Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám doma 9-ti měsíčního pejska malé rasy (puberťáka :D) a v současné době to s ním vážně mává : neposlouchá, když zavolám otočí se na mě ale stejně si běží kam chce. Toto se budu snažit vyřešit pomocí cvičáku, ale mám ještě jiný problém: začíná si dovolovat na jiné psy (mladší na velikosti nezáleží). Včera si hrál s dobrmanem, pak přišla další fenka, že si bude hrát také a můj miláček ji málem sežral. Opravdu nevím jak se v takové situaci zachovat, jestli ho mám nechat "ať si to vyřídí" nebo jestli ho mám krotit - nerada bych aby mi z něj vyrostl nervák... Zatím jsem ho pokaždé když začal vrčet vzala bokem a řekla nesmiš! a pak ho pustila. Vždy to na chvíli zabralo a pak začal znovu. Nerada bych aby se porvali když potkáme nějakého temperamentnějšího pejska.
Víte někdo co s tím?
Děkuji za reakce
Dobrý den. Vy jste pán a měla byste svého psa zvládnout. "Nechat ho, ať si to vyřídí" je hloupost. Vy jste zodpovědná za jeho chování i poslušnost. Jde o to, že malý pes když si troufá na ty větší, posiluje si tím vlastní ego. Pejsek to dělá většinou pouze v přítomnosti pána, protože cítí jeho oporu. Proto je lepší takového pejska důkladně hlídat. Někteří velcí psi jej mohou ignorovat, protože ho nepovažují za žádného sobě rovného soka, jiní mohou po něm vyjet, pořádně s ním zatřást a odhodit ho - většinou bez zranění, ale bohužel někteří hafani ho mohou zle pokousat. Pokud to víte, že je takový, tak když ho pouštíte, tak mapujte situaci před sebou a okamžitě ho berte, pokud se objeví nějaké větší psisko a nedovolte mu, aby vyjížděl ani po jiných psech. Nemuselo by se to obejít bez úrazu. Vašemu psovi chybí zřejmě naprostá disciplina. Chce to trpělivost a Vaši důslednost při výcviku. Pevná ruka majitelova při výchově = pohodový pes bez zlozvyků.
Děkuji za odověď. Ano, máte pravdu je to náš první pes, cvičíme s ním odmala. Do šesti měsíců byl naprsoto bezproblémový, poslouchal téměř na vše, učil se hodně rychle. V současné době je nevychovaný, neposlouchá, dělá si co chce. Je to hlavně naše chyba - poslední měsíc jsme na něj neměli tolik času a tak se nám to vrací. Problém je v tom, že na louku kam chodíme venčit chodí venčit i mnoho dalších lidí. Pejska pustíme aby se vylítal, nikdo nikde, ujdeme 5 kroků a proti nám jdou dva psi. Jelikož náš pes když vidí jiného psa neposlechne tak máme pak problém. Jinak jedeme na dobroty a pokud v okolí není žádný "rušivý element" tak poslouchá. Nepouštění z vodítka u nás nepřipadá v úvahu - máme jacka russella a pokud mu nespotřebujem každý den dávku energie tak zlobí doma...
Já teda zrovna v té situaci co jsem popsala nahoře cítila, že se spíš jakoby zlobí, že si dorman nehraje s ním ale s fenkou. Sobec :D Ale nevím, do hlavy mu nevidím
Martino, cvičák a zase cvičák. A že na psa musí být čas, trpělivost, důslednost, je svatá pravda. Ono se to spraví, pokud se mu budete věnovat.
doplněno 24.01.12 12:23:Tak ať se Vám s pejskem daří.
Cvičák už máme vybraný a od příštího týdne začínáme Ráda bych s ním časem začla provozovat i agility nebo jinou vybíjející činnost, ale to je zatím v nedohlednu. Momentálně budu ráda za to, že přiěhne když zavolám
Agility je uzasny sama ho take delam a vazne se pejsek zabavi a vybije...no a s tim neposlochanim, timhle si kazdy musi projit je to tezke ja teda nejsem nejak zastance telesnych trestu ale zkuste srolovat noviny do takove sustici rolicky a kdyz neposlechne s tim jako zasustit tim ze ho plesknete le ne samozrejme nejak brutalne jenom ho tak preject... nam to takhle treba fungovalo a odnaucili sjem ho curat na koberec
Nedomnívejte se, že na cvičáku nebudou ostatní psi, velký, malý, vzteklý, hodný pes. Váš pes se bude muset naučit být na vodítku, kolem sebe i toho velkého vzteklého psa a váš pes musí zůstat v klidu. Potřebujete při procházkách se zastavit a svého psa uklidnit, když potkáte druhého psa, na kterého je váš pes alergický. Domluvte se s druhým majitelem psa o zastavení, on si uklidní svého psa a vy musíte uklidnit svého psa. Když v klidu sedí vedle vás, tak ho pohladit a dát pamlsek. I na cvičáku budete muset dávat pamlsky, jako odměnu. Tím, že psa při střetu, dáte bokem, pes neví, jak se chovat v této situace. Mohlo by se stát, že nějaký agresivní pes ho při střetu na procházce, může pokousat.
já už na cvičáku byla mě se jednalo pouze o konkrétní situaci kdy je můj pes agresivní (nevím jestli bych to takhle nazvala spíš nervní - vrčí) a druhý pes ne... bojím se, aby se našemu psovi něco nehnulo v hlavě a náhodou něco neudělal. My budeme chodit na cvičák právě z toho důvodu, že je tam více odlišných psů a naše zlato si zvykne být v okolí jiných psů bez toho, aniž y vyžadoval pozornost
samozřejmé je i cvičení na procházkách ale zrovna v okolí mého bydliště není moc majitelů ochotných se jen tak zastavit a pomáhat mi cvičit psa... bohužel
Budu reagovat na přivolání. Ostatní Vám sděli na cvičáku.
Zkuste jednu jedninou věc. Běžte na pole, puste psa, nechte ho být a jakmile se vzdálí cca 200-300 m zavolejte jméno, zařvěte "AHOJ" a utíkejte na druhou stranu než pes a smějte se...(já mám psa naučeného na píšťalku-ale slovo"AHOJ" používám po prvním písknutí). Můj pes - a podotýkám že je to českoslovenký vlčák, těžký pes na výcvik jak kdokoliv jiný. Bezvadně mi to funguje. Doporučili mi to chvovatelé a jsem namíru spokojená. Chce ti natrénovat na místě kde nikdo není a pak postupně přidávat psy. Třeba od známých, pak cizí. Samozřejmě jakmile to u vas zafunguje nesmí ho minout odměna v podobě mlsky. Pokud nepříjde, nechte ho (samožrejmě tam nesmí být cesta ani nikdo aby ho pes ohrožoval) a zalehněte. a ležte a ležte...on si vás pes najde a pak ho moc přivítejte. Pes si vás musí hlídat. Tohle jediné světčí o tom, že nemáte psa, ale rozmazlené zvířátko, kterého zajímá 100 milion jiných věcí, jen vy ne. Což je špatně.Mám tři psy yorka, labradorku a tohodle vlčka a na všchny mi to funguje.Vás pes je jestě mladinký a je potřeba mu ukázat že bez vás je nic.
S tím chování k ostatním psů a fenám...na cvičáku vám vše vysvětlí a uvidí jak přesně reaguje. Muze vypadat že vrčí či se chce prát, ale pokud máte prvního psa, tak to presne nikdy neodhadnete. Třeba když pustím vlčka s labradorkou, nasteva utíka k brance protože si myslí ze se psi jsou sežrat
Děkuji za radu určitě to vyzkoušíme
to, že máme doma v současné době rozmazleného "jedináčka " vím :D můžeme si za to sami - asi před dvěma měsíci měl zlomenou tlapku a byl nehorázně rozmazlovaný, aby náhodou chudáček netrpěl:D to, že je chyba se k němu chovat nějak spešl jsem si uvědomila asi po měsíci, což bylo dost pozdě...
On si nás hlídá ale nedej bože aby se objevil jiný pes, to nevidí neslyší... na ostatní rušivé elementy sice reaguje ale když ho zavolám jménem tak přiběhne (samozřejmě za dobrotu). Dnes jdeme na cvičák, tak se tam budu snažit načerpat další rady
To AHoooj funguje skvěle! Ještě napůl pusy pronesu Jdu sama a ty si tady buď. Občas, když má nějaké starosti a jde si po svých, schovám se a zapískám. To je fofr, hledat mě! :D
Jasný, tenhle trik funguje na 99% u všech plemen psů přitom taková blbost
jen to chce zapřemýšet nad tím, jak být chytřejší než pejsek
Psala jsem o tom konkrétním psu, co ho potkáváte. Tady nejde o cvičení psa, tady jde o zvyk nebo návyk na druhého psa. Když jdeme ven s naším psem, tak je úplně automatické, že se zastavíme a povídáme o psech,o čem jiném. Náš pes a další pes spolu běhají. Naše sousedka měla starou fenečku, asi 14 let, do dalšího domu se nastěhoval soused a měl staršího knírače. Naše sousedka pouštěla svoji fenečku navolno, protože to byl dobrák od kosti. Co se nastěhoval vedle do domu knírač, musela být fenka na vodítku, jinak se pustila do knírače a pokousala by ho. Byla úplně nepříčetná. Píšu to proto, že se může stát i v budoucnu, že se váš pejsek s nějakým psem chytne. Mám jen dotaz, máte cvičák daleko? Jen tak zajet se s pejskem podívat k cvičáku, kde je více psů, štěkotu, lidí. Pejsek, když je štěně, tak by se měl seznámit, jak se psím životem, s ostatníma pejskama, tak se vším z lidského života, včetně zvuků,dopavních prostředků, chození po schodech atd. Chovatelé říkají, že pes co se jako štěně naučí, to zvládá, celý život.Není to žádné poučování, jen přemýšlím, jak vašeho pejska dostat k ostatním psům i bez cvičení, jen tak na čumendu.
doplněno 27.01.12 00:30:
Váš pejsek si potřebuje zvyknout na ostatní nejen psi, ale i jejich majitelé, ten řev kolem cvičáku, to k tomu patří. Pejsek se může do druhého psa pustit také proto, že se bojí. Já bych ho nebrala bokem, snažila bych se ho uklidnit na vodítku u nohy.
My s ním to, co popisujete trénujeme odmala různé zvuky podněty, každý den přichází do kontaktu s jinými psy. Cvičám máme kousek, tak půl hodinky pěší chůzí. My se právě od mala snažili ay z něho nebyl bázlivý uzlík nervů, proto jsme ho nedrželi zpět ani před velkými psy (samozřejmě jsme koukali aby na něj třeba nešlápl nebo tak...). Až teď začal být "dominantní". No vlastně ani nevím jestli je dominantní vždycky byl ten co leží na zádech, tak to možná teď jen zkouší.
Ohledně pejsků v okolí. Je jich tu dost, jenže lidi co s nimi jdou většinou nemají čas nebo chuť mi pomoci pejska cvičit, nehledě k tomu, že ani je neposlouchá vlastní mazlík.
Každopádně děkuji za reakci a rady
je teď koukám co jsem vyplodila:D omlouvám se za překlepy
Těžká rada, puberťák má svoji hlavu a nedbá na zkušenosti a dobré rady starších a zkušenějších - to platí nejen u psů. Tenhle pejsek si asi potřebuje "nabít dršťku", musí zjistit, že si nemůže dovolovat na každého, že by se mu to mohlo vymstít, že jednou prostě narazí. Samozřejmě souhlasím s cvičákem, s poslušností psa, ale kdo si na ta rozpálená kamna nesáhne, ten se prostě nespálí. Cvičením jeho "vyřešení hierarchie" pouze oddálíte, pak ta situace může přijít ve chvíli, kdy třeba nebudete moci zasáhnout ani Vy, ani páníček druhého, vyprovokovaného psa.
V této situaci bych se zkusil domluvit s nějakým kamrádem pejskařem, že jeho silnějšího pohodového poslušného psa pustíme k tomu mému, samozřejmě za "nenápadného dozoru" - kdyby začínalo jít "do tuhého". Když to vyjde, tak můj pes toho druhého vyprovokuje, bude ponížen a vezme si z toho zkušenost do dalšího života...
Vím, že to bude znít divně, ale ráda bych aby byl pořádně postrašený, aby příště věděl kde je jeho místo. Jde o to, že on je zlý pouze na vybrané psy a to taky ne vždy. S fenkou kterou popisuju nahoře si normálně bezproblémově hrál, ale teď mu hráblo a byl uplně nepříčetný. On se jinak vždy spíše podřizoval (já se radovala že nemám dominantního psa:D) a najednou se začne chovat jak hysterka
za sebe doporučuju ten cvičák - obecně platí, že si každý hlídá svého psa, když jeden na druhého machruje, tak páníček machrujícího psa si ho odvolá/sundá. A Váš pejsek skutečně machruje - zkouší si podmanit ostatní a čeká kam až ho pustí.
Na cvičáku - jestli je dobrý, tak Vám s tím pomůžou, ale problém bych viděl na vycházkách.
Hodně lidí - a já k nim taky patřím, by Vašeho pejska nerado vidělo valchovat své psy. Když se to přihodí, tak si ho sama okamžiže sundejte, nebo musíte počítat s tím, že ho sundá majitel druhého psa. A jak se bude chovat k cizímu otravovi kterého nezná je skoro jasné. My když jsme měli štěně, tak naše těžké boty byly v permanenci. Jednak můj pes musí vědět že ho nenechám valchovat kdekým a druhak Váš musí pochopit, že se mu to může pěkně vymstít.
Osobně jsme viděli jak si nějaký voříšek takhle dovolil na fenku RTW. Ohnala se po něm, že nevěděl čí je a páník mohl být rád, že mu ukousla jen kus ucha. Prostě si to nenechala líbit - to je normální. Ona vážila tak 40kg, voříšek 9 a zkoušel jí říkat, že to on je tam pánem...
Nebojte, až tohle vyřešíte budete mít fajn pejska - držím Vám palce!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.