Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řešíme s přítelkyní problémy s naším tříletým epileptickým bíglem. Mě osobně je našeho pejska moc líto především během pracovních dnů, kdy musí být sám (což nesnáší), zatímco my jsme v práci. Náš standartní pracovní den probíhá tak, že pejska ráno naložíme do auta (toto také nemiluje) a cestou do práce jej vyložíme u babičky, kde má nezastřešený kotec se zastřešenou a zateplenou boudou. To vše, protože na chvíle, kdy byl v naší nepřítomnosti sám u nás v bytě na chodbě, si také nezvykl a později mu vyvolávaly i záchvaty. Zatím si však dle všeho nezvykl ani na kotec s boudou. Volně na dvoře být nemůže, protože by si z něj zanedlouho udělal kulničku na dříví. První minimálně půlhodinu v kotci vždy proštěká a prokňučí. Bouda pro něj bohužel také zatím není tím místem, kde najde klid. Když si pro něj odpoledne přijedu, vždy čeká u branky kotce, nebo leží v listí mimo boudu. Je mi ho moc líto, protože toto praktikuje i když prší nebo je zima a při mém příjezdu se celý promrzlý třepe zimou. S přicházejícími mrazi na něj v tomto myslím čím dál víc. Přemýšlel jsem, že mu alespoň půl střechy třeba zakryju nějakým průhledným materiálem, aby mu do boudy šlo světlo. Nevím jak mu tyto chvíle co nejvíc zpříjemnit. Přemýšlel jsem už i o nějakém hlídání, "školce" nebo tak něco, ale na to zase asi nejsou finance. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenosti? Za vyřešení tohoto problému bych dal asi cokoliv.
Dobrý den, bígl je pes smečkový, tudíž když je sám, tak se mu stýská a udělá cokoli, abyste povolili. My máme bígla v bytě a nejradši je pořád s námi, ikdyž leží a kouká na nás. Ani nevyžaduje pozornost, jen chce být v kolektivu. Když jsme v práci, naučil se, že musí vydržet doma. Má tam hračky, pelíšek, může skoro všude a po návratu výtačka. Naučil se a je vše OK. Tak drřím palce, aby váš bíglík taky dostal rozum.
Jen se zeptam - nemuze mit psika babicka u sebe uvnitr domu? Ono psovi je relativne fuk, jestli je v byte nebo na zahrade, kdyz je sam, bude se trapit, i kdyby mel kilometr vybehu... bigl neni vlcak.
Tezce se mu styska, coz potvrzuje to cekani u plotu i v desti a zime. Nechce boudu, sebevic hezci a zateplenou, on chce Vas. Nekoho, kdo si ho bude vsimat, kdo si s nim bude hrat... chapu, ze mate praci, nicmene pes je cele dny sam, jak pisete. Vikend to nedozene.
Hledate technicke reseni a hlidani, ovsem tim svoji nepritomnost a samotu psa nenahradite..
Děkuji za odpověď Martino, bohužel toto nejde. Pes absolutně neposlouchá, i když jsme se moc snažili vychovávat. Je bohužel hyperaktivní (a to myslím nemocný ). Nevydrží na jednom místě, ani když jsme s ním. Sežere a rozkouše co najde, neposlouchá, "ucvrkává" (i po hodině venku). On si vlastně nedokáže ani dlouho hrát, všechno jej po chvíli omrzí. Já vždycky říkám, že jsem byl na bígla připravený, ale toto je extrém. I kamarádi co mají bígli se diví.
Je možmé, že se váš pejsek nudí. My jsme to vyřešili tak , že jsme mu dali do kotce takový balonek , který se dá naplnit např. piškoty nebo rohlíkem. On se zabaví na půl dne a je v pohodě. Pes jde také uklidnit léky , ale to mi příde trochu zbytečné, většina takových případů začíná tím , že je pes málo vyvenčený, když ho budete venčit 1-2hodiny pes se unaví a nebude mít už sílu na nějaké štěkaní a kňučení, lehne a bude spát. To vytí může být spůsobeno také tím , že ho v tom kotci něco bolestivě kouslo a bojí se tam zůstat, potom bude lepší kotec přemístit na jiné místo.
Taky moc díky za odpověď Daisy, bohužel otázka hraček je vlastně odpovězena v mé předchozí odpovědi. A to i s jídlem uvnitř, jak se do toho chvíli nedostane, tak jej to omrzí. Léky má na epilepsii a ty mu stejně nezabírají (série 3-4 záchvatů co 2 týdny ). Začínám z toho být zoufalý.
Bígly používali na královských honech ve smečkách na nadhánění zvěře.On už má v krvi žít ve smečce a chce dostatek pohybu.Znala jsem člověka který si pořídil psa a vozil ho všude po republice v autě s sebou.Pak se to zvrtlo a on musel na jinou práci kde už ho mít nemohl a byl z toho až pomalu na nervy co pes doma.Ani nevím už jak to dopadlo ale pro sebe doufám že dobře- byl to poměrně mladý pes.
asi vám moc nepomůžu ale nedávno jsem viděla na NGC pořad Znalec psí duše.Tam řešili taky takového bojovníka.Naučili ho jak být klidným venku ale jak se vyrovnat se samotou to nedokázali (pochopila jsem to tak,že nejde naučit psa jak se chovat když je sám,když s ní m někdo v místnosti je)Měli tam i nainstalovanou kameru jak se chová když je tam sám.Nakonec to vyřešili tak,že na dobu co byli majitelé pryč mu dali do místnosti klec dali mu tam jeho pelech.Když přišli domů šli na procházku.Ty klece se používají běžně když je třeba oddělit v bytě třeba psa od feny když hárá.Jak to vše dopadlo nevím protože bohužel naumím anglicky.Ale když po čase kontroloval ten znalec jak pokračují v převýchově,nebylo vidět že by pes strádal.Majitelé z něj na začátku byli dost nešťastní protože jim očividně systematicky demoloval byt když se snažil dostat ven.Myslím že byste to mohl zkusit než se trápit myšlenkami jak mu někde v dešti a na sněhu je.
I vám děkuji. Pejska jsme zkoušeli naučit na chodbě v bytě, cca 2x2 metry. Hodně si stěžovali sousedé a když už se zdálo, že to sklidňuje, tak po několika mých návratech domů za sebou přišel bezprostředně záchvat. Myslím že v našem případě není klec řešením. Byl by frustrovaný že má málo prostoru a štěkal by ještě víc. Ale každopádně moc děkuji za odpověď. Jsem vděčný za každý nápad. A doufám, že jednou přijde nějaký zázračný, který vše vyřeší
Nemáte to lehké.Ale držím palce aby se vám podařilo situaci vyřešit alespoň částečně. Jakožto majitelka bígla bych řekla..zkuste se mu když jste s ním hodně věnovat - a doslova ho utahat - dlouhé procházky, učení poslušnosti, agility nevím cokoiv..aby pak lehnul a spal. Taky si pamatuju z polepšovny mazlíčků že tam na dobu odloučení když šli majitelé do práce, školy..dostal pejsek speciální hračku kterou jindy nedostával..někdy jich bylo víc..byly to např. takové ty kongy které byly naplněné - nacpané pamlskama ale pejskovi se těžko to jídlo odtamtud "doluje"takže mu zabere dlouhou dobu než si s hračkami vyhraje..soustředí energii na to a ne na to že se mu stýská..takže nemá tendenci štěkat a podobně. Jenže nevím jak se může/dá zatěžovat nemocný pejsek. Třeab naše psina se naučila že když jsme v práci (a to býváme pryč od 7mi ráno do 16h odpoledne) tak prostě spí ve své boudičce kterou má zateplenou a je venku. Spí tam i přes noc..ale ráno jak je zvyklá že jezdíme pryč tak ani nevyleze spí jak dudek ..a vylézá někdy po poledni co vím prostě pohoda ..Možná bych upustila od toho převážení k babičce..a zkusila bych ho pomocí těch hraček aby zvládnul být doma sám..pmatuju se že v polepšovně mazlíčků se i zkoušely odchody, příchody..prodlužovala se doba..aby se pejsek postupně navyknul.
Ještě poradím tuhle "organizaci" skola.kynolog.cz/... mám s nimi moc dobré zkušenosti co vím tak dělají na požádání i osobní konzultace (což by možná nebylo od věci ve Vašem případě) ještě pozor oni bíglíci jsou taky pěkné potvůrky vyčůrané..on může cítit že se o něj bojíte (což díky nemoci chápu) a proto "vymrčuje". Ale jinak jsou bíglíci úžasní pejskové takže držím pěsti!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.