Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, ráda bych poprosila o radu. Máme asi 50 slepic a už skoro 2 měsíce nesnáší, nevíme proč. Dáváme jim pšenici, brambory,vitamíny,skořápky a denně čistou vodu. Děkuji za odpověď.
doplněno 12.10.11 10:46:slepice máme od jara,takže mladé. Srandu si z vás nedělám, včera bylo jedno vejce před tím nic. Jsou na zahradě, takže mají zelené a mohou i hrabat. Zkusili jsme je i odčervit,jestli není nějaký problém ,dostali jsme radu jednu zabít a podívat se jestli nemají nějaký nádor,taky nic. Všechno vypadá v pořádku,ale vajíčka nikde. Když jsem doma,tak se pohybuji na zahradě,takže kdyby je někdo kradl,tak bych ho nejspíš viděla. Takže asi bude spousta polévky.
V době přepeřování nesnášejí a pak také nepíšete, jak jsou staré. Po dvou letech je dobré obměnit za mladé, staré přestávají snášet a jsou dobré leda na polívku (ale zato moc dobré )
Chápu dobře, že máte 50 slepic a naráz nenesou všechny? Mirko buď si z nás děláte legraci nebo vám vejce kradou marťani, to by totiž kuna a tchoř nezvládli. O žádné záhadné chorobě slepic jsem neslyšela, to že by se dohodly a daly si pauzu všechny je nesmysl, to, že by byly překrmené všechny je nesmysl, to že by náhle začaly zanášet je nesmysl, to že by všechny kvokaly a někde seděly na vejcích je nesmysl, a tak mě ještě napadá, že by mohl vejce sbírat synek a prodávat je tajně. Až záhadu vyřešíte, dejte vědět.
Také nechápu proč všechny najednou nenesou, že by se na Vás domluvily? I na zimu, když slepice tzv. "prchají" - přepeřují se, nesou málo, ale pokaždé nějaké to vajíčko najdu. A to jich mám jen 9. Jinak překrmování není dobré, slepice v sobě ukládají tuk a málo pak nesou. Jsou jen pak vhodné do hrnce. Slepicím také pomáhá, když si mohou někde hrabat a nazobat se zeleného krmiva - trávy, než je chovat někde na betóně či udupané hlíně bez travičky. To potom pěkně snášejí a vajíčka mají krásně oranžové žloutky. Kde je máte? A kam si mohou vyběhnout? Jinak to není možné, kuna by neodnosila vejce od 50 slepic. Nesbírá Vám je nějaký podařený soused?
Také je důležité stáří slepic. My si pokaždé kupujeme na podzim z drůbežárny tzv. "vynešené" slepice po 20 Kč/kus. Mají je tam rok, slíznou smetanu a pak se jich zbaví. Ale když ty slepice přivyknou jinému režimu, ještě v pohodě pak 1 - 2 roky snášejí a to dost. No a pak je zase vyměníme. Jaga.
Máme jich 13 a od konce října ani vajíčko,,jsou každý den na zahradě,mjí vše-také nesnáší,už jsme s toho na palici!
Bohužel paní nelže ,máme 20 slepic a někdy 2 vejce za týden.polovina je rok 2013,polovina 2014.Takže mladé.Spíš myslím žě je to šlechtěním.Máme černé a červené.
hmm, tak to je úplnej případ pro komisaře, to je fakt zajímavé. Kdyby bylo alespoň pár vajec - ale žádné? Já bych se nebál říci, že to je případ pro policii nebo veterináře. Tedy, pokud jste nekoupili slepice někde z ruky, jakoby mladé a ony jsou zatím totálně vynešené.. ale to jen inprovizuji. A jinak pokud jim dáváte velmi často brambory, tak zvolněte, snižují snášku, jenže to by neměly přestat nést..
doplněno 21.01.15 11:01:Něco mi říká - chvíli počkat, ale... babička má taky asi 40 slepic, také zrovna toto období naříkala min. 2 měsíce, že nenesou, ale přece jen denně pár vajíček měla - možná tak 5 ks, ale už je zase spokojená ... "už zase jedou". Zkuste ještě pár dní počkat, ani asi nic jiného nezbývá...babička jim dělala denně první poslední, např. má zásobu najemno sušeného sena ( ze sekačky), paří jim to horkou vodou, přidává šrot atd. Zvykly si celou zimu na horkou vodu , spařené zbytky suchého pečiva, a hlavně, chlívek mají ve staré zděné stodole, kde je vyzděn chlívek pro ustájení i snůšku, zimu nemají... takže asi tak. Zde jsou všechny rady nad zlato... Možná ty vaše táhnou všechny za jeden provaz... ,
Mám 30 slepic a také říjen a listopad jsem měla minimum vajíček. až se opeřili znovu, tak nyní mám v průměru 21 ks denně. Kdyby to nebyl původní 3 roky starý dotaz, tak doporučím tazatelce zabít jednu slepici a zjistí, že díky bramborám jsou slepice plné sádla, tudíž snáška je nulová. Brambory nechejte pro prase.
Je krátký den, chce to dobré, výživné krmivo s vitamíny, den svícením prodlužovat a velký výběh. Předpokládám, že vám v kurníku nemrzne. Pak budou vejce.
Podle mne je to důsledek šíleného vedra, bude jim déle trvat adaptace na podzima zimu. Jinak si neumím vysvětlit totéž, někdy ani 1 vejce ( nebo Babiš udělal tajnou podvratnou akci a prodfávají nám nenosnice )
My máme 6 slepic (bohužel nás navštívila kuna) a od října sbírám denně v průměru tak 0,5 vejce. A to jim je všem tak rok a půl. Mají výběh, všechno... A taky přestaly všechny naráz.
protože prostě mají pauzu. Přepeří, vzpamatujou se a budou zase snášet...
Můžete přidat vitamíny, lepší krmivo (ječmen, kukuřici) ale prostě pauza v zimě je přirozená. Slepice přece nebude klást vajíčka, když se z nich nic nemůže vylíhnout, protože by kuřata zmrzla...
Vydržte měsíc dva, zase bude líp...
Zdravím, zkoušeli jste koupit namíchnou směs pro nosnice? Mám zkušenost, že bez tohoto krmení slepice nenesou.Sami prodejci vám řeknou, že slepice jsou vyšlechtěné a bez směsi neponesou.Když ji nedostanou pár dní hned je to znát na snůšce. Alespoň trochu každý den přidat do domácího šrotu, na noc celou pšenici, je dobré si v létě nasušit trávu ze sekačky, je to drobné a dobře to žerou.Mám kuřice od října, byly dost malé, ale před vánocemi začali šnášet a nesou 11slepic- 11vajec každý den. Ale počítám, že začnou přepeřovat, tak to bude zase jinak. Ale zatím paráda. Myslím, že je všechno tak zdegenerované šlechtěním a pak to bez různých namíchaných směsí neroste, nebo nenese, nebo nerodí, prostě to není jako dřív, když kvočna vodila kuřata po dvoře. Alik
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.