Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
mam 11 let stareho labrad.retrivra, uz asi 5 let ma cukrovku a pichame 2x denne inzulin. Vse do nedavna se zdalo ok a vse dobre snasel, ale s vysokym vekem ma obrovske problemy s varlaty, postupne se zacaly zvetsovat, ted uz jsou zmokvale a vypousteji hnis a obcas i krev. Neustale musi nosit krunyr, aby si je nelizal a nezanasel jeste vetsi infekci. Na veterine jsme dostali leky a masti, ze zacatku vse pomahalo a zdalo se to lepsi, ale po dobrani leku zaclo vse nanovo. Po dalsi navsteve u veterinare jsme se dozvedeli nemile zpravy, ze tam muze byt cokoliv i nador a ma jeste kousek zdrave tkane, ale pokud to prostoupi dale a dostane do nohy, je treba injekce, ze se mu ten zivot tim taky zkracuje. Na druhou stranu nechat je odstranit a riskovat, ze uz se neprobudi kvuli jeho nemoci a veku. Prosim timto o radu, zda stim ma nekdo nejake zkusenosti. je to nas milacek a je to cim dal horsi..Nemusime se rozhodnout ze dne na den, ted se jeste snazime ho lecit temi leky, obklady z hermanku, ale mam pocit, ze se to tak rapidne nezlepsi.Dekuji moc.
Nejlepší?
Předpokládám že nejlepší pro pejsana. Takže se připravte na to, že NIC nebude nejlepší. Budete se pro jedno řešení muset rozhodnout a rozumně i citem zvolíte opravdu to optimální. Ale bude Vám v mysli "hlodat" pochybnost, co by se stalo, kdybyste zvolili jinou variantu, jestli by to nebylo lepší (věřte, určitě nebylo). Hlodá to dlouho. Hodně dlouho! Někdy navždy... To je daň za všechny ty krásné i pochmurné dny, prožité s našimi psími (a vůbec zvířecími) miláčky, tím nás "odměňují" za to, že jsme je přežili.
A je to tak asi dobře, my lidé se nějak umíme srovnat s odchodem svých zvířecích kamarádů, umíme pochopit, že svého parťáka už neuvidíme. Ale co třeba pejsek, který je najednou bez svého milovaného páníčka, stále ho hledá, stále čeká...
Jen můj názor na zamyšlení:
Pokud necháte orgán odstranit, jsou dvě možnosti. Buď se pesan probudí a jeho zdravotní potíže budou odstraněny nebo se alespoň podstatně zmírní. Anebo se neprobudí, ale Vy budete mír aspoň trošku čisté svědomí, že jste pejskovi udělali krásný život, a že jste pro jeho zdraví vše, co bylo ve Vašich silách, vše, čemu jste věřili že mu pomůže. A že jste ho nenechali napospas jeho trápení.
Pokud necháte pejska bez operace, jeho zdravotní stav se zlepšovat nebude, to je Vám pravděpodobně jasné. Už teď pejsek žije s krunýřem, asi už si zvykl ale příjemné to pro něj není. Dále pravděpodobně nastoupí i další problémy, pokud se mu nemoc dostane do nohy, začne kulhat... nechci už dál pokračovat v možnostech, jak to může skončit.
Věřte, že vím o čem mluvím, už mi do psího nebe odešlo pár psích kamarádů (někdy i pomocí té "poslední injekce"), to nejdůležitější rozhodování o jejich životě, zdraví i smrti bylo vždy bohužel jen na mně. A přesto, že mne vždycky všichni uklidňovali, že jsem pro toho pesana v tu chvíli udělal to nejlepší, asi nikdy nebudu přesvědčen že neexistovala jiná možnost...
Samozřejmě, finální rozhodnutí je na Vás. Jen jsem Vám chtěl naznačit, jak bych se pravděpodobně zachoval já...
Jen připojím svoji zkušenost. S bývalým jsme měli huskyho, který náhle začal mít nafouklá varlata. První, co mě napadlo, byl samozřejmě nádor, chtěla jsem s ním k veterináři, ale přítel na to (a případnou operaci neměl peníze). Pak pár měsíců nic, a najednou Rolf začal tahat nohu. Mysleli jsme, že třeba spadl, jak letěl ze schodů, nebo má něco v tlapce.. nenašli jsme žádné zranění. Dva dny nato přestal pes chodit na zadní a nohy za sebou jen zoufale vlekl. U veterináře nám řekli, že má nejspíš nádor v míšním kanále, operace tak 20 - 30 000,-. Na to jsme bohužel neměli... pár dní jsme doufali, že se to zlepší po injekcích, ale nic. Dokonce jsme psíkovi vyrobili i vozík, na kterém ležel zadníma nohama a předníma mohl běhat... byl to strašný pohled, jak by chtěl běhat, ale moc to nešlo
Druhý den jsme ho nechali uspat.
Dekuji za rady,
taky se priklanime k operaci, ale mam strach, ze uz se do operace ani nedozije, je na tom cim dal hur. ma zimnici a uz nechce ani moc vstavat, obcas zvraci. Jestli uz nesundat krunyr a nechat ho byt, ja nevim.
Nevím, pes si líže rány proto, že si slinami rány desinfikuje a léči. A ža by se mu infekce rozšířila prostřednictvím trávícího traktu - to asi také ne! "Krunýře" se dávají většinou proto, aby si pejsek ránu zbytečně nekousal, například v pooperačním stavu - aby si nevykousal stehy. Nevím co Vám na možnost sundání krunýře řekne vet, ale možná by to bylo rozumné.
Prave, ze to delame na povel veterinare, bud krunyr nebo nahubek. To vim, ze si vlastne ranu desinfikuje, ale je to z toho duvodu, aby ty varalata mohly schnout a aby vznikaly jakesi strupy, aspon nejaky naznak, ze se to leci. Co nesmi v zadnem pripade, byt dlouho venku aby to namrzlo. Pousti nejaky maz, hnis. Sam veterinar nedokaze rict presne oc se jedna, jestli o nador nebo nejaky zanet, ci kozni problem. Vlastne se mame rozhodnout sami. Dneska je spatny, jinak treba ji v poradku. Je to uz vsechno se vsim a hlavne to stari.
Dekuji,
ne nedelal. Nad tim uz jsme taky uvazovala vzit ho k nekomu jinemu. Treba by i poradil, takovy veterinar ma urcite vice zkusenosti nez ja. Je to hrozne proste, ted jsme to tu psala, ze ji v poradku a neji, nechce. Jen lezi.
Ja bych ho zkusila tak, jak je, zabalit do deky a vzit někam, kde tomu rozumí, určite máte poblíž nějakou kliniku nebo jiného veterináře. Ten Váš léčil něco, a vlastně ani nevěděl co, a to se mi moc nezdá...
Možná je pejsek opravdu starý a blíží se jeho čas, ale možná ho taky ta třeba neléčená nemoc bolí a ničí ho...
Nechovni jedinci maji byt vykastrovani, muze jim to prodlouzit zivot. Ja po zkusenostech uz chodim jen na kliniku, kde maji potrebne pristrojove vybaveni a pokud nemaji, mohou poslat vzorky do zahranicni laboratore, s kterou spolupracuji. Jestli vet leci neco jen tak od oka, aniz by znal diagnozu, je to naprd. Obratila bych se na jineho veterinare, ktery pouziva inhalacni anestezii, ktera je velmi setrna, pokud tedy jeste stav psa umoznuje operaci. Bohuzel kdyz dlouhodobe nemocne zvire odmita jist, je to obvykle znak toho, ze se blizi jeho konec.
To jo, lecil vlastne neco o cem nemel ani paru. A kolik mel let Vas Husky, kdyz zacly ty problemy? My vlastne vystridali veterinare, protoze jak se projevila cukrovka, rekli nam, ze mu davaji rok zivota..A tim, ze jsme rekli jen dobry den uz se uctovaly penize, tak jsme vymenili..S cukrovkou uz zije nejakych 5 let,
Dobry den, po navstiveni jine kliniky nam bylo zdeleno, ze s nejvetsi pravdepodobnosti je to nador a muze byt uz i na plicich nebo jinych organech , v tom pripade je oparace naprosto zbytecna, ale to nezjistime. vzali mu krev a dneska jdeme pro vysledky, jestli je vubec operace schopny, jak ma na tom cukr a v jakem stavu jsou jatra a ledviny. Dneska na nej jeste koukne jiny lekar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.