Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes se boji jit ven

Od: vercan* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den

zdědila jsem 4-letého jezevčíka, který byl zvyklý na dům se zahradou (bydlel v domě), ven (mimo zahradu) chodil jen vyjímečně. Před měsícem mu zemřel majitel a my jsme si ho vzali do bytu v centru Prahy, vím že to pro něho není ideální, ale v danou chvíli to bylo nejlepší řešení. V bytě si už celkem zvyknul, ale nechce chodit ven, zastaví se u vchodu a začne se klepat, občas zabere ho kousek poponést, ale to není řešení. Myslim, že se na něm podepsal silvestrovsky vecer... Nejdál dojdeme, když ho venčíme oba s manželem, ale to nemůžeme věčně... Můžete mi prosím poradit co s tím? Předem díky za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já si myslím,že se na něm podepsala hlavně smrt jeho páníčka!Jistě ho miloval,a stýská se mu po něm,a k tomu změna prostředí nemá zrovna dvakrát dobrý vliv na jeho psychiku,je to pro něho cizí prostředí,tak se bojí,a jak píšete,je vystresovaný až to bolí.Zajděte s ním k veterináři,tam je pomoc!

vercan*
hodnocení

Veterinář mě zatím nenapadl... Jak přesně v takových situacích pomáhá? Jeho páníček byl můj táta, já jsem z toho taky jestě hodně smutná, což pejskovi asi nepřidává. Musí to ze mě cejtit... Možná to chce čas...

Ano,Veru,ano,chce to čas,a to jak pro vás,tak pro něj!Ztráte blízkého člověka šíleně bojí,a pejsek,zkrátka a dobře utrpěl šok,ze kterého se musí postupem času vzpamatovat,no,i když jsou případy,že soužením můžou i chcípnout,pokud ale,bude cítit vaši lásku,jistě se z toho dostane,vy máte určitě také v sobě bolest,a teď by měla proběhnout tzv.fáze truchlení,tzn.plakat,a plakat,a nebrat ohledy na nikoho,pomáhá to při očistě ducha,a pejsek,jelikož plakat vysloveně nemůže,tak tu bolest dává najevo právě tímto způsobem.Trpělivost růže přináší.Hodně síly Vám přeji,Vám oběma*slunce*

Dobrý den. Je to pro pejska hodně změn a je z nich vystresovaný. Musí si zvyknou na nový domov, lidi a venkovní prostředí. Násilím ho netahejte, spíše ho na něco lákejte. Nechte mu vodítko volně a podávejte piškotek nebo házejte hračku. Stoupněte si před něj a piškot nebo oblíbenou hračku hoďte před něho, ale aby na ni nedosáhnul! Myslím, že jeho chuť nebo zvědavost vyhraje nad strachem, ale chce to obrovskou trpělivost.

doplněno 19.01.12 15:35:

Já se domnívám, že veterinář v tomto pomoci nemůže. Pejsek si musí zvyknout a vyrovnat se se změnami, kterých bylo hodně. Je to stejné, jako u lidí. Také si na změny potřebujeme zvykat určitý čas a smířit se s nimi a někomu to trvá hodně dlouho. Takže tady to chce opravdu jen trpělivost a ten čas...

hodnocení

0x
Váš pejsek žil čtyři roky s jedním páníčkem. Jak je zvykem, pejsek měl pánička a páníček pejska. Když žije osamělá osoba se zvířátkem, je to jako matka a dítě. Člověk se mazlí se zvířátkem, povídá si s ním, dá mu vše, co může, sám si odřekne, jen aby ten jeho čtyřnohý kamarád měl, co potřebuje. Pes umí dát člověku lásku, poslouchá ho, cítí, když člověk onemocní, jistě věděl i to, že jeho páníček odejde. Jestli byl pejsek s páníčkem, když zemřel, musel to být pro pejska šok. Pejsek má nový domov, je to úplně něco jiného. Dejte pejskovi čas. Nemáte nějakého souseda, kdo má pejska? Domluvit se a brát občas vyvenčit pejska s druhým psem. Pes, díky druhému pejsku rychleji si zvykne na nové prostředí. Když se bojí jít ven z bytu, berte ho do náručí a přeneste ho ven. Je to jen pro začátek, usnadněte mu zvyknout si na nový život a prostředí. Hodně na něj mluvte, hlaďte ho, dávejte mu pamlsky. Pamlsky, myslím tím třeba usušený a nakrájený rohlík na čtverečky, pro psa je to lahůdka. Určitě si rychle zvykne.
Váš pejsek žil čtyři roky s jedním páníčkem. Jak je zvykem, pejsek měl pánička a páníček pejska. Když žije osamělá osoba se zvířátkem, je to jako matka a dítě. Člověk se mazlí se zvířátkem, povídá si s ním, dá mu vše, co může, sám si odřekne, jen aby ten jeho čtyřnohý kamarád měl, co potřebuje. Pes umí dát člověku lásku, poslouchá ho, cítí, když člověk onemocní, jistě věděl i to, že jeho páníček odejde. Jestli byl pejsek s páníčkem, když zemřel, musel to být pro pejska šok. Pejsek má nový domov, je to úplně něco jiného. Dejte pejskovi čas. Nemáte nějakého souseda, kdo má pejska? Domluvit se a brát občas vyvenčit pejska s druhým psem. Pes, díky druhému pejsku rychleji si zvykne na nové prostředí. Když se bojí jít ven z bytu, berte ho do náručí a přeneste ho ven. Je to jen pro začátek, usnadněte mu zvyknout si na nový život a prostředí. Hodně na něj mluvte, hlaďte ho, dávejte mu pamlsky. Pamlsky, myslím tím třeba usušený a nakrájený rohlík na čtverečky, pro psa je to lahůdka. Určitě si rychle zvykne.
doplněno 19.01.12 16:36:

Omylem se namnožilo dvakrát. Viky

lendy*
hodnocení

0x

Dobrý den já si myslím že se mu stýská po páníčkovi nebo se bojí ńákého psa ale spíš tel páníček jestliho mněl rát

skye*
hodnocení

0x

Dobrý den,

pořiďte si na něj tašku a zpočátku ho berte ven v tašce. Určitě to bude tím, že je smutný, ale také třeba není zvyklý na "ruch města". V tašce si bude připadat jistější. Chvilku ho neste v tašce a pak ho dejte ven, bude se snažit pelášit domů. Postupně choďte s taškou dál a zpátky bude chodit delší trasu. Také třeba vezměte ven nějaký skákací a pískací míček - nejprve si s ním hrajte doma, aby si na něj zvykl a pak ho s ním vezměte ven a zkuste mu ho házet (nemusí hned aportovat, ale třeba jen za ním bude běhat a snažit se ho chytit). Po nějaké době, až to bude lepší, tašku přestaňte nosit, ze začátku ho třeba jen poponeste ven. Chce to trpělivost, ale myslím, že krok za krokem to půjde lépe.

Jinak náš pejsek se hrozně bojí rachejtlí a i v průběhu roku venku sem tam něco práskne, dokonce začne šílet, i když někdo víc práskne s dveřmi od auta. Cca před dvěma měsíci jsme mu začali denně dávat jednu kostičku - tablety Calming (dá se koupit u veta nebo i v prodejnách pro zvířata) a už po měsíci jsme cítili velkou změnu - celkově se zklidnil a už na tyto podněty tolik nereaguje. Je to vesměs na přírodní bázi. Jsou i další takové zklidňující prostředky - přírodní, které byste mohli pejskovi dávat, aby toto obdobé lépe snesl. Někdo to odsuzuje, ale myslím, že pokud je to přírodní a pejskovi to může pomoci, tak proč ne? Poradí Vám také vet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]