Nejste přihlášen/a.
Dobry den,prosim poradi mi nekdo,jak mam zazimovat-ulozit k zimnimu spanku suchozemskou zelvu? Mame ji uz nekolik let,nikdy jeste pres zimu nespala,ale ted prestala prijimat veskerou potravu,a je videt,ze beha po byte a hleda,kam by zalezla ke spanku.Rada bych ji spanek doprala,ale bydlime v panelaku,na balkone by nejspis zmrzla,ve sklepe je zase pro ni moc teplo.Potrebuje stalou chladnou teplotu.Slysela jsem,ze nekdo dal zelvu do chladnicky do prihradky na zeleninu,ale pry to taky neni vhodne zazimovani,je tam vlhko a chyti plisen.Prosim poradi nekdo?Bojim,ze umre,kdyz uz asi 14dni nezere.Dekuji
Zazimování suchosezemských želv je podobné jako vodních želv.Zimují se aby byli v létě čilí.Zimují se v lednici ale to naznamená ,že jinde ne.Zimovat se smí třeba i ve sklepě (v ohrádce,aby neutekly).Nebo v nějakém jiném TÉMĚŘ studené místo.Moje kamarádka Katka ji dokonce zimovala v téráriu pod dekou a její želvinka Lojz se vyspinkala do růžova.Zazimují se asi v půlce října a probírají se asi v březnu .Nechte vaše želvynki spinkat ať se vyspí také do růžova.
Želva při zimování nemá a nesmí přijímat potravu!
Trochu se mi nechce věřit, že někdo, kdo má zvíře v ceně mnoha tisíc a s povinnou registrací CITES, shání informace zrovna na tomto fóru, kde je pravděpodobnost správné odpovědi velice nízká.
Přesto doporučuji: Zadejte do Googlu "zimování želvy" a čtěte. Už první odkaz poskytne mnohem více užitečných informací, než by se vešlo do pár odstavců odpovědi.
A pokud skutečně nemáte se zimováním žádné zkušenosti a nehodláte-li želvu použít k dalšímu chovu, bude přece jenom lepší ji nezimovat a chovat ji stejným způsobem jako doposud.
K chovu zelvu nemam,ale chtela jsem ji poskytnout vydatny spanek.Zarazilo me,ze prestala prijimat potravu a vypadala ze hleda kam zaleze...dnes jsem ji vzala zase,, jako cele leto,, ven na slunicko,protoze bylo slunecno a videla jsem,ze si parkrat ukousla travu,a doma jsem ji navlhcila piskot v mleku,to ma rada,tak si taky parkrat kousla.Snad zase zacne zrat normalne a preckame dalsi zimu bez zazimovani.Vsem dekuji timto za odpovedi.
Já mám želvy od jara do podzimu venku, jak hrozí mrazíky přenesu do sklepa. Tam je teplota okolo 5-7 °C takže ideální. Ve sklepě paneláku je opravdu teplo, v lednici je to fajn (vlhko je jen dobře) ale zase ji pořád rušíte jak otvíráte, to tak mít lednici jen pro želvu...Je to tak, pokud nemáte podmínky, tak raděj nezimujte.
U vás mě spíš zaráží, že běhá po bytě...mám tomu rozumět tak, že nemáte terárium?
To že 14 dní nežere nevadí, želvy jsou tu 200 milionů let, za tu dobu už ví co mají dělat... Piškot není pro želvu vhodný, natrhejte pampelišky a jiné byliny. Hlavně ji musíte nasimulovat léto...teplo a světlo...takže pod žárovkou 30°C a svítit 10 hodin.
Dekuji dalsim lidem,kteri se mi snazi poradit.Uz je vse v pohode...zelva zacala bastit,navic je fajn,ze je zrovna venku zase teplo a slunecno,tak chodim sednout na lavicku a zelva beha po travniku a ukusuje a pozira ruzne rostlinky.Zazimovavat tedy nebudeme,kdyz k tomu nemame vhodne podminky.Urcite kouknu na www.stranky ktere mi doporucujete.Terarko nemam,ale mam takovou velkou plastovou krabici,kam davam podestylku vhodnou pro terarka,nebo raselinu,travu a listy.Zarovku mam.Zelvicce se tam ale asi moc nelibi,nechce tam byt,proto pres den vlastne pobiha po byte,a prohani pejsky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.