Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uhynulé cichlidky

Od: eviik* odpovědí: 5 změna:

Ahoj,měla jsem první dvě rybičky,které zřejmě při převozu utrpěli teplotní šok.Byli to cichlidky kakadu,bohužel umřeli.Zatím žádné nechci,jen bych potřebovala vědět,jak mám ošetřit nyní akvárium-mám dát nějakou dezinfekci?Díky moc,Eva

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

2x

Váš dotaz je vlastně otázkou, zda ryby uhynuly na nějakou infekci (pak by bylo vhodné o desinfekci uvažovat), nebo zda uhynuly v důsledku náhlého stresu. Pro odpověď je důležité vědět, jak dlouho po vpuštění do akvária uhynuly a jaké měly příznaky.

Pokud uhynuly během jednoho či dvou dnů a kromě vybledlé barvy a stažených ploutví neměly jiné příznaky, jde s největší pravděpodobností o stresovou reakci. Důležitá otázka: Jak dlouho a v jakých podmínkách jste rybičky převážela z prodejny? Pokud jste (v současném počasí) měla sáček s rybičkami jen v obyčejné tašce, tedy bez důkladné tepelné izolace, teplota vody v sáčku mohla rychle klesnout na 15 °C (i méně), což je už samo o sobě pro teplomilné cichlidky smrtelné. Podobný šok mohl nastat při vpuštění rybiček z chladné vody do teplého akvária (i když tento typ náhlé změny teploty rybky snášejí o něco lépe než ochlazení). V takovém případě nemusíte akvárium desinfikovat. Příště si pro transport rybiček připravte něco, co v sáčku zabrání poklesu teploty. Na kratší vzdálenost (cca do půl hodiny) lze například sáček s rybičkami zabalit do silné izolační látky (například do ručníku) a poté ještě do další izolace (například do igelitové "termotašky" na zmrazené potraviny a vše vložit do nějaké větší uzavíratelné tašky. Při delším transportu je nutné použít ještě mnohem silnější izolaci a většinou se vyplatí i přidat "ohřívadlo", například v podobě PET láhve s teplou vodou. Leden zkrátka není vhodná doba pro transport a když nelze jinak, musíme s důkladnou ochranou proti chladu předem počítat.

Jestliže rybičky uhynuly až delší dobu (týden, dva, tři...) po transportu a zvláště když měly nějaké typické příznaky infekce (roztřepené ploutve, skvrny či povlak na pokožce, zježené šupiny ap.), lze uvažovat i o infekci (i když příčin může být více, například otrava amoniakem). Pak by bylo vhodné uvažovat nejen o desinfekci, ale také o ponechání akvária nějakou dobu bez ryb, aby případná klidová stadia parazita (cysty, spory ap.) dokončila cyklus a bez hostitelů uhynula. Pro běžné akvarijní choroby stačí cca měsíc. Není-li vám líto koupených rostlin (nebo pokud tam rostliny dokonce vůbec nemáte), bylo by jistější akvárium znovu úplně založit (nádrž, filtrační hmotu a kameny po očištění nechat úplně vyschnout, a písek po vyprání raději prolít vařící vodou).

eviik*
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď a ujištění,že to bylo teplotou.Vezli jsme je jen v batohu,autobusem asi 25 minut.Prodavačka poradila,že doma máme do pytlíku přidat vodu z akvárka a po půl hodině vylovit a přendat je.Samička se mi zdála divná od počátku-byla stále u dna a i tam málo plavala.Večer ještě jedli a druhý den ráno on už ne a zůstával u dna skoro na místě.Potom dostal nějaký amok a prudce lítal po celém akvárku a od té doby měl špatnou motoriku.

Začal se naklánět na stranu,další den už jen ležel na boku a nemohl ani jíst.Podařilo se mi přímo k tlamičce dostat mražené(vločky vůbec nechtěli) a měla jsem radost,že se nabaštil.Jenže za chvíli začal zase zběsile lítat a zapíchl se hlavou do písku.Další den umřel a samička ten následující,ta to měla podobně,jen mírnější.Jejich vzhled se neměnil,žádné jiné příznaky nebyly.

Jestli jsem to pochopila správně,tak rostlinky můžu nechat a snad ten písek taky,jen bych to odkalila a rostliny + kořen + techniku opláchla.Stačí to takto?

Ještě,co ta otrava amoniakem,jak by vznikla a případně příznaky.

Moc děkuji za odpověď.

reeve*

Pokud ryba polehává u dna a při pokusu o pohyb plave trhavě, poskakuje nebo naráz "vystřeluje" či má jinak poškozenou motoriku, je nejpravděpodobnější příčinou zánět plynového měchýře. A v popisovaném případě je nejpravděpodobnější příčinou zánětu nachlazení.

Otrava amoniakem (z rybího odpadu a rozkládající se potravy) by se projevila až po delší době (přibližně za týden) a hlavně by v akváriu muselo být mnoho ryb.

Ve vašem případě je na 99,9 % příčinou podchlazení, takže akvárium by klidně mohlo zůstat tak, jak je. Odkalením (odsátím rozkládajících se zbytků krmení) sice nic nezkazíte, ale není nutné, však ono se to časem rozloží. Necháte-li v akváriu vodu, písek a rostliny (což doporučuji), pak je zbytečné oplachovat kameny, kořen i techniku, neboť tím žádnou novou "kvalitu" nezískáte. Případné zárodky parazitů (které tam s největší pravděpodobností nejsou!) by byly nejvíce v písku, takže opláchnutím větších předmětů či rostlin byste se jich stejně nezbavila.

susenka*
hodnocení

0x

A nechala jste je nejdřív v pytlíku ve vašem akváriu, aby si zvykli na teplotu vody? Dezinfekce do akvária není nutná.

eviik*
hodnocení

Do toho pytlíku jsem přidala vodu z akvária,jak mi poradila prodavačka.No,krušný začátek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]