Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych poradit mám doma rok a pět měsicu starou fenečku a máme problém s tim, že neustále do pelechu kadi a moči. Zkusila jsem snad všechno, co mi radili ostatni ale nic nepomáha už jsem z ni opravdu zoufalá a nevim co s tim...její pelíšek je klec(ve ktere ma stary potah a klec zakrytou aby to měla jako boudičku) do ktere ji zavřu kdyz jdeme spat a nebo když jdeme někam pryč aby mi nedělala v bytě neplechu a skoro vždy uděla nějakou lumpárnu uvnitř...nevim jak ji to odnaučit vždy než odcházíme tak s ní jdu ven aby byla vyprázdněná ale prostě ani to nepomáhá to stejně večer než jdeme spat tak ji vyvenčím...prosim kdo by mohl poradit tak poradte předem dekuji
Je mi to velmi nepříjemné, ale musím konstatovat, že chyba není v pejskovi (ať už je jakékoliv rasy), ale jednoznačně v majitelích! Nesnažte se změnit psa, změňte sebe! Nejsem nijakým patronem ochránců zvířat, ale to, co jste popsal/a, zavání týráním.
Mám pocit, že jste si pořídil/a psíka, na kterého nemáte čas. Klec a její zakrytí dekou, to není rozhodně ideální. Pes bývá obvykle členem domácnosti - rodiny a pokud se cítí odstrčen (a v tomto případě je opravdu tvrdě oddělen) od společnosti, dělá vše proto, aby na svou existenci upozornil. A můžete ho mlátit novinama jak chcete, máchat mu hubu v čem chcete, pokud mu nedáte domov, bude se vám mstít po svém. On vám to totiž jinak neumí naznačit. Problém je v tom, že vy ho nechcete slyšet...
a kde tedy delam chybu?rada se poucim je to totiz muj prvni pejsek a chci aby sme si rozumeli...jinak nemyslim si ze bych ho tyrala
No jo, ale my jsme s tím taky měli problém, akorát, že nekadila do pelechu, ale všude po bytě. Vyzkoušli jsme snad vše co jsme vyčetli v knihách a co nám poradili různí mudrcové, takže jsme museli použít tenhle drsnější způsob. Mimochodem - kdyby Váš pes něco provedl, tak byste řekl: "Pajdo, tohle nesmíš, příště už neeeee." a podrbal ho za ouškem, protože by to vypadalo, že pochopil? To si nemyslím. Plácnutí přes zadek není týrání zvířat.
Jsem ráda, že už pejsek pobíhá po bytě. Nechci a nemohu vám radit.
Jen pár důležitých informací:Pejsek musí mít jeden pelíšek, kam ho můžete kdykoliv poslat, když budete potřebovat. Na místo! Pes musí vědět, že pelíšek má v chodbě, kde spí, tam je jeho místo. Může ležet přes den nebo i v noci, kde chce, hlavně nesmí mít tři místa, kde má pelíšek. Budete něco dělat v kuchyni a pes a děti se vám budou plést pod nohy, tak dáte příkaz na místo a ukážete do chodby, pes odejde do chodby a bude čekat, až zase dostane volno. Dole vám přidám pár odkazů z Google o pelíšku psa.
Nevím, zda se může použít barva? Prosím, přečtěte si to, je to pro vás důležité! Odkazy Google..
Pes by měl mít v domě jen jedno místo _ bázlivější a citlivější pejsci třeba pod stolem nebo v klidném koutku. Pro štěňátko nebo malého mladého pejska, který může mít potíže s čistotností, je dobré připravit ohrádku s novinami. Ještě bych doporučila, aby si majitel před příchodem pejska domů pořídil tzv. ledvinku, naplnil ji odměnami a často svému novému příteli dával odměnu z ruky. Odměna by měla být měkká, malinká a voňavá, krmit takhle můžete pejska po celý den i venku. Ideální je podávat mu tuto odměnu se slovy "ke mně" nebo s jeho jménem.
Pelíšek vhodný k velikosti psa
Je dobré, aby měl pes své místo, kam jej můžete odeslat, kde se cítí bezpečně a pohodlně. Malí pejsci mají rádi košíky typu kukaň nebo podobné pelíšky, kde jsou chráněni před průvanem a cítí se bezpečně, velkým psům postačí polstrovaný pelech či deka na vhodném místě.
Fáze 3: Žijeme se psem
Soužití se psem není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud máte od štěněte psa jedináčka a pořídíte si jiného psa, ten první bude ukrutně žárlit, bude na toho druhého zlý a posléze bude sám frustrovaný. Bude se dožadovat extrémní péče, bude se vtírat až vám to bude třeba nepříjemné a zhusta i přestane poslouchat na slovo, jako truc za to, že jste ho vyměnili. Když si k takovému psovi pořídíte děcko, může to být řehole. Záleží na tom, jak moc jste ho rozmazlili. Takový pes může být na dítě i zlý, a to ze stejných důvodů, jako v prvním případě. V žádném případě ho nesmíte zradit. Jako třeba odvézt ho na víkend k rodičům a až se vrátí, najdeu sebedoma přírůstek. Bude ho brát jako vetřelce. Někteří lidé tuto situaci nezvládnou a dají raději psa pryč.
Pes si bude nárokovat i velkou část vašeho osobního prostoru. Bude na vás občas zkoušet i roli vůdce smečky. Celou rodinu má rozkastovanou a sám se v hierarchii zařadí na místo, kam uzná za vhodné, že patří. Může se stát, že některého sumbisivnějšího člena rodiny tak postaví do role svého podřízeného. Tak jsem zažil třeba kamaráda, který měl dva rotwajlery, Emu a Bubáka _ aneb mámu a syna _ jak si rozkastovali rodinu. Kamarád byl jejich majitel, tedy alfa samec. Měl jejich respekt. Jeho maminka byla v roli krmiče, tedy také nadřízený. Navíc ji bezmezně milovali. Avšak otec přišel o pantofle, kus županu a nakonec i o křeslo v obýváku, které obsadil Bubák. Otec svému synovi domlouval: "Řekni jim něco, ať mi dají pokoj...", ale ten byl neoblomný. Odpovídal, že si otec sám musí svou pozici vydobít.
Psi (obzvláště v mladším věku) s oblibou likvidují majetek svého pána. Boty _ čím dražší, tím lepší. Sedačka, matrace na posteli, koberec, ale dokonce i lino. Ve vedlejším paneláku žije paní, které její miláček udělal za jeden den díru do linolea, která měla v průměru metr. Pes, obzvláště štěně, vám dokáže rozkousat všechno, co se kousat dá, prochcat matrace, sedačku, koberce, čerstvě vyprané prádlo v koši apod.
Je tedy potřeba vědět, jak daleko jste ochotni zajít. Zda psům obětujete podstatnou část života, vztahů a osobního majetku, anebo, zda nastavíte patřičné mantinely. Pro mantinely je však potřeba se rozhodnout brzy. Čím dříve, tím lépe si na ně pes zvykne. Moje matka si kupříkladu kdysi pořídila psa, ale neměla náladu ho vycvičit. Řekla jen, že pes nesmí ani na krok do ložnice, na záhony a políčka, nesmí užírat z volně položeného talíře a nesmí ubližovat koťátkům. Byl to záhul ale zvládl jsem to. Ložnice mohla být dokořán a pes tam nevlezl, záhonky a políčka obcházel, jídlo z talíře si nedovolil vzít a po počátečních útrapách, kdy měla koťátka každou chvíli oslintanou hlavičku, jak ji bral do huby, si oblíbil všchny kočky v baráku a nakonec spolu spávali v boudě pohromadě, stulení do jednoho klubka.
Můj pes : Život sepsem: Pes vbytě
Úskalí chovu v bytě
Pokud si cheme pořídit psa do bytu, musíme počítat s tím, že pro udržení pořádku se bude uklízet mnohem častěji. Ten, kdo si úzkostlivě potrpí na pořádek a při spatření sebemenšího chloupku či smítka hned nadskočí, ať si raději psa nepořizuje. Srst bytových psů totiž podléhá celoroční výměně. I když dvakrát ročně můžeme zaznamenat období zvýšeného línání, tak pouštět chlupy úplně nepřestane nikdy. V době línání je potřeba luxovat témeř denně. Je pak jen na nás, jestli si zvolíme psa krátkosrstého nebo dlouhosrstého. U dlouhosrstých plemen bude přítomnost chomáčů chlupů ještě výraznější. Hladkosrstí psi mají sice krátké chlupy, ale zase jsou jako jehličky, které se do všeho zapichují a velmi obtížně se odstraňují. Psi dlouhosrstí vyžadují samozřejmě větší péči, musíme je pravidelně vyčesávat. Také po každé vycházce v mokru či blátě budeme muset psa důkladně omýt, jinak v bytě budeme mít všude hnědé šmouhy a stopy. Krátkosrsté psy stačí v některých případech jen důkladně otřít. Existují také plemena, která nelínají (např. pudl), u těchto psů zase budeme muset počítat s pravidelnou úpravou srsti a zastřiháváním.
Destruktivní chování
Dalším úskalím, na které bychom se měli připravit dopředu, je fakt, že pes může být ničitel, který se bude v naší nepřítomnosti bavit tím, že okouše vše možné i nemožné. Někteří psi mají destruktovní chování jen ve štěněcím období, jiné to neopustí celý život. A rozhodně se to netýká jen psů velkých, i malý jezevčík dokáže doma udělat solidní neplechu. Proto bychom v době naší nepřítomnosti měli odklidit všechny potenciálně nebezpečné předměty a nachystat psovi dostatek hraček, aby se zabavil. (K tomuto účelu mohou posloužit například buvolí kostičky, hračka KONG apod.) Pokud se pes nudí, není pořádně vyběhaný, může si přebytečnou energii vybíjet okusováním vybavení domácnosti. Také cenné věci bychom měli raději odklidit, nebo psa jednoduše do některých místností nepouštět. Pokud psa ráno před odchodem do práce řádně vyběháme, snížíme riziko ničení věcí z nudy. Unavený pes pak většinu času prospí, protože psi dokáží bez problému prospat i 17 hodin denně.
Samota
Další návyk, který musíme u štěněte pěstovat již od mala, je příprava na náš odchod. Štěně si musí postupně zvykat, že je v bytě samo. Zpočátku to budou jen krátké chvilky, které budeme postupně prodlužovat. Pes si zvykne, že i když odcházíme, tak se vždy zase vrátíme. Postupným navykáním na samotu předejdema případným nepříjemnostem. Bohužel se někdy objevují závažnější případy, kdy pejsek za nepřítomnosti majitele v bytě vyje, štěká a demoluje zařízení, případně se pomočuje. Tento jev se nazývá "separační úzkost” a vyžaduje dlouhodobý, odborný přístup. Proto nezapoměňte psa již od mala zvykat na samotu.
Zahrada není vše
Situace, kdy pes tráví celý den volně na zahradě a majitel s ním přesto chodí na pravidelné každodenní procházky a tráví s ním čas po příchodu z práce, je ideální. Ale svět není vždy ideální a realita je mnohdy jinde. Někteří "zahradní” psi chodí na procházky jen o víkendu, když je na to víc času, a někteří bohužel ani to ne. I v dnešní době mnoho lidí razí názor: "Když je pes na zahradě, tak přece bez procházky vydrží.” Tito lidé si neuvědomují, že zahrada, ač velká, neposkytuje psovi nové podněty. Pro vyrovnanou psí povahu je důležité prožívat nové situace, seznamovat se s různými podněty. Stejně tak je důležité setkávat se s jinými psy a lidmi. Správná socializace od štěněčího věku je jedním z předpokladů bezproblémového soužití. Socializací rozumíme seznámení psa se světem, tedy s různými zvuky, věcmi, zvířaty, ale také situacemi. To pes, který tráví celé dny na zahradě, postrádá. Pes, označený jako nesocializovaný, pak nevhodně či nepřiměřeně reaguje na běžné situace a věci. Trpí nejen jeho nervová soustava, tedy on sám, ale také majitel a okolí. Nevhodnou reakcí může být jak nepřiměřená bázlivost, tak agresivní chování, které většinou pramení ze skrytého strachu. Pes, který neví, jak na vzniklou situaci reagovat, pak reaguje pudově (útěkem) či zkratově (kousáním). Proto je nezbytné (a v období štěněcím obzvlášť) brát psa na procházky po okolí. Seznamovat ho s novými místy a samozřejmě také s ostatními psy. To je záruka, že psa v budoucnu nová situace tak nepřekvapí a nezareaguje nepředvídaně. Pes, který se od štěněčího věku setkává s ostatními jedinci svého druhu, se naučí, jak se ve společnosti psů chovat. Není to vždy zárukou, že se pes v dopělosti s ostatními psy (většinou stejného pohlaví) snese, ale určitě k tomu bude mít větší předpoklady. Pes, který tráví celé dny na zahradě bez procházek a nových podnětů, může časem zakrnět.
Společné procházky s majitelem mají řadu výhod. Utužuje se poslušnost psa a vzájemný vztah. Stejně tak jsou procházky dobré pro lidi, zvlášť v dnešní době sedavých zaměstnání. Páníček poskytne vyžití psovi a udělá přitom něco i pro sebe.
Pes, jako smečkové zvíře, se sám na zahradě nebude cítit dobře. Ke štěstí potřebuje kontakt s lidmi. A to nemluvím o životě v kotci nebo dokonce na řetežu u boudy! Samozřejmě nemám nic proti několikahodinovému pobytu v prostorném kotci. Ale aby pes trávil celé dny zavřený v kotci a svého pána viděl jen při krmení, to mi je opravdu "prosti srsti”. Na to mám svého psa moc ráda, je mi přítelem. A to bych příteli nemohla udělat.. Ale pro některé lidi na venkově je pes bohužel jen tvor určený na hlídání. A proto tvrdím, že velká zahrada není záruka štastného psa. Pes je štastný se svým pánem.
Pes a jeho smečka
Z mého pohledu patří psí kamarádi v naší přítomnosti domů (ať už do bytu nebo domu), protože se můžeme více radovat ze vzájemné společnosti. Pes je stále s námi, může se účastnit dění v rodině. Můžeme s ním promlouvat, když jdeme kolem, pohladíme ho, pohrajeme si s ním. Stává se nedílnou součástí rodiny a má větší pocit sounáležitosti se svojí smečkou. O to je pes, který nesmí vstoupit do domu, ochuzen. Moje fenka by mě nejraději chodila kontrolovat i na záchod. Věrně leží v kuchyni a pozoruje mě, když vařím, aby jí náhodou něco neuniklo. Často si přijde pro pohlazení. Rozhodně nemám pocit, že by v bytě trpěla. Naopak, když o víkendech jezdíme na chatu, kde má k dispozici oplocenou zahradu, často jí přistihnu za dveřmi, jak čeká, kdy už ji pustíme dovnitř za námi. Samotnou ji to na zahradě moc dlouho nebaví. A proto zastávám názor, že dospělý pes zavřený 9 hodin v bytě se netrápí, je-li předtím řádně vyvenčen, nevadí mu samota a po příchodu páníčka následuje dostatečně dlouhá, aktivní procházka. Milovníci psů určitě potvrdí, že není po návratu domů radostnějšího přivítání než od našeho psího miláčka.
Množství pohybu
Ke zdravému a spokojenému životu každého psa patří přiměřený pohyb a možnost pravidelného vyvenčení. Psi držení v bytech jsou v tomto ohledu odkázáni na svého pána. On určuje, kdy se půjde ven. A proto majitelé bytových psů musí dodžovat určitá pravidla. Možnost vyvenčení musí mít pes alespoň 3x denně. Ani malému psíkovi nestačí 2x denně na chvilku vyvenčit a domů! Minimálně jedna procházka během dne by měla být delší s možností volného pohybu. Časové nároky se liší podle plemen. Jsou psi, kterým stačí denně hodina a pak se klidně svalí na sedačku, ale jsou také psi, kteří denně vyžadují hodin pět! Psi na zahradě jsou na tom zdánilvě lépe, můžou vykonat potřebu, kdy se jim zlíbí. Ale exsitují i takoví psi, pro které je zahrada součástí "doma” a na vykonání potřeby chtějí jít "ven”.
Bohužel se stále setkávám s předsudky typu: "Velkej pes bude mít v bytě málo pohybu, procházky mu nemůžou vynahradit celodenní běhání po zahradě”. Ovšem představa, že pes bude běhat celý den po stále stejné zahradě, aby si odběhal svou pravidelnou dávku pohybu, je od skutečnosti hodně vzdálená. Když tedy nepočítám situace, kdy někteří psi zběsile pobíhají podél plotu, projde-li někdo kolem. Pokud nemá pes na zahradě žádný podnět (je-li tam sám, tak nemá), nebude běhat jen tak sem a tam! Je-li pes na zahradě sám, může se tam nudit podobně, jako když je sám v bytě. Někteří chovatelé potvrzují, že jejich psi na zahradě jen leží, pokud projde někdo kolem plotu, tak se zvednou a jdou se podívat. Takže o nějakém samovolném vyběhání nemůže být ani řeč. Navíc někteří psi se dřív nebo později začnou zajímat "co je asi venku za plotem"? Pak je jen otázkou času, kdy se pokusí utéct (přelézt, přeskočit, podhrabat) a neštěstí může být na světě. Naproti tomu naprostá většina bytových psů je na tom podobně, páníčkové s nimi chodí pravidelně několikrát za den na procházky, a to jak za hezkého počasí, tak v dešti. Dlouhá procházka plná aportování a her s ostatními psy je pro psa jistě podnětnější než celodenní povalování na zahradě. Sebevětší zahrada psovi totiž nenahradí procházky s pánem a seznamování s novým prostředím.
Psa do bytu si bohužel pořizují i lidé nezodpovědní, které každodenní venčení po čase omrzí. Pes pak chodí jen na krátké procházky na vodítku kolem bloku a rychle zase zpátky domů. Není divu, že pak mnozí psi trpí obezitou. A to je potom smutný pohled. Je samozřejmě v pořádku, že večerní "čůrací" procházka je krátká. Ale vždy by se mělo dodržovat pravidlo, že dlouhá "venčící" procházka musí proběhnout alespoň jednou denně. Bohužel se najdou i majitelé psů, kteří praktikují jen krátké "čůrací" procházky na vodítku. Proti těmto psům jsou psi "zahradní" ve výhodě, volného pohybu mají samozřejmě více.
Ohleduplnost
Jedním z důvodů, proč někteří lidé neradi vidí, že si lidé pořizují psa do bytu, je představa, že pes bude znečisťovat své okolí. To platí obzvlášť ve městech. Vždy bychom proto měli být ohleduplní k ostatním spoluobčanům a životnímu prostředí. Pravidlem by mělo být, že po psovi výkaly uklidíme! Psí exkrementy představují jeden z hlavních problémů čistoty ve městě. Majiteli psa sice za jejich neodklizení hrozí pokuta, ale mnoho lidí to k úklidu stejně nepřiměje. Psí exkrementy na trávnících pak bohužel dělají špatnou vititku i šlušným pejskařům, kteří si po svém psu uklízejí. Dalším pravidlem spokojeného soužití je vychovat psa tak, aby nikoho neobtěžoval svým chováním, jak lidi, tak zvířata ve svém okolí. Také bychom měli dodržovat místní nařízení o volném pohybu psů.
Jéžiši, proč jste si nekoupila ptáčka nebo králíčka, když máte snahu zvířátko zavřít do klece. A koupíte si psa, s největším temperamentem na světě. Psa, který potřebuje hoooodně pohybu, chytrou zábavu a být s lidmi nebo zvířaty stále. Toto je týrání jako blázen. Prodejte ji co nejrychleji někomu, kdo s ní bude lítat a vymýšlet lumpárny. A vy si kupte rasu, která chce klid, polehávat na gauči a tvářit se jako pes. Nenadávám vám, jen konstatuji to, co je evidentní.
"babkazov", Vy jste to trefila. Já to čtu až teď, nějak se mi to nechtělo rozkliknout, jako když vím, že tu bude něco divného. To bude zase noc, jak já budu spát? Proč si někdo pořizuje psa a pak dělá, že má plyšáka? Proč si nikdo nic nepřečte, jak zacházet s živým tvorem? Chudáci zvířata. - stařenka
Jee to jste si pořídila pěkně živého pejska taky mám takového ďáblíka doma
pročetla jsem si jen tak zběžně celou diskuzi a napadlo mě akorát to, že jí něco na tom pelíšku vadí (umístění, vůně...) zkusila jste jí třeba k pelechu dát své staré kalhoty, tričko, prostě něco, co voní po vás? myslím, že na to by už potřebu vykonávat nemusela nebo spíš neměla. Jinak klec si myslím že je krok uplně vedle, zvlášť pro jacka
potřebuje zkoumat, řádit a hlavně nenudit se, ale to už určitě víte
nám k zahnání nudy pomáhají hračky s pamlskem vevnitř, psisko si ani nevšimne že tam nejsme :D
zkusila ale muzu zkusit dat nejake jine aby tam mela muj novy pach ...na ty hracky se tedy mrknu a popr.poridime a vyzkousime
To co ta potvůrka předvádí je syndrom týraného štěněte s trvalými následky, přes víkend jsem na ní myslela. To co vám radím/e - nebo bychom měli- je pokání BEZ ZTRÁTY HVĚZDIČKY, protože to byla zřejmě vaše ruka ruka, která tu klec nejčastšji zavírala. Hra s dětmi špatnou zkušenost překlene, v noci se možná vrací "noční můra". Možná pro tuto chvíli je ten váš pelíškový kus oděvu špatná rada, pardon. Povlékaný polštářek s pracím potahem, vonící čistotou do toho nového pelíšku, to by bylo lepší. Až zapomene, ta teprve třeba i váš pach, ale opatně.
martina, tato rasa potřebuje stálou společnost, chytrou zábavu, chytré zaměstnání. Tato psina to nemá. Neměla se k lidem, kteří mají maličké dítě a nedostatek času, vůbec dostat. Chce to odrostlejší děcko, které bude milovat lítání, blbnutí s ďáblíkem, kterým se rasl! Pelech, by měl být výsostným územím psa. Jeho místem, jeho sejfem, útočištěm. Když Dorce převlíkám pelech, stojí nade mnou, kontroluje mě a netváří se vůbec přívětivě.
Andy nenáviděl vnučku, žárlil. Nakradl její hračky, natahal si je do pelechu (tenkrát měl košatinovou kukaň) a zavrčel, když jsem tam chtěla sáhnout. Vždycky, když potřeboval únik, zdrhl na pelech. Respektovala jsem to a udělala s ním pořádek, až vylezl.
Totéž byla Bubu, pelech byl její území, její naprostá jistota. A jaá jsem to respektovala a stále respektuji.
Proto se žádný pes na pelech nevykadí, nevyčurá. Že to dělá problematická psina, je to důkaz toho, co si o pelechu myslí.
Vrátím se k původní otázce a znovu dám radu, o kterou tazatelka snad ani nestojí, protože se ani nezamyslela. Má jiné starosti a já to naprosto chápu. Domácnost a malé děti, to je nesmírný záběr. Proto vám radím, pohledejte někoho, kdo ďáblíka rasla přivítá a dejte ho do dobrých rukou. Jinak budete chudák a pes taky. A se psem počkejte, až budou děti větší a budou se umět o něho starat. Opravdu, pouvažujte o tom.
to nechci vsichni ji tu milujeme a navic co by tomu rekla ona ze by sme ji dali pryc.nebo starsi syn ktery ji dostal k narozeninam? tohle ja nedokazu jen kdyz si polozim otazku co ta psi dusicka?co to ze psem udela?
Uvědomujete si, že psinečka s vámi bude nějakých 12-14 let? Není lépe zvolit menší zlo? Myslíte, že v kleci, pokaděné kleci, bez možnosti lítání, s nudou je to nějaké speciální pohlazení dušičky.
Uplně souhlasím s tím, že russel je pes pro odrostlejší děti. Potřebuje spoustu péče, pozornosti, prostě někoho kdo ho vyblbne a spotřebuje celou jeho denní energii, které je vážně hodně. Já to vidím na našem, a to máme ještě docela klidného zastupce plemene, že když měl zlomenou nožku a musel se krotit, bylo to pro něj hrozné utrpení (chodili jsme pouze na dvě půlhodinové procházky + 2-3 kratsi - 15 minutové) a vlastně to bylo utrpení i rpo nás protože doma vymýšlel. Nechci vám do toho nijak mluvit ale pejsek se asi bude mít lépe u lidí, kteří mu budou věnovat veškerý svůj volný čas (nebo aspoň velkou část z něj). Dvě děti je opravdu zápřah a pokud je jedno z toho miminko tak dvakrát takový - potom logicky nezbývá na pejska čas, který by si zasloužil.
doplněno 02.12.11 23:21:ještě k tomu pelíšku - mám prvního psa a bohužel má pelíšek u nás v posteli :/ ale je fakt že by se tam nikdy nevyčůral ani nic jiného a to i když byl maličké štěně a neudržel, vždy seskočil dolů a pak zpět:D možná má fenečka pořád trauma z té klece...
Jasně, Dorka také spává se mnou. Ale má svoje místo, v koutečku za křeslem, které si sama vybrala. Pospává všude, na křesle, gauči. Ale když chce mít pokoj od celého světa anebo zmizet z dosahu nebezpečí, mého hubování nebo před vnuky, metelí za křeslo. Do huby si všichni nechali nakouknout, ale do pelechu ne. :D Stejně tak ona respektuje můj pelech. Nevleze do postele, pokud ji nepozvu. Neučila se to, ale má to tak. Někdy je to srandovní.
Ten náš ďáblík si ještě místo neybral, spává kde se mu chce - v posteli, na křesle, v "boudičce", v pelechu... bohužel jsme zaspali a od mala jsme ho neučili "na místo"(teď je mu 8 měsíců). Ale už se polepším, budu koukat kde se mu nejvíc líbí a budem trénovat "místo" :D Protože jinak se bojím, že si bude nárokovat celou naši postel což rozhodně nechci...
Tak teprve teď jsem asi zaregistrovala rasu fenečky...Jack russel je teriér, čili psisko chytré až svéhlavé, pro zkušenější chovatele, říká se. Ale také je schopné se učit, ovšem nezabere na buzeraci ani náhodou. Není to pes veliký, čili to lítání stačí během procházky s kočárkem, soudím. Děti porostou a společné běhání bude, k dětem se tahle rasa hodí...Teriér velmi ocení každou péči, tahle fenka vám to už nedá pravděpodobně najevo žádným hurónským nadšeními, to věnování se mu. Dětem ano. Tu boudu vám zřejmě "dala sežrat". Zkuste ten nový pelíšek s podložkou pro pacienty s inkontinencí (zdr. potřeby, pár korun , měnit) a/nebo vyprané polštářkové prostředí, ona tohle, jestli je to správný teriér, zbaští ráda také (vis rady Fran výše: jak zbavit psisko noční můry). Doufejme, že pak nebude vykonávat potřebu různě po bytě. Že je sladká věřím, ty rady čerpám ze soužití s foxteriérem. Rozumný pak: dokázal poprosit ("panáčkovat") o malinkou baštu, sedal si na polohlasně pronesený povel "Sedni SI" (nikoli"sedni"), bavilo ho to - ovšem jakž takž poslouchal pouze hlavní paničku - silnou osobnost. A pak tu laskavou, co mu dávala specálně vařenou krmi, na granule nikdy nedošlo.
To jsem se rozepsala, ale - že bychom to nevyřešili?
fran, asi se vám budu zdát protivná, to fakt nechci. Ale opravdu si myslíte, že to nejlepší, co může psa, mladého psa potkat je to, že bude čekat, až děti dorostou? Kolik let? :D Už jsem to tady říkala, rčení mého kamaráda-Můj pes umí všechno. Neumí jen anglicky. To proto, že nechci. Až budu chtít, naučím ho to. Myslíte, že žena se dvěma dětmi a celou domácností má čas a chuť a myšlenky, něco psa soustavně učit?
Babkazov: I vám se budu zdát protivná: Společnost 2 malých živých dětí s mámou pravděpodobně na mateřské je pro tohoto mladého psa - fenku menšího teriera v pořádku. Nikoli společnost 1 smutné, staré i když zkušené babičky, například. Její panička pouze dostala špatnou radu od sousedky. Takže místní psí psychiatři doufejme vyléčíme nebo pomáháme léčit psí trauma, neúmyslně vzniklé, ale těžké a neočekávané v té domácnosti, obvykle se k dětem koupí retrívr dobračisko. Vlčák nebo dospělý pes by pravděpodobně takhle neřádil (jinak
). Fenka se bude učit mnohé sama, chod domácnosti pochopí i s menším objasňováním, ovšem lásku dostat musí.
Paní píše, že se jí narodil syn, takže bude doma.
Co poradit?! Když jsme jako děti měly kočku, učily jsme ji na písek do krabice. Jednou se ale vyčůrala v obýváku na podlahu - naštěstí ne na koberec. Táta s ní tu louži vytřel a už to nikdy neudělala. Nemyslím si, že je to ideální, protože psi venku oňuchají kdeco. A co jim voní? Čůrání a hovínka. Takže tím si asi nepomůžete.
Co ale bylo tady v TV a fungovalo... Slečna měla 5 psů - 4 čivavy a buldočka. Slečna bydlela s rodiči, ale psům se vůbec nevěnovala. Sama měla načančaný byt, ale bála se tam psi vzít, protože všechno bylo nové a v bílé barvě či jiných světých odstínech. Pejsci totiž doma u rodičů čůrali. Rodiče je pak vystrnadili pouze do velké jídelny, kde byla dlažba. A pejsi chodili kolem nábytku a čůrali. A jak jeden, tak ostatní po něm. Vody měli tolik, že by mohli načůrat Máchovo jezero za necelý týden.
I když rodiče po psech uklízeli, stejně to nepomáhalo. Koupil se speciální čistící přípravek pro psy. Celý prostor se jím umyl včetně nábytku, aby se místo zbavilo jakéhokoliv pachu moče. Pak pejsi běhali po jídelně a v momentě, jak zvedl jeden nožku, tak se ozvalo hlasité a rázné "e e e e" a pes dal nohu dolů a bylo. (A tady to chce chválit. Jakmile neudělá loužičku, pochvalte a dejte odměnu.) Fenečka si spojí, že když něco neudělá, přijde odměna. Můžete taky vyzkoušet třeba "říznout" o sebe pokličkami. Musít to být ale řízný zvuk, který je nepříjemný i vám. Pak je nutné chodit s pejskem častěji ven. I to pomáhá rozvíjet vztah. Ne jen vypustit třeba na zahradu a nechat ho tam. Je nutné s ním opravdu jít, nechat ho oňuchat různá místa. To pomáhá pejskovi vyprázdnit se... je to jako instinkt. Tady se vyčůral pejsek a tady mi to voní, tak mu nechám vzkaz.
Pak můžete koupit speciální podložku, která psovi taky voní... Takže pokud bude mít potřebu doma, tak ji vykoná na podložku. Samozřejmě bude lepší, když ji nebudete muset použít. S tou klecí/boudičkou je to trošku neopatrné. Vy jste fenečce chtěla udělat útočiště, aby měla svoje soukromí. Ale doma ji před ničím chránit nemusíte?! V boudičce bude izolovaná. Může mít i pocit, že je za něco trestaná. Náš pejsan má pelech v obýváku. Má společnost celý den. Má taky vaše fenečka dostatek hraček, aby se zabavila? Zkuste jí koupit nějakou "hračku", do které jí dáte pamlsky. Jak si bude hrát, pamlsky budou vypadávat a ona se tak zabaví. Dobré je, když jednu procházku venku budete věnovat i hraní... házení třeba míčku, apod.
Přítel už pejska měl, když jsme se poznali, ale teď je to "mamiňák".
Nepíšete, jak velký je pejsek, co je to za rasu a jak je velká klec. Ten pejsek nezná za rok a půl života nic jiného, než klec. Proč pejska zavíráte i když jdete spát? Ten pejsek je hodně stresovaný. Nevím, zda dobře rozumím, jak ten pejsek žije. Ráno otevřete klec, kde je pejsek celou noc zavřený a jdete s pejskem ven. Odejdete z domu do práce a pejska zavřete do klece. Nejste doma do 15.00 nebo do 16.00 hod. přijdete a jdete s pejskem ven. Kdy váš pejsek může běhat po bytě? Domnívala jsem se, že pejska si rodina pořídí na hlídání bytu, nebo pro hlídání objektu, jako miláčka, pro osamocenou osobu. Když tomu pejskovi nedáte ani ten blbej kousek chodby v bytě, kde by mohl vegetovat, má to cenu, ho mít? Kam má dělat svoji potřebu, když je zavřený v kleci? Andulka v kleci byla by lepší, ta by netrpěla.
doplněno 29.11.11 20:20:
Vyzkoušejte jedno. Udělejte pejskovi místo v chodbě, to je nejlepší místo pro psa, protože vás tak v noci hlídá. Přehraďte mu třeba jen malý kousek, ale ať má volnost, může se natáhnout, hrát si. Uvidíte tu změnu. Je to živé stvoření. Tak jak děti uvidí, že jednáte s pejskem, tak i oni budou v budoucnu jedna se zvířaty.
mame jack russel teriera v kleci ma prostor jeste tak na dva psy jeji velikosti...jinak rano ji pustim, jde se ven, pak odchazim s detma do skolky kdy je na pul hodiny zavrena a nasledne hned pustena kolem dvanacte jdu pro syna takze se to opakuje a pote je az do vecera volne pustena pokud nepotrebuji treba neco vyridit apod.
Je jedno, kolik ma prostoru... russel je velmi zivy, temperamentni a spolecensky pes
Klec bere jako vezeni, a kalenim a mocenim to nejspis dava najevo...
Zaridte se podle rady Viky
Vzít jí, strčit jí do toho tetoho čumák a plácnout přes zadek a nechat ji tam "přemýšlet" co to asi znamenalo. Párkrát se to opakuje a pak se to odnaučí.
to uz sem zkusila a nepomohlo
to uz jsem zkusila a nepomohlo nam to...ne jednou dvakrat ale moooc krat ani uz nevim kolikrat
Mrňousku, škoda že vám rodiče nevymáchali pusu v plíně, když jste byla malá. To jsou rady tohleto.
Pokud by nešlo o radu, která ublíží psovi, nechala bych to být. Ale nevšímat si něčeho, co přispěje ke trápení, to opravdu nemohu.
po dnesni noci tu nebyla ani jedna hromadka,nechala sem ji volne pustenou jedine co mi vadi ze se vali na gauci na ktery ona vi ze nesmi...pote sem ji nechala pustenou i rano kdy sem odvadela syna do skolky s tim ze sem zavrela do obyvaku a nebyl zadny problem takze to ted zkusime takto snad uz to bude dobre...jinak klec sme poridili na doporuceni jelikoz nam pes kousal boty,trhal toaletni papir apod. jinak bych ji nepouzila...ale tak ted uz snad bude ta nase potvurka hodna ...uvidime
Chyba není v psisku, jak bylo řečeno. Není asi zvyklá na pravidelné venčení, pokud možná přesně na minutu a od malinka. Až nabere rozum, bude "vědět" a počká si. Stejně tak se mi nezdá klec/bouda doma a zákaz volného pohybu, když je psíček sám. Připádá si hloupě, měl by tendenci třeba hlídat byt - není mu to dovoleno. Pokud bude vybavená vlastními hračkami, lumpárny časem opadnou. Hračky měňte, zkoušejte, co je oblíbené, starý páníčkův pantofel, kus tvrdého dřeva na kousání (stará vařečka), stočené staré (nevyprané) tepláky do pelíšku...Ať ví co nejvíc, že je vaše.
s pejskem chodime pravidelne ven problem ve venceni nebude jak uz sem psala problem byl nejspis v te kleci kterou sme pouzivali aby nedelala lumparny kdyz je sama doma ...ted to zkusime bez klece snad uz zlobit nebude
jinak hracky ma a menime je pravidelne jelikoz s ni moc dlouho nevydrzi nejaka v celku :D...
Ještě jsem zapomněla: Hračky nechte roztahané po bytě, kam si je odnese a občas požádejte o aport. S mladým psem zapomeňte na pořádek. Pokud je psík hlídaný, doma živený a čistý, nevadí, když bude občas sdílet hračku s malým dítětem. Pes považuje dítě za štěně, bude je ochraňovat a případně hlídat, pokud nebude chyba ve "cvičení" , má to v genech a většinou je to láska až za hrob. Ovšem jako ten vyšší tvor potřebuje dítě vysvětlit, že za uši netahat, když baští chce klid, netahat za ocásek, nesahat do tlamy...atd. Nikoli trestat psa, když se ožene.
tak to nase fenecka je jinak hodna prave ze i kdyz k nam prijde navsteva z mensima detma a nejak ji blbe chyti tak misto toho aby kousla tak jim olizuje ruce je prave jinak hodna tak snad uz bude vse OK ...jinak dekuji vsem kdo poradil protoze sem byla zoufala a nevedela sem co udelat...jak uz sem psala je to nas prvni pejsek tak sem nevedela a v odbornych knizkach ktere mam toto nepisou...velke diky vsem snad uz budeme z nasim pejsek vychazet bez problemu
...s pritelem sme se domluvili ze klec slozime a schovame do sklepa a na vanoce ji dame novy pelisek
...
Tak to ta je správná kámoška dětí, jedná "dospěle". Jenom ještě ten nový pelíšek: Bude bezva, jenom jak bude nový, tak aby nechtěla "označit" své teritorium, přimlouvám se znova za kus starého, nevypraného oblečení paničky/páníčka někam do rohu nového pelíšku. Pes , ten dospělý, 3/4 života prospí, a uvidíte, jak sladce bude spát "na svetru". Ten svetr (kalhoty, silné ponožky...) se dá i dát někdy i někam, kde chcete aby občas pes čekal/pobýval, mimo obvyklé místo... Držím palce, a za fenečku díky, neumí mluvit...(...zatím
) Ono většinou to pojetí "pes člen rodiny" v knížkách pojednáno není, jenom bývá podrobně probrané živení/cvičení/očkování, a je to ten nejtěžší povel (svatá trpělivost) a také nejlepší výsledek soužití se psem. Výsada velmi laskavých paniček, co mají čas, především.
Děkuji vám za vašeho pejska. Váš pejsek dostal nejkrásnější dárek pod stromeček, svobodu. Když něco nebudete o pejskovi vědět, klidně se ptejte. Viky
urcite jak bude nejaky problem tak se hned zeptam tady nez po znamych jelikoz ste mi moc pomohli ...samozrejme ze pejsanek ma moje stare tricko ve starem pelisku takze ho akorad presuneme
...je to nase zlaticko je prave desne hodna umi poslechnout jen tohle nas trapilo tak snad uz to bude jen a jen lepsi
...jeste jednou VELKE DIKY ZA RADY
Hračky pro psa. Pejsek nemusí mít krabici hraček, je to na nic. Podívejte se na přiložený obrázek, když mu koupíte něco takového, stojí to jen 29,90 Kč, tak máte od něj pokoj na pěkně dlouho. Hračku musíte kupovat tvrdou, míček - tvrdý, aby mohl kousat. Mám radost, že se vše vyřešilo.
No to je nejlepsi,koupit si pejska,zavrit do klece a pak narikat,ze se tam vycura a vykadi,chudak pejsek.Zavrete tam manzela!Je to hnus zavirat pejsky do klece.Na co jste si ho porizovala.A jeste napise "pejsek kadi do pelisku".Mela jste napsat,pejsek kadi do klece.Je to hnus,nejvetsiho zrna.Jen muj nazor.
doplněno 30.11.11 14:14:Klec a pelisek je velky rozdil.
pejska sme si poridili prave protoze je temperamentni aby sme mohli chodit na vetsi prochazky atd. bohuzel sme nepocitali s tim ze budeme mit tak brzy druhe dite...navic jak uz sem psala klec sme koupili jen protoze nam to doporucili znamy a jak uz sem take psala mame prvniho pejska...take pes v te kleci nebyl zaviran cely den ale jen kdyz sem musela jit nekam pryc(treba do skolky ze synem a do pul hodiny sem byla zpet) a nemohla ho vzit sebou takze jinak mel volnosti dost...ted si tu pripadam jak nejaka nejvetsi tyranka a kdo vi co jeste...pejsek ma vse co potrebuje pohyb,lasku,dostatek jidla apod.jen sme pred tim nevedeli co delat proti tomu aby nam nelikvidovala byt a prave nam byla doporucena klec ale nikdy sem si neuvedomila ze by to pejsek mohl povazovat jako trest nebo neco jineho...diky nekterym lidem kteri byli tak ochotni a poradili uz to vim ...jinak k tem hrackam zasadne uz kupuji tvrde hracky jelikoz ostatni neprezili moc dlouho
...ma na kousani uzlik,na hrani dva tenisaky,pak tvrdy micek,piskaci micek,dva plysaky ktery ji dal starsi syn a take na kousani ruzne tycinky ktere ji pomahaji i na chrup...jinak pejsek ma doma dva pelisky oba v obyvacim pokoji a to je ta klec a pak ma deku u mista kde travim ja hodne casu aby nelezela na studene podlaze jelikoz mi chce byt stale na blizku...ted uz tedy ma tri mistecka(jeste jedno na chodbe kdy je uz pustena volne do chodby a kuchyne) do doby nez ji koupime pelisek misto klece...
Takhle mi to pro psisko připadá úplně perfektní. Hraček hodně proto, že mohou omrzet, rozbité nahraďte neokoukanými. Klidně i víc pelíšků, jeden hlavní, důležitá je možnost mít klid a blízkost páníčka/paničky. Naopak, asi budete s dětmi nějaký čas doma a pes bude pro všechny společník, a bude nadšený z procházek s miminkem. Opakuji, že dokáže kočárek i hlídat, pro něj je v něm štěně ke kterému se dobrý pes chová velmi slušně, ochranářsky. Možná, že když se budou sourozenci poštuchovat, půjde mezi ně "rozbraňovat" ("soudržnost smečky" je důležitá, znám to z pošťuchování v legraci).. Vše dobré feničce, už vidím, že má šanci stát se príma vychovanou společnicí. Takový pes má dle mého někdy cenu těch borců slepeckých, policejních...
Klec pro pejska by mě nenapadla i kdybych si pořizovala prvního psa,možná do letadla.Máme štěně Border Kolie 2měs. a předtím jsme měli křížence 17let a o kleci jsme slyšeli poprvé.Myslím že je to týrání psa.Musí velmi trpět,zavřený v tak malém prostoru a ještě přikrytý,to snáší jen ptáci.Proto Vám přeji aby Váš pejsek neměl žádné následky Vašeho chování,protože v nejmladším věku přebírá všechna pozitivmí i negativní pocity.Vám by se líbilo být zavřený v kleci i když píšete na krátko,když by rodiče odešli.Pes je živí tvor a zasloužil by si hezké chování proto se pak chová agresivně.Nikdy nedejte na přátelé ale zeptejte se zvěrolékaře,stejně by měl být očkovaný
tak a je to tu zas ja uz vazne nevim co delam spatne...dnes se mi tu dvakrat vycurala...jednou pres noc a to nemluvim jaky delala neporadek v noci po byte ze sem se poradne nevyspala(to jeste vstavam aspon 6x v noci k synovy) a pak jeste dopoledne a to byla venku...sem uplne vyrizena po vsech strankach...
Vyčurala, jenom...večer venku byla, ne? Pokud možná 3x denně, pravidelně, opakuji. Možná že na sebe snaží upozornit a na pozornost k miminku žárlí...? I to psisko dovede, vaše fenička není hloupé zvíře, pokud lze sledovat ze zpráv.
ano byla vecer venku chodi trikrat denne nekdy vickrat a ve stejnych intervalech rano o pul sedme odpoledne ve dve a vecer po devate...a pokud neni tak skarede pocasi jako je dnes nebo nejsou deti nemocne tak chodime ven i po treti hodine na dve hodinky...jinak nevim jestli zarli na miminko ale kdyz sou spolu tak mu dovoli vsechno lehne si vedle nej necha se od nej oslintat tahat vsechno samozrejme ze kdyz ji zacne makat do oci apod. tak mu vysvetluji ze to nesmi ona by si totiz i to oko nechala klidne vypichnout trdlo...taky kdyz jdeme ven tak je naucena jit vedle kocarku bez voditka na voditko ji pripinam jen kdyz vidim pejsky aby nedoslo ke rvacce...nebo co se taky stalo nedavno ze slo male cizi dite kousek od kocarku a ona ponem zacla stekat a ohanet se ne ze by chtela kousnout ale zastrasit...take kdyz si z detma hrajeme tak samozrejme ze ona se pripoji taky takze blbneme vsichni...nejde mi to do hlavy proc to dela ...je teda pravda ze ted sme dlouho na velke prochazce nebyli jelikoz byli 4tydny deti nemocne ale aspon o vikendech kdy prijizdi pritel domu tak ji to vynahradim a jdeme na trihodinovou prochazku...ted je to prave spatne v tom ze mame maleho v kocarku a s pesanem nemuzu jit vsude kam bych chtela jelikoz se kocarek nedostane vsude takze tech vetsich prochazek je min ale musime to nejak preckat nez prcek zacne chodit...nechci ji dat pryc vsichni ji tady mame moc radi a nedokazeme si predstavit ze by tu s nama nebyla...proste s ni se pocita s kazdym lechtanim deti ona pribehne a radi s nama nebo kdyz varim tak si lehne u linky a ceka kdy ji neco sem tam hodim apod.je to proste nas mazel jen me zlobi tim jejim pocuravanim do jeji deky,potahu apod.kazdy druhy den ji musim davat cisty hadr na kterem lezi jelikoz si to pocura nebo pokadi a ten zapach se pak line po celem byte a to nemluvim jak jde citi ona
...a pejsci se nemuzou tak casto mit...navic ona jelikoz kdyz ji jednou za pul rocku vykoupu tak ji pousti hodne chlupy a taky se mi stalo ze mela bolacky po tele...ted mame primo na ni sampon s kondicionerem a je to zatim dobre koupala sem ji tim dvakrat...
Jsou to pro pejska moc velké změny najednou. Udělejte jí kousek toho místa v chodbě, kde jí můžete zavřít a nechat v klidu v noci. Budete mít klid vy a pes také. Dejte jí šanci ať má možnost si zvyknout na své nové místo.
doplněno 01.12.11 14:50:Pejsek. Není to člověk,nechápe věci tak rychle. Je jako dítě, musí se učit.
dobre,ale s tim mistem na chodbe asi zatim nic neudelam jelikoz nemame dvere z chodby do kuchyne...no o vikendu se na tom zapracuje ...
Kdyz jste si ji porizovala,tak jste si to mela uvedomit,ze je to zivy tvor a ze budete mit deti a nebudete mit na ni tolik casu kolik takovy pejsek potrebuje.Samozrejme se stane,ze i dobre vychovany pejsek se sem tam doma vycura,nebo vykadi.Mela jste si poridit plysoveho pejska,ten necura a nekadi.Moje jorksirka to sem tam udela na chodbe,kde neni koberec.Tak to vytru a bobek vezmu do toaletniho papiru a je to a nedelam z toho tragedii..Boze,proc si takovy lide jako vy porizuji zive zviratka.Jen muj nazor.
jenze tady nejde o bobek jednou za cas nebo louzicku ale je to denne...nereknu kdyby to bylo jednou za cas ale je to prave takhle a nekdy je to i vickrat za den takze si laskave nechejte ty sve argumenty od cesty ja potrebuji poradit a ne aby me tu nekdo urazel
doplněno 01.12.11 16:51:navic mam doma purocniho prcka ktery se bude brzy lezt a nechci aby se stalo to aby do toho makal apod.
To je tedy fakt divné, poslední rada laika: Dospělému psu stačí, když žere 2x denně, zkuste jí zmenšit porce. Musí ale pít. Jinak to vidím na zvěrolékaře, podle vašeho popisu se tahle fenka se má báječně, takže to "v hlavičce" nejspíš nebude. Možná nějak "nemá držák". Známo je to i u dětí, ne?
no ona prave proto dostava jen rano a odpoledne, vecer uz ne aby prave nekadila to pisou i v odbornych knizkach co mam primo o teto rase...a ze by to nevydrzela nevim...pres den to vydrz a pres noc ne...je to divne...bud je nacurano nebo nakakano strida to jednou tak po druhe tak...navic kdyby to udelala na podlahu tak reknu dobry nevydrzela to ale ona to dela do mista kde spi...ted uz je tri dny pustena a i tak to dela...jinak u veterinare sme byli uz s tim trikrat a doktor pokazde rekl ze nevidi fyzicky problem ze je zdrava ...a uz se to prave tahne pres pul roku mozna uz rok presne si to nepamatuji kdy s tim zacla,nejdriv sem si rikala je to jeste stene,pak pubertak ale ted uz mi to neprijde normalni...u deti je to taky tak...delala to jeste pred tim nez se syn narodil...
Veterinář nic - Tak to snad musí být jenom v tom pelíšku. Buďto je nějak hodně poznamenaná tou boudou, nebo ji něco nutí značit ten pelech. Něco by mělo být jinak. Může to být i nějaký záhadný truc. Tváří se provinile, když to uklízíte? Třeba to spraví ten nový pelíšek, dejte do něj nejdřív nepromokavou podložku do postele ze zdravotnických potřeb, dává se lidským pacientům s inkontinencí (znám zeleno-bílou), bude stačit asi 1/2, a na ní jiný starý kus oděvu. Třeba toho dítětěte, které má ráda. A k tomu nějakou její vlastní hračku.
Ještě mne napadlo - nešlo by ji vzít ven ještě pozdě večer? A normálně přikažte: "Vyčurat, vykakej se!" Ono to chce vytrvalost a čas. Náš pes to tedy na povel dovedl, ovšem až jako rozumný pán v letech (8).
tak jsem dala v patek nasi fence na mistecko moje rifle ktere sem mela uz na doma jelikoz byli potrhane a od te doby se nepocurala a ani nevykadila takze asi bych to videla ze zarlila na to ze deti spavaji se mnou a ona nemuze nebo tak neco...
To by bylo ovšem překvapivě "riflově" super - ale raději nechvalme dne před večerem. Nadále držím palec , aby si to dobré chování fenečka už nikdy nerozmyslela, žárlení to mohlo být také. Prozatím: Blahopřeju..
Pejsek neni králík, který když ho nemůžete hlídat tak ho dáte do klece. Pejsek zvlášt v bytě by měl být pustený já osobne nechápu kdo Vám poradil ho dávat přes den do klece. A pokud jste si nemohli dát tu práci a vychvat ho, aby Vám nedelal bordel v bytě tak se ted nedivte co delá. Pejsek má zdřejmě pocit že je odstrčený. Pes je parťák, kamarád nade vše, ale neni to sluha ktery Vás pobaví, můžete se s ním pomazlit a pak musí do klece. Také je absolutne nechápavé mu zakrýt klec. Pes vstává dřív( nespí tak dlouho jako clovek) a tak by se urcite v kleci rád nejak zabavil, coz po tme je opravdu spatné. A přes den? no tak to už vůbec vždyť je to chudinka. Rada? Klec vyhoďte. Psa ikdyž už má přes rok tak ho naučíte poslušnosti v byte (a ne ho po prvních pokusech hodit radsi do klece). Takže ať může na svobodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.