Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zachránit nadutá králíčata?

Od: limetka* odpovědí: 15 změna:

Je jim osm týdnů, jsou dva týdny od odstavu a jsou nadutá jak koule. Nežerou, smutně se krčí v koutku. Asi se vzdula z tvrdého chleba. Jak se co nejlépe pokusit o záchranu? Masírovat bříška? Co ještě?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

susenka*
hodnocení

3x

Kokcidioza se dá léčit. To bylo pro des. Jinak se zeptejte tady tam budou vědět. kralici.cz/...

limetka*
hodnocení

Děkuji, to je dobrá webka, mám obavu, že podle těch příznaků, které jsem tam vyčetla, má des pravdu.

uska*

Pokud nafouknutí odhalíte včas, tak mám dobrou zkušenost z kapkama na prdíky pro miminka z lékárny.Teď mě vypadl název. Ale po dvou dnech nežrání je moc malá šance. Nemusí to být kokcidioza, mě se to stalo po chlebu taktéž. I když dospělí králíci jej baští normálně. Nejhorší doba pro mladé je doba odstavu a v té době není vhodné dávat chleba, ani ječmen. Nejlepší je oves pokud nekrmíte granulami. A samozřejmě dostatek sena a pitné vody. Příště se zadaří, uvidíte.

doplněno 07.12.11 20:35:

Ještě pomáhá pohyb, ale dnes už je venku sníh, tak jestli máte možnost někde v chlévě pohonit několikrát králíky. Skřípání zubů znamená bolest. Nebojte se je napojit stříkačkou přímo do tlamičky. Pokud je to kokcidioza, tak se přeléčuje leky na předpis, ale vašim to už těžko pomůže. Chtělo by to preventivně přeléčit jejich matku.

limetka*

Uska - děkuji, ten lék se jmenuje sab simplex, a jinak mi veterinářka poradila v podstatě to stejné, co vy + ještě krmit rozmixovanou mrkví do tlamičky - dělám co můžu, ale přesto dnes ráno vypadají, že dva nejhorší chudáčci už nedožijí poledne, dva mají už bříška měkčí, tak snad je zachráníme a dva tak padesát na padesát. Dcera je v kotelně zkoušela trochu nechat proběhnout, ale vůbec se nedaří. Jsem úplně blbá, že mi to nedošlo dřív, ale mám králíky už deset let a nikdy se nám to nestalo. Příště už nebudu na nic čekat a hlavně - ten chleba už nedostanou - měli ho tam moc, tak možná zvlhnul a pak začal v bříšku kvasit. Ach jo, držte nám palce. Díky Limetka

des*

susenko,pěstoval jsem králíky na výkup.Měl jsem jich jednu chvíli kolem 400kusů.Vím co jde a co nejde léčit.Skončil jsem když začal králičí mor.Bylo to den ze dne ,musel jsem jich naráz zabít 150.Kmitala celá rodina.Uvařili jsme je v kotli a dělali 3dny klobásy.Potom jsme je jedli asi rok.Jak slyším o králících tak se mi otevírá kudla v kapse.

uska*

des ... pěstují se brambory, ale králíci se chovají*smich*

des*

Chovej třeba krávy,já brambory nepěstuju.

des*
hodnocení

2x

Jestli vržou zubama,mají kokcidiozu a je to nezvratný proces.Z chleba to není,leda by byl plesnivý.Zkrátka,už jim nepomůžete.

limetka*
hodnocení

Tak to je blbý, protože to vrzání jsem slyšela asi u dvou z těch šesti - no uvidíme, třeba to ještě nějak poléčíme...

limetka*
hodnocení

Tak bohužel to dopadlo bledě - z šesti králíků přežil přes veškerou snahu jen jeden - teď je to, vzhledem k injekcím u veterináře, ten nejdražší králík, jakého jsme kdy měli. Příště žádný chleba nebo jen strašně málo, tahle zkušenost byla fakt děsná. Děkuju ještě jednou za rady, které jsem zde dostala.

susenka*

Králíkům by se neměl chleba vůbec dávat. A to i dospělým akorát jim jde na tloušťku a škodí zdraví. Byl ten chleba pro ty králíčata opravdu tvrdý? Ale už bych ho opravdu nedávala.

des*

Limetko,tady jsem našel vynikající článek o králících.A je tam,že se chlebem krmí! kralikar.cz/...

doplněno 11.12.11 14:34:

Chodil jsem do práce s měšťáky a ti mi nosili suchý chleba celý rok,také jsem ho zkrmil a nafoukli se akorát z mokré trávy.Potom jsem sušil kopřivy a seno,byli zdraví.

susenka*

Tak se podívejte sem a pročtěte si tady ty stránky kralici.cz/... ohledně chleba tady kralici.cz/...

To je pro des.

des*

susence-Bohužel já o voze a vy o koze.Já píši o "normálních"králících a vy o zakrslých,tedy degenerovaných,kteří se chovají na potěchu,a není pro ně vhodné cokoli.Králíky jsme měli pořád,dalo se jim vše,co bylo doma a normálně žili.Po extrémním šlechtění,se tak pokazili,že dávno to nejsou už odolní jedinci.Proto jsem taky s chovem přestal,ikdyž mám zahradu 15arů.Mor králíků zlikviduje bez očkování celé chovy.A jíst králičinu po tom co se do nich napere tolik injekcí nehodlám.Proto také trávu raděj kompostuji.Bez užitku.

limetka*
hodnocení

0x

Des - s těmi přešlechtěnými máte pravdu, měli jsme novozélandského samce - výstavní čistokrevný šampion - stál za houbeles, nechtěl ani nakrývat a když už se mu po dlouhé době zadařilo, bylo ve vrhu pár nedochůdčat. Na maso jsou nejlepší kříženci středně velkých plemen. A ještě k tomu chlebu - také jsem ho vždy dávala bez potíží, ale obávám se, že tentokrát jsem přepískla množství a je možné, že tam nedožrané zbytky změkly a jestli se prcci pustili do nich, tak se nedivím, že se naduli. Holt je to zkušenost, díky veterináři ještě k tomu drahá zkušenost. Jinak očkujeme jen ty dospělé na chov, mladé, co se pak zabíjejí na maso, neočkujeme, aby to maso bylo zdravé. Zatím se nám mor i myxomatoza vyhnuly, měli jsme štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]