Nejste přihlášen/a.
Řadu let mám malé akvárium s několika desítkami neonek. Dneska ráno mě při jejich krmení napadlo, jak vlastně poznám, jestli jim toho dávám dost. Jak se pozná hladová neonka?
Jak poznat jestli jsou ryby hladové? Jedině podle stavby těla. Tělo je pak hodně ploché, barvy neonek vybledlé, náchylné k nemocem, ryby nejsou čilé atd. Myslím, že, ale určitě hladové nejsou. V drtivé většině jsou ryby překrmovány, právě z obavy aby nehladověly, a to je taky špatné. Nejen že ryby takto překrmované se nedožívají tak dlouhého věku, ale je pak potřeba i častěji odkalovat a měnit vodu. Je lepší krmit 3x denně opravdu jen malinko aby stačily všechno zbaštit, než dopadne na dno (ještě lépe když to nedopadne ani do poloviny akvária) než zakrmit 1x moc. To že ryby poplují k hladině kdykoliv před nádrží někdo projde je úplně normální instinkt a neznamená to, že mají hlad.
Co mě spíš zajímá je ta věta "mámmalé akvárium s několika desítkami neonek" co je to malé akvárium (kolik je to litrů) a kolik je těch ryb. Zhruba je tak na jeden cm ryby potřeba 1 litr vody. Je, ale jasné že 30 cm kapříka člověk nemůže dát do 30 litrového akvária.
doplněno 18.09.11 18:25:" 40 litrů a je v něm zhruba 40 neonek " Tak to je to čeho jsem se obával. 40 litrové akva je tak na deset neonek a je celkem jedno jestli jde o Neonku červenou a nebo obecnou stejně jako černou, zelenou,modrou atd.
Akvárium má 40 litrů a je v něm zhruba 40 neonek (přesně se to spočítat nedá, ty mrchy chvíli nepostojej). Takže tak akorát.
Hubený nejsou a barvy mají v pořádku. Krmím je 2x denně. Takže to snad bude v pohodě.
ale není (viz výše). 1 ryba na litr vody. Neonky jsou mrňavé. Když je jich tam 20, tak je musím skoro hledat.
Ale je! Viz výše: "Zhruba je tak na jeden cm ryby potřeba 1 litr vody." Ne na jednu rybu!
Ty vaše neonky mají minimálně 3 cm, pokud jsou to ještě mláďata. Dospělé budou o 1 až 2 cm delší. To znamená, že v akváriu máte alespoň třikrát více ryb, než je zdrávo.
Uvedl jsem nesprávné ryby. Nemám neonky, ale tetry neonové. Do těch uváděných 3 cm nikdy nedorostly, dospělé mají maximálně 1,5 cm. Uznávám, že by mohly mít prostředí lepší, ale kritické to není. Zatím si na nedostatek místa nestěžovaly.
1,5 cm - to je velikost sotva odrostlého potěru. (Délka ryby se počítá i s ocasní ploutví.) Pokud vám ryby dlouhodobě přežívají jen do těchto rozměrů, jsou zakrnělé - zřejmě z nedostatečného prostoru. Ano, neonky (klidně jim tak můžeme říkat, je to jedno z běžně užívaných synonym) jsou hejnové ryby a čím více jich je, tím se cítí bezpečněji. Ale to by měl být spíš impuls pro pořízení většího akvária než pro "zahuštění" ryb v akváriu malém.
My měli před mnoha a mnoha lety taky akvárium. Kromě neonek jsme měli i paví očka, parmičky a mečounky. Jak píše krkovička, taky "žebraly" u hladiny. Zajímavé je, že všechny najednou. Asi to byla davová psychoza. Ale často se to nestávalo, dostávali sušené žrádlo a k tomu i nitěnky.
Ale zkuste ponořit ruku do akvárka a když ji nesežerou, nemají hlad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.