Nejste přihlášen/a.
Vracela jsem se z projížďky na kolečkových bruslích, když jsem uprostřed silnice uviděla capat ježka. Jde o okrajovou část pražského sídliště Lhotka, aut tam jezdí relativně dost, takže byl vcelku div, že ho nic nepřejelo. Usoudila jsem, že ho tam nic dobrého nečeká, vzala jsem ho opatrně do mikiny a odvezla na začátek Modřanské rokle (les, chráněná přírodní památka na okraji Prahy).
Doma mi však řekli, že to možná byla chyba - prý mohl mít někde poblíž doupě, takže jsem ho připravila o domov a teritorium, na novém místě nemusí přežít, atd. Moc se mi to nezdá (co ježci, kteří se vypouštějí do přírody po přezimování v záchranných stanicích?) ale přesto mi to vrtá hlavou. Zachovala jsem se správně? Měla jsem něco udělat jinak? Co dělat v případě nálezu ježka mezi paneláky? Poraďte...
Ježci někdy rodí mláďata i na podzim, takže určitě nepřemisťovat a nechat být (pokud vypadá zdravě), ať případně nedojde k nějakým rodinným rozvratům Ze silnice asi jo, ale ne daleko. Na druhou stranu, ježek přes den by se pohybovat neměl, to je znamením, že nějaký problém měl.
Obecně - dospělé zvíře, která nemá viditelný problém, nechat být. (Nebo posunout nezbytně nutné metry před auty apod.)
U mláďat se napřed ujistit, že jsou opravdu opuštěná - ježci můžou zůstat sami i dvě tři hodiny, než se mamča vrátí. Pak se řídit vahou, na pomezí října a listopadu by měli mít alespoň půl kila, jestli si dobře pamatuju. Ale vychovávat ježka není žádný med :o)
Mezi paneláky žije spousta zvířat, máme tu zajíce i lišky...
Děkuju všem za odpovědi. Původně jsem ho chtěla odnést právě jen z té silnice, ale pak mě napadlo, že tím ničemu nepomůžu - za chvilku tam vleze zas...
Nevím, kolik vážil, velký byl asi takto: biolib.cz/...
Kdybych ho našla v přírodě, samozřejmě bych ho nechala být, ale uprostřed ulice? Jak jsem řekla, jezdí tam poměrně dost aut...
Zahledala jsem na Googlu, o vypouštění ježků záchranné stanice píší - v ideálním případě vypustit tam, kde jsme ho našli, ale pokud to bylo v blízkosti silnice apod., tak odnést do přírody. To by se snad dalo vztáhnout i na tenhle případ.
Sargo - bylo už po setmění. Nevypadal, že by mu něco bylo. Šlo jen o ty auta :-/
U nas bydli Jezek i dve patra nad nama.
Jinak jezka bych maximalne odnesl ze silnice na nejblizsi zelenou plochu. Asi snad jen pro ten dobry pocit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.