Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, slyšela jsem, že se zvířatům nesmí stříhat fousky, proč?
Jakoby Tobě odřízli nos a prsty. Je to ovšem přirovnání, ale zvíře se bude po tom zákroku cítit zrovna tak.
No konkrétně se to týká hlavně nočních tvorů,koček, vyder,ty mají na koříncích fousů citlivá čidla,určená k orientaci.Psovi by to vadit nemělo.
JABRAKA
Suzy, budu trošku oponovat! Prsty ani nos nepotřebujeme k orientaci, k tomu abychom se někam přesunuli. Ale zkuste si představit (nepřeji Vám to, jen teoreticky!), že by Vám odřízli uši a palce u nohou...
Uvedu příklad. Kočky třeba používají fousky, aby zjistily, zda se do daného prostoru vlezou, nebo ne. Proto kočky prolezou snad vším. Jen tam strčí hlavu a jestliže se fousky dotknou stěn, kočka ví, že je pro mi prostor příliš malý. Pokud o fousky příjde, bude buď stále na jednou místě, nebo se bude snažit prolézt i tím, kde se nevleze, a tak může někde uvíznout. Obojí je nežádoucí. Na psy to vliv nemá.
Hlavně jimi cítí každý sebemenší závan vzduchu ,takže poznají kudy ven z neznámého prostoru i v úplné tmě.Mají je velice citlivé a to tak,že z malé misky,kde se dotýkají svými vousky okrajů,raději tahají žrádlo mimo misku a žerou ho na zemi. Proto je lepší pro kočky dostatečně velká (široká)miska na granule.
Nebrala bych to tak dogmaticky. Kdo ma doma kocky, ten mozna zazil, ze kocka klidne nacpe hlavu do uzkeho prostoru, z ktereho ji pak nemuze vyndat, fousky nefousky. Bezsrsta plemena fousky nemaji skoro vubec a nevadi jim to. Kocky ukusuji fousky svym kotatum a ta si bez nejakeho omezeni dal dovadeji.
NAPROSTO nesouhlasím s názorem či tvrzením, že psovi odstřižení vousů nevadí. Mám zkušenost, kdy po ostříhání vousů u psa (neodborný sestřih malého knírače) tento pejsek měl určitou dobu problémy s orientací v prostoru...
"sabko", jednak je to nepřirozené a jednak to zvířatům omezí funkci, kterou vousy mají, neli dokonce, že tuto funkci ztratí. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.