Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych poradit mám 3 letou bíglici a cca za 2 měsíce se nám má hárat. Chceme jí nechat nakrýt. Máme už vybraného krásného ženicha s úžasnou povahou a s PP A teď moje dotazy:
Hárá se nám jednou za 9 měsíců (aspoň celý život to tak měla) takže tak nějak tušíme kdy hárání bude, problém ale je že nepoznáme přesně první den hárání. Ona se jí prdelka naleje až nevím 3-4 den. Prostě prvních pár dní se tak dobře umí umýt že vůbec nepoznáme hárání, jen tedy když je doma tak se jí občas podaří udělat flíček když sedí. Takže se bojím že nepoznám který den že máme nakrývat. Když nebudeme vědět který přesně den hárání je. Prý se dají nechat udělat stěry na veterině ale to nevím jak funguje? On doktor pak podle výše hormonů řekne tenhle den ne nebo řekne kdy asi?A nevím kolik to stojí?
Druhá otázka je už k odchovu štěnisek (pokud bod první nějak zvládneme ) Fenka je venkovní. Má vlastní zateplenou boudu, ale může i do domu kde má pelíšek takže když jsme v práci běhá si venku a když příjdeme z práce může do domu. Nicméně je spíš venkovní protože máme velkou zahradu atd..Štěňátka vychází že by je měla nevím únor/březen takže v zimě. Máme velkou kotelnu tak nás napadlo že by fenka mohla odchovat štěniska tam.Ale nedovedu si srovnat několik otázek. Nejdřív fenka je zvyklá že v domě nesmí a neudělá loužičku ani nic jiného. Když budeme v práci bude muset chuděra počkat na vyvenčení až příjdeme. Dovedu si představit že jí ráno než půjdeme do práce a pak hned jak příjdem z práce pustíme vyvenčita ale bude to dost? Na píseček se asi nenaučí, ani na noviny? A pak kůvli štěniskům. Nemůžu si vzít 2 měsíce dovolené abych je pořád opečovávala..Ale prý je dobré je už ještě než chodí učit na noviny nebo ven..Naučí se to nějak samy když jim tam budu noviny do rohu té místnosti dávat nebo jak to nejlépe udělat? Celkově ocením rady a zkušenosti s chovem..
Ještě přikládám fotku té naší obludky..
poradte.cz/... Je jedno, jestli to je maltézačka nebo bíglíčka. Psí holky to mají stejně S tou druhou částí odpovědi si budete muset asi nějak poradit sami a vymyslet způsoub jak najít teplé místo. Anebo ještě rok počkat, vyšlo by to lépe. Únory bývají velice mrazivé.
Fenečku máte nádhernou.Při hárání se jí nejdříve zduří a pak začne barvit.Je možné přiložit jí tam kousek vaty a podívat se,jestli je od krve.Jestli pejsek není zdaleka,je dobré zkusit nakrýt už desátý den,co začala barvit.Většina fenek se nechá nakrýt dvanáctý den.Ale při prvním krytí to chce prostě to zkoušet.V té kotelně odchovat štěnátka můžete,lépe když kromě pelíšku uděláte ještě ohrátku,aby fenka až budou štěnata větší od nich mohla jít na chvíli si odpočinout.Část ohrádky vyložte novinami,štěnátka si tak na ně budou zvykat chodit.Fenečce zkusit dát nízkou bedýnku s pískem,když je zvyklá venčit se venku.Možná to vydrží,vyvenčit se jen venku,ale pro jistotu,aby jste ji netrápili.A štěnátka často berte do ruky , hladte je a volejte je k sobě,at si zvyknou na lidi.
Dobrý den, u doktora fence odeberou krev a z ní zjistí hladinu progesteronu. Podle toho Vám určí nejlepší dny ke krytí. V Praze v LABVETu /Holešovická tržnice/ jsme platili 340,- Kč. Tam to vypočítají skutečně přesně, ráno fenku odeberou a po obědě již máme výsledky zaslané emailem. Štěňátka máme po porodu doma v bytě a hlavně taky v teple. Máme pro ně udělanou velikánskou dřevěnou bednu. Ze začátku po nich fenka vše sama uklidí, máme je na starých prostěradlech a ty jim neustále měníme za čisté. Později když povyrostou a již začínají chodit, vyměníme hadry za hobliny. No a ty zase vyměňujeme. Asi v jednom měsíci chodí již na zahradu. Délka pobytu venku je závislá na počasí. Ze začátku po porodu se u fenky průběžně střídáme, protože se i může stát, že Vám nějaké štěně zalehne. Fenka od malých štěňátek nechce ani jít ven se vyčůrat,musíte jí domluvit, že vyvenčit se musí. Jak štěňátka rostou, fenka od nich stále častěji odchází. Fenku nemůžete nechat celou dobu , než jdou štěňátka z domu, u nich. Ty by jí chuděru utahali. Přeji Vám i ty Vaší krásný holce hezký štěňátka a taky s nimi mnoho hezkých chvilek. Eva
jestli mas rada zvirata tak zanech mnozeni bezpapiraku, akorat budes plnit utulky.. podivej se jen na inzerce co je vsude psu k darovani, mraky a 99 procent bezpapiraci i kdyz krasni o tom zadna.. fakt to zvaz a poloz si otazku, ma smysl riskovat zivoty dalsich malych pejsku? chov, mnozeni psu bezpapiraku je blbost..
Napsala bych to slušněji ale naprosto souhlasím! Fenečku vykasrovat nebo dobře hlídat. Chci-li mít štěňátka tak si na to koupím fenu s PP a uchovním ji. Na co množit vořechy? Útulky jsou plné... Kdo chce křížence tak si může dojít tam a nekupovat bezpapíráky ze kterých můžou (ano,nemusí) vyrůst vořeši a nemocní jedinci.. Tohle je ale diskuze na dlooouuuhé hodiny...
Pokud vím, tak tenhle dostaz zněl poradit mi jak to nejlépe zvládnout se štěňátkama..jak poznat správný den na nakrytí, jak zabespečit štěniska a tak dál. Dotaz myslím vůbec nezněl zda mám nebo nemám štěňata chtít.
Podívejte se budu vám tady vykládat argumetny typu že nejsem žádná množitelská stanice...? Že rozhodně neplánuju plnit útulky? Proč vy mi k tomu napíšete své argumetny a ve výsledku se tu budu jen bohapustě obhajovat. Snad jen tolik, opravdu k tomu přistupuji odpovědně. Navíc už jednoho zachráněného pejska vlastním..možná ještě jednoho z útulku zachráníme. Takže já se nemám za co stydět!
Na první pohled je vidět,že Wrtulka nemá žádného vořecha,ale opravdu krásnou bíglí slečnu.Podle dotazu je jasné,že chce mít štěnátka poprvé,takže to není žádná množitelka.A věřím,že se bude starat o štěnátka pečlivěji,než třeba v nějaké chovné stanici,kde mají fenek třeba pět,nebo více.A jsou lidé,kteří moc touží po čistokrevném pejskovi a na to, aby si koupili pejska s pp nemají peníze.
Děkuji.
Přesně tak to je..
mojí fence byly 3 roky. Pokud zvládneme odložení bude mít před nakrytím splněnou skoušku ZOP. Ale i kdyby se nám to nepodařilo je úžasně ovladatelná hodná, šikovná..Fakt skoro nebíglí povaha.
Pejsek kterého mám k ní vybraného je s PP sice není uchovněný ale je krásný a pokud jde o povahu tak je také až nebíglí. Přivolání na jedničku a tak dál..
Moje touha je aby byla velká šance že štěniska budou povahově po rodičích a budoucí majitelé si z nich nebudou muset tahat vlasy .
Jinak štěniska budeme mít poprvé a naposledy..chci se jim věnovat co jen to půjde..a prostě si to chci maximálně užít s tím že se budu snažit poskytnout i rady při při případném výcviku štěnisek u nových majitelů...
tak doufám že snad chápete že tohle není nebylo a nebude množení ...navíc za účelem zisku
To, ze utulky jsou preplneny prave diky takovym lidem, kteri v dobre vire mnozi je vic nez jasne, tady neni o cem se bavit a ze zkusenosti za me tvrdim stop mnozeni, to nikam nevede!
Co to prosim vas placate? Koupe psa s rodokmenem, kde je zaruka jistych prednosti a kde je vyznam dale pokracovat v ciste linii, je tou NEJMENSI polozkou, tak pokud nekdo nema na zaplaceni psa, tak kde bude brat na stravu a veterinare?: Kde?
Lidi vzbudte se a uvedomte si ten desivy stav utulku, po republice je vic nez pul milionu psu umistenych k adopci.. Nepridavejte dalsi, fakt to je k nicemu..
Aha takže když člověk nemá peníza na to koupit si štěně s rodokmenem až kdoví kam tak nemá právo vlastnit psa?
Já nemám peníze na to abych dala 20tisíc za štěně s papírama a i přes to neživím svojí fenkou obchodákovými krmivy ale dopřávám jí slušný standard v podobě Brit Care a podobně. Samozřejmně že mám peníze na veterináře. Nicméně zajímavé je, že moje fenka bez PP je za celý život bez jediného zdravotního problému..má předpisový chrp atd. Co jsem se setkala v okolí s papírovými psy (netvrdím že je to pravidlo) tak snad všichni co znám měli, mají zdravotní problémy ať už se jedná o klouby, hormony a tak dál..nebo fenka s PP která má vadu chrupu. Ale hlavně že za tyhle miláčky dali majitelé x tisíc, že to je v pořádku.
Já nemám v úmyslu plnit útulky, moje fenka také málem skončila v útulku (nemám ji od štěněte) takže já rozhodně k plnění útulků nepřispívám!
Jak bych to řekla, kdo bude chcít štěně po dobrých, zdravých rodičích (což oba jsou) s dobrou povahou (budu moct doložit zkouškou ZOP) pak si je můžou koupit u mě z desetinovou cenu. Prostě si holt nekoupí drahého psa s PP (mimochodem u bíglů co vím musí na uchovnění být lovecké nebo jaké zkoušky a to mi jako řekněte k čemu je to dobré množit psy kteří mají úžasně vyvynutý lovecký pud? Pokud nejste myslivec?Pokud tomu dobře rozumíte ..jelikož se tak tváříte..tak víte že pak jsou z takových jedinců majitelé zoufalí ať jsou tihle pejsci s PP třeba pozlacenýma) Já vybrala dva i když bezpapíráky (resp. ostec s PP matka bez PP)s hlavně hodnou a OVLADATELNOU povahou oba mají úžasné přivolání! NO jak jsem psala výše..
Nic zase dokola opakuju já se neptala jeslti MÁM mít štěňata ale ptala jsem se na rady jak je nejlépe odchovat. Takže asi tak.
Nekolik faktu, stene s papirama a dobrym predpokladem povahy nestoji 20 tisic, Brit Care je krmivo mozna v jiste cenove skupine, ale nic moc a za treti, pri spravnem vedeni psa a vyberu chovne stanice mate vic nez slusny start, ostatni veci jsou stale opakujicim argumentem vsech, kteri nechapou proc je dobre udrzovat cistou linii jednotlivych plemen.
No jo tak dost. Už mě to nebaví. Možná štěně s papírama nestojí přesně 20tisíc a možná není Brit Care nejlepší krmivo ze všech na druhou stranu pane "mám vždy pravdu" je to moje věc. Dělám to co považuji za nejlepší jak pro moji fenku tak pro budoucí štěniska. Mimochodem moje fenka je z "úžasné" chovatelské stanice kde se chovali i psy s PP. Nechtějte vědět v jakých podmínkách, ale hlavně že se na tom vydělávalo. A hlavně že psy měli čistou genovou linii ..Moje fenka měla uhnutou nožičku z těhle úžasných podmínek...jak byla zavřená v malinkém prostoru. Ale hlavně že to je v pořádku!
Bylo by dobre si po sobe precist co pisete, pokud si za tim stojite, pak nechapu zcela zamer mnozit dalsi psi, kterych je v utulkach opravdu hodne, mit vzdy pravdu neni zadouci, ale cekam na padny argument.
Za vase odpovedi bych vam dala plno bodu, naprosto souhlasim. Bohuzel vetsinou jdou vsechny tyhle argumenty uplne mimo lidi, kterych se to tyka
Pro wrtulku - jste si jista, ze oba psi jsou tak zdravi a vyjimecni na to, aby se na nich delala stenata? Jake zdravotni testy psi podstoupili? Nemluve o tom, ze o predcich sve feny nevite nic, takze netusite jakou zatez si nese. Namnozenim stenat nemate odpovednost jen za ne samotne, ale i za vsechny jejich pripadne potomky a ja byt na vasem miste, nedokazala bych tuhle moralni odpovednost prijmout. Neuchovneni psa je kapitola sama pro sebe, vetsinou to ma nejakou vyznamnejsi pricinu nez jen to, ze majitel je liny a neudelal to, uchovnovaci podminky nejsou tak slozite.
Pes nebyl uchovněn z jediného důvodu a to že s ním nebylo chozeno na výstavy prostě to majitelé neřešili chtěli ho mít jako domácího mazlíčka ale vychovaného nicméně to už je jiná věc.
Vyjímeční...jako když jsem si psala s jednou okolní bíglí chovnou stanicí, tak tam chovají psy s PP (v dobrých pomínkách netvrdím) ale fenka je tak "výjmečná" že uvažují o elektrickém obojku! Ale ta uchovněná být může! A nikdo se nad tím nepozastavuje!
Tak já se taky ještě přidám - utíkání za zvěří není o genech ale o výchově. Tedy o genech ano ale o genech plemene a ne jedince. Bíglové prostě mají lovecký pud VŠICHNI a ti co ne a ještě jsou bez PP jsou "podezřelí". Vychovat se to dá a ne,že ne. Pokud nechcete psa s loveckými pudy tak si nepořídíte bígla - logika! Jinak já mám lovecké psy 3 a ani jeden z nich neutíká za zvěří! Ani jeden z nich nenosí elektriku kvůli ovladatelnosti. Lovecké zkoušky nejsou o tom,aby pes utekl za vším co vidí ale jsou právě o té ovladatelnosti v přítomnosti zvěře! Je vidět jak hrozně málo víte. Když máte chuť věnovat se štěňátkům a chovu tak proč si nepořídíte dalšího pejska s PP? Pak si můžete založit stanici a chovat cíleně a mít potomky potomků a tak dále stále na očích. Vy budete štěňátka odchovávat s láskou a kdoví čím a co noví pánečci? Jak zajistíte to,že je nebudou dál množit a prodávat na tržnicích? Posíláte do světa kupu dalších potencionálních rodičů útulkových psů. V útulku se někdy objeví pes s PP to ano-ale jak dlouho se tam zdrží? Podle identifikačních znaků se velice snadno dohledá majitel ,který psa někde odložil - dohledá se chovatel a najití nové rodiny je velice rychlé v 99% případů... Nikdo vám nechce brát to,že se o svá psiska staráte skvěle a že by jste se starala i o štěníky ale jde o to jak se postarají noví majitelé a jak s tím naloží? Štěně s PP nekoupíte za 20 000 ale třeba za 8tis. Bezpapíráka za 5 tis.. Já si ochotně a ráda přišetřím a koupím si pejska s nějakými těmi zárukami a hlavně s tím potenciálem,že budu mít štěňátka doma Neberte to zle ale ti lidi tady se vás snaží přesvědčit k tomu,aby jste měla rozum. Je miliony zažitých argumentů proč zrona můj pes nemá papíry ale věřte,že jsou to jen kecy... Na uchovnění není nic těžkého - nebojte se toho...
Ale já vím k čemu nebo o čem jsou lovecké zkoušky..nebo minimálně tuším. Vím že je to o ovladatelnosti psa. Nicméně jak píšu jak je tedy možné že je bez problémů uchovněná fenečnka s PP která prostě NEMÁ ovladatenost ani přivolání a majitelé to budou- chovatelé to budou muset řešit elektrickým obojkem? A navíc to že rodiče jsou tak úžasní lovci...jak se s tím pak popere budoucí páníček? Kydž si vezme takového psa třeba normální 4 členná rodina...blbě to vám řeknu! A že takových případů znám ať jsou to psi papírový nebo ne..
Neřela jsem že můj moje fenka nemá lovecký pud! To vůbec netvrdím!
A po několikáté nevím kolik stojí papírový bígl ale vím koli stojí třeba štěně německého boxera a to je kolem 20-25 tis takže dobře řekněme že u bígla je to míň třeba v průměru těch 10-8 tis ale vím určitě že bezpapírové štěně sežnete za 3tis max!Takže je to půlka ceny určitě. Navíc já opravdu NECHCI mít chovnou stanici. O to vůbec nestojím!Chci teď odpovědně odchovat tenhle jeden vrh který si chci s mojí psinou užít..tečka.
Máte pravdu neovlivním jednání lidí kteří si pejsky vezmou. Na drouhou stranu..Když už tak to tady napíšu..nabízeli mi že mi nakryjí fenku lidé kteří mají papírového uchovněného šamipiona...jen proto že v okolí nemají nikde žádnou fenečku a tím že nemají chovnou stanici tak nemají kde krýt a příjde jim škoda takové krásné geny dát vniveč.. To jen že jednání lidí neovlivníte ať máte papírového psa nebo ne. Moje fenka je načipovaná a to samé doporučím budoucím páníčkům a tím se pejskové kdyby se stratili dají lehce najít i v tom útulku.
Jako já chápu že idál je aby byli jen psi s PP na druhou stranu..když pak chce člověk štěně toho plemene je třeba i tlačen původními chovateli do výstav..zkoušek..a co když chce mít doma jen mazlíčka.. parťáka pro sport a pohodu? Neříkám že je někdo nucen ale vím jaké problémy v okolí lidé měli když chtěli papírové štěně..pokud ho chtěli třeba jen na zahradu a na vycházky..
Já prostě nejsem množitelka množitelé byli ti lidé z jejichž stanice moje fenka pochází a ti vydělávli na štěňatech jako o život..když jsem se teď pokoušela o rodičích své fenky něco zjistit tak jsem se nedozvěděla vůbec nic.
Nicméně..fenka je zdravá a u bíglů bývalo pro uchovnění potřeba jedině vyšetření a to na displazii kloubů..nicméně v posledních letech se od toho ustoupilo takže kdyby fenka byla papírová tak by uchovněná byt v tomhle ohledu mohla!
Je to asi takhle, přirovnejme psa s PP k značkovým botám značky Nike např. (je to jedno) Pokud bude pes pocházet z dobré chovatelské stanice (všichni víme! že to že chovatelská stanice produkuje psy s PP ještě vůbec neznamená že je chová v dobrých podmínkách, že se jim věnují atd!) pak budoucí majitel získá průkaz původu - možnost chodit na výstavy, psa uchovnit.., dále pak získá psa už se základními návyky,(umí přivolání, sedni, lehni apod) a pro další vývoj a výchovu má psa se vždy na chovatelskou stanici obrátit s prosbou o radu atd. Ví kdo byli rodiče psa. Ví jaké zdravotní problémy může potenciálně čekat (vzhledem k rodokmenu..resp. problémy by neměly být žádné s ohledem na to že uchovnit lze jen zdravé jedince). To je "značkový pes" Kde je zrovna u toho bígla jaká zárkua že takový pes neskončí v útulku? Pokud tuhle rasu znáte víte! Notabene když pro uchovnění musí být složeny lovecké zkoušky takže chovní jedinci mají nejlepší nejsilnější lovecké pudy. Jak píšu pokud nejste myslivec ale normální člověk který chce mít psa co vás poslechne a neskončí celý život na vodítku?
Takže přirovnejme psa ode mě třeba k českým botaskám..řekněme.. Oba rodiče jsou zdraví, nenakrývám v prvním roce života - fence jsou 3 a otci štěňat je kolem 5ti let ten je navíc s PP takže tam je jasné že žádné zdravotní problémy nejsou. Oba rodiče nemají žádnou vadu -splňují všechna pravidla pro standard plemene. Budu je vychovávat v co nejlepších podmínkách (ta kotelna) o štěniska se plánuji starat, věnovat jim péči a učit je právě to co mají umět - přivolání, brát je do rukou..prostě aby byly zvyklá a socializovaná..jako kdyby pocházela z dobré chovatelské stanice ..Navíc oba rodiče jsou ovladatelní, šikovní pejskové s dobrými povahami (žádné utíkání ani jeden, lovecký pud samozřejmně mají ale rozhodně nebude tak silný jako u uchovněných jedinců) Dále počítám s tím že lidem kteří si štěnisko vezmou nebudu rozhodně lhát a připravím je na to jaké klady i zápory tahle rasa má.. budou mít možnost mě pak kontakovat pro případnou pomoc, radu. Takže podle mě dostanou kvalitu - doložitelnou ale nedostanou k tomu ten průkaz původu.. A ted mi řekněte o jak větší šanci mají taková štěniska že skončí v útulku než štěniska z chovatelské stanice s PP?
hauf
a zlobím se nechtěla jsem do ospravedňování dojít..
ale ještě tohle je první a poslední vrh který chceme mít...nechci na fence chovat x krát..jen jednou o to víc se chci štěňatům věnovat
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.