Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dva dotazy.
1. je jak co nejrychleji snížit tvrdost v akvariu, je sobota a nejbližší akva prodejna má otevřeno až v pondělí, tak dlouho nemohu čekat kvuli pár dní novým rybičkám. Já dnes měnil vodu, proto ji potřebuji z měkčit.
2. Někde jsem četl, že se dá něco snížit jedlou sodou, ale už si nepamatuji co. děkuji
jedlou sodou se upravuje pH. hlavně u afrických cichlid - tlamovců.
jakou tvrdost potřebujete snížit? jakou hodnotu máte nyní a na jakou se potřebujete dostat? čím je zapříčiněná momentální situace? jaké rybky máte?
Mám paví očka, neonky, danie, ancistrusy a pancéřníčky.
Podle testu mám příliš tvrdou vodu. Skoro 18°C potřeboval bych klesnout na 10-11°C tyto rybky potřebují měkkou vodu. Akvárium mám přibližně 6 let a předtím jsem měl akvárium také asi 7 let. Nikdy jsem tak tvrdou vodu nezaznamenal proto ani nebyla potřeba ji změkčovat krásně se dařilo, ale ve městě dělali nějaké udržby a asi je teď voda proto tvrdší. díky
Pro "Standíka" ... Náš kluk dával při výměně vody v akvárku, půl vody z kohoutku, co teče doma a půl akvárka destilku. Přidával do akvárka kyselinu fosforečnou, pro HP. Tak mu to poradili i ostatní. Možná bude stačit přidat destilka? Nebo dešťovka. Voda - potůček, kde jsou pstruzi.
Přece není problém s tvrdostí vody?Nastřádat zásobu dešťovky,případně potoční vody a zfiltrovat ji?To by pro akvaristu neměl být problém.Dohánět to chemií je poslední možnost!
Kyselina fosforečná a jedlá soda?Kyselejší vodu lze dohonit drceným vápencem,příliš alkalickou vodu pak huminovými kyselinami.
JABRAKA
Standíku jak už bylo psáno nahoře 2 masoni, soda se opravdu používá u cichlid a to na zvýšení celkové tvrdosti zároveň se zvedne i PH ale max na 8,6. Použití sody je pro tebe nevhodné, stejně tak používat dešťovou vodu, je tam spousa "sajrajtů", tomu bych se rozhodně vyhnul.
Nejjednodušší řešení je opravdu ředit destilkou a ještě lepší je najít si v okolí studánku s měkkou vodou , otestovat ji a pak používat.Popřípadě investovat a pořídit reverzní osmózu.
Pokud ale nechceš vodu přímo na množení a máš ji jen do společného akva tak rybám tvrdší voda vadit nebude a nic bych s tvrdostí nedělal. Raději pohlídej PH, to je pro ryby důležitější.
Tu měkkou vodu opravdu potřebují hlavně při tření a k řádnému vývoji jiker. Nic ve zlém ,ale 18°C opravdu není tvrdost vody. Nevím jaký tester používáš, ale značení je UT + CT (uhličitanová + celková) a nebo KH + GH. někdy se dokonce objeví i frac. značení TAC + TH
dkuji všem za odpovědi, ex nevím co je to za tester, vím, že je na tvrdost, přidávám kapky do testovaneé vody a dokud nezmodrá do té doby je červená a podle počtu kapek se určí na stupnici tvrdost je to psané v °C, ale možná jsem na obalu přehlédl jiné značení. Každopádně asi nejjednoduší řešení je ta destilka. Studánku nejbližší mám 2km a nelze k ní zaject autem Každopádně podle te stupnice těch mých kapek je dost a tato voda je nevhodná pro rostlinky, proto stále uhnívají a nerostou. a nevhodná je i pro rybky ty rostlinky potřebují
díky moc
nedá mi to a musím regovat, připadá mi to, že standík je tak 8 mi letý kluk, nebo se mýlím? tvrzení, že rybky potřebují rostliny, je hloupost! většina akvarijních ryb je odchovávaná v tzv. hygienických nádržích, bez roslin! nevím, proč si o akvaristice něco nepřečteš a jen plácáš! já měl svoje ryby také po celý jejich život v akváriích bez rostlin a ryby mi perfektně prosperovaly a množily se. o, že ti odcházej rostlny není tvrdostí, ale špatnými světelnými podmínkami, jo jsou rostliny, které jsou citlivé na tvrdost vody, ale k takovým se nikdy nedostaneš. Doporučuji ti koupit si literatuu od Rudolfa Zukala, Stanislava Franka, né ty dnešní blbáboly co vycházej. Když se chceš starat o živé tvory, tak o nich musíš něco vědět!
Bohužel se pleteš. Akvaristice se věnuji skoro od 4 let což znamená 16 let a dokonce jsem pravidelně odchovával mladé od všech druhů co uvádím ani s rostlinkami nebyl problém vše začalo, když jsem musel začít požívat vodu od ze studně a ta je tvrdá jak se ví. Nikdy jsem problém z tvrdou vodou neměl. Osvětlení je perfektní a hlavně kvalitní navrhované po poradě s odborníky. Mrkni se také na nějaké rady o tvrdosti, má tvrdost je možná pro ryby ještě vhodná, ale pro rostlinky je absolutně nevhodná všude se pro kvalitní akvarium doporučuje maximalně 15 a ne 28 jak tu píšete možná ta voda trochu svědčí rybám, ale ty ryby rostlinky potřebují. pokud chováte 10 rybiček tak pro ně je jedna rostlinka pohoda, ale dvě přeživší rostlinky pro 50 rybiček je dost málo!
Netvrdím, že vysoká tvrdost vody je pro ryby a rostliny to "pravé ořechové", ale touto vodou jsem měl napuštěné akvárium. Ryby i rostliny neměly žádné problémy. Pokud ovšem máte pocit, že za problémy může voda, tak vám zbývá reverzní osmózoa, demineralizace shop.aquar.cz/... destilace, nebo dovoz měkčí. Přesto se domnívám, že problém není v tvrdosi vody, ale někde jide.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.