Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Na parcele, blízko mé chaty se usadili sršni. Vlezli si do staré ptačí budky, která je asi 5-6metrů nad zemí. Bál jsem se tam vylézt po žebříku a vystříknout tam biolit, protože jsem měl strach, že bych nestihl utéct, případně, že bych spadl až po mě vystartujou. Tak mě nenapadlo nic lepšího, než si vzít dlouhý kůl, že tu budku shodím a pak je vystříkám. První úder nic, pouze vylétnutí několika sršnů a jejich kroužení kolem budky. Druhý úder, upadl spodek budky a s ním jen malá část hnízda a v ještě větší kroužení sršňů kolem budky. Třetí úder, budce se nic nestalo, ale několik sršnů již na mě vystartovalo a jedem mě dostihl a bodl. Pak už jsem to radči vzdal.
Tak to je celý můj příběh chytrého boje se sršni. Poradíte, jak se sršnů zbavit? Budka je napůl rozbitá, ale drží dál a sršni ji obletují. Ještě, že jsme jeli dnes odpoledne domů. Neexistuje nějaký hubič na dlouhém klacku, abych tam mohl stříknout. Nebo víte lepší způsob?
Děkuji
Dceři si udělali sršni hnízdo na půdě pod střechou, byl tam velice špatný přístup. Všichni k nim měli respekt, sršni to asi pochopili a roztahovali se čím dál víc. Tak pozvali odborníka, nějakého deratizátora. Přijel, oblékl se jako kapitán Nemo, když chtěl jít na podmořskou procházku, vzal si přístroj s nějakým jedem. My to pozorovali z kouta zahrady a bylo to zajímavé, protože jsme nebyli přímí účastníci. Za chvíli bylo po sršních. Ale ta sranda stála 15 stovek! Doufám, že se tam už nikdy nevrátí. Jaga.
Tak mě ta sranda před 2 lety stála také 1500,- Kč a letos je mám na stejném místě znovu! A další hnízdo z druhé strany baráku
Bohužel hnízda jsou dost špatně přístupná, tak počkám asi do zimy a pak až budou spát - tak se je pokusíme vyhubit..
Hasiči Vám nepomůžou - ty likvidují havěť pouze na veřejných budovách - školy, úřady apod. Odkážou Vás na nějaké firmy zabývající se dezinfekcí, desinsekcí atd. Ovšem v případě sršňů Vás i tyhle firmy odmítnou, protože sršni jsou chránění. Takže buď si budete muset poradit sám, nebo prodat chatu.
Lékař nám předepsal pohyb, tak se díváme, jestli jsou sršni doma.
Hasiči. Nahlásit, že máte v blízkosti obytného objektu hnízdo, a že Vás ohrožují. No a pak před příjezdem hasičů třeba vzduchovkou to hnízdečko trošku probudit.
Na druhou stranu, sršni nejsou útoční a pokud je vyloženě neprovokujete, mohou klidně bydlet vedle Vás - nesmíte se jich přehnaně bát a ve strachu provozovat neadekvátní reakce. Jsou mi sympatičtější, než hádavá a pomlouvající sousedka - nevyměníte?
Asi jste udělal chybu ,že jste se znažil budku rozbít.Vy jste měl počkat do večera a pak tam nastříkat biolit a honem ten otvor něčím pořádně přikrýt,zadělat.Předem si všechno připravit a pak jednat.Nejde to už?Je budka hodně rozbita?Má aspon dno?Tak by to mohlo ještě jít udělat.
jakube. S tím večerem by si tazatel moc nepomohl. Sršně létají ve dne v noci . My jsme je jednou měli taky blízko u baráku. Stačilo večer rozsvítit a už se snažili dostat dovnitř do bytu. Venku kolem světla jich lítali desítky. A běda, když se dostali domů. Vyváděli jako zběsilé
. Nejhorší je, když nevíš, že Ti doma nějaká sršeň zůstane, Ty to nevíš a zhasneš. Ona potom hledá úkryt. U nás se schovala u madla zábradlí. No, a já když jsem šla potmě dolů po schodech, tak jsem chytla žihadlo
. Další potvora si vlezla přímo pod deku do postele
. Naštěstí nestačila bodnout
.
Já miluji kdejakou havěť, ale tohle bylo moc. Přijeli kamarádi hasiči a byl pokoj
proč se jich bojíte?Měli jsme taky sršně v budce vedle altánu.Byli neškodní,létali klidně okolo nás a nic nám nedělali.Klidně jsem byl až u budky a koukal,jak tam lezou dovnitř.Obletěli mně a vůbec si mě nevšímaly.Lidi jsou holt různí.Někdo musí všechno zničit
Máte pravdu. Z různých článků jsem se dozvěděl, že většinou nic nedělají, asi to byla chyba je chtít zlikvidovat. Ale co teď s tím, když jsem jim to hnízdo napůl rozbyl?
Tak, nechejte je, oni si to opraví. Dobře, že jste se rozhodl je nechat žít. Sršně jsou užitečné, zabíjí vosy a mouchy a jinou nepříjemnou havěť. Taky jsou z blanokřídlých nejmíň útočné, pokud je nezačnete ohrožovat nechají vás taky napokoji.
Tak o víkendu jsme byli zase na chatě. Sršni si hnízdo opravili. Celý víkend si nás vůbec nevšímali, přelétávali nad námi a dokonce ani jídla si nevšímali. Tak už je nechám žít!
Vhodné je namočit nějaký hadr (nějaký starý na vyhození, po akci bude nepoužitelný) do nehořlavého Raidu. Ještě před namočením na hadr uvažte dostatečně dlouhý provázek, abyjste hadr mohl zase z hnízda vytáhnout. Pak už jen hadr nasaďte na konec nějaké dlouhé tyče a vražte sršním do vchodu. Doporučuje se to dělat v noci, kdy je téměř všechen hmyz uvnitř hnízda a neútočí. Do tří dnů by se měl hadr odstranit.
V noci se nemáte vůbec ničeho obávat, tak zkuste další způsob. Vylezte ke hnízdu po žebříku (věřte nebo ne, nic na Vás nezaútočí), celé hnízdo postříkejte raidem proti vosám (Biolit je hořlavý, absolutně nevhodný) s preferováním vchodu. Na celou budku potom navlečte sáček na odpadky a zavažte, aby se přez něj nemohli sršni dostat. V sáčku se bude kumulovat teplo, teplota prudce stoupne, způsobí také odpařování hubiče a vytvoří "atmosféru" horkého jedovatého vzduchu, který je pro sršně nesnesitelný. Pokud sáček na budce necháte do týdne, je jistě po nich.
Také doporučuji si tam v noci vylézt, a na vchod nabít hřebíky asi tak 3 cm tlustý dřevěný blok. Dále zacpat další možné skuliny na budce, do týdne je po nich. Ještě před uvězněním sršní v jejich vlastním hnízdě je tam vhodné něco nastříkat.
Jinak, sršní hnízda jsou pouze roční a sršni do října vyhynou sami, s výjimkou královny. Tak doufejte, že se u Vás nezabydlí příští rok.
Poradím, co jsem dělal se sršni já. Na chalupě čas od času létali sršni. Když manželka dostala kousanec a natekla jí nejen ruka,ale začala se dusit, musela do nemocnice na kalciovku, začali jsme sledovat, kde jsou nejčastěji. Nakonec jsme objevili budku pro ptáčky, která byla na plotu u souseda - byla plná sršňů. Po domluvě se sousedem jsem počkal, až na noc, kdy se roj kolem budky uklidnil a začal jsem jednat.
Postřikovač na stromy s dlouhou násadou, zimní postřik na stromy + všechny zbytky z postřiku uvnitř nádoby a hurá na to. Postřikovač jsem vsunul do otvoru pro ptáčky, kolem nasadil odpadkový sáček a zavázal. Teprve nyní jsem se pustil do postřiku. Postřikovač s násadou má tři metry, je to bez problémů.
Vše jsem tam vystříkal. Odšroubil jsem od postřikovače prodlužující násadu, tu jsem nechal v budce celý týden. Po týdnu při likvidaci budky ještě byl v budce život, ne starý sršni, ale malý zakuklenci. To se vše spálilo.
Ach jo. Je škoda, že lidé se sršňů a vos tak bojí. Nedej bože, když chytnou panickou hrůzu z toho, že někde našli čmeláčí hnízdo. Do přírody patří. Jsou to perfektní predátoři, dokonce i opylovači. Pokud opravdu nepostavili hnízdo na opravdu nevhodném místě, proč je hubit. Jen, proto, že na ně někde náhodou narazíte a že je to bodavý hmyz? Navíc, nejsou to včely. Stejně jako vosy a čmeláci na zimu se společenstvo rozpadá, přežívají jen oplodněné samičky, které se rozletí do světa. Pak lze v klidu místo pro hnízdo utěsnit, zabednit, opravit nebo přenést, či zlikvidovat. I s tou budkou, tu lze v noci také někam přenést. A sršni ani ti ostatní v noci nelétají. Možná letí pouze zmateně za umělým světlem vybuzené nějakým hlukem. Takže bezhlavě a hlavně neznale neničit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.