Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám v akváriu kytky(bohužel nevím název), jsou to dlouhé listy cca. 60cm ale ty kytky jsou žluté. Někde jsem se dočetl, že pomůže železo. Tak jsem ho koupil ale pak se mi začala nadměrně dělat černá řasa a tak jsem se dozvěděl, že i železo může způsobovat černou řasu. Bylo to čistě železo bez fosfátů apod. Tak jsem ho přestal dávat. Nevíte proč jsou ty kytky žluté a co dělat, aby bylo akvárko hezky zelené? Jinak akva má 120 l a svítím od 9:00 do 21:00 90W zářivkama...
Díky
Za prvé:
Podle délky listů to není šípatka (Sagittaria), ale zákruticha (Vallisneria), to však není vůbec podstatné.
Za druhé - to nejpodstanější:
Listy jsou nejen nažloutlé, ale především narůžovělé. Takhle se většinou projevují neduživé listy, které se vyvíjejí v prostředí s nedostatkem minerálních živin, především s nedostatkem dusíku. Napovídá tomu i relativně málo ryb (12 na 120 l skutečně není moc), až příliš vydatná výměna vody (polovina objemu jednou za dva týdny je při tak malé rybí obsádce hodně) a také husté porosty kratičkých vláknitých řas na některých listech (tyto řasy zpravidla nejlépe prosperují v čisté vodě s nízkým obsahem dusíkatých živin).
Proto doporučuji prodloužit intervaly výměny vody, respektive zpočátku cca tak měsíc až dva neměnit vodu vůbec, pouze dolévat odpařenou. Přidávat hnojiva není nutné (stejně ta akvarijní většinou neobsahují dusík), pouze musíte počkat, až ryby svými odpady vodu dostatečně "pohnojí". Úprava do žádoucího stavu bude trvat několik měsíců (neduživé listy vytvořené v předcházejících měsících budou ještě pár týdnů živořit, pak zežloutnou a uhynou), ale žádné "zázračně rychlé" řešení neexistuje.
Za třetí:
Pokuste se něco udělat s tou černou štětičkovou řasou (ruduchou, zřejmě rodu Audouinella), jinak místo žloutnoucích listů budete mít listy černě chlupaté. Expanzi těchto řas spouští několik různých faktorů, ve vašem případě zřejmě půjde o nadbytek organických částic rozptýlených ve vodě (tyto ruduchy se totiž přiživují i tzv. heterotrofně, tedy z organických látek). Zdrojem těchto organických částic může být nejen kal (detrit) ve dně, ale také rozpadající se listy chřadnoucích rostlin. Problémem nejsou částice jako takové (rozhodně si nemyslím, že ve ve dnu máte hodně kalu, opak je vidět i na fotce), ale jejich trvalé víření ve vodě. Ano vaším problémem je mimo jiné i přílišné víření vody z rampy vašeho filtru. Pokud má filtr regulaci průtoku, přiškrťte ji na minimum. Půjde-li to, nasměrujte otvory z rampy tak, aby nesměřovaly kolmo dolů, ale spíše souběžně s hladinou. V ideálním případě dejte pod otvory kus řídkého "molitanu" nebo jinou "rozptylovací" hmotu (třeba trs vodního mechu, aby voda do akvária nestříkala, pouze plynule vytékala. Omezit počet otvorů můžete (vystřelující špunt na konci rampy můžete zajistit například izolačkou), ale pokud ze zbylých otvorů bude tryskat o to silnější proud vody, nebude toto řešení k ničemu. Možná by naopak pomohlo udělat těch otvorů ještě více, aby se snížil tlak vody, která z nich tryská.
Bude-li vám popsané řešení připadat nevzhledné, nezoufejte. Je to dočasné opatření jen na pár týdnů. Až se rostliny rozbují, samy vytvoří dostatečně hustou "rozptylovací plochu", štětičkové řasy přijdou o svou výživu a akvárium získá žádoucí stabilitu.
Listy napadené štětičkovou řasou samozřejmě odstraňujte, protože z nich řasa nikdy "sama" nezmizí. Stejně tak ihned odstraňujte listy chřadnoucí, které se začínají rozpadat. Nebojte se, že přijdete o "drahocennou zeleň" - té máte v současných podmínkách více, než akvárium snese.
Zapomněl jsem dodat, že v prvních týdnech prospěje i snížení intenzity či délky osvětlení. Například odebráním jedné trubice nebo zkrácením doby svícení.
Pro reeve : super, absolutní pravda, skvěle napsáno, naposledy jsem s slyšel tato slova od pana Pavla Gabriela, klobouk dolů!
Takže si myslíte že nemám vyzkoušet to absolutní zatemnění jak radil někdo před vámi. To mě totiž také zaujalo Jinak jste fakt borec. Zkusím vše co říkáte, hlavně přidělám ty díry na ti rampu, to by mohlo pomoci. Opravdu moc děkuji, snad to bude v pohodě
Kdyby byly rostliny v dobré kondici, týden či dva v úplné tmě vydrží naprosto v pohodě. Protože se obávám, že jsou vysílené nedostatkem minerálních živin, delší pobyt v úplné tmě by jim nemusel dělat dobře (a pouhých pár dnů například s takovou štětičkovou řasou ani nehne).
Ale jak jsem dopisoval do předcházejícího příspěvku: Méně světla nebo kratší doba svícení by pomoci mohly.
Mám na akvárku 2 trubice po 25W. Takže když jednu vypnu, tak to těm oslabeným kytkám neublíží? Ty žluté a ty napadené mám asi odstranit, viďte?
Zmírnění osvitu neublíží, spíše prospěje a vámi uvedené rostliny bych neodstraňoval, ony hodí nové listy a až bude počet zdravých listů dostatečný, pro udržení rostliny, tak bych ty napadené, poškozené listy odebral, ona se ta černá řasa nešíří až tak invazně.
S roduchou mi pomohly po zoufalém boji Parmičky černopruhý (Siamky). Do 3 dnů co jsem je nasadil do akva ruduchu zdecimovaly. Ale při neustálém odškrabávání roduchy jsem si téměř zdecimoval rostlinstvo Momentálně už jen čekám a čekám až se zvrávorají do tehdejší krásy.
Ahoj, na 120 litrů vody a 12h osvit a 90 W výkonem, no řekl bych perfektní. To máte zájem o holandskou nádrž? nebo tam máte i ryby? moc by mi pomohlo, kdybych viděl fotku, stačí mobilem, dá se vyrobit kloudná fotka...většina rostlin by si v tom hověla skvěle, kde může být problém? máte i jiné druhy rostlin? a když jste si rostliny pořídil, tak byly ok , a časem ,,zežloutly,,? nevzdávejte to, určitě na něco příjdem, a propo, jak máte vyřešenou firkulaci vody, filtraci apod? Voda na rostliny by se neměla prakticky hýbat, myslím tím holandskou nádrž.
Děkuji za reakci, já se omlouvám, nevím proč jsem měl zafixováno 90W, je to bohužel jen 50W. Doba osvitu je správně zadaná S akvárkem se nerad chlubím právě kvůli barvě kytek a řasám. Ryby v akvárku jsou, ale není jich nějak moc. Cca. 12 ryb. Nechci mít akvárko přerybněné. Vodu měním cca. 1 za dva týdny polovinu. Filtr mám vnitřní s takovou tou rampou s pěti dírama a z toho teče proud vody. Jednou se mi povedlo tři z pěti děr zacpat a to docela pomohlo, voda se pohybovala jen mírně. Naní mi to ale nejde. Jakmile zacpu 3 díry, tlak vody vyrazí špunt na konci rampy. Fotku tedy po úvaze vkládám, snad u toho neomdlíte
Díky
Ta rostlina je šípatka a je normálně světlezelená až mírně do šluta. Dle fota bych si tipnul, že je to normální. Jinak pokud máte pouze 12 malých ryb, tak bych neměnil až tolik vody, ale nechal bych akvárku a rostlinám víc klidu.
Tak jsem se to pokusil vyfotit ještě jednou a z blízka, abyste viděli řasu, co je na te šípatce. Zároveň je hezky vidět, jak moc je žlutá
Ještě to foto
v pohodě, klasická česká holandská nádrž, teda cesta k ní ( k Amanovi asi tak pět let, ještě ) i 50W je v pohodě, v tomto prostředí je ta barva normální, akorát ta černá štětičková řasa, to je obrovský problém. S tím železem jsi to přepísknul, ony jsou v posledních letech velmi populární všelijaký preparáty, ale já si myslím, že to je jen komerce. Ještě se zeptám, jakou kapacitu má ten Váš filtr? kolik točí za hodinu? pro holandskou nádrž by se měla voda otočit maximálně 1,5 za hodinu. a s tou černou potvorou Vám neporadím, ještě na ní nikdo nic nevymyslel, můžem polemizovat o změně světelného spektra, ale to je asi všechno, jaký druh zářivky používáte? já měl nejlepší výsledky s obyčejnou bílou a úplně nejlepší výsledky jsem měl s obyčejnejma žárovkama, taková rampa s 2 x 60W klasickejma žárovkama, tak to rostlo jako obilí a ta barva, ale holt to papalo a hlavně hřálo, ale co by člověk pro svého koně neudělal, že jo? podívejte se na Takeši ( Takeshi ) Amano na Google, ale je to jen pro silný nátury!google obrázky
Tak zářivky jsem kupoval klasicky v aqua zoo. Jedna by měla evokovat sluneční světlo, druhá by měla být lehce do modra. Filtr je dle mého dost silný, někde 500l za hodinu a myslím si, že stáhnout na nějakou jinou hodnotu nepůjde. Železo jsem tam dal asi jen 2x pak jsem se dočetl že to na černou řasu funguje jako dobrý povzbuzovač a tak jsem to přestal dávat... Díky za snahu
Jinak Takešiho akva jsem již při brouzdáním na netu viděl a musím říci, že je to borec ale hlavně to asi bude blázen. Každopádně do paneláku bych to asi nedával
A co to zkusit klasicky zatemnit a každý den měnit cca 1/3 vody. Za pár dní bude po řase. Na to žloutnutí ti buď schází to železo, možná draslík.. Jen to s tím dávkováním nesmíš přehánět.
To jsemnikdy nedělal. Můžeš mi prosím poradit jak na to? Já mám teď zezadu akvárka černou pásku jako pozadí. Nelíbí se mi ty tapety s kytkama. A to mám zatemnit všechny stěny akvária? Nebo jen boky? A co světlo, mám svítit přes den nebo vůbec? Vodu vyměnit zvládnu
Já to v případě řasy vyřešil tak, že jsem nesvítil, přes aq jsem hodil deku aby se do něj nedostalo světlo, každý den měnil 1/3 vody a za tři nebo čtyři dny bylo po řase. Poslední den jsem vyměnil cca 1/2 vody.. Fungovalo to. Řasa byla pryč, ale bude to dost idividuální. Každopádně bych to zkusil.
No tak problém asi bude ta řasa. Taky jsem měl nádrž hlavně kvůli pěkným rostlinám a do roka mi ta řasa zničila všechny rostliny. Už je to nějakou dobu a tak možná se objevil nějaký přípravek, Pokud ne, tak vám nezbyde nic jiného, než vyházet všechny rostliny, písek důkladně propařit, nechat vyschnout a vydesinfikovat nádrž. Pak při zakládání nádrže bych všechny nové rostlny a asi i ryby nechal projít delší karanténou v jiné nádrži, kdy by se ukázalo, zda nejsou touto řasou napadené. Taky by šlo si rostliny pořídit od někoho, kdo má nádrž s rostlinami a dlouho nic nedosazoval a nedával ryby. Toto je jistota a vše ostatní je udržování agónie.
doplněno 11.12.11 20:44:Ta řasa se totiž přinese s nějakou zanežáděnou rostlinou a pak...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.