad jsi tady již dostal (ode mne možná i pár "rejpanců"), trošku si to srovnej v hlavě, poraď se i s rodiči - proč jsi tady vlastně nenapsal jejich názor?
Tak zatim čauky...
je my 14 let bydlím v malé obci bydlíme v rodiném domě s malím dvorkem a zahradou máme dvě zahrady jednu u domu a druhou kousek od domu ta je velka tak krmení asi bude střídavé ale vzhledem k tomu že to tak bylo i u starého psa asi nejčastěji mamka hlavně ráno já bych ze psem chodil ven no a kdy ne já tak mamka protože chodí často s jejíma kamarádkama na procházky. no tak a tatkovi bude sloužit spíše jako mazlík jinak na tom bude stejně jako ten starý nakrmího dá se říct každý den někdo jiný na procházky s ním pujdu většinou ja jinak mamka. no a to je problém jestli o klukovy nebo holce to nevím. jinak nejspíše by taky s náma jezdil na dovolenou to kdyby se někdo chtěl zeptat kdo se o něj bude starat až nebudem nikdo doma.
Neoplatilo by se ti nakouknout do útulku? U štěněte nikdy nevíš, co z prcka vyroste, pokud to není značkový pes. A o povaze ti ošetřovatelé v útulku taky řeknou. Budeš vědět, co si neseš nebo vedeš domů. Kluk bude utíkat, když nemáte dobrý plot. Fenečku při prvním hárání nakryje pes, kterému se podaří přeléz plot nebo se podhrabat. A co pak se štěňaty?
Tak o tom zdali by plot nějak přeskočil nebo podhrabal pochybuji vzhledem k tomu že je tam zed a garáž tak by mu to asi nevyšlo
psa z utulku nechci chci nějaké štěně ale ja se neptal kde toho psa vzít ale jakého vzít
Playere, o štěňáka se musíš ze začátku hodně moc starat a věnovat mu hodně času, není to sranda, nepodceňuj to.
Každý pes si vytvoří nějakou svoji smečku a uznává a respektuje vůdce této smečky. Pokud tím vůdcem je on sám, je to průser, pak ve zprávách vidíme, jak pes pokousal... Zkus odhadnout, kdo bude tím nejvyšším vůdcem smečky. Jestli Ty, jestli opravdu budeš mít ten čas se mu věnovat a postarat se o něj se vším všudy. Nebo mamka, která mu bude dávat žrát. Anebo táta, který se o něj spolehlivě postará, když Ty zrovna nebudeš mít čas. Od toho se vyvíjí i volba pohlaví, fenky většinou lépe vycházejí s páníčkem, pesan spíše s paničkou - samozřejmě, není to pravidlo.
Nezavrhuj hned úplně tu možnost pejska z útulku. Ti pejsci si velmi váží člověka, který je z útulku "vytáhl" a dokážou být velmi vděční. I sebelepší útulek není domov, ten pes to ocení...
doplněno 03.02.12 18:10:... o podhrabání nebo přeskakování plotu nebudu psát, předpokládám, že pejsek bude u vás tak spokojený, že nebude cítit potřebu kamkoli mizet...
znamej ted bude mit stenata akita-inu a jsou bez papiru ale cistokrevne
doplněno 04.02.12 00:02:na to ze se ptate na samojeda, radsi bych akitu je mohutnejsi a ma dobrou povahu. I kdyz ja mam malamuty
Kup si Rotwika, to je aspoň pes. Ale bacha ať tě nepotáhá a moc bych ho nezaviral - je pak agresivni a trhá všechny co nezná. Jinak je to mazel.
A dost sežere - 15 kg pytel na necely 3 tydny +maso a konzervy. Takže nic levnyho a neber křiženca jenom čistyho psa. Pak by sis stym nevěděl rady.
V první řadě doporučuji přečíst knížku o chovu psa. Hlavně o jeho výchově! Fenky jsou snáze ovladatelné a většinou i mazlivější. U psa zase není riziko štěňat. Důležité je i zvážit finanční stránku věci. Střední plemeno psa vyjde na nákladech měsíčně cca 1000-1500 Kč.
Dobrý vztah k dětem, hravost, dobrá ovladatelnost, občas mírná paličatost, nenáročnost na péči o srst a mladého ducha si i ve stáří uchovává německý boxer - to je můj tip.
Anoo, i mě je 15 :D a mám doma 2 pudlíky - jsou velice inteligentní, výběr z mnoha velikostí, aktivní, společenští atd. A dají se sehnat i bez PP a jsou krásní (třeba okolo 2000Kč?) asi A jsou vhodní pro alergiky, jelikož jim nepadá srst (ale musí se stříhat - optimálně 4x za rok... klidně víckrát) a na to jsou střihárny, já si je stříhám doma, mám strojek a psiska zvyklá jsou
. Jestli je nějaký dotaz, můžu odpovědět - muj emai: luciejilkova@yahoo.com
A co takhle Berňák nebo VŠSP?
Berňáci jsou snadno vychovatelní ale měcí. Velcí švýcaři jsou na výchovu náročnější, ale zase jsou víc hlídací a mají pevný nervy.
Podívejte třeba sem:
(ty pastevecký sklony u našeho teda nepozorujeme, jinak bezvadně hlídá a do výcviku je taky celkem natěšená, nekonfliktní pes jak na psy tak i na lidi - teda když zrovna neotravuje nějakej ožrala nebo cikán)
(náš je takovej moula co budí respekt jen když není vidět, ale k rodině je moc milej a snaživej na výcvik)
Pokud jde o náklady, tak krmíme syrovým masem z vetamix.cz + některý zbytky z našeho jídla a máme na psa měsíčně 1000Kč s tím, že většinou nějaká ta stovka zbyde - tu si dáváme bokem na očkování atd...
Je fajn že si přiznáte že nemáte moc velké zkušenosti.Znám totiž hodně lidí co si vychovali jednoho klidného gaučáka,mysleli si že mají zkušenosti na rozdávání,koupili si velkého dominantního psa a teď neví co s ním.Pokud nemáte moc velké zkušenosti tak si kupte třeba border kolii.Vlastní zkušenosti nemám ale prý je to fajn,pohodový a učenlivý pes.To že je vám 15 vůbec není něco špatného a se psy nezačínáte brzo.Já jsem svého prvního psa vycvičila již v 11 letech a ve 12 už jsem měla doma vycvičeného loveckého,takže pokud si přečtete nějaké knížky,poptáte se u lidi kteří tomu rozumí tak s pejskem budete fajn kámoši
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.