Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krupička v akvariu

Od: pajuse odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, mám velký problém, v akvariu se mi objevila krupička, nakapala jsem hned Preventin, který jsme jako jediný měla doma, je to cca hodina, chci se zeptat na internetu jsem našla že osolit vodu normální kuchynskou solí, mohou to udělat hned? mám strach aby se to kombinací s Preventinem nestalo nebezpečné pro rybičky, přžépadně jestli máte skušenosti s nějakým preparátem , který se dá běžne koupit v zooterách, a za jakou dobu ho mám použít po Preventinu a jestli i v kombinaci ze solí...jsem bezredná.(v akvariu jsou : skaláry, neonky, paví očka, platy, drápatečky, šnek, ancistrusové, pancéřníčcy, mečovky a black molly...akvárium má 110litrů)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

Dobrý den, ano kuchyňská sůl se může kombinovat s Preventinem. Sůl dávkujte 1 vrchovatou lžíci na 20 litrů vody, uvádí se i víc, ale raději postupně zvyšujte dávkování. Přidaná sůl způsobí vyšší tvorbu rybího slizu a parazité odpadnou a odumřou, ovšem je to léčba zdlouhavá, počítám tak na měsíc. Uvidíte jaký pokrok bude vidět za týden. Jinak , krupička se léčí pouhou malachitovou zelení - Pozor, dávkovat opatrně, dle návodu, ve vyšších koncentracích je pro ryby toxická! ale zkuste nejdříve působit kuchyňskou sůl, je to lék na všechno. Ať se Vám daří! a informujte mne o průběhu léčby zde, zdraví Uki. ( Preventin se může kombinovat se vším, ale nechte působit jen tu sůl )

malphas01
hodnocení

0x

dobry den ja zkusil sul a vse co mi dali v prodejne a bohuzel z 60 rybek mi zbyli tri:(a jeste ty nejlevnejsi :(

pajuse
hodnocení

jejej :( tak to jsem zvědavá...mám s toho uplné deprese..

lm®

Zdravím

Před cca 4 roky jsem krupičku coby začátečník zlikvidovala pomocí soli,mel.zeleně a preventinu.Uhynuly mi tehdy asi 3 rybky,které byly nejvíce napadené při zjištění nemoci.Hlavu vzhůru,naděje umírá poslední.

Pokud použijete i tu zeleň tak dobře čtěte návod,tuším,že po určité době se musela vyměnit voda v akvariu.

borax*

ještě k té soli, je třeba zárověň postupně zvednout teplotu na 30°C a vzduchovat, 10 dní vydržet. To mi zabralo, hůř to snášely rostliny.

tady je něco: rybicky.net/...

doplněno 23.09.11 09:46:

Jen ještě připomínka...kolik ryb tam máte? Parazit, který tuto nemoc způsobuje, napadá ryby oslabené, chtělo by to dát akva do pořádku. To znamená nepřerybnit, pravidelně odkalovat + vyměna 1/4 vody..živé rostliny..

podle vašehu výčtu ryb, tam máte slušnou směsku, některé druhy jsou vyložene hejnové a mělo by jich být aspoň 8 kusů (neonky, panceřníčci) Počítejte 1cm rybí délky(dospělé) na 1 litr vody.

Je lepší mít víc kusů od drudu jak spoustu druhů, ale po jednom. Držím palce, ať se vám léčba vydaří.

pajuse
hodnocení

tak to vypadá že jsme díky radám, které jsem tu dostala, nad krupičkou zvýtězily :)

lm®

To je moc dobře,máme radost s Vámi.

Jen ještě mně zarazilo jaký máte zvláštní záběr ryb.Protože pro skaláry jsou neonky potravou ...Navíc neonky mají spíše raději chladnější vodu oproti skalárům (cca 28°C).No jen se divím.Hlavně ,že se rybkám daří.

pajuse
hodnocení

nevím skaláry ještě ani jednu neonku nesežraly :) a teplotu v akvariu udržujeme 24°, nikdy žádné problémy nenastaly až do té krupičky :/ :) a složení rybek jsme konzultovaly v akvaristice, ale ono to taky možná záleží kus od kusu, jediný kdo je v akvariu trochu agresivní k ostatním je samec platy, a v akvaristice nám zas bylo řečeno že ty jsou naprosto mírumilovné :)

borax*

No o prodavačích v akvaristikách mám své mínění...zatím jsem narazila jen na dva opravdu informované a zapáné prodavače, kteří věděli! Jinak je to opravdu dílo, co jsou schopni vám nakukat. Rozhodně se nespokojte s jejich informacema. Brouzdejte po netu a sbírejte rady a zkušenosti hlavně na akva stránkách (akvarko.cz) Pořiďte si knihu, nejlépe od českého autora, která bude mít co nejmíň obrázků a fotek, ale o to víc textu :) Přeju ať vám dělá akvárko jen samou radost...

pajuse
hodnocení

no nevím já mám mínění dobré a nevidím jeden jediný důvod proč si kupovat knížku a brouzdat po internetu, když jediný problém za dobu co akvarium máme byla krupička :) ale dekuji :)

borax*

Třeba právě proto aby se vám příště neobjevila, popřípadě něco horšího...ale pokud máte pocit, že víte vše a nic nového a užitečného vám to nedá, tak se omlouvám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]