Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konduktivita - vodivost pro ryby z amazonie

Od: hzvgd* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

prosím o radu jaká by měla být ideální vodivost pro ryby Jižní Ameriky - Amazonie. Mám na mysli ryby, které potřebují měkčí vodu (například - Uaru amphiacanthoides - Cichlida klínoskvrnná nebo většina akar nebo třeba kančík červenooký atd.).

- koupil jsem si tento EC metr - hypermotoshop.cz/... - proto výše uvedená otázka

- ukazuje mi hodnotu 0,89 ms/cm

Předem moc děkuji za radu, Jan Turek

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ukulele*
hodnocení

2x

Dobrý den, našel jsem sice staré, ale domnívám se stále platné hodnoty vodivosti vody z oblasti Amazonie:

povodí Rio Ucayali: teplota 27 °C; pH 5,9; vodivost 19,7 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (5. 8. 1984)

povodí Rio Sapuena, poblíž Jenaro Henerra: teplota 24; pH 5,5; vodivost 14,0 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (7. 8. 1984)

povodí Rio Nanay: teplota 28 °C; pH 4,9; vodivost 3,0 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (6. 8. 1985)

povodí Rio Maniti: teplota 23,2 °C; pH 6,1; vodivost 9,0 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (7. 8. 1985)

povodí Rio Maniti: teplota 29 °C; pH 6,7; vodivost 100 µS/cm; celková tvrdost 3; uhličitanová tvrdost 4. (7. 8. 1985)

povodí Rio Ampyacu: teplota 25 °C; pH 6,0; vodivost 35 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (27. 7. 1990)

povodí Rio Solimoes: teplota 28 °C; pH 6,8; vodivost 70 µS/cm. (22. 7. 1987)

Lago Janauacá: teplota 26 °C; pH 6,5; vodivost 20 µS/cm; celková tvrdost < 1; uhličitanová tvrdost < 1. (20. 3. 1986)

Lago Iguaporé: teplota 28 °C; pH 4,7; vodivost

Parané do Ariau: teplota 29 °C; pH 6,7; vodivost 60 µS/cm. (20. 7. 1987)

Ale přírodu nelze přesně zaškatulkovat a dnešní x té generace ryb chované v našich nádržích vodu z Amazonky nikdy neviděly a ani neuvidí a jsou už velmi velmi domestikovány, přivyknuté na téměř běžnou vodovoní vodu, teda pokud nedosahuje nějakých extrémů. Je takové obecné pravidlo, zjistit si hodnoty vody od chovatele, od kterého si ryby pořizujeme a většinou nechat první dva výtěry v naší staré vodě a až pokud ryba nevyleze z jikry a nebo se jikry třeba rozpadají, tak pak přistoupit na nějakou tu alchymii, jak já nadneseně říkám, já měl největší úspěchy s přidáním obyčejné dešťovky, minimálně pH jsem občas upravil, co se mi velmi osvědčilo byla UV lampa, moje názory a léty prověřené postupy se ale mohou od jiných lišit, snažil jsem se ryby chovat tak nějak na přírodno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]