Nejste přihlášen/a.
Ahojky, díky za odpověď!Nee nenatírali.. Když jsem čistila akvárko (před založením) tak jsem je jen několikrát umyla horkou vodou. Poté co mi začaly rybky umírat jsem kompletně akvarko znovu vyčistila, dala nový (převařený) písek a novou vodu do které jsem použila tu start sadu (v návodu stojí že rybky je možno vpustit do 60minut)..nechala asi 2hodiny jet bez rybek (nemohla jsem čekat třeba dva dny bo bych je neměla kam dát) a ty vpustila po 2hodkach. Přesto mi z těch zbývajích 5 (čichavec a mečovky) zbyl jen ten čichavec. Kamarádka od níž jsem rybky dostala se na něj přišla kouknout a zdá se jí že ztratil barvu (vybledl) ale nevím protože jsem použila světlý písek (zakoupený v akvaristice)a ten dost zkresluje (večer mi připadala barva v pořádku). Každopádně jsem docela bezradná nevidím žádnou příčinu co jsem mohla udělat špatně a nevím ani co dělat dál. Jo a chování rybek před tím než umřely: jak u kterých.. ty tetry citronové umřely druhej den-normálně plavaly všechno ok a najednou začaly být takový jakoby bezvládný, začaly se tak "motat" po dně a pak postupně umíraly jedna podruhé. Skaláry ty byly taky relativně ok (byly dost okousaný od keříčkovce) a ty zase začaly plavat naopak, jako břichem nahoru a tak jaksi nekoordinovaně pak to zase bylo ok ale potom umřely (vypadalo to jako kdyby měly něco s plovacím měchýřem) a ty mečovky ty byly v pohodě, normálně plavaly, jedly v pohodě a pak začaly plavat při dně a to už jsem věděla že něco není ok..no a do rána.. čichavec ten je jedinej (až teda na to že se kamarádce zdá být vybledlej) v pohodě.. no uvidím co mě čeká až přijdu z práce. Jinak momentální stav je ten že zatím je v akvárku jen písek a voda (rostlinky jsem radši vyhodila bo byly také od té kamarádky - a říkala jsem si že radši koupím nové)chtěla jsem do pátku nechat vše "jet" a v pátek zakoupit nové rostlinky a testovací sady na vodu..udělat testy a popř. dokoupit nějaké rybky. Myslíš že by to šlo? Nebo co bys mi radil.. evidentně je někde chyba a já nemůžu přijít na to kde.. a nevím co mám dělat.
Ahoj, to je teda záhadné...nicméně to vypadá na otravu, máte karmu? nebo nějaký ohřívač vody ve kterém bychom mohli předpokládat styk vody s mědí? Ale spíš bych se přikládal na hluboký šok z náhlé změny tvrdosti vody! Už jsem řešil úhyny u mých rybek, které si u mě zakoupili zájemci o akvaristiku a ti měli i 100% úhyny! Většinou to bylo když rozdíl tvrdosti vody byl více než dvojnásobný a soudě dle úhynu ve velmi krátkém období a zvlášť teter - které jsou háklivé na tvrdou vodu a šokové reakci mečovek bych toto předpokládal. Soudím, že v místnosti kde máš akvárium nekouříte, neboť nikotýn a jiné zplodiny z kouření jsou pro ryby také jedem a dokonce bych ani neradil příliš - spíš teda vůbec ne - používat různé spreje - jako třeba laky na vlasy, nebo různé deodoranty, ten lak na vlasy je fakt dost nebezpečnej - mám to ověřené...
Doufám, že jsem Tě příliš nevystrašil a určitě se dopátráme proč došlo u tebe k té nehodě, poněvadž všechno jde vyřešit, měj se fajn...
Ahoj, čichavec mohl zblednout vzhledem ke světlému písku a přílišnému osvětlení, čichavci jsou většinou velice odolné ryby, takže to určitě nebude žádná vážná příčina...
Koupil bych rostiny, ale je otázka : kde? Určitě bych si našel nějakého akvaristu a chtěl bych rostliny po něm, poněvadž rostliny zakoupené v akvaristice málokdy vydrží delší čas, neboť jsou pěstovány ve speciálních podmínkách, ale o tom třeba až příště. Pořiď si vodní mor, stolístky a kryptokoryny - tyto rostliny umí odbourávat tvrdost vody a i upravují pH do mírně kyselé reakce - což asi požaduješ, jestli jsi našla zalíbení v tetrovitých rybách. Hlavně však vyčkej dostatečně dlouhou dobu po založení akvária třeba i měsíc. Napadá mě otázka : vy bydlíte nějak dál od sebe s tou tvojí kamarádkou, že by měla třeba jiný zdroj vody? měj se fajn, čau
Ahojky,
Ok díky za radu. Tak nakoupila jsem testy - výsledky jsou : celková tvrdost vody 18, uhličitanová tvrdost vody 10, a PH tak 7,6.. Dá se to nějak regulovat?
1) Nikdy nedávej do akvárka čerstvou vodu. Jednak je chlorovaná a také má nízkou teplotu. (teplá do akvárka nepatří, vždycky pouze z kohoutku se studenou vodou). Vody by měla tak 12 hodin odstát.
2) zkontroluj si teplotu vody. Píšeš, že používáš topné těleso. Teplota pro běžné rybky je 18-24 stupňů.
3) Akvárku trvá tak 2 měsíce, než se v něm stabilizuje prostředí. Klidně si napřed zasaď rostlinky a s rybkama chvilku počket. Pak si kup několik Pavích oček. Ty přežijí všechno a pak postupně přidávej náročnější rybky.
4) Používej živé krmění pouze z prověřených zdrojů. Nepřekrmuj, kazíš si vodu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.