Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na akva rostlinách plíseň? - poradíte?

Od: nueve odpovědí: 5 změna:

nově založené akva, cca po 4 dnech na stonku hemigraphis sp. bílé tyčinky, vypadá to jako chloupky, na egeria naj. a hydrophila diffor.sub. zase bílé chomáčky na koncích listů, osádka 12rybek-pancéřníčci, acistrusi,parmičky, mečovky, vnitřní filtr a čerpadlem u hladiny, teplota 23-24st., hnojivo proflor, ...prosím o radu, popř. co to je, má to tendenci se spíše rozšiřovat než mizet, a mám obavu, aby to neublížilo rybkám...děkuji za jakoukoli radu...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

0x

bílé tyčinky? to vypadá na rozšiřující se kolonii nezmara, najděte si na google fotky nezmara, zda - li je to ono. A pár slov k vaší otázce, sluší se napsat aspoň ahoj, nebo dobrý den. A je mi velmi divné, že když máte dotaz na rostliny v akváriu, proč nám popisujete osádku akvária a né světelné podmínky? Je důležité vědět, kolik hodin je akvarium osvětlováno a jakými zdroji o jakém výkonu, zda - li dopadá na akvárium sluneční světlo. A nerozumím tomu termínu nově založené akvárium? jak dlouho běžel filtr? poděkování na závěr vašeho dotazu je v naprostém pořádku. s pozdravem Uki

nueve
hodnocení

...ahoj...díky za odpověď, dotazy jsem čekala, proto doplním, jen podotýkám, že je to moje první akva, tak vlastně nevím, co přesně popsat...svítí se 12hodin, s tím když je slunečno, tak na 1-2h.vypnu, ak.je situované do prostoru, takže osvětlené ze 3stran, usporkami 20W,24W a 14W(tuto zapínám zatím minimálně, počítám s ní na temné dny)...to, co jsem se snažila popsat vypadá spíš jako husté chloupky - začaly to ozobávat v neděli dosazené mečovky ady...filtr běží od začátku vysazení na 3/4 a od neděle naplno,furt...nově založené už cca 20dní, přičemž bez kytek bylo asi 3dny, a to cosi se objevilo asi 4dny po vysazení rostlin, navíc až dodatečně jsem si vyčetla, že hemigrap.se sice prodává, leč nevhodná pro dlouhodobé pěstování-nakupovala jsem v kamen.obchodě v domění, že mi poradí vhodné rostl.do nově založ.akva, tak už na to nespoléhám...nezmar to není, kdybych to mohla ještě víc popsat, tak mi to připomíná plíseň na chlebu-bílá, je to na stonku dlouhý úsek 2-3cm hned od povrchu substrátu, přičemž ten stonek už v této době není červený(pův.barva)ale žlutě bílý(jsem přesadila, a kořeny to má zdá se funkční), a na listech té egerie to vypadá zase jako něco jiného, i po umytí to drží, ale kytka se statečně větví...ptala jsem se hlavně proto, aby z toho něco nechytly rybky, bohužel uhynuly dvě parmičky černopruhé, ta první jsem myslela, že šokem, protože uvízla za filtrem a do 2 dnů odešla, a dnes 2., tak mě napadá jestli a co je špatně, 3.parmička se drží...tak ještě jednou díky za reakci...s pozdravem n.

nueve
hodnocení

...ještě chci dodat, že akva je 100x40x40, je tam 140l...

ukulele*

Ahoj, už vím, na ryby se to nedostane, jsou to zcela odlišné kmeny ,,plísní,, jedny jsou na ryby a druhé na rostliny, nelze je přenášet sem tam fauna / flora. Mě se tohle bělavé dělalo v akváriích, kde jsem měl přerybněno, nebo předusíkováno, většinou po pár výměnách části vody to tak nějak odumřelo, teda listy s tím a kytky obrazily zdravě. Bohužel stále neumíme vyrobit kouzelné kapky, které by nám všechno vyléčily a daly dopořádku, chce to sledovat, jak se to vyvíjí. Hodně zdaru a informujte mě, jak to třeba po týdnu vypadá. s pozdravem Uki

nueve
hodnocení

...ahoj po cca týdnu, musela jsem přeostřit na učení, neb "gůglení"po informacích je děsivý žrout času... takže kytky to vzaly dobře, u hemigraphis to došlo k rozpadu toho červeného pletiva(?) na stonku, jinak obráží, ostatní rostliny se už větví, i egerie, byť si je vzaly do parády mečovky, oždibují je na střídačku s hygrophilou, tak jsem teď ubrala na filtraci, at mají kytky šanci... nicméně během toho času chytli něco jako "plíseň" pancéřníčci, na ocasních ploutvích, ale už je to pryč, vyměňovala jsem cca 3x vodu, ovšem zase řeším...plánuji čichavce, tak jsem koupila pistia stratiotes, jenže nějak jim sesychají u okrajů listy, ty největší, říkám si jestli je to kvůli tomu, že se dotýkají skla a tím jak cestují se dostávají na ty prohřáté úseky od světla, nebo prostě tak odumírají listy, zdá se totiž, že min.2 se chytly=rostou kořeny, ale mají to všechny...takže uberu vodu a uvidím...moc díky za rady, použila jsem je, s pozdravem n.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]