Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám ještě jednu otázku. Mám akvárko 54l a na skle,kamenech,kořenech a rostlinách se dělá takový tmavě zelený povlak, který docela dost smrdí? Je to sinice? A jaký je nejšetrnější způsob jak se jí zbavit?
dobrý den, to je odvěký boj akvaristů. Obvykle to bývá druh sinice, pak jsou další tzv,štětičkové řasy, ale to je nadlouho. nejšetrnější zbůsob jak se řasy zbavit, ze skel je je nejlepší odstranění houbičkou na nádobí ( novou ) tou drsnou stranou, houbičku navlhčíme a nasypeme na ní půl lžičky kuchyňské soli,poté houbičku tou hroubou stranou se solí přimáčkneme na vnitřní stranu skla a pomalými pohyby po skle řasu odstraníme, jde to báječně, vzniklý kal odfiltruje každý filtr. hodně zařasené kymeny vyndáme z akvária a okartáčujeme je kartáčkem na ruce, dopručuji mít vlastní akvaristický kartáček na ruce, vyvarujete se tím šarvátkám v riduně, že je kartáček zapatlaný, vím o čem píšu. bohužel rostliny nejdou tak mechanicky očistit, jeden ze způsobů je změnit světelné spektrum, a nebo si pořídit rostlinožravé rybky, např černou živorodku Black Molly, nebo platy. Na dno doporučuji do vašeho akvária párek ( dva kusy ) sumečků druhu Corydoras, můžete si také koupit dva kusy sumečků rodu Ancistrus, lidově zvaný též řasožrouti, ale jejich pověst je přehnaná, odstranění řas z nádrže je dlouhodobý proces, není to za den, nebo týden, jaký máte filtr v akváriu a jak ho často čistíte?
Nepoškrábe jí ta houbička se solí sklo? Měl bych docela obavu. Jak silné máte osvětlení? Pač při silném vziká řasa zelená, při slabém hnědá. Určitě bych doporučil rybky rybicky.net/... a třeba rybicky.net/... , nebo rybicky.net/... , ovšem samotná rybička na řasu nestačí. Je třeba přijít na příčinu vzniku a pracovat na jeho odstranění. Kolik máš v akvišu rybek a jaké? Čím krmíš, jaký má ten filtr průtok a jaké filtrační hmoty, kolik a jaké kytičky, hnojíš a pod... Příliš mnoho faktorů, kvůli kterým může řasa vzniknout..
Tak to čumím.. To by mě ani nenapadlo drsnou stranou a ještě se solí.. Já používám jen magnetickou stěrku a ještě dávám bacha abych to z nějakého blbého důvodu nepoškrábal.. Ovšem jednou se mi do cesty připletl kamínek ze dna a škrábaneček je na světě..
No takže mám 10 neonek, 3 paví očka a jednu tetru paraguayskou (tu už chovat nechci,tak je poslední na dožití), Krmím nítěnky,vločky od Dajana, cyclop + okurka,špenát někdy.. Filtr to nevím kolik má filtrační hmoty a mám to nastavený na nejvyšší průtok.. mám 3 kytky, všechni kryptokoryny protože nic jiného mi tam nechce růst ( na to už jsem se ptala v předchozí otázce) a nehnojím ničím. Jo a svítím od asi 7 do půl devátý.
Přerybněno tedy nemáš, to je dobře. Podle mě to chce jen nepřekrmovat, pravidelně a poctivě každý týden řádně odkalit dno a s tím vyměnit cca 1/3 vody.. Taková základní prevence. Aby ses toho zbavila co nejdřív, očisti to ze všeho mechanicky, vyměň cca 1/2 vody a pak týdně údržba jak jsem psal. Řekl bych, že už se neukáže. Jo a svítíš zbytečně moc. Bohatě stačí 10-12 hodin.. Nějaký test vody asi nemáš, což?
Já rybky nepřekrmuju. Tak světlo teda nastavím na 10 hodin.. a testy můžeme s taťkou dnes udělat.
Čistím jednou za měsíc a je to filtr Pacific power liquid filter. Nevím jestli vám to něco říká.
takže to je akvarum set? komlpetní akvárium se světlem prodávané jako sada? nemohu nic o filtrech Pacifik najít, jen mi to ukazuje sety od firmy Pacifik. bohužel se k tomu nemohu blíže vyjádřit
Jo byl to akvarijní set. Bohužel nevím co je to přesně za filtr. Víte o nějakém dobrém filtru, že by taťka koupil nový?
je mi to jasné, no to je bohužel taková bolest dnešní doby, filtr by měl mít určitý objem filtračního média, ,,molitanu, nebo pěnové hmoty,, a určitě je lepší filtr vzduchovací, né s čerpadýlkem, bohužel to zvýší náklady na akvaristiku u vás, musí se koupit akvarijní vzduchovací motůrek, hadička a filtr, ten objem té filtrační kostky by měl být alespoň třeba 8 x 8 x 20 cm, tyto filtry pracují pomalu, nevíří tolik vodu a lépe udržují biologickou rovnováhu, ale v tak malé nádrži, je to celkem problém, ale je to určitě nádrž startovací a za rok bude určitě doma větší?
Zelená řasa značí hodně světla, jde i spíš i o umístění akvária nejde o délku svícení. Jestli ho máš někde u okna, může být problém tam. Svícení bych nezkracoval, možná bych změnil za barevnou zářivku k tomu určenou. Ryby i rostliny potřebují režim jako v přírodě. Pokud máš akvárko na denním světle není třeba svítit pořád a rozsvítit až před setměním, klidně na těch celkových 12-14hodin. S tou solí bych se bál, jednou jsem si udělal škrábance, ze kterých se pak řasy dostávají těžko. Používal jsem silné magnety a u dna žiletku, i kamínek nadělá neplechu. pak je třeba najít nějakou rovnováhu, na dno nějaké pancéřníky, na listy a sklo se hodí ancistrus, ale nejsou stoprocentní, staré přirostlé řasy už nestrhnou. Rozhodně bych nedával žádné šneky, člověk se jich už nikdy nezbaví. Je fakt, že u tak malého akvária se hledá rovnováha hodně těžko.
Zářivky "k tomu určené" jsou úplně na ho*no. Už jsem za takové kraviny vyhodil spoustu peněz a nakonec jsem skoučil u obyčejné 840 za 60,- kaček. Která se osvědčila nejlíp. Doba svitu by měla bohatě stačit 10 hodin. Víc je naprostá zbytečnost. Pak právě vznikají řasy. Co se týče šneků, jsou pro akvárium užiteční. Záleží na druhu. Ten druh žere to a ten zas to. Pokud se přemnoží /což se stává/ zbait se jich dá několika způsoby. Buďto rybou, která si na nich pochutná, šnekem kanibalem jménem clean helena, postupným vybíráním rukama a nebo chemií. Tu bych ovšem nedoporučoval.
S těmi zářivkami taky nemám zkušenosti, ale známí si je chválili. Akvárko jsem měl taky na tmavém místě, na neosvětlené chodbě a rybám jsem svítil 14 někdy i 16 hodin denně obyč zářivkami. Světlo je pro ryby a rostliny důležité, takže omezovat svícení bych nedoporučoval, pak zase bude vznikat hnědá řasa. Měl jsem jen zelenou, protože jsem svítil, ale třeba když jsem byl týden pryč a nesvítil jsem, začala růst hnědá. Takže omezením světla se nic nevyřeší a neprospěje to rybám ani rostlinám. Chce to samozřejmě i složení ryb, některé žijou dole, jiné nahoře a taky rostliny. Na zelenou řasu jsem měl několik druhů šneků, nejprv nějaké malé hnědé, ale ty se tak rychle množili, že nebylo možné uhlídat jejich stav, takže generálka byla nutná, zvláště vyvařit písek a kořeny. pak jsem měl nějaké zlaté šneky, takové velké, a spíš než na řasy byly na špenát nebo salát. Odměnou mi bylo opět přemnožení a opět generálka akva. Pomohli hodně ancistrusi a sklo jsem udržoval magnetickou stěrkou. Je ale fakt, že sklo jsem čistil jednou za dva měsíce, akvárko mělo 240litrů, takže ta rovnováha se lehko hledá než u malého akvária.
Jen názor mého manžela. Domnívá se, že kryptokorýny vytváří kyselé prostředí v akvariu. Chtělo by to vyvážit jinýma kytkama.
doplněno 21.01.12 18:12:Když bylo jedno malé akvárko na množení napadené řasou, přidal manžel k filtru i vduchovací kamínek a do vody pověsil na den kousek měděného plíšku. Když voda smrdí, je to dost špatné, chtělo by to vylovit rybičky a udělat generálku akvária. Dát nový písek, kameny vyvařit. Jen názor...
doplněno 21.01.12 22:18:Při chování rybiček by se nemělo zapomínat na čištění filtru. Filtrem prochází všechna voda a vše co je ve vodě špatného se tam také usazuje. Filtr by se měl, nyní čistit často. První namočit do solného roztoku, pak rozpustit 1 zrníčko hypermanganu,/// Manganistan draselný- koupí se v lékárně,/// ve vodě. Do světle modré vody se vloží filtr, nechá se 10 minut působit, je to dezinfekce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.