Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem v dost nepříjemné situaci. Mám bíglici 3roky. Rozhodli jsem se ji nechat nakrýt protože je krásná a šikovná, našli sme kráného a šikovného bígláka a 10tý den hárání jsme je seznámili, 11 tý den hárání došlo 2x k nakrytí. Pak už jsme nenakrývali znovu. Ale z 12 na 13tý den hárání k nám v noci vlezl sousedův kříženec vlčáka (je o něco menší než vlčák ale jen o truchu). Nevíme zda ji vůbec mohl nakrýt? Mohla ho k sobě pustit? A je možné vůbec fiziologicky aby se to stalo?Jsme z toho doslova vyřízení bojíme se o fenku aby štěňata nebyla velká a nespůsobila jí problémy. Zjištťovali jsme zda je možné jí dát injekci ale veterinář nám tvrdil že by pak snad na 80% dostla zánět dělohy a mohla by nám i umřít dále se pak dají prý dát injekce zhruba v půlce březosit ale to prý také není vůbec bez rizik. Předem děkuji za zkušenosti a rady. Ps prosím rady tytu že jsme neměli vůbec nakrývat a chtít štěniska vůbec nepište jsou nám k ničemu.
Ještě mě napadá bíglice je drobnější..viz obr.
Možné to určitě je... Jednou jsem viděla křížence snad jezevčíka s retrívrem. Zajímavá kombinace. Ovšem poku byla nakryta v 11. týdnu a k případné události se sousedovic psem došlo až ze 12. na 13. týden, tak si myslím, že doba je dost dlouhá na to, aby štěňata byla bígla. Ovšem záleží na tom, jestli se z tohoto spojení něco uchytilo. Pokud ne, tak stejně musíte počkat až do porodu, jinak to nepoznáte. Velikost štěňat pak ev. může veterinář ověřit i ultrazvukem. Ale jak už bylo psáno... příroda si s tím poradí. Nevěšte hlavu. Uvidíte... nakonec to nebude tak špatné, jak očekáváte.
Slečnu pejskovou máte moc hezkou.
Ovšem pokud byla nakryta v 11. týdnu a k případné události se sousedovic psem došlo až ze 12. na 13. týden. tak si myslím, že doba je dost dlouhána to, aby štěňata byla bígla.
Jedná se o dny a ne týdny.!
Divím se, že máte potřebu psát k tématu o kterém nic nevíte.
ANO, je možné aby ji nakryl až ten NO.
Prehlednout se muze kazdy a Hanka, ackoli zrejme neni takovy odbornikem, jakym Vy evidetne ano, ma dobry nazor - ze se to da zjistit u veta a ze si priroda poradi. Jinych odpovedi je zde myslim dost.
Jak vite, ze o tematu nic nevi?:D Divim se, ze mate odvahu na nekoho, kdo se snazi dobre poradit a povzbudit, takto zautocit.
1) Jak dlouho se hárá fena? (kolik týdnů 11 až 13 nebo 15?) nebo se Vám zdá rozdíl 1-2 dnů dostatečně "dlouhá doba".?
2) Dle čeho soudíte, že "ma dobry nazor"? Veterinář vám neřekne, který pes ji skutečně nakryl!
3) Určitě je správnou volbou (radou) zajít na veterinu a tam to probrat.
4) Ano příroda si poradí, ale její řešení se občas neshoduje s našim přáním.
1) Ze si Hanka zamenila dny a tydny, jsem rekla jasne, vic to rozebirat nebudu. Jen Vam zkopiruji odpoved z jineho serveru, kde se ptali temer na totez - sest dni po dvojim smluvenem nakryti fenku nakryl jeste nejaky podvratak:
Dobrý den, pokud před možným nechtěným nakrytím předcházela dvě krytí, při kterých fenka držela, je velmi nepravděpodobné, že by se v době případného nakrytí křížencem ještě vyskytovala nějaká vajíčka vhodná k oplodnění. Otcem štěňat tedy bude pes, který fenu nakryl již dříve. S pozdravem MVDr. Dagmar Vršková,Ph.D., Veterinární ordinace XENOPUS
2) stenata se vetsinou poznaji az pri porodu, ultrazvukem lze skutecne overit jednak velikost, a jednak pripadne rozdily mezi stenaty, coz je podle me dobra poznamka.
3) S timto souhlasim
4) priroda si poradila vzdy a vsude x miliard let zpet i bez naseho zasahu. Lidske prani je neco jineho nez vule prirody...
Děkuju moc to jste mě docela uklidnil..ale ne úplně,protože u nás to nebylo 6 dní ale jen dva ..nicméně chápu že je šance že budou bíglata i kříženci
Celkem dulezita je ta veta "je velmi nepravděpodobné, že by se v době případného nakrytí křížencem ještě vyskytovala nějaká vajíčka vhodná k oplodnění." Takze pokud behem prvnich dvou nakryti byla oplodnena vsechna mozna vajicka, nemelo by zalezet, zda je to dva, sest nebo dvacet dni... nebo ano? Nejsem nejaky odbornik...
No jo problém je, že ve chvíli kdy fenka na sebe psa pustí není ta samá chvíle kdy se uvolňjí vajíčka k oplodnění. Naopak to může ještě 2-3 dny trvat (spermie vydrží prý až 6dní) takže to je ten problém...že sice ty bíglí rozhodně měly náskok ale jeslti ji ten druhý zvládl nakrýt tak je klidně možné že nějaké vajíčko se oplodnilo od něj
( chjo chjo
1) A to je právě ono. Původně jsem si taky myslel, že je to překlep. Jenže překlepnout se 2x za sebou při lapidární znalosti jak dlouho trvá hárání u feny a ideálním dnem krytí je celkem nepravděpodobné.
MVDr. Vršková má určitě pravdu, ale v tomto případě se jednalo pouze o jeden den. Navíc "nepravděpodobné" není 100% (vlastní zkušenost).
Takze si v podstate i tak nejak rozumime
Ovsem myslim si, ze neni treba pouzivat nejakou injekci. Pro fenky je to dost rizikove a stenatka mohou byt krasna Navic dnes plno lidi shani pejska bez PP...
Já vím ale když budou bez PP bígláci tak jsme se snažili o kvalitní vrh...oba rodiče jsou krásní a šikovní a doufám a věřím že taková budou i štěniska..ale jeslti jí nakryl ten kříženec brrrr to jsou opravdu kandidáti na útulek a to bych opravdu nerada
nevím kdo chce křížence bígla a NO?
ono už s těmi bígly to bude složitější ale jedno štěnisko jsme si chtěli nechat plus o jedno už zájemce máme..nicméně nedegraduje to celý vrh když tam budou kříženci jak můžu tvrdit že dávám čistokrevné bígle když bráška/sestřička budou kříženci?
Jak jsem psala, pritel ma krizence NO a hovawarta, je to nadherny pes, nikdy predem nevite, jak pejsek bude vypadat
Bohuzel s tim vrhem Vam neodpovim, to netusim... leda pak nechat udelat DNA testy.
Jen se k tomu vyjádřím. Já to brala tak že týdny = dny = překlep...
Bígl ji nakryl určitě na 100% 2x - byli u toho majitelé bígla a přidržovali a tak..
Spíš mě ještě napadá myšlenka..bohužel teď už nepomůže ale i tak..nejde nějak poznat když se jí prohlédne mezi nožkama jeslti došlo ke spojení nebo ne..myslím třea několik hodin po spojení..nebo minut...jako je to u ženy...tam se to dá poznat docela dlouho snad den nebo i dva..
Moc krásná psinečka. Nemáte být vůbec z čeho hotoví. Budou štěňátka různá. No, co už! Fenečka může zabřeznout s pěti psy! Fakt může, viděla jsem to. Kolegyni zdrhla na dva dny čistokrevná český fousek a narodilo se 6 štěňat. Dvě nebyla stejná.
No co už?! Odrodíte, vychováte, ale budete mít problém udat je. Bíglíků bude více, když jste potuplovali dvojím krytím.
A nějakým hormonálním injekcemi se zdaleka vyhněte. Je to neštěstí a psinečka by mohla na ně doplatit škaredě.
Asi jsem se nevyjádřila přesně. Narodí se bíglové i kříženci.
no to je taky varianta které se bojíme
volala jsem veterinářovi a říkal že na UTZ nepozná jeslti jsou křížená nebo ne a možná ani po porodu..no to doufám že pozná! Doufala jsem že prohlédne vrh a řekne jsou to bíglové/nejsou to bíglové..
jinak já vím že se dá skřížit ledacos s ledasčím ale většinou to bývá že je větší fenka a menší pes pak to není v přírodě vůbec žádný problém..co jsem slyšela tak prý se podařilo pudlíkovi nakrýt fenku novofundlanského psa! ale jak píšu to nebyl problém pro fenku protože štěniska byla menší..
doplněno 16.10.11 20:16:jinak já doufala že štěnisek moc nebude..fenka je fakt drobná..max 3-4 doufejme..protože velý počet štěnisek by ji zatížil chjo první a jediný vrh co jsme na ní plánovali a tohle
Dobry vecer,
Samozrejme Vase fenecka muze mit stenata od obou pejsku. Ale nemusi to byt, a take neni nikde psano, ze musi byt nejak moc obrovska. Jestli je souseduv "vlcak" krizenec, muze predavat dal geny na mala stenatka. Ale to samozrejme asi nikdo nevi. Moje rada - jestli se porodu tolik bojite, je tady jedno bezpecne reseni - injekce bych take nedavala - ale jestli se muzete smirit s tim, ze Vase prinecka uz nikdy nebude mit stenatka, dejte ji co nejdrive vykastrovat. Tak se spolu s delohou zbavite i nechtenych plodu a jedine risiko je u toho narkoza... Ale mozna, ze je Vam lito se stenatek takhle zbavit...
Děkuju. To je dobrá rada. Moc se nám nechce pomáhat plnit útulky kříženci navíc ne moc hezkého vzhledu. Ale ta kastrace..nevím nevím asi do toho nepůjdeme dost se bojím že by se jí změnila povaha..že by jí to psychicky "ublížilo". Jako nemyslete si máme doma vykastrovanou kočku. Ta mi připadá absolutně happy..ale když jsme jí dávali kastrovat tak jsme z toho byli dost špatní..bolelo ji to a tak dál..ale zahojilo se jí to a zapomněla na to..nicméně u psiny je to přece jen složitější..myslím si..
Za sebe bych taky videla jako nejlepsi reseni kastraci jeste behem brezostii. Fyzicky je fena po kastraci zas ve forme po par dnech, svoji fenku jsem dva dny po operaci musela drzet na voditku, protoze chtela behat a hrat si s pejskama, takze toho bych se nebala. Psychicky se mi fena taky nezmenila a ani zadna z kastrovanych, ktere znam. Pokud se k ni nebudete chovat jako k chudackovi a sami ji nezmenite, tak ani tady bych necekala zadny problem.
Silně se obávám (ve shodě s ostatními rádci), že do porodu se oravdu nic dělat nedá. Po porodu- co genetické testy? asi budou hodně drahé, ale udělat se určitě dají. Ovšem když se prokáže nejhorší-ta nechtěná štěňata utopíte?
Jen pro zajímavst, viděl jsem křížence sibiřské lajky a barzoje.
Genetické testy vůbec nevím jeslti se dají u psů dělat. Navíc otec ani matka nejsou s PP takže takové vyšetření nemá hlubší smysl. Nechci přidávat do útulku další křížence..takže jeslti to říženci budou budeme je muset asi nechat utratit..nebo aspoň zredukovat na jedno nebo tak..(( jsme z toho dost špatní chtěji jsme se štěniskům věnovat a zajistit jim krásný život s úžasnými páníčky...a teď tohle no
Být vámi tak mažu k veterináři na injekci a potratit. Je - li opravdu fena tak drobná. Nám teď přelezl ZŘEJMĚ ( nikdo neví kdy a jak se to stalo) sousedům ovčoun plot a nakryl jezevčici (!). Přišlo se na to ,když začala být tlustá - na potrat bylo pozdě. Jezdili jsme na ultrazvuky a nikdo nevěděl po jakém psovi to bylo. Při porodu jsme o ni téměř přišli. Zachránil ji veterinář okamžitým císařem. Měla v sobě 5 obrovských štěňat. No mohla být mrtvá.. Teď je vykastrovaná a jsme rádi,že žije. Takže za mě - dejte to pryč dokud je čas...
Tak to jste mě nepotěšil (((
to je to čeho se moc bojíme..Ptala jsem se na to i veterináře jeslti se tohle může stát - že štěňata budou velká řekl že to neví že je to jako věštění z koule. Prý můžou být morfologicky po otci i po matce.. nebo malá po matce a pak víc vyrůst.. Problé je jak jsem psala že injekce jsou pro ni podobné riziko jako porod velkých štěňat na 80% by z toho dostala zánět dělohy - informace od veterináře. Takže pojedeme na UTZ a budeme domluvení s veterinářem až bude rodit aby byl k dispozici kdyby se něco nezdálo nebo tak..aby hned zasáhnul
Já jsem Dorotku nechala vykastrovat po zralé úvaze, po diskuzích s vetem a také po svých vlastních zkušenostech. Dočetla jsem se na netu statistiku rakoviny u fenek kastrovaných a nekastrovaných. Ženské hormony, to je věc a velký spojenec rakoviny.Po operaci a při ozařování, před chemou, mě doktoři upozornili, že je potřeba u mě zastavit příliv ženských hormonů a to okamžitě. Naštěstí to tělo slyšelo a přestalo, jinak bych musela znovu pod nůž.
Dorotku mám vykastrovanou ve dvou a půl letech a předtím fenečku Bubu ve čtyřech letech, po plánovaných štěňatech, protože měla prapodivné hárání a opravdu si na rakovinu zakládala. Žádná změna v povaze se nekonala, žádné tloustnutí také ne. Zakázala jsem si je rozmazlovat-chuděrko moje pořezaná, pojď, já ti dám dobrotku. Nene, nic takového. Bubu se dožila 15ti let a Dorince bylo 6.
Stejně by mě zajímalo, jak vypadá genetika u různých štěňat jedné matky. Když budou třeba vypadat jako čistí bíglíci a čistí voříšci. Jestli ti voříšci ponesou část bíglího DNA. Vlastně ano, po mamce.
Až budou na světě, dejte sem fotku a napište, jak to dopadlo.
Zdravím.
Slíbila jsem zprávy..takže včera jsme byli na UTZ. Fenka je určitě březí a pod UTZ jsme s panem doktorem viděli 3 štěniska určitě a možná 4 to si pan doktor nebyl úplně jistý. JInak mě pan doktor moc uklidnil že je to ideální počet, aby nebyla moc velká ani moc malá..poučil mě jak poznat kdyby bylby při porodu nějaké problémy - kdy popadnout fenku a jet..Ale tvrdil že si myslí že to potřeba nebude uff ) Taky říkal že s vyšší pravděpodobností to budou bíglové a jsem s ním domluvená, že po porodu hned druhý den tam s fenkou i štěňaty přijedeme a on zkontroluje fenku pod UTZ a také štěňátka..jeslti nemají roštěpy a nebo jiné vývojové vady a hlavně jelsti jsou to bíglové nebo ne. Padla i varianta uspání..je na ní připraven..takže tak..
No a je to jasnější. Jasné to bude, až se malí narodí. A pak, až vyrostou, jak budou vypadat :D Budou stejně krásní a vůbec. Milovaní.
klidně se může stát že štěnátka budou jako biglové ale budou mít rysi vlčáka křížence,soused měl taky krásný štěnátka jezevčíka akorát že po pul roce byli jednou tak větší než matka,podobný případ jak váš nakryl jezevčík potom dobrmannebo co to bylo,to lidi pak jezdili nadávat co to dostali,že chtěli jezevčíka,ale 2 byli normál a 3 sprsklýale poznalo se to až při dospívání
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.