Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhyn rybek

Od: misa* odpovědí: 14 změna:
Ahojky prosim o radu. Založila jsem si své první akvárko - jsem totální laik, jen jsem vše nastudovala v knížkách a netu - 50x23x33. A od kamarádky jsem dostala 6mečovek,6teter citronových,3skaláry a čichavce medového + rostliny a písek (ten jsem 3x převařila). Při zakládaní skvárka jsem postupovala pečlivě a přesně podle knih :cumim: a přesto mi po třech dnech zůstaly jen 5 rybek (čichavec a 3mečovky) ostatní rybky umřely. Kompletně celý akvárko jsem vyčistila, koupila nový písek (kamarádka si nebyla jistá zda písek od ní nebyl už v akvárku použitý)vyházela rostlinky a vše založila znovu. Opravdu pečlivě jsem vše zkontrolovala (zakoupila i chemii - nějaká start sada při zakládání akvárií)A zbylé rybky posléze umístnila do akvárka přesto mi další dvě umřely (zbývá čichavec a 2mečovky. A já teď nevím co dělám špatně. Jo samozřejmě techniku jako topení, filtr, vzduchovadlo, světlo atd. mám. Nevím co mám teď dělat. Jselti koupit nové rybky a posleéze rostlinky a nebo čekat co se stane..Nejsem si taky jistá jaký rybky pořídit..Každopádně už jsem z toho zoufalá, moc jsem se na akvárko těšila a přesto že jsem se snažila neudělat nikde chybu je evidentně něco špatně. Jo ještě jsem chtěla dodat,že jsem rybky dostala hlavně proto, že kamarádka má v akvárku keříčkovce a lombardu a ty je značně terorizovali (kamarádka akvarium - 260l - dostala i s něma).Když jsem si od kamošky brala nevypadaly nemocné - až na to že některé byly "okousané" od keříčkovce a té druhé potvůrky. Tak nevím co dělám špatně. Najde se někdo kdo mi poradí? (jen mi neříkejte že mám vodu vylít a nasázet kaktusy )Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Ahoj, opravdu dlouhý dotaz, ale málo se z něho dozvím. Není důležité kolikrát jsi převařovala písek, vždyť v přírodě ho také nikdo nepřevařuje. Důležité je při takové totální katastrofě vědět jaké ph a jakou tvrdost, popřípadě jakou teplotu vody jsi měla v akváriu v době kdy došlo k úhynu tvých rybek. Dále pak neuvádíš po jaké době od napuštění vody a následném osazení akvária rostlinami jsi vypustila ryby, no jestli to byly nejméně 4 týdny po založení akvária, když se v něm začala tvořit biorovnováha a přesto ti rybky uhynuly, tak to fakt nevím ( bylo to tak? ) Nějakou startovací chemii nepoužívej, ke zdraví tvých vodních přátel opravdu stačí jen vodovodní voda, popřípadě trochu kuchyňské soli, ale to můžeme probrat příště. A na závěr mé odpovědi se ještě musím zeptat - jaké knihy jsi si nastudovala? Pořiď si klenoty české akvaristické literatury : Rudolf Zukal Akvarijní ryby, Karel Krček Akvaristická technika + 333 rad pro akvaristy atd atd...
misa*
hodnocení

Díky za odpověď. Takže teplota je a byla 24stupňů. Rybky jsem vypustila po 2dnech chodu akvária (díky tomu , že je kamarádka potřebovala nutně oddělit od keříkovce jsem neměla možnost čekat na zaběhnutí akvárka) PH jsem měřila a bylo 7,2..ale musím si koupit nové testy (všimla jsem si že mi prodali prošlé). A knihy tak např. Dick Mills Vaše akvárium a ostaní s sebou právě nemám tak neznám autora a název :( .. Mrknu po těch co doporučuješ. A co dál?
ukulele*
Tak to je nějaké divné. Došlo k úhynu najednou? Chovaly se ryby nějak divně před smrtí? Nenatírali jste doma něco, nebo něco nelepili - mám na mysli nějakou otravu z venku. Určitě se doberem nějakého vysvětlení, nic není jen tak...zase se ozvu...
misa*
hodnocení

Ahojky, díky za odpověď!Nee nenatírali.. Když jsem čistila akvárko (před založením) tak jsem je jen několikrát umyla horkou vodou. Poté co mi začaly rybky umírat jsem kompletně akvarko znovu vyčistila, dala nový (převařený) písek a novou vodu do které jsem použila tu start sadu (v návodu stojí že rybky je možno vpustit do 60minut)..nechala asi 2hodiny jet bez rybek (nemohla jsem čekat třeba dva dny bo bych je neměla kam dát) a ty vpustila po 2hodkach. Přesto mi z těch zbývajích 5 (čichavec a mečovky) zbyl jen ten čichavec. Kamarádka od níž jsem rybky dostala se na něj přišla kouknout a zdá se jí že ztratil barvu (vybledl) ale nevím protože jsem použila světlý písek (zakoupený v akvaristice)a ten dost zkresluje (večer mi připadala barva v pořádku). Každopádně jsem docela bezradná nevidím žádnou příčinu co jsem mohla udělat špatně a nevím ani co dělat dál. Jo a chování rybek před tím než umřely: jak u kterých.. ty tetry citronové umřely druhej den-normálně plavaly všechno ok a najednou začaly být takový jakoby bezvládný, začaly se tak "motat" po dně a pak postupně umíraly jedna podruhé. Skaláry ty byly taky relativně ok (byly dost okousaný od keříčkovce) a ty zase začaly plavat naopak, jako břichem nahoru a tak jaksi nekoordinovaně pak to zase bylo ok ale potom umřely (vypadalo to jako kdyby měly něco s plovacím měchýřem) a ty mečovky ty byly v pohodě, normálně plavaly, jedly v pohodě a pak začaly plavat při dně a to už jsem věděla že něco není ok..no a do rána.. čichavec ten je jedinej (až teda na to že se kamarádce zdá být vybledlej) v pohodě.. no uvidím co mě čeká až přijdu z práce. Jinak momentální stav je ten že zatím je v akvárku jen písek a voda (rostlinky jsem radši vyhodila bo byly také od té kamarádky - a říkala jsem si že radši koupím nové)chtěla jsem do pátku nechat vše "jet" a v pátek zakoupit nové rostlinky a testovací sady na vodu..udělat testy a popř. dokoupit nějaké rybky. Myslíš že by to šlo? Nebo co bys mi radil.. evidentně je někde chyba a já nemůžu přijít na to kde.. a nevím co mám dělat.

ukulele*

Ahoj, to je teda záhadné...nicméně to vypadá na otravu, máte karmu? nebo nějaký ohřívač vody ve kterém bychom mohli předpokládat styk vody s mědí? Ale spíš bych se přikládal na hluboký šok z náhlé změny tvrdosti vody! Už jsem řešil úhyny u mých rybek, které si u mě zakoupili zájemci o akvaristiku a ti měli i 100% úhyny! Většinou to bylo když rozdíl tvrdosti vody byl více než dvojnásobný a soudě dle úhynu ve velmi krátkém období a zvlášť teter - které jsou háklivé na tvrdou vodu a šokové reakci mečovek bych toto předpokládal. Soudím, že v místnosti kde máš akvárium nekouříte, neboť nikotýn a jiné zplodiny z kouření jsou pro ryby také jedem a dokonce bych ani neradil příliš - spíš teda vůbec ne - používat různé spreje - jako třeba laky na vlasy, nebo různé deodoranty, ten lak na vlasy je fakt dost nebezpečnej - mám to ověřené...

Doufám, že jsem Tě příliš nevystrašil a určitě se dopátráme proč došlo u tebe k té nehodě, poněvadž všechno jde vyřešit, měj se fajn...

misa*
hodnocení

Ahojky, tak bydlim v bytovce v byte tak netuším jakým způsobem je tam řešen ohřev vody :( O deodorantech a lacích na vlasy vím tzn. pokud už je používám tak v jiné místnosti. Nekouřím... Takže asi jedině ta tvrdost. A co mi radíš dál? koupím si testy na tvrdost a ph - ještě nějaké? Udělám testy a podle výsledku dokoupím rostlinky a rybky? nebo můžu současně s testama koupit kytky a zasadit kytky?Mám znovu vodu měnit? Ach jo..No nevzdám to, ale je to bolestný a smutný když umřeli. Co si myslíš o tom čichavcovi?(té barvě)
ukulele*

Ahoj, čichavec mohl zblednout vzhledem ke světlému písku a přílišnému osvětlení, čichavci jsou většinou velice odolné ryby, takže to určitě nebude žádná vážná příčina...

Koupil bych rostiny, ale je otázka : kde? Určitě bych si našel nějakého akvaristu a chtěl bych rostliny po něm, poněvadž rostliny zakoupené v akvaristice málokdy vydrží delší čas, neboť jsou pěstovány ve speciálních podmínkách, ale o tom třeba až příště. Pořiď si vodní mor, stolístky a kryptokoryny - tyto rostliny umí odbourávat tvrdost vody a i upravují pH do mírně kyselé reakce - což asi požaduješ, jestli jsi našla zalíbení v tetrovitých rybách. Hlavně však vyčkej dostatečně dlouhou dobu po založení akvária třeba i měsíc. Napadá mě otázka : vy bydlíte nějak dál od sebe s tou tvojí kamarádkou, že by měla třeba jiný zdroj vody? měj se fajn, čau

misa*
hodnocení

Ahojky, no tak s kamoškou bydlíme každá v jiném městě..cca 12km od sebe. Jinak jsem udělala testy na ph a to je cca 7,2. Nevím nu uvidíme uvidíme... Každopádně akvo je vyčištěné, nově osázené, kameny atd. Jo a dostala (vím chyba) jsem další 3čichavce a 4tetry (fantom)a ancistruse /nevím jak se to píše/..rybkám se zatím daří (mám je týden - ale zdá se mi že taky"vybledly";) až na toho jednoho čicháčka zlatýho /ten původní/..zdál se mi nějakej špatnej takovej oteklej tak jsem ho dala do karantény (do"nemocniční"nádrže) měl nafouklý břicho a"naježený"šupiny - dneska uhynul. Podle literatury jsem"diagnostikovala"několik onemocnění (vodnatelnost třebas..) ale nevím. Mám nějak přeléčit ostatní rybky když s ním předtím byly ve styku? /jojo vím že jsem je neměla dávat k sobě a mít je napřed od sebe oddělené v karanténě atd. ale neměla jsem je kam dát..tu karanténí nádržku jsem letěla koupit až po víkendu). Soráč za věčný dotazy :(
ukulele*
Ahoj, amatérům nedoporučuji ryby léčit, avšak můžeš přidat vrchovatou polévkovou lžíci kuchyňské soli na 10 litrů vody v akváriu ( 40 litr. akv. = 4 lžíce soli rozpustit třeba v 1 litru teplé vody a násladně pak vlít do akvária) to působí jako prevence. A teď k té tvrdosti, buď si kup soupravu na měření tvrdosti, nebo počkej jak ti budou prosperovat tyto tetry, jestli to bude katastrofa, tak si pořiď jiný rybí druh, ale asi bych si sehnal ryby z tvého okolí, nebo se zkus zeptat v krámě se zvířaty, jaké druhy ryb jdou ve vašem městě snadno chovat.
misa*
hodnocení

Ahojky,

Ok díky za radu. Tak nakoupila jsem testy - výsledky jsou : celková tvrdost vody 18, uhličitanová tvrdost vody 10, a PH tak 7,6.. Dá se to nějak regulovat?

ukulele*
ahoj, tak to je opravdu dost vysoká tvrdost, pro amatérské účely bych doporučoval koupit několik litrů destilované vody a namíchal jí, tak aby hodnoty tvrdosti byly poloviční - teda jestli chceš stále chovat tetry? Nebo si pořiď nějaké ryby, které snesou vyšší dvrdost vody, jaké ryby mají ve tvém městě v obchodech, nebo znáš nějakého kolegu akvaristu z tvého okolí? Já bych osobně doporučoval živorodky - platy, mečovky, paví oka, ale musí být zvyklé na vyšší tvrdost vody. Tak se zatím měj, čau...
misa*
hodnocení

Ahojky,

Nu moje představa byla párek čichavců, 6-8teter a 1 samečka bojovnice s 2samičkama.

ukulele*
Ahojky, uber tetry a přidej čichavce : dva páry zlatých a dva páry modrých a dva páry perleťových + 4 až 6 kousků corydorasů, bety bych moc nedoporučoval, většinou jsou kousavý a celkově takový nevrlý...

yenda*
hodnocení

0x

1) Nikdy nedávej do akvárka čerstvou vodu. Jednak je chlorovaná a také má nízkou teplotu. (teplá do akvárka nepatří, vždycky pouze z kohoutku se studenou vodou). Vody by měla tak 12 hodin odstát.

2) zkontroluj si teplotu vody. Píšeš, že používáš topné těleso. Teplota pro běžné rybky je 18-24 stupňů.

3) Akvárku trvá tak 2 měsíce, než se v něm stabilizuje prostředí. Klidně si napřed zasaď rostlinky a s rybkama chvilku počket. Pak si kup několik Pavích oček. Ty přežijí všechno a pak postupně přidávej náročnější rybky.

4) Používej živé krmění pouze z prověřených zdrojů. Nepřekrmuj, kazíš si vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]