Nejste přihlášen/a.
Nevítě nějako zajímavost o Rosničce zelené a o chřestýši pruhovaném? ( Děkuji )
Chrestys pruhovany (Crotalus horridus) - jeden z nejnebezpecnejsich chrestysu SA, kdysi zachyceny exemplar mel 5,5 kg, coz je rekord. Klidne sezere i jine chrestyse, taktez nepohrdne vlastnim druhem. Pro chrestyse jsou naopak nebezpecne koralovky, ktere je rady lovi. Jeho jmeno znamena "dreveny had", protoze je zbarveny jako drevo a casto neviditelny.
Jeho jed se vyborne vyuziva v medicine.
Rosnička zelená (Hyla arborea) _ jediný druh z asi 600 rosniček, který u nás žije.
Tento drobný obojživelník žije ve stromech a keřích ve vlhkém prostředí. Rosnička dorůstá asi 4 cm. Její prsty jsou opatřeny přísavkami, takže se obratně pohybuje i v korunách stromů. V dubnu až červnu se zdržují rosničky poblíž vody, kde samička klade 150 _ 300 vajíček. Rosnička zelená se dokáže baravně přizpůsobit svému okolí, takže ji snadno přehlédnete. Sameček vydává pronikavý zvuk.
Nechci zlehčovat Vaši otázku, ale nám rosnička zelená kdysi posloužila jako logoped. Vážně. Dcera už byla předškolák a za nic na světě nedokázala pořádně vyslovit R. Pořád jen kočáLek, páLky, pLopiska, Ladek... Už nás to štvalo a současně i mrzelo. Zkoušeli jsme kdeco, holku jsme denně trénovali a výsledek nikde. Koupila jsem si i takovou brožurku s radami, jak na to a zkoušeli jsme: TDENKY, TDENKY, TDIKO, TDIKO...Až do omrzení. Výsledek žádný. A logoped nikde v našem okolí nebyl. Už byly prázdniny, pak dceru čekala první třída a já už nedoufala, že se to naučí, než půjde do školy. Jednoho dne jsme sušili na louce u rybníka seno. Děti jsme měli s sebou. Oháním se hráběmi a najednou vidím na keři nádhernou zelenou rosničku. Sebrala jsem ji opatrně do ruky a nesla ji ukázat dětem. Dcera nadšeně vykřikla: Jé, mami, ta je ale kRRRásná!
A už tu R bylo a od té doby neměla dcera s výslovností problémy. Jenom asi 14 dní měla z toho R takovou radost, že říkala i PaveR, másRo, pasteRky a podobná slova. Nejhorší kombinace nastala, když řekla, že: Rucinka mi posRala pohRed z výRetu. Za pár dní ji to přešlo. Jaga.
dody, já fakt nechci být protivná, ale proč se nezeptáš strejdy Gůgla. Když zadáš do vyhledávače - rosnička zelená- vyjedou ti spousty serverů. S fotkami, se zvukem. A totéž o chřestýši. Že ty jsi zapomněl, že sedíš u počítače?
Děkuji a pro babkazov v poho
tak jako tam není všechno třeba nějaká zajímavost je v enciklopedii nebo jsi to sám zístil atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.