Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla sem požádat o radu, už týden mám doma měsíc a půl starou fenečku Hovawarta, chtěla sem se zeptat od kolika měsíců se může cvičit na povely sedni, lehni, k noze apod..?
A ještě mám jeden problém, když deme na procházku, vždy ujde 2-4 metry, zastaví a sedne si a nechce jít dál, takže daleko většinou nedojdeme.. Nebo někdy vůbec nechce jít ven, doma lítá z místnosti do místnosti a venku nic... Přes den spí - skoro pořád, a v noci řádí ... A pořád kouše, nepomáhá ani slovo fuj ani nesmíš... Možná je to tím, že je ještě hodně malá, nebo něco dělám špatně..
Poraďte prosím...
Děkuji.
Moc na psíka pospícháte. Tato rasa je úžasná, na mně trochu větší, ale pár kousků znám a vím, že to jsou vynikající společníci, věrní přátelé a pozorní hlídači. Na výcvik je ještě poměrně brzo, štěně se teprve seznamuje se světem. Po třech měsících by bylo dobré zajít na nějaký cvičák a psíka nechat seznámit se s kolektivem dalších psů. Siocializace se to nazývá. Vaše štěně se doma pohybuje rádo, protože se v prostředí už cítí bezpečně. Venku nic nezná a tak chce zpět do bezpečí. Nenuťte ho do ničeho, nechte ho zatím poznávat svět. Snad jej už začněte zvykat na obojek, ale nevoďte jej na vodítku! Obojek musí nejprve přijmout, až si na něj zvykne, teprve jej začněte vodit. Obojek stačí zkusit tak třikrát za den, psík se po několika dnech obojku přestane bránit. Nakonec se ho bude domáhat s tím, že chce na procházku. Váš psík je ještě moc malý, nesmíte na něj pospíchat. Jak už jsem tu mnohokrát psal: veškerou trpělivost a lásku, kterou psisku dáte v prvním roce jeho života, Vám bude pes oplácet po celý svůj život.
doplněno 12.10.11 14:27:SOCIALIZACE! nikoliv Siocializace
Děkuji za radu, ještě sem se chtěla zeptat od kdy ji můžu koupat? Od 3 měsíců? A jestli může pejsek třeba Knedlu, nějaké (např. vanilkové) jogurty, tvarohy, mléko, těstoviny.. A jestli může tak malé štěňátko, kapsičky a konzervy s masem (junior)...?
Nekoupejte, pokud se Vám psík nevyválí v nějaké nepěknosti! Uvědomte si, že máte psa, né dítko. Pes se ošetří sám a jakékoliv koupele v šamponech jsou pro něho nepřirozené. Můj předchozí pes (NO) nepoznal koupel za celý život, má současná psinda (BOC) také ne, ač už jí budou tři roky. Pro psa je nejlepší koupel běhání v mokré trávě! Možná máte psa v bytě, ale ani tam bych se do koupání zbytečně nehrnul.
No, to krmení. Pes není žumpa a tak zbytky od lidského stolu jsou vysloveně nebezpečím. Máte-li psa opravdu rádi, živte ho kvalitním psím krmivem (ať už granulemi nebo připravovaným jídelníčkem) a hlavně pravidelně. Nyní tak třikrát denně, po půl roce jen dvakrát a po jedenapůl roce již jen jednou - vždy ve stejnou dobu. V kterou? Tu musíte určit podle možnosti vylučování psa. Já třeba krmím mezi jedenáctou a dvanaáctou, venčíme pak okolo třetí čtvrté odpolední a pak před spánkem. Je fakt, že naše psinda má k dispozici zahradu, ale většinou je tam, kde jsme práve my. Na zahradě se nevyprázdní...
Knedlíky ne! Psí mlsky spíš za odměnu, to se pak hodí právě k výcviku. Neplýtvejte tady jimi již teď, nebudete mít později pro psisko motivaci. Mléko ne, tvaroh jednou za dva týdny se žloutkem si pes vychutná, jogurt za ranní vyvenčení je dobrá odměna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.