Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak přilákat ptáčky na krmítko. Začala jsem dokrmovat už v říjnu, dala jsem celé květy slunečnic, co jsem si nasušila přes léto. Na krmítko přilétali různí, ani jsem nestačila skoro nestačila dokrmovat. Pak už jsem neměla květy, ve zverimexu jsem koupila směs pro venkovní ptactvo, ptáčků přilétalo méně, ale přece. Prvních čtrnáct dní v prosinci jsem musela odjet, takže krmítko bylo prázdné a od té doby už se neukázal jediný ptáček, i když jsem koupila slunečnicové semínko, lojové koule... Je mi to strašně líto.
Nalákat na krmítko je asi nemožné. Prostě někam přiletí, někde krmítko třeba plné dobrot ignorují. Já jsem měla u domečku krmítko a nestačila jsem krmit. A to i když jsem měla kocoura. Dokonce na krmítko v noci chodily kuny. Ve dne jsem to měla lepší než televizi a v noci, když jsem uviděla pár s mladými - tak to byl zážitek. Po přestěhování do bytu jsem zkoušela stejně jak píše kolega krmit na okně a ani ťuk.
Je fakt, že letošní zima je divná. A i když u nás je sněhu až po okna, jinde je jaro. Takže záleží na tom, kde bydlíte a také, jestli tam nemáte nějaké rušivé vlivy - číhající kočky, dravce, nepřirozené zvuky apod.
Zkuste u řezníka koupit opravdový lůj. To byla pro ně skutečná lahůdka. Jinak já jsem dělala většinou vlastní směs - do ztuženého tuku jsme namíchala různá semena, krupky, mák - už ani nevím co všechno. Vydržte a třeba se vrátí. Nedávejte tam mnoho krmení, ať se nezkazí, ale pověste tam jenom tu kouli a nebo opravdový lůj, ten je myslím přiláká.
Jak je přilákat?To nevím,asi nijak.Já si myslím,že v téhle prapodivné,,zimě,,bez sněhu,mrazu,mají potravy až dost.Taky jsem dával semínka,sice jen na okno ale když byla zima tuhá,vždycky nějaký přiletěl a nazobal...Teď ani jeden,vesele se mi procházejí po zahradě a zobou tam.Já si prostě myslím,že nemají hlad a to co najdou jim stačí...
Přilákat? No zkuste jim něco nasypat Ale teď vážně. Který pták myslíte, že vám bude zobat slunečnici? Nanapsala jste kde bydlíte ( venkov, město ). My jsme začali jezdit na chalupu před 3 roky, a poprvé jsme tam jeli právě v zimě. A protože máme ptáčky rádi, a nebyl čas cokoli vyrábět, vzal jsem pudlo ( bandaska ) od tekutého mýdla, pořádně výplách, vyřeral 4 otvory cca 20*20 cm a dal tam na drát rohlíky a kus slaniny. Teď tam pravidelně létají strakapoudi, brhlíci, 3 druhy sýkorek, mlynaříci a rehek. Kvůli strakapoudům jsme začli dávat i slunečnici, ale musíte si uvědomit, že semínka ve šlupce si ti ptáčci nerozlousknou. Nemají na to uzpůsobený zobák. Sice to někdy sezobnou, ale ne vždy se jim to v žaludku rozloží, navíc jim to nijak nechutná, takže je na to nenalákáte. Jeden rohlík jim stačí na jeden den a samozřejmě tvrdý. V zimě zbytek špeku, ale stačí to co v domácnosti vyhazujete. Takže kůže a milimetr tuku a uvidíte co to udělá se sýkorkami. Ptáci si pamatují místa, kde dostávají něco k jídlu, takže se vrátí.
Je mi líto, ale musím napsat svůj názor. Krmíme ptáčky podle knihy o ptáčcích. Nemusíte se smát, našla jsem si to i na internetu.
Ptáčkové nesmí sůl, nic kde sůl je, moc jim to ublíží!
Ptáky zásadně nekrmíme chlebem, uzeninami, slanými potravinami, suchými těstovinami ani kynutými výrobky, protože způsobují ptákům vážné zažívací potíže. Z naší kuchyně můžeme ke krmení použít strouhanou housku, zbylé vařené brambory, kousky masa, na plátky nakrájený lůj, vnitřní sádlo nebo stoprocentní tuk. Z přírodních zdrojů podáváme jakákoliv semena nebo plody, pokud nebyly chemicky ošetřeny. Vhodné je použít tzv. zadinu, tj. semena plevelů a trav, která zůstávají po vymlácení obilí a kterou snadno seženeme v každém statku či zemědělském družstvu. Můžeme rovněž zakoupit přímo speciální směs určenou pro zimní přikrmování ptáků.
Protože i ptácijsouvybíraví a nemusí vzít zavděk úplně vším, co jim nabídnete, proto vám předkládám jídelníček nejčastějších zimních hostů na krmítku.
Kosi, kvíčaly a brkoslavovése živí převážně bobulemi ptačího zobu, kaliny, černého bezu, jeřabin, případně plody hrušek a jablek;
Sýkorkymají v oblibě mimo loje a tučných semínek slunečnice, semence a máku také drcené ořechy;
Vrabci a hrdličky zahradníurčitě nepohrdnou pšenicí, ovsem nebo strouhanou houskou;
Prozvonky, pěnkavy a strnadyje nejvhodnější již zmíněná zadina.
Hmyzožravým ptákůmjako jsou šoupálci, mlynaříci, střízlíci nebo králíčci se nejvíce zavděčíme tzv. tukovým žírem, který se skládá z hovězího nebo skopového loje, drcených slunečnicových semen, máku, mletých ořechů a strouhanky.
Je pochopitelné, že čím pestřejší jídelníček ptákům nabídnete, tím více druhů vás bude navštěvovat a vkusně zhotovené krmítko se štěbetajícími ptáky, je nejen vhodným doplňkem zimní zahrady, ale i příjemným oživením šedivých městských balkónů.
Pro sýkorky a brhlíky, kteří dovedou zobat i pověšeni hlavou dolů a při tom se ještě houpat, je dobré zavěsit na větev stromu tzv. lojové koule.
Vodu na pití ptákům nedáváme.
Krmením ovšem nepřilákáme všechny druhy ptáků. Nejdříve u krmítek uvidíme vrabce, sýkorky, zvonky a kosy. Méně častým hostem budou strnadi, brhlíci a hýlové. Někdy se objeví i stehlík nebo dlask. To píše net.
doplněno 22.01.12 13:57:
Na chalupě, kde je stará tetička, a ptáčkové jí dělají společnost, tak dáváme směs všeho. Lůj, /// dá se koupi asi za 8,-Kč kg, někde na jatkách je i zadarmo. Slunečnicové semínka, koule z Globusu, mák, kousky sádla, kůže, semínka luční.
V paneláku jen koule.
doplněno 22.01.12 13:59:
Také dostávají vlašské ořechy.
o kolik že se jedná strnadů? O jednoho? Návod je velmi jednoduchý. Udělejte krmítka dvě Sýkorky jsou až neuvěřitelně plaché. Takového brhlíka vyfotím z 1 metru. Sýkorka už plaší na 3 metrech. Strakapoud tak na 2 metry. Pokud ho tam vůbec nechcete, dejte tak strašáka. Sýkorky se budou taky ze začátku plašit, ale pak příjdou na to, že o nic nejde. Strnad tolik pokusů neudělá, aby překonal obavy ...
Ale vždyť strnad má také v zimě hlad. Já jsem nedělala rozdíly. Jenom kosáci dělali samozřejmě větší binec a krmení lítalo kolem. Jinak fido - já jsem měla asi sýkorky už za ta léta nějak ochočené, protože nebyly vůbec plaché a dokázaly si uhájit svou pozici na krmítku i když tam byl kosák. Jinak jsem ke kůlu krmítka vázala drátem pořádnou větev - skoro to bylo jako malý stromek. Takže v krmítku měli sypké krmení - převážně nakrájenou suchou housku (ne strouhanku) a slunečnici, na přistávacím prkénku kelímek přidělaný na pevno na namíchané dobroty ve ztuženém tuku (vždycky jsem namíchala alespoň 6 kelímků a potom jenom do toho přidělaného kelímku vyklápěla) a na větvi pověšený lůj. A co jsem ještě zapomněla - pro sýkorky i další druhy - z drátu udělaný věneček s buráky ve slupce. Létalo ke mně asi 6 - 8 strakapudů - krásně zbarvení a někdy přiletěla i sojka, možná od Krakonoše?
U nás si přijdou na své kosák, strnad, sýkorky, rehek, zvonek, všichni chodí společně do krmítek, když je zima je jim jedno, kdo je kolem.
doplněno 22.01.12 16:01:Celodenní divadlo pro starší paní.
Jak přilákat, myslím si buď přiletí sami nebo se neukáží.U nás je jich plno, krmíme jen slunečnicí a chodí na ni všichni, ponejvíce hýl,zvonek,sýkorky a to hned tři druhy,dlask,kosák,brhlík,ukáže se i sojka a strakapoud .
doplněno 22.01.12 18:05:dokonce i myšička-ale fotka je trochu rozmázlá
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.