Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám né zrovna příliš šťastnou otázku. Na podzim (září 2011) jsme prodávali štěňátka jorkšírského teriéra. Měli jsme celkem 4 fenečky, krásné a hravé. Prostě úžasné. Nebyl to náš první vrh. Máme doma dvě fenečky. S tou starší jsme měli štěňata už 2x, a z jednoho vrhu jsme si nechali fenečku, která měla teď štěňátka. Jde o to, že se nám stala taková nemilá věc. 18. Září jsme měli odběry. Štěňata byla zdravá, očkovaná, pravidelně odčervená, odchovaná s láskou. Včera nám přišla zpráva od jedné majitelky, že jim fenečka(jedna od nás) umřela. Lékař ihned konstatoval, že měla epileptický záchvat. Také jim ihned poradil že se mají ozvat ohledně vrácení peněz, že oni za to nemůžou. Ale... Naše fenečky jsou naprosto zdravé, stejně tak pejsek se kterým jsme nakrývali. Měli jsme celkem už 12 štěňat a nikdy se žádné zdravotní problémy neobjevily, natožpak epilepsie. Naše fenečky jsou naprosto zdravé, takže pochybujeme o dědičné chorobě. Jak to tedy máme udělat s těmi penězi?Máme se hájit tím, že s naší strany žádné pochybení nebylo a že se jedná pouze o ,, špatnou náhodu?" Nevíme vůbec co máme dělat. Prosím poraďte někdo. Mockrát děkuji
U pejsků může dostat epilepsii i štěňátko šampionů. Dospělý šampion, také může dostat epilepsii. To vám potvrdí i veterinář. Člověk to neovlivní. Je lépe se dohodnout. Nejen pro vaše klidné spaní, ale i proto, aby na vás majitelé, zbytečně neházeli, Černého Petra.
Ano, to teda máte trápení. Cítím s vámi. Před revolucí byl pro každou rasu poradce chovu. Ten všechny záležitosti vedl v evidenci. A hlavně, hlídal krevní linii. Aby pejsci nezdegenerovali. Kryla jsem tak fenečku. Jeden krycí pes byl v Uničově a druhý v Olomouci. Toto spojení bylo poprvé a štěňatům nevylezl zub. Poradkyně říkala, že fenečky z tohoto krevního vlákna nebude nechávat krýt tímto pejskem.
A když jsem měla krycího psa, přijížděli s fenečkami z celé rpubliky. Dakonce z Bratislavy a Znojma. Vždycky s papírem od poradce chovu. Spousta chovatelů brblala, ale bylo to ku prospěchu věci. Jakmile si vybrali sami, vybírali podle vzhledu a už vůbec netušili, kdo byl pradědeček a jaké sebou nesl vady.
Toto je nepříjemná a bolestivá situace. Je s podivem, jak vet zareagoval. Vždyť k epilepsii mohlo dojít díky nějakému traumatu. Např pád, úraz, horečka. A to přece vet musí vědět. Já osobně bych ty peníze asi vrátila nebo alespoň část. Když jsem prodala štěňata kníráčků, na bonitaci přišli na to, že jim oběma nevylezl jeden zub. A nenabyly chovnost. Vrátila jsem oběma majitelům, po dohodě, polovinu ceny. Abych mohla klidně spát.
Je to moc smutne co se stalo.Mozna s vasi strany k pochybeni nedoslo,ale do stenatek nevidite.Kazdy chovatel si haji sve.Ja pred 3 roky taky kupovala stenatko jorsirku.Taky pani chovatelka tvrdila,ze jeji stenatka jsou naprosto zdrava a nakonec stenatko melo vrozenou luxaci pattely a trachealni problemy(neco s prudusnici).Bylo to veterinarne dolozeno.Pani majitelka me vratila celou castku,nebot leceni si vyzadalo nemale finance.Stenatko se nestihlo vylecit.Umrela jeste jako stene.Ted mam taky jorksirku a tez ma luxaci pattely,taky vrozenou,veterinar to zjistil hned ve 3 mesicich a v roce a pul ji zjistil epilepsii.Jsem toho nazoru,pokud ma pani doklad od veterinare,tak by jste ji mela vratit celou castku.Ja nastesti mela vzdy kupni smlouvu kde jsou tyto skutecnosti podlozene.Tim se chrani chovatel a kupujici..
doplněno 17.12.11 20:04:Bylo by to dobre i pro vase klidne spani,vratit celou castku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.