Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výcvik vs hárající feny

Od: sepi® odpovědí: 17 změna:

Zdravím všechny ))stále nevím,k jakému názoru se přiklonit a tak si jdu o radu )na cvičáku se rozvinula diskuze,zda chodit s hárající fenou na společný výcvik.Hmm .))

názory pro: hárající fena není nemocná a výcvik může absolhovat.Jde především o období před a po hárání,kdy fena psům voní .)(pokud již fena hárá plně,tak prý ani pracovat nechce a na výcvik se s ní nechodí,vycházím z názorů psovodů,protože fenu nemám .)

názory proti: pes nebude správně pracovat,protože vůně z feny je silnější než příkaz psovoda.

no))stále nevím,k jakému názoru se přiklonit(četla jsem knížku od Desenského,kde píše,že má 100% přivolání u psů.Jenže ...na jednu stranu jsem ráda,že pes pracuje s nadšením))rád vykonává povely a je z toho nadšený a na cvičák se těší .)) jenže na stranu druhou ...nevím...chtěli by jste u výcviku ,,voňavou" fenu?.))

hezký den všem *slunce*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

3x

Cvičák je především k tomu, aby se pes přiběhnout na přivolání naučil. Navíc se tam scházejí psi, kteří jsou na různem stupni výcviku a rušivé podněty nedokážou úplně odfiltrovat. Hárající fena na cvičáku je minimálně neohleduplnost od majitele a ten by měl toto období respektovat a cvičit individuálně.

Nono, proč hned diskriminovat hárající feny? Na cvičák se s hárající fenou jistě chodit dá, snad bych vynechal jen pár kritických dnů. Od majitele to není nic bezohledného a na cvičáku je to bráno naopak jako posílení disciplinovanosti přítomných psů. Já navíc v období hárání používám sprej (TRIXIE sprej při hárání fen od za asi stovku), který do jisté míry pach eliminuje. Naopak bych mohl konstatovat, že častými narušiteli výcviku bývají spíše psi, což my, majitelé fen, po celý rok s úsměvem tolerujeme...

hankauk*
hodnocení

2x

Proč by nemohla být? Pes přece musí s takovým "rizikem" přijít do styku a přijde s ním i na ulici, v parku, atd... Pokud fena hárá, tak taky potřebuje vyvenčit a majitel ji nebude držet kvůli tomu doma. Na cvičáku aspoň budete vědět, jak pes na fenu reaguje a naučíte ho poslouchat povely. Bude pak pro vás asi snazší psa ukočírovat mimo cvičák. :)

hodnocení

1x

Měla jsem psa i fenku, tak budu mluvit z vlastní zkušenosti. *hej*Háravá fenka je prostě pro psy něco, jako kdyby přiletělo mezi lidi UFO. Všichni zapomenou na dobré vychování a rozhodí je to tak, že nejsou schopní reagovat normálně po ještě dlouhou dobu. *cert*Psa opravdu můžeme naučit anglicky, jak říkal můj kamarád-Můj pes umí všechno. Neumí jen anglicky. Protože nechci. Až budu chít, naučím ho to. :D Ale pánbu zaplať, klukům to funguje, jak má. A všecko ostatní jde ihned bokem. :D Jednou jsme byli na bonitaci s fenkou. Všecko zaplacené, všecko zařízené, poslední termín. Začala hárat v mezičase, než měla.*plac*Nastříkala jsem ji nějakou specialitou, k tomu určenou a ještě všemi mými parfemy. Smrděla jak kufr poběhlice. Pořadatelé nám vyhradili prostor mezi opuštěnými kotci na úplně druhé straně cvičáku. Měli jste vidět ten tanec! Kluci se chovali jako uhranutí! Psinečka musela do auta a úplně pryč. Cirkus byl ještě chvíli.*jasne*Teď, když mám fenku, jsem daleko smířlivější. Ale když jsem měla Andyho a viděla, co to s ním dělá, byla jsem mnohem nesmlouvavější. *hej*Doba hárání není zas až tak dlouhá, aby háravé fenečce absence výcviku ublížila.

doplněno 06.10.11 11:15:

Bubu

Výcvik vs hárající feny

borax*
hodnocení

1x

K nám na cvičák můžou. Většina majitelů psů to vítá! Berou to jako dobrý rušivý element. Pokud to někomu vadí, jde se psem na plac jinam (máme dost prostoru) nebo jde háravka až po něm. Ono by to mělo fungovat jako v každé smečce, poslední jedinec (můj pes) se prostě nemůže pářit s fenou pokud mu to nedovolím jako šéf, takže pes by měl poslechnout i v přítomnosti háravky. Taky tomu tak u nás v hodně případech je. Pravda, při odložení kňučí a hází po feně "zamilované" pohledy, ale leží :) o obranách nemluvě, pohlavní pud s pohledem na rukáv zmizí :)

hodnocení

0x

Paaja má pravdu.Souhlasím s každým slovem.

martinaa*

Myslim, ze ma pravdu Hanka... vzdyt pes prijde s harajici fenou do styku na ulici urcite casto. Co pak? Kdyz neposlechne a nebude se umet v situaci orientovat, veskery vycvik bude k nicemu...

krkovicka*
Je to přirozený pud.Na cvičáku se naučí povely a pak se dá spolupracovat na ulici.Jak má psovod učit,když žáci jsou mimo?
martinaa*

Spatne:) Ovsem jak ma pes reagovat a spolupracovat, kdyz v te situaci nikdy nebyl?

paaja*

Až chovatel bude chtít cvičit reakce na fenu tak si takovou situaci velmi jednoduše navodí ale tehdy, kdy bude chtít a bude to účelné. Ne když cvičí základní poslušnost. Pohlavní pud je jeden z nejsilnějších a nejen u psů.

martinaa*

*palec*Presvedcila jste me.

paaja*

.. když už tak přesvědčil ... děkuji

martinaa*

Nick je malicko zavadejici;)

Omlouvam se*placni*

paaja*

*smich* no je ... trošku zavádějící

wrtulka*
hodnocení

0x

Zdravím.

Na našem cvičáku je hárajícím fenkám vstup zakázán. A je to proto, že fenky by rušily při výciku (svým pachem). Na druhou stranu když jsou zkoušky tak na konci zkoušek tam hárající fenky můžou.../nejsou ze zkoušek vyloučené/ ale třeba nenastupují s ostatními.. Ale co jsem slyšela na jiné cvičáky háravé fenky můžou. Takže je to hodně o přístupu. Protože pro psa je těžké prostředí už cvičák sám..jako pro výcvik takže je podle mě skoro jedno jestli k tomu přidáváte háravé fenky..je to pro něj sice ještě těžší ale taky si na začátku musel zvyknout že bude poslušný když je tam x psů..tak si časem zvykne že musí být poslušný i když je tam x háravých fen...

vandad
hodnocení

0x

Dobrý den. mám psa i feny. Pes kryje ale je vychovaný. Ví kdy může a kdy ne.. Jasně,že poslušnost není 100% - má mozek jinde ale poslouchá a na cvičák bych se psem a háravkou klidně šla. Vychovaný pes,který tu situali zná je v pohodě. Ovšem sama za majitele feny bych nešla ,protože vím jak nadávají majitelé psů. Takže když feny hárají tak cvičíme poslušnost doma :)

hodnocení

Díky všem za odpovědi .))je to tak 50 na 50 *smich* záleží na výchově))tak budu vychovávat a vychovávat ))hezký den všem *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]