Nejste přihlášen/a.
Dobrý den... máme fenečku Bígla, je jí 7 měsíců... Je to neuvěřitelně neposlušný pes, přiznávám že čas k výcviku jí moc nevěnujeme, a přiznávám chybu nám a ne jí... Ale teď si to neuvěřitelně vyčítám a prosím o radu... Máme ji v bytě, ale máme rodinnou farmu na které pracuji od rána do 15:00, tam ssebou naší Funny beru, vyjdeme z bytu, je na vodítku, příjdeme tam a odepnu jí, lítá tam do těch 3 hodin jeeště se třema jinýma psama kteří jsou taky naši ale "bydlí" na farmě, jakmile se blíží 15:00 Funny nejde odchytit, neposlouchá na povely, utíká předemnou protože ví že ji chci chytit a že půjdeme domů... prostě trvá mi dlouho než ji chytnu... nebo než mi ji někdo pomůže chytit, kromě farmy jí na volno nikde nepouštím, utíká a ne a ne jí přivolat, takže je stále uvázáná na vodítku když jdeme na procházku na pole atd. Chtěla bych vědět co mám dělat, četla jsem jednu metodu výcviku povelu ke mě, šla jsem na pole, zkusila to, jenže se nedokáže soustředit... všudě čichá, dívá se co se kde dějě i když jsme ne poli a nikdo nikde kolem neni, je roztěkaná a když jí zavolám ke mě tak mě prostě neslyší... dosáhnu toho jedině tak že si jí přitáhnu, ale to jí jak kdyby nezajímalo... samozřejmě že ik dyž ji přitáhnu tak jí pochválím a dám pamlsek... ale... prostě jak není soustředěná neví co po ní chci nevnímá tak jak se to má naučit ten pes... Potřebuju aby poslouchala na základní povely... stačí mi ke mě a zůstaň... nic víc nechci... taky se musím přiznat že toho psa rozmazluju... někdy se k ní chovám jako k ditěti, vím... také chyba... jen potřebuju poradit jak se mám ke psovi chovat a jak mám docílit toho aby ze mě měl ten pes respekt a poslouchal mě? má mě uplně na háku... Prosím moc o radu.. jakoukoliv od kohokoliv budu za vše moc ráda... cvičák je od nás daleko a auto abych se tam dostala nemám takže si musím poradit nějak sama... tak moc prosím... předem Vám moc všem děkuji. Jarmila
Poradne odpovedet na vas dotaz by vydalo na knihu. Nic ve zlem, je to jen konstatovani toho, ze dostatecne obsahle poradit v ramci tehle poradny bude nemozne. Mate v okoli nekoho, kdo to se psy umi a mohl by vam ukazat jak na to? Nebo si aspon kupte nejakou knizku. Krome toho, ze pes beha cely den na farme, delate s ni i neco jineho? Jak s ni travite zbytek casu? Na vychovu, vycvik a spolecne aktivity si proste musite najit cas, jinak si se psem nikdy nevybudujete vztah a pes vas nebude brat.
K tomu privolani - ucte privolani nejdriv v prostredi, kde ji nebude nic rusit, pole je az dalsi faze, az bude vedet co se po ni chce. Zacnete s vyukou doma, privolejte ji, klidne treba kdyz je od vas jen pul metru, to je jedno a jakmile prijde, odmente ji a pochvalte. Dobre se to nacvicuje u malych stenatek treba pri krmeni, zavolate, pribehnou a dostanou misku. Trenujte takhle v prubehu dne kdykoliv, ne moc dlouho, jen tak dvakrat trikrat a pak zase nejaka hra nebo nechat probehnout. Stejne tak zkuste odstranit to, ze se nechce nechat chytit, kdyz mate jet domu. Pro me to naznacuje, ze na farme je zabava, privolani pro ni znamena navrat do nudy doma. Takze dva smery zmeny - privolavejte a venujte se ji i behem dne, ne jen kdyz mate odjet. Pro fenu nebude privolavani znamenat automaticky, ze konci legrace a nikdy nebude vedet co se pak bude dit. Druhy smer je, ze i doma se ji musite venovat, aby vedela, ze i kdyz se odjizdi, tak ji stejne muze cekat neco zajimaveho.
Az s privolanim v klidnem prostredi postoupite do faze, ze bude dobre reagovat a spolehlive prijde, postupne zvysujte narocnost, privolavejte behem prochazky, v prostredi s vic lidma, v blizkosti psu atd. Dulezite je ale privolavat jen pokud vite, ze pes prijde, jinak si to kazite. Takze v pripade, ze uz se rozbehne za nejakym psem, je lepsi nevolat, ale proste si pro ni dojit a odvest. Privolavejte jeste pred tim nez se rozbehne, jinak to uz nema cenu a je lepsi to nechat na jindy. Taky je mozne psa jistit stopovackou, zavolate, pes nereaguje, tak potahnete stopku a mirnym tahem si psa priblizite, pak odmenite a pochvalite. Ale pozor kde stopovacku pouzivate, pes vam s ni nesmi utect. Zejmena pokud utece do lesa, muze ho to stat zivot, takze s rozmyslem. A samozrejme duslednost je opravdu zasadni, pokud uz povel date, musi ho pes splnit, to se neda nic delat, neexistuje varianta, ze to nechate byt, protoze neposlechl. Pokud zavolate a neprijde, musite si pro psa dojit a dosahnout toho, ze povel dodatecne splni. Kdyz mu to projde parkrat, nauci se, ze povely nejsou bezpodminecne a ze se plni jen kdyz se ji chce. Nejlepsi by ale fakt bylo, kdyby vam s tim nekdo pomohl a aspon kratce ukazal jak na to. S beaglem je to slozite a je skoda, ze jste propasli nejlepsi dobu na uceni, ted vam fenka pujde do puberty a budete tomu muset venovat vic usili a casu. Ale rozhodne to nevzdavejte, pokud budete mit dost trpelivosti, duslednosti a snahy, tak to urcite pujde.
doplněno 20.09.11 13:41:Ze zvedavosti bych mela jeste jeden dotaz - proc jste si poridili zrovna beagla?
Dobrý den... velice moc Vám děkuji za odpověď a za velice užitečné rady... vše co jste napsala dáva smysl a určitě si vezmu ponaučení a budu se snažit Vaše rady dále prohlubovat. Ptala jste se co delame kdyz prijdeme s farmy domu... Funny na farme vylozene se psama lita do tech 3 hodin v kuse, takze jakmile prijdeme domu padne a spi... zhruba po dvou hodinkach jdeme ven, na pole, na pul hodinky, nekdy na dyl, vetsinou si hrajeme... hazim ji klacik, nahanim ji atd. samozrejme je na voditku... jinak bych ji neodchytla... potom zpatky domu a na vecer opet venek, ale na kratsi dobu, jen vykonat potreby a domu... samozrejme to neni pravidlo... kazdy den nejsme zavreni doma.. jezdime na navstevy atd. taky delka prochazek se lisi... chodivame i na 2 nebo 3 hodky... Ale ted kdyz jsem cetla co jste napsala jsem si vlastne uvedomila ze se ten pejsek vazne musi nudit... farma a domov je velký rozdíl a nedivím se že jí nemůžu odchytnout kdyz se jde domu.. ale jaji nemuzu odchytnout nikdy a nikde... urcite si zkusim zaridit nekoho kdo by mi pomohl... musim se pozeptat a snad se tady nekdo schpný a ochotný najde...
Mockrát Vám děkuji že jste mi věnovala radu...o) J.
proč jsme si pořídili bígla... budu upřímná... tuhle rasu jsem si vybrala protože je to nádherný pes, četla jsem o něm že je přátelksý, věrný a neskutečně hodný k dětem... to že je tvrdohlavý mi uniklo... nebo jsem na to spíše nebrala zřetel... a teď to tak dopadlo... zbavit se toho pejska nedokážu, mám ji ráda, jsem ochotna změnit styl života aby jsme byli všichni spokojeni.. jak pes tak ja a přítel... jen potřebuju vědět jak na to...
diky za uprimnost, popravde receno jsem tyhle duvody tak nejak predpokladala, je to hodne case. Ale je super, ze mate odhodlani se prizpusobit tak, abyste byli vsichni spokojeni. Jak vidim, tak mate na psa plno casu, coz je bezva, vyuzijte ho na cviceni, spolecne aktivity, kdy si vytvorite spolu vztah, protoze ten je fakt zakladem uplne vseho. Ted mi to pripada, ze smeckou vasi fenky jsou vic psi na farme nez vy a to bude potreba zmenit, abyste vy pro ni byla ta nejdulezitejsi. Ale urcite to zvladnete
Mozna agility nebo neco podobneho by bylo vhodne, tam musite se psem hodne spolupracovat, taky je spousta her se psem na doma, u nas doma nejvic "frci" schovavani veci po byte, ktere pak psi musi najit a samozrejme pretahovani a postuchovani, to je klasika. Urcite se to casem podda, taky je to jeste prcek, postupne se bude uklidnovat a kdyz ji date prilezitost, tak se na vas hodne navaze a budete vsichni spokojeni. Drzim vam moc palce
.o) já doufám že to zvládneme... hrozně mě to mrzí že si k sobě s Funny neumíme najít cestu... orpavdu... potřebujeme převychovat asi obě.. .o) každopádně se o to budu snažit a doufám že bude líp... moc Vám děkuji za Váš čas. .o) přeji Vám nádherný zbytek dne.. .o)
Vybrala jste si bígla proto, že je krásný, věrný a přátelský. To je všechno pravda. Mně se taky moc líbí a uvažovala jsem o něm. Přesto jsem se nejprve ptala několika chovatelů na jejich zkušenosti. Je to pes původně lovecký, velice temperamentní až neposlušný a nezvladatelný. Potřebuje spoustu pohybu, dělá si většinou, co chce sám, těžko se vycvičí. Několik známých, kteří bígla mají už několik let mi potvrdilo, že jej venku musí mít pouze na vodítku /třeba prodlužovacím/, NIKDY jej neodepnou na volno. Jakmile prý pes chytí stopu zvěře, nic jej neodvolá zpátky, běží i několik kilometrů a snadno se zaběhne. Fenečky by prý měly být trochu klidnější, než pejskové, ale stejně jsou to divošky. A tak po získání těchto informací jsem od bígla ustoupila. Je sice opravdu krásný, ale dán přednost raději nějaké klidnější rase.
Jinak jsem nedávno viděla v TV reporeáž o tom, jak dát nezvladatelné pejsy k odborníkům na výcvik. Prý dokáží vychovat všechny. Nevím, zda to nebyla jen taková reklama, ale zkusit by jste to mohla, zvláště, když sama nemáte na výcvik dost času. Jaga.
Vetsina beaglu je porad na voditku, to je pravda, ale je to predevsim chyba lidi, protoze si vybrali plemeno, na ktere nestaci a hlavne vetsinou se ani dost nesnazi. Da to hodne prace, ale znam dva beagly, kteri maji dokonce odvolani i od zvere. Dalo to silene prace, ale slo to.
Davat psa k nekomu na vycvik povazuju za velikou chybu ze dvou duvodu. Pes se mozna nauci poslouchat, ale toho, kdo ho cvicil. Vubec to neznamena, ze bude dobre fungovat i s majitelem. Poslusnost je o vztahu a respektu, nejde na ni psa naprogramovat. A taky je dulezite, aby se behem vycviku sam majitel naucil jak se psem zachazet, protoze pokud to neumi, ani sebelip cviceny pes ho respektovat nebude. Druhym duvodem je pak to, ze nikdy nevite ke komu psa davate. Bohuzel nejeden z techto cvicitelu pouziva dost brutalni metody, protoze casto je cilem psa zlomit a co nejrychleji donutit aby poslouchal bez ohledu na to jaky to na nej ma dopad. Uz padla i nejaka trestni oznameni, ale spatne se to prokazuje, takze se to tahne nebo to postupne utichlo. Osobne bych nikdy nikomu cizimu psa do ruky nedala, nemuzete vedet co s nim bude delat.
Ten obojek by byl v tomto případě naprosto špatným řešením!
DDobrý den... moc moc Vám děkuji za odezvu... hned se podívám na odkaz, víte, já bych jí moc chtěla vycvičit ale prostě nevím jak na to aby mě vnímmala když jí to chci učit... takové cvičení když pes vůbec není soustředěn je na nic... přemýšlela jsem i o výcvikovém elektronickém obojku... ale nemám s tím zkusšenosti a mám strach že bych jí tím ubližovala... KAždopádně Vám mockrát děkuji za odpověď. .o) Krásný den. J.
Ještě mě napadá ..
sebrat doma hračky a dávat je když si s ní jdete hrát. Aby přicházely od vás - zase vůdce smečky říká kdy se co bude dělat a s čím..takže pes by hračky neměl vlastnit a když už nějaké vlastní tak jsou jeho a je pod vaši úroveň si s nimi hrát. TAky to má několik dobrých vlivů a to že hračky dýl vydrží (jeslti je ta vaše takový hryzoň jako ta moje tak víte o čem mluvím) a taky bude na hračky víc natěšená = lepší motivace.
S tím obojkem...my o něm taky uvažujeme, uvažovali jsme..ale zatím do něj nejdeme..
Měli jsme o používání obouku odbornou přednášku když už používat tak kdy a proč..
A tam doporučovali používat jen v krajních případech např. když pejsek utíká za zvěří. A je to o tom že by to psa mělo vyručit z toho tranzu do kterého se v tom lovení dostane..a vy budete ho budete moct přivolat. Na bíglouše nám radili spíš pro tenhle případ stříkací obojek ..oni jdou po stopě..takže když jim stříknete nějaký ten odén tak budou pšíkat a mají po lovení
Prostě pokud pejsek neumí přivolání..nebo jak si to bíglouškové dělají vyhodnocují že se jim zrovna nechce..to nepomůže..tam je to o síle motivace co sem psala výše.
Pokud jde o čmuchání to je u bíglů typické nám bylo řečeno že si utíkají do svého světa. To začuchávání je i tzv. přeskokové chování..kdy v nějaké situaci která je pro ně stresující, náročná a oni nevědí v hlavičce co s tím tak "upouští stresu" tímhle způsobem..není to ani neposlušnost nic ..prostě jejich způsob když mají "přetížený mozek" když je toho na ně hodně..
Měl jsem taky bígla, fenku a ty problémy, co popisujete jsou caste...
Bohuzel bíglové jsou hodně tvrdohlaví a rádi trpí hluchotou k pokynum pána - výhoda je, že jsou horzně žraví, takže výcvik s odměnami na ně platí - chce to vazne tvrdou ruku a trenovat a trenovat a po kazdem poslechnuti odmenovat, idealni při výcviku je dlouhá snůra, kdy vam neutece a muzete trenovat zustan a privolani - opet chvalit a odmenovat..
Mne se podarilo, že nakonec jsem s ni chodil bez vodídka, ale az cca od trí let, kdyz dostala trochu rozum a stejne jsem si nebyl uplne vzdy jisty, ze poslechne. Na druhou stranu pokud treba v lese zdrhla, vzdy se nakonec vratila -ale je fakt, ze to je o strach a 5 hodin pryc pro ni nebyla zadna mira...
Chce to proste drill, odmenovat a par let pockat... Hodne stesti
Dobrý den... moc děkuji za odpověď.. .o)
jeeeeeje... až ve třech letech? pánejo... to jste mě teda moc nepotěšil...o) s přítelem chceme příští rok miminko a já myslela že do té doby snad bude poslouchat aspoň trochu... takhle se z toho zblázním... .o((( NEvím kdybych na to měla tak si zařídím snad i odbornou pomoc... je to opravdu zápřah tady tenhle psík.. Ale Vám blahopřeji alespoň k tomuto uspěchu.. .o)
Zdravím,
mám taky doma bígla taky fenku takže vím jak to s těmahle obludkama je složité.
Nicméně určitě vím že se to s nima zvládnou dá! Vždycky říkám že páníček musí být tvrdohlavější než jeho tvrdohlavý bígl.
Takže pracovala bych určitě na autoritě...tzn. jak krmíte? Necháváte jí v misce žrádlo? Pokud ano, zrušit a celkově misku zrušit a krmit z ruky = je to proto že vůdce smečky říká kdy a kolik bude podřízený pes žrát. Proč zrovna toto? Budete se divit ale přímo tou souvisí s přivoláním. Nám se také moc zlepšilo po tom co jsme zapracovali na mojí autoritě. Jde o to že ona si vás musí hlídat a musí si v té hlavičce srovnat že je pro ni výhodné a dobré si vás hlidat protože od vás pochází to žrádýlko... Vždycky když na přivolání příjde pochválit a dát nějakou dobrotu. Bíglouškové jsou na žrádýlko naštěstí zatížení dobře pro nás..
Problé je u toho přivolání že bíglouškové si vždycky v hlavičce rovnají jeslti je výhodné pro ně zrovna v tuhle chvíli přijít nebo není..Přeložím když budete přivolání trénovat třeba doma v bytě (i to jde) zavolám "bobísku ke mě"..příjde dostane papů..tím se naučí reagovat..a je to pro ni nejlepší pro začátek - nemá tam další rušivé vlivy které by pr oni byly lákavější než přijít k vám.No a doma vám třeba bude krásně chodit (to se rychle naučí že se jí vyplatí se zvednout a přijít když za to dostane něco dobrého moje se to naučila za jedno odpoledne a to jí byl rok)
Venku je to složitější ..protože tam jsou další vlivy..pejskové..pachy..Tam bych to přivolání zkusila na něco co strašně miluje..nevím třeba na nějakou oblíbenou hračku. Třeba my jsme šílený aporter. Takže když venku nic nefunguje vytáhnu balonek a to je u mě hned i když třeba na žrádýlko se jí přijít nechtělo. Jinak nikdy nikdy nehonit! protože si tím kazíte autoritu! Když pes nechce k vám tak se otočíte a běžíte od psa..on si vás musí hlídat a ne vy jeho.
Asi bych na začátek na tom statku kde je situace jasná..jí se nechce domů a nějaké žrádýlko je malá motivace zkusila jeslti nezafunguje ta hračka (ono je celkově úplně jedno na co budete přivolávat jeslti na igelitový pytlík ve kterém bude uvařené maso, nebo na hračku, balonek..nevím musíte vědět vy co je pro ni absolutní motivace..) případně kdyby ani hračka nefungovala tak jí nechat lítat se stopovačkou je to nepraktické já vím..ale pomůže to když nebude chtít přijít. JInak ona se prostě potřebuje vylítat..takže zavírat jí rozhodně nepomůže..spíš to problém vyhrotí. Oni potřebují spoustu pohybu nebo jinak věmů..
ještě mě napadá nám hodně pomohli tady
a ještě bíglové jsou úžasní! rozhodně jste si nevybrali špatné plemeno jak by vám mohli někde na civičáku nebo kdekoliv jinde říct! Jde jen o to umět pracovat s jejich povahou protože oni jsou tak šikovní,chytří..jsou skvělí jen na páníčkovi je přesvědčit je že je v jejich nejlepším zájmu aby bígl dělal to co chce páníček = musí umět dobře motivovat.
Já třeba svou obludku mám od roka kdy neuměla nic ani to přivolání když jí člověk zavolal tak čumíkovala..proč by jako asi měla přijít? K čemu je to dobré? Dnes chodíme venku na volno..jako neříkám že je dokonalá..chytne stopu a je pryč vím to..ale na to si člověk zvykne ne řešíme to...nicméně nemůžu říct že by život s bíglem byl problém právě naopak!
Ještě mě napadá asi by vám vážně mohli pomoct jak jsem dávala ten odkaz na tu školu zábavné a pracovní kynologie..tak oni dělají výcvikové prodloužené víkendy. Tak je tam i víkend pro problémové psy - myslím že se to jmenuje pro vůdce smečky. Tam se vysloveně řeší jak získat autoritu (to co jsem psala dál jsou některé z možností co nám tam poradili ale je jich určitě ještě spousta co sem zapomněla). Navíc tam na vás koukají jako na individuality..a snaží sem vám pomoct po tom co vidí jak spolu fungujete/nefungujete jako tým. Po nás tam třeba chtěli i ukazat jak si s ní doma hrajeme..a tak..poradí ale člověk samozřejmně pak musí doma pokračovat. Nicméně jako začátek..bych to doporučila určitě. Nikdo vám tam nebude nadávat že je to bígl, že nic neumí nebo podobné blbosti ..a všechno tam dělají jen a pouze přes pozitivní motivaci..žádné mlácení nebo cokoli co by se tomu blížilo. Tam naopak jdou ještě dál že při výcviku by se na psa nemělo moc sahat a třeba sedni by se nemělo učit tlačením na prdelku protože to pejskovi je nepříjemné ale navést pomocí pamlsku..a tak dál..
Všichni už všechno řekli a já chci dodat základní pravidlo při přivolání štěněte, mladého psa nebo "hluchého" neposluchu: Musíte být atraktivnější než cokoliv v okolí. Pes totiž nemá vůbec žádný důvod jít k tomu, kdo ho volá. Dostane vynadáno, uvážou ho a beztak ještě dlouho hubují. Pes musí přijít proto, že ho čeká příjemnost. Dobrota, pomazlení, příjemné překvapení. Tedy, několikrát za den přivolat, udělat u toho divadlo, odměnit a neuvazovat. Uvázat až když je opravdu potřeba. Když se moje psina dělá, že neslyší, spustím-Jéé, pojď se podívat, co to tady je! V nejhorším dřepnu nebo se alespoň předkloním a dělám, že něco zajímavého je na zemi a ona to z dálky nevidí. Případně začnu šišlat jako na miminko-Jéé, co to přišlo, co to přišlo? Funguje to bezpečně! A to i v situaci, kdy je uražená a nemluví se mnou. To dělali knírači. Ti na to byli machři! Pohladím, odměním a nechám jít.
Mnohokrát jsem psala o kníračce a teď jsem udělala pokus a starou fotku z výstavy jsem ofotila. Povedlo se! Toto je BubuDožila se patnácti let.
Dobrý den,nečetla jsem celý dotaz,pouze část a hlavně nadpis,a mohu Vám pouze říct že naprosto nechápu proč se nejdřív nezajímáte o to,čím ho budete krmit,kde bude chovaný,kolik času mu můžete věnovat,a na základě toho nevyberete psa.Pořídíte si jedno z nejobtížněji vychovatelných plemen právě kvůli jejich neuvěřitelné energii a napíšete že na něj nemáte čas a na cvičák je to daleko?Ke všemu absolutně žádné znalosti co se týče výcviku?Dejte psa někam na cvičák at vám ho vycvičí,popřípadě zkušenému chovateli jako dárek k narozkám.V odpovědích se objevil elektrický obojek,nad tím ani neuvažujte protože ten patří do ruky pouze největším odborníkůmkteří provádí se psem výcvik na úplně jiné úrovni,ne základní povely.Docílila byste toho,že by to byl jeho poslední útěk,už byste ho nikdy neviděla.Funguje na principu toho že Vy psa zajímáte nejvíc,má k Vám největší důvěru a proto se ve chvíli kdy ho něco bolí a lekne se reflexivně otočí za Vámi.Ten Váš miláček Vás má a bude mít na háku.Hodně štěstí
Zdravicko. No to je fakt. Na bigla muzete volat jak chcete,ale nebude reagovat pokud v ruce neuvidi pamlsek. Ja si privezla domu stenatko fenecku ted mela tri mesice,ale jeste to mam zajimave oto ze je to bigl s necim skrizeny
Takze oto vic to stoji moje nerviky
Zrava je az az z to je schopna to jidlo sezrat i s miskou
Vse dela natruc jak ji vic hubujete tak oto vic se vam bude smat do obliceje a delat to natruc zas a zas. Ta nase to tak dela. Jen ju nemuzem odnaucit delat potreby doma. Litame sni veku jak dlouho a jen co dojdem domu udela to stejny a njvic ju bavi,kdyz ju nacapeme pomalu celou zahrabanou v odpadkovem kosi. Ani sprej na to nepomaha. Nevite jak na ni. Je to hold tvrdohlava slecna
Dekuji
Dobrý den, taky mám bígla-kluka a to samé. Akorát našemu je 5 let a byl rozmazlovaný jak ten váš a už jsem rezignovala. Moje chyba. Pes je tvrdohlavý, ale cca po 3 roce života se trochu zklidnil a co se nám narodil syn, tak mě i mile překvapil, že se dost srovnal a poslouchá-aspoň doma. My ho máme v bytě. Venku pustit nejde, sice ho odvolám, ale vykřičela bych si hlas a kdyby viděl psa, či jiné zvíře, asi bych šanci neměla. Buď začněte být důsledná a cvičte denně a poctivě, nebo se s tím budete muset smířit. Bígl je náročné plemeno a vyžaduje denní péči. Ale jde to i s nevycvičeným na slovo
Vy jí chcete dát opravdu pryč?!? Viz . zvirata.bazos.cz/... .. To to s ní ještě nezkusíte a? Porminte ale tohle opravdu nechápu! Koupíte si psa a potom ho jen tak chcete dát pryč? ... Snad se u jiných lidí bude mít dobře ...
* Prominte
ách jo. dobrý den, Funnynku už jsem pryč dala, vubec sem ji nemela rada, je mi lhostejne co ted dela, mam to na haku, nejezdim tam, ta rodina ji tyra, je mi to jendo s jsem rada ze mam pohodu a klid.
JEZISI! boze vy to nechapete ani jeden z Vas nebo co? ten pes tady trpel! venovala jsem se ji 24 hodin denne! po 10 hodinach na farme kam semnou chodila a kde jsem pracovlala jsem s ni prisla domu a po 20 minutach sem nasla louzi, ona sedela u dveri a knucela, chodila jsem s ni snad co 2 hodiny ven, i pres to mi curala doma, porad pora porad porad dokola. Rano jsem vstala a nasla min, 2 louzicky... neustale sedela u dveri a knucela. V podstate jsem nedelala nic jineho nez sem se jivenovala a litata s ni po venku. Psí poradce rikal ze ma psychckej blok, ve skoro 9 mesicich porad curala doma, a to nebylo normalni. Neco ji chybelo... zkousela jsem vsechno. Byla jsem uz uplne v prde... bylo mi ji hrozne lito a ja jsem proste nevedela co mam delat, jo vedela bych, byt s ni 24hodin na famre, bohuzel ja mam taky nejake povinnosti kterym se musim venovat... Funny jsem milovala a bylo pro me a jeste je horzne tezke ji tady nemit ale ma se porste lip.
A nedala jsem ji JEN TAK pryc, jezdila jsem po cele ČR a vybirala tu pravou rodinu. Ted ji ma, bydli v baracku s velkym vybehem a stejne starou biglici jako je ona. Perfektne si sedly a nic ji tam nechybi, Prestala ucuravat, prestala knucet. je stastna. a o to prece kazdemu z nas co ma pejka jde. Ja jsem se na ni jen tak nevykaslala, jezdim tam a jsem s ni v kontaktu, je strasne stastna kdyz nas vidi, ale taky nesmutní kdyz odjizdime. Nechapu jak vy nedokazete pochopit tady tohle, to jsem si ji meal nechat a divat se na ni jak tady v tom blbem byte trpi nebo co? chodila jsem s ni na cvicak, rikam, kazdy den sem s ni byla venku PORAD! hrala jsem si s ni, ale jakmile jsem musela delat neco jineho, odjet, nechat ji doma, bylo zle. Já sem se přestala věnovat uplne sobe, rodine a litala kolem ni. Takhle to dal proste neslo delat. byl o d mala zvykla na farme litat s ostatnima psama, ja jsem ji to proste nahradit neumela. Ač jsem se snazilajak to slo. Do teď me to svira srdce, ale na druhou stranu me těší že jsem to udělala protože jsem ji tim pomohla. Už nevim co k tomu mam napsat. Na většině názorech co tady jsou je nejlepší to že neměly pravdu. Že se Funny bude trápit když ji dám pryč, že je stará na to aby si zvykla na někoho jiného... samé blbosti. Zvykla si hodně rychle protože oni ji mohly dát to co já ne. Má při sobě psí kamarádku a možnost neustálého výběhu. O to šlo jí a o to šlo i mě. Nikde by ji nebylo lépe. Je šťastná, šťastnější než tady semnou. Tak co jsem do háje udělala špatně? To že jsem ji tímhle umožnila konečně šťastně žít. Samozřejmě čekmá zase nějaké chytré názory. do toho. Ale nachápu Vás, buď to si na mě vylívate nervy a to srdce nemáte vy, nebo jste prostě věční prudiči a chcete člověka donutit k tomu aby se cítil co nejhůř. Já na Funny nikdy nezapomenu, byla součástí mého života, byŤ jen pul roku, patřila do něj a vždycky na ni budu pamatovat. Stojí mi za to přetrpět to že tady není. nešlo o mě, ale o ni. V mém životě je a bylo spoustu pejsků. I podoní rase bígla. Vím jak vypadá pes šťastný a pes nešťastný. No... tímto asi uzávírám, tedy alespon pro me tuto diskuzi.
Jak jsem to tak zběžně pročetla, musím souhlasit, že jste asi udělala to nejlepší co se dalo Bígl je hodně náročný a tvrdohlavý pes a pokud se od mala nevede pevnou rukou tak si pak víceméně dělá co chce. Chápu, že se Vám po ní hrozně stýská, ostatně já kdybych měla dát pryč svého bobana tak bych to asi nesla hodně těžko a to ho mám také jen půl roku. Myslím, že fenečce je teď dobře, přeci jenom mít druhého psího kamaráda a neustálý výběh je pro každého pejska snad to nejlepší
a že jste si dala práci s tím, že jste jí našla tu nejlepší rodinu je taky super
Nemám ráda lidi, co si pořídí pejska a pak ho dají pryč třeba jen proto, že chtějí "pohodlnější" život a méně starostí ale ve Vašem případě to naprosto chápu. Aspoň máte poučení dobudoucna, že pokud není pevná ruka tak Bígla nepořizovat :D
Dobrý den, moc Vám děkuji za Vaše pochopení... Nemusela jsem se vubec rozcilovat a komentovat to tady, ale nejak mi to nedalo a dekuju za Vas konecne kladny nazor.. Víte ona začala celkem poslouchat, celkem.. .o) v tom problém uz ani ted nebyl, já jsem ani nechtěla pejska který by uměl poslouchat perfektně... stacilo mi to co bylo ted v posledni dobe... chtěla jsem aby se cítila volně, ne zpoutaná. Bohužel ten byt byl nepřekousnutelný problém... Projezdila jsem opravdu celou republiku... Pani mela zajem, bydlela 500km od nás, nebylo to to pravé tak jsme si ji vezli zpátky... Je pro mě hrozne moc dulezite aby se mela dobre... vybrali jsme snad az po mesici jezdeni a poznavani. A opravdu se to vyplatilo... kdybych věděla jak dala bych sem videa jak jsou obě bíglice spokojené. Když na to koukám jsem v klidu a taky stastna... Funnynka uz je cca mesic pryc a usinam v slzach... Je to neuveritelne tezke... ono to asi jen tak neprejde... ale musi me tesit ze se ma milionove.. .o) srdicko moje... kolikrat si rikam ze si tam pro ni pojedu a vezmu si ji zpatky, ale nemuzu, utesila bych svoji potrebu ji mit u sebe, ale ona by zase trpela... Ja to zvladnu a Funnynka... ta si na nás vzpomene jen kdyz nás vidí...o) nemá čas smutnit.. .o) Nejlepší je že ta rodinka co ji má jsou opravdu milovníci bíglu... je to proste perfektni...
Funnynku bych NIKDY nedala pryc kdybych vedela ze je tady stastna... vypiplala jsem si ji od miminecka, byla to moje mala beruska a drive predstava ze bych ji nemela byla nepripustna, ale koukat se na ni jak smutne sedi, lezi u dveri a kouka a prosi ze chce jit za kamosema na farmu... to me dralo srdce... a pak to curani...
Ma se dobre princezna... a to je hlavni...
Vam preji at Vam Boban dělá jen radost a užívejte si ho. .o)
Závidím Vám... .o) Krásný den a krásné Vánoce...
Tak to Vás obdivuji, že jste si dala takovou práci s hledáním nové rodiny. Je oravdu vidět že Vám na fenečce záleží Věřím, že je to opravdu moc těžké... ono když žijete s něčím, co Vám dává každý den důvod se usmívat je těžké se s tím pak rozloučit. Já třeba toho našeho čertíka měla sto chutí někde nechat, když zlobil (samozřejmě že bych to neudělala) ale jak se na mě pak koukl a začal se mazlit tak bych ho nedala ani za nic... Nesmutněte, může Vás hřát to, že jste udělala nejvíc co jste mohla abyste jí zařídila ten nejlepší život jaký by kdy mohla mít
Děkuji přeji Vám také krásný den
Tohle svědčí o jeho nezvladatelnosti.Zkuste si pořídit dlouhou šňůru-klidně i 10 metrů a pejska berte ven na ní,nepouštějte ho.Zkuste si každý den pejska vzít na tu šňůru na louku,vzít pamlsky a zkusit pejska naučit jeden povel,cvičte krátce jinak ho to přestane bavit.Pokud pejsek neposlouchá na ke mě tak vezměte pejska,jděte na pole a pusťte ho.Až od vás bude tak 200 metrů tak zavolejte jméno pejska a nějaký povel,já mám naučeno na Fuj ale můžete dát jaké koliv slovo chcete.Být vámi bych si naučila na ke mě,fuj používám jen když mi běží za srnkou nebo za psem.Pak se rozběhněte pryč od pejska a zkuste dělat nějaké zvuky-třeba se smát.Nenápadně se otočte,pokud pejsek běží za vámi tak zpomalte,počkejte až vás doběhne a pochvalte ho.Pokud neběží tak si normálně lehněte na zem a dělejte že tam nejste,zároveň ale pejska sledujte.Pejsek by vás měl začít hledat a postrádat vás.On si vás najde,uvidíte.Já když tohle dělám ze svou stejně starou fenkou tak ji nechám běhat,potom zavolám "Jessie fuj!" a rozběhnu se pryč,za pár vteřin už je u mě Zkoušejte to pořád,po čase bude stačit zavolat a pejsek příjde.Je to jednoduché,ale z vlastní zkušenosti účinné.S pejskem cvičte povely každý den.Voďte ho na té šňůře a hlavně ho nepouštějte do té doby než ho nebudete zvládat,přece nechcete aby vám pejsek utekl
A i když vám pejsek občas poleze při civčení na nervy tak to nevzdávejte,naučí se to.Mojí sestře jsem vychovávala psa ve třech letech protože na něj kašlala a pejsek se vše naučil.Když budete mít trpělivost tak brzy budete mít doma hodného a vychovaného psa
Mám skoro 6ti letého psa bígla. Věděla jsem, že bígl je problémový pes...pokud ale sama víte o svých chybách a děláte je dál, nebude to nikdy lepší. Náš hafan je taky doma, rozmazlený a bez vodítka ani ránu, ale dá se zvládat. Ovšem na slovo neposlechne. Až to dočenichá, tak teda se otočí...Na druhou stranu bych ho nevyměnila, k synovi - a že ten mu dává někdy zabrat- je k nezaplacení. Je to prostě hlava dubová, ale pokud se mu budete věnovat a budete dodržovat pravidla, časem vám to vrátí. Důslednost!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.