Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jorksir...problem s curanim ci chovanim

Od: alicka* odpovědí: 17 změna:

Mame doma male dvoumesicni stene jorkiho, repsektive fenecku. Samozrejme cistota je pro nas aktualni problem. Vsude ctu zarucene techniky jak to s jorksirkem zvladnout. Myslim, ze kazdy jorksirek je uplne jiny. Na jedno chovani muzou dva jorkiove reagovat uplne jinak a zadny chovatel vam neporadi, protoze to vase stene je original a zijete s nim predevsim vy a take ho jiz znate a vite jak se chova reaguje apod. Takze co plati pro jedno stene je u druheho zbytecne. Stenata jsou moc chytra... maji schopnost vycitit naladu cloveka a ja zastavam nazor, ze stene potrebuje jiz od narozeni nezny, mazlivy, hravy, ale take prisny a dusledny pristup. S curanim ma problem vetsina majitelu. My mame ale dvou mesicni fenecku, ktera je strasne mila, hrava, ale take velmi chytra a na durazne slovo FUJ reaguje, tim, ze prestane tu vec, kterou prave delala delat. Dokonce i pri curani, kdyz ji nachytam jak prave se chysta curat a dokonce i zacne tak durazne reknu FUJ, tak stene zareaguje, tak, ze louzicku usekne, vubec ji nedocura... coz znamena, ze je schopna zadrzet moc a jeji sverac funguje, v ten moment ji vemu a jdu s ni vem, kde se vycura. Samozrejme nehody se deji, ale chodime se stenetem pravidelne kazde dve hodiny a na noc ji bereme vodu. Ma maly prostor, ktery se da uklidit a musim rici, ze na dvou mesicni miminko si vede velmi dobre. Jiz male duverive a bezelstne stene ma stres ze slova fuj a neni potreba jej dale nejak trestat. Chce to trpelivost, duslednost a take jistou prisnost. S vetsimi a take vice vycuranimi pejsky je to uz zase jine a vsude se doctu, ze psi by se nemaji byt, ale male placnuti pres zadek neublizi a vubec se tak nestane neuroticke jak vsude pisou. Pokud budete psa rezat a tyrat, tak to je jiste uplne neco jineho, ale vychovne fuj s malym placnutim je myslim na miste. Fena sva stenata take taha za kuzi, aby pochopily, ze neco nedelaji spravne. Bohuzel znam nekolik domacnosti, kde maly maltezacek ci jorki prerostl majitelum pres hlavu a stal se z nej neprijemny, rozmazleny a ustekany pes, kteremu se rodina spise klidi z cesty protoze tohle nebo tamto pejsek nema rad, je od malicka neuveritelne rozmazlovany a vse mu je tolerovano... je z nej pes tyran a krome majitelu, kteri jej nadale v takovemto chovani podporuji ho nikdo v okoli nema rad. Z jorkiho si muzete vychovat poslusneho spokojeneho spolecnika, ktery se da usmernit, nebo nevrleho a ustekaneho psa, se kterym si nebudete vedet rady. Vzdy zalezi jen na majiteli. Pes je pak jejim odrazem.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katerina77*
hodnocení

5x

Vyjadrim se jen k tomu co povazuju ve vasem sdeleni za opravdu nejdulezitejsi - neberte steneti na noc vodu, to fakt neni dobry napad. Stene se musi vencit i v noci, s tim se proste musi pocitat a ulehcovat si to timhle zpusobem je hazard s jeho zdravim. Navic stene v tomhle veku ji 5x denne, takze i pozde vecer pred spanim a po jidle proste musi mit vodu k dispozici. Pokud ho krmite granulemi, tak tim spis. Jak by se vam libilo, kdyby vam nekdo odepiral moznost se napit napriklad s oduvodnenim, ze musite usetrit na stocnem za vodu, takze proste pul dne nebudete pouzivat zachod?

bela*
hodnocení

3x

Jste tady napsala sahodlouhly referat o tom jak vychovavat stene,respektive psa.Ale o tom jak ho mate vychovavat vy nic nevite.Pozastavila bych se o tom jak mu berete vodu na noc.SPATNE.Zakazte svym detem,pokud je mate aby od vecera do rana nepili nic,nebo vy sama si zakazte jak napsal v predchozim prispevku pit,aby jste nechodili curat.To mate jak s miminkem,miminko taky cura kazdou chvili a vy mate doma psi miminko.Kdyz jste si ho brala,tak jste musela pocitat s tim,ze bude chtit curat a kadit.Ja mam taky holku jorksirku,kdyz jsemsi ji brala,tak jsem mela obcuranej celej barak,nez jsem si ji naucila chodit curat tam kde ma,ale nikdy by me nenapadlo se stezovat ze mi stene cura tam kde nema,nebot logicky,kazdy kdo si porizuje stenatko tak s tim MUSI pocitat.Na moji jorksirku stacilo zvysenym hlasem rict fuj a nikdy zadne placnuti kdybych ji placla tak bych ji jeste ublizila.Kdyz jsem si ji dovezla tak mela 490dkg.A ted ma rok a ma 1,20kgTo chce jenom cas a svatou trpelivost.

alicka*
hodnocení

Nepisi zde otazku, spise nazor, postoj a zkusenosti. To ze se malemu jorksirkovi ma brat voda na noc je psane nejen ve 3 odbornych knihach ktere o jorksirech mam... napriklad v knize od Rachel Keyesove Jorksirsky Terier, kde se doctete tuto vec a krome toho mi to doporucila i chovna stanice odkud mame jiz pateho jorkiho, vedle toho mame 3 dospele dobrmany, tak o psech asi vim vice nez vy... navic jsem veterinarka jiz pres 30 let a pejsi jsou hlavnim zamerenim a konickem... Ja si tu nestezuji na curani ani kakani... pisi zkusenost se svym pejskem a jaky pristup je pro nej nejvhodnejsi... kazdy pejsek je jiny... Mam 5 jorkiu a 3 dobrmany a kazdy je naprosto jiny... :)

bela*

K vam bych asi jako k veterinarce nesla.No radit, brat vodu psum,natoz steneti na noc, to jsem jeste neslysela.To byste jako veterinarka mela vedet,ze pes natoz stene ma mit vzdy pristup k cerstve pitne vode.Hazardujete se zdravim stenete. Vychovavat stene podle knizky tak bych to stene asi nevychovala, jak bych chtela a dosud se mi to darilo i bez odbornych knizek.

martinaa*

To je sice pekny a zasluzny cin, ale nase adresa se jmenuje Poradte.cz. Poradte od slova poradna, ta je od slova radit. Nepiseme si zde sve zivotni story ani zazitky, nybrz se snazime poradit tem, co si sami rady nevi a obrati se na tento server. Vas prispevek je sice pekny, ale vhodny na nejake chovatelske stranky.

katerina77*

No, ze jste veterinarka vubec neznamena, ze nemuzete neco delat spatne a podle me to proste spatny postup je. Kdysi se tohle praktikovalo a bohuzel vidim, ze jste zustala u prezitych metod. To, ze je neco psane v knizce pro me taky neni argument, jsou dobre a spatne knihy, jsou stare a nove knihy a to ze nekdo nekde napsal tuhle radu neznamena, ze s ni musim souhlasit. Podle me to proste je spatne a muzete mit kolik chcete psu a let praxe, na mem nazoru to nezmeni vubec nic.

marenka*

A co takhle nedávat rovnou psovi nažrat, aby nedělal bobky? *palec* Veterinářka není záruka kvality, to se na mě nezlobte, důkazem je můj vlastní pes. Rozepisovat se nebudu. S tou vodou to je hloupost, pes má mít vodu neustále k dispozici. Vůbec štěně. Ale to vám napsali ostatní, já jen přidávám nesouhlas s vaším rádoby odborným příspěvkem.

mari2*
hodnocení

0x

A problém s jakým chcete poradit je jaký?*bzum*

marenka*
20.08.11 20:34
hodnocení

0x

Víme. ;)

hodnocení

0x

Aličko, krásné literární cvičení! Fakt! A jaká je otázka?;) Když kliknete na -zvířata- a tam na -psi- trošičku nás poznáte. Případně najdete odpovědi na vaše nevyřčené dotazy. *placni* Ale vítejte!

maruska25*
hodnocení

Dobry den Alice, nas veterinar, mi rekl at nase chlupate zlaticko odstavuji od piti v nocnich hodinach a to do 6 mesicu veku. Hodne nam to pomohlo, stenatko se tak rychle naucilo, ze se chodi curat brzo rano a vlastne mame uz 5 mesicni stene a jiz pres mesic se nam doma nepocural ani pres den ani pres noc. Chodime o pulnoci naposledy, pak mu seberu vodu a pak rano v sedm, to vodu znova dostane a ma ji dispozici po cely den, pres den jdeme pak v jedenacht pak ve ctyri a pak nekdy v okolo osme nebo pul devate a naposledy o pulnoci. Kdyz se nam nas prcek doma naposledy vycural, tak dostal taky hodne vynadano a od te doby uz ani kapka. Docetla jsem se, ze mnoho lidi s odbeem vody nesouhlasi, ale nam to nesmirne pomohlo, stene nijak netrpelo a dokonce nas veterinar nam to vyslovne doporucil.

Alice Maruško25,proč si sama sobě píšete odpověd?Má to nějaký smysl?

maruska25*
hodnocení

Tady si nikdo sobe neodpovida, tady je jeden verejny pocitac na recepci pro 30 lidi s jednim prihlasenim pro vsechny ;) Tak v tom asi bude hacek *smich*

Fajn,když vás sem napíše třeba všech 30,co píšete,co máte jedno přihlášení k počítači ,tak to stejně nezmění nic na tom,že štěně i dospělý pejsek mají mít pořád přístup k vodě.

marenka*

Už zase... no myslím si, že jsi to napsala, protože sis už připadala hloupě. Napsala jsi tak dlouhé povídání a místo plácání po ramenou si lidičky našli chybku že? Tak hned šup sem s někým, kdo nám tu tvojí pravdu rozmluví?

Hele mě to je jedno. Ničíš si svého psa. Jen mi ho je hrozně líto, protože sama mívám problémy s ledvinami a tu bolest bych nikdy nikomu nepřála. A ledvina je ledvina a bolí stejně člověka jako psa. Jenže ten pes si nemůže pomoct tak dobře, jako člověk. Až s ním nedejbože prosedíš hodiny a hodiny u veterináře, tak si vzpomeň, že to je jenom kvůli tvé lenosti ve štěněcím věku vstávat párkrát za noc. *zed*

bela*

A jak vis,ze stene netrpelo a netrpi,ono ti to to stene reklo,ze netrpi?Boze muj,pry veterinarka a blba jak troky.Jen muj nazor.

martinaa*

Bohuzel uz nemam bodiky, tak pouze vztyceny palec!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]