Nejste přihlášen/a.
Zajímaly by mě vaše zkušenosti - máme odrostlé štěně, 8-měsíčního psa, běhá po zahradě a "hlídá" - štěká na každého kdo jde kolem, lítá podél plotu a řve, dokud chodec nebo cyklista nezmizí... ale když dotyčný vejde dovnitř, lehne si před ním na záda a chce drbat... je to normální? změní se to, až dospěje? děkuji za reakce...
Měli jsme pejska, který hlídal obráceně. Do dvorka pustil každého, třeba se i pak kamarádil, nechal se pohladit. Ale když dotyčný chtěl odejít, nastala mela. Pes se rozkročil u branky, vrčel, cenil zuby a nikoho nepustil ven. Jenom tehdy, když páníčkové dovolili. Bylo to zvláštní, ale ten pes to měl vymyšlené. Zloděje s lupem by nepustil, držel by ho v šachu a čekali by spolu až na náš příchod.
Ten váš pejsek je neskutečné dobračisko a myslím si, že už jím zůstane. Vím, pes by měl hlídat, ale nezlobte se proto na něj, lepší mít doma dobráčka, než nějakou krvežíznivou bestii.Jaga.
Není zde uvedeno to hlavní - co je to za rasu? Pes v tomto věku vše považuje za hru. Pokud má hlídat, je třeba mu to dát na jevo, tedy se mu trochu věnovat. Pokud budete doufat v to, že se to pes naučí sám, budete mít ublafanýho všeobecně obtěžujícího psa, kterému nakonec budete nadávat, aniž byste připustili, že jste hlavním viníkem jeho chování právě Vy! Omlouvám se za svou strohost...
Je to směska, středně velký pes... protože jsme až kus za vesnicí, tak myslím, že štěkání nevadí, moc lidí kolem nechodí... já to brala, že "hlídá"... ale teď si tím nejsem jistá. Jak ho mám naučit, aby cizího člověka nepustil na pozemek, když nemám "figuranta"?
Dobrý den. Když pes štěká pouze oznamuje. Je na vás jestli poznáte, že jde pošťák, turista nebo biker jede na kole. K němu si pořiďte velmi brzy psa, který štěkat nebude ale bude zadržovat. To znamená, že oběť nebo zápachatele pustí dovnitř svého území a až odhadne tu správnou chvíli postaví se mezi branku nebo plot a vetřelce. Štěkat nebude ale může eventuálně dunivě vrčet nebo se dívat smrtícíma očima vlkodava. Musíte vybírat psa podle toho co chcete aby dělal. Když si pes lehne na záda a odhalí břicho znamená to, že je sralbotka. Hrát si nechce a nikoho nevítá. A věk osm měsíců je asi tak na sedni, lehni, aport. Podle rasy. Hlídače, obranáře, tažného psa by jste měli vybírat nejdříve podle rasy.
Domnívám se,že se to nezmění,váš pejsek je zkrátka dobrák od kosti,pokud štěká na lidi venku,tak si hlídá své teritorium,to je normální,a pokud někdo vejde k vám,tak si chce hrát a mazlit,to není dáno už věkem,nýbrž povahou psa,náš štěká jako ďábel,a dotyčného by uvnitř pokousal,musíme ho okamžitě uvázat,a to dělá odmalička,naopak,sousedův vlčák,ten dělá přesně to,co ten váš,když jdete okolo,tak si myslíte,že se zblázní vzteky,a když vejdete,tak je přítulnej jako kotě,myslím,že nejde naučit,aby byl zlý,když to v něm není
Zkuste se podívat i do této diskuze, kde se o tomto problému debatuje: ifauna.cz/... Více názorů nemůže uškodit a třeba Vám to pomůže...
doplněno 09.01.12 14:32:Pokud máte možnost, zkuste cvičák.
doplněno 09.01.12 14:37:Mindo, není zač.
Záleží na rase, někteří psi prostě nehlídají, ani kdyby se měli rozkrájet. Přítel má křížence boxera-vlčáka. Hlídá o stošest a kdyby někdo vlezl na zahradu, uválí ho, vysleče z oblečení a bude ho tahat po zahradě (už se několikrát stalo). A má jednu obrovskou výhodu - nesnáší nepřizpůsobivé. Nevím, jak je to možné, ale na ně vysloveně alergický...
Zvlášť jestli je to malý pes, je naprosto perfektní. Ohlášuje návštěvu a pak ji případně pozdrží. Z mého pohledu hlídat umí. Náš pes hlídal taky tak. A má pěknou povahu, představa kousání vetřelců není zrovna nic moc. On bude s dospívajícími roky štěkat, tj. hlásit, asi méně, ubude mu hravosti.
fran, mě by úplně stačilo, kdyby na návštěvu štěkal i za vraty a držel se od ní kus dál - prostě poskakoval okolo a štěkal, aby nás upozornil, to bych brala jako správné hlídání... ale když ani neštěkne, tak vůbec netuším, že tam někdo je...
Ale štěká předtím, než dotyčný vstoupí a pak je ticho, takže se dá zaregistrovat, že se něco děje, ne? Není to optimální, ale každý den zloději nechodí, spíš známí...
u nás je to trochu specifické - máme dlouhý pozemek podél silnice kus od domu a tam je i branka, takže pes běhá kolem plotu a štěká - když přestane, tak buď dotyčný prošel, nebo vešel - poznat se to nedá...
..a na tu branku z domu nevydíte, jestli to dobře chápu. Ani v tu chvíli na psa, jestli si s někým nekomunikuje, což bývalo naše vodítko, totiž prohlédnout si vklidu kdo to je, čas na přípravu... Jestli je to frekventovaná komunikace, tak je asi jistější zkomplikovat vstup, zamykat . Já myslím, že psisko jiné nebude, cizí jsou pro něj jenom ti za plotem. Zámek je jednodušší než docházet na cvičák, a jinak než od profesionálů se tvrdšímu hlídání těžko naučí. Nějaký příchozí "model cizáka" by ho musel systematicky provokovat k útoku, a stejně by pravděpodobně pak spolehlivý v tomhle směru moc nebyl.:D. Je asi to typ psisko-kámoš
.
ne, takhle jsme si s ním nehráli... když byl malý, chodili k nám dělníci, protože se přestavoval barák - tak se s nima "přátelil" a bylo to OK - dělníci už nechodí, kdo přijde by měl být pro něj "vetřelec" - ale jak mu to vysvětlit?
bussi, radíte "cvičte ho" - ale dá se to cvičit bez pomoci cizí osoby, která by hrála "vetřelce"? nikoho takového nemáme...
Myslím si že je to tak správně. Pes štěká, aby nikoho nenapadlo se přibližovat, ale když Vy ho pustíte tak s tím souhlasíte aby vešel. Proto pes už ho nebere jako nekoho před kým má uhlídat barák ,ale vašeho kamaráda.
My máme už nekolikátého vlčáka a ten také štěkal a když nekdo vesel tak chtel po nem házet balonek a drbat. Ale jednou náš známý prijel na návstevu, a protože my jsme mu neotvírali tak ho napadlo přelézt vrata a zatukat u dvěří od baráku. Řekl si pes me zná takže je to dobrý. Ale pes na něj začal vrčet a štěkat, protože poznal že my ho nepustili.
Dobrý den,
naše psisko jsme řešili tady: poradte.cz/...
Teď je našemu 9 měsíců/42kg a hlídání trénujeme prakticky už od léta.
My máme domek u frekventované ulice, tak potřebujeme naučit psa aby neřval na všechny, ale jen na ty podezřelé. Jak jsem psala v odkazovaném dotazu, tak psovi sami ukazujeme co a jak. Vypadalo to sice blbě, když jsme na vycházce vrčeli na pochybné existence namísto psa, ale teď už pes "bublá"sám sotva je zmerčí.
Pokud jde o hlídání doma, tak učíme povel "hlídej"čímž se myslí že je někde něco špatně a je potřeba prověřit svěřené teritorium (zahradu). Třeba někde něco zašramotí, tak řekneme "hlídej"- povzbuzujeme psa k akci a s ním obejdu zahradu a dávám si záležet aby dobře poznal co dělám, že se rozhlížím, že je v tom nějakej systém (obcházíme dům kolem dokola a vždycky se podíváme i do roští vzadu na zahradě) zkrátka to co chci aby pes dělal později sám. Pes se to teď učí a dělá vše podle mě, tzn. když vše zkontrolujeme, nikde nic není, tak řekneme "v pořádku"a pohrajeme si, příp. dostane odměnu že "hlídala".
No a když někde něco najdeme, třeba šupáka co stojí u našeho plotu, kouří a obhlíží nám okapy, tak pes to samozřejmě vidí a první co, tak se podívá na mě co jako já na to. No a co já na to, šupáka sprdnu a pes když vidí že je situace vyostřená, tak začne taky pouštět hrůzu.
Naopak, když někdo přijede (třeba pošťák, ppl nebo pizza-mužík) tak je správně aby řvala za plotem (protože co nám má kdo vjíždět do vjezdu a šahat na zvonek - to už je nějaký podezřejý). Tak jí nechám a chválím když tam pouští hrůzu, než přijdu zjistím kdo to je a co chce a teprve pak jí dám "sedni"a "v pořádku"+ piškot za to že dobře hlídala. Po "v pořádku"už ale nesmí vyřvávat jak na lesy ale zůstat sedět - s tím máme ještě trochu problém protože je to prostě střela nabitá energií a tak rychle se neuklidní. Když jsme se tohle učili, taky nám kolikrát přiběhla k plotu a chtěla si s dotyčným hrát, to ale dostala seřváno a žádnou odměnu.
Pokud jde o hlídání na vycházkách, tak abysme nebyli za takový exoty, tak když na někoho NEZNÁMÝHO či podezřelýho teď bublá, tak když je nadoslech, tak jí říkáme "ale notak, buď HODNÁ"ale notak nezná a když dám důraz na to hodná, tak to ani nevypadá tak blbě.
Teď už s ní na vycházce opravdu nemusím mít strach, že mě někdo "zatáhne do křoví"protože už je to kus psa který ví co a jak.
Prostě pes dělá spoustu věcí podle toho co vidí u nás, tak se toho snažíme využít. Tak hodně štěstí i u Vás
P.s u nás se hlídání hodně zlepšilo když přišla puberta fenka je teť taková tvrdší a sebejistější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.